Ηρακλής Μεταξάς στο «ΦΩΣ»: «Είχα τους λόγους μου που άφησα τον ΠΑΣ Γιάννινα» 

O προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, Ηρακλής Μεταξάς, μιλάει στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. 

Ηρακλής Μεταξάς στο «ΦΩΣ»: «Είχα τους λόγους μου που άφησα τον ΠΑΣ Γιάννινα» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι ποδοσφαιρικές απόψεις του μου αρέσουν. Συμφωνώ μαζί του σε όλα αυτά που λέει για τον τρόπο παιχνιδιού και τα στατιστικά... Διότι θεωρώ τα στατιστικά έναν επιστημονικό τρόπο να πεις ψέματα ή να πεις πράγματα κατά το δοκούν. Προτιμώ να βλέπω το ποδόσφαιρο με τα μάτια μου και να το επεξεργάζομαι με το μυαλό μου.

Ήθελα να τον ρωτήσω κι άλλα πολλά, αλλά δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για άλλες ομάδες. Επέμεινε σε αυτό. Δεν ήθελε να τον ρωτήσω πράγματα για τον Ολυμπιακό. Το σημειώνω για να μη νομίζει ο κόσμος ότι δεν έκανα επαρκώς τη δουλειά μου. Πρέπει να σεβόμαστε τον συνομιλητή.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/8/2022

Πέρσι κάνατε καταπληκτική πορεία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλω όμως να πιάσουμε το κουβάρι από την αρχή. Πώς αποκτήσατε προπονητική κατάρτιση στη Γερμανία;

Ξεκίνησα από 18 χρόνων. Έπαιζα μπάλα και μου άρεσε η προπονητική. Τη χρονιά που άρχισα τις σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία στην Κολωνία ρώτησα εκεί που έπαιζα ποδόσφαιρο αν μπορώ να αναλάβω την Κ17. Σε ερασιτεχνική ομάδα. Και μου άρεσε από την πρώτη μέρα.

Μετά;

Το 1997 έγινα προπονητής στη μικτή μιας περιοχής στη Ρηνανία-Βεστφαλία και το 2001 πήγα στο επόμενο βήμα, το οποίο ήταν μεγάλο: ξεκίνησα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που άρχισε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ήμουν επικεφαλής για την ανάπτυξη ταλέντων. Ήμουν ως το 2008 σε αυτό το πρόγραμμα και παράλληλα ήμουν προπονητής σε μικτές ομάδες και βοηθός προπονητή σε μικρές Εθνικές της Γερμανίας. Έφτασα ως την Κ19 της Εθνικής Γερμανίας, βοηθός προπονητή. Το 2008 και το 2009. Με αρκετά γνωστά ονόματα στη συνέχεια όπως εξελίχθηκαν, τα οποία τότε ήταν ταλέντα.

Από Έλληνες γονείς;

Ναι, και οι δύο Έλληνες μετανάστες.

Από πού;

Ο πατέρας μου από το Μελίσσι, ένα χωριό έξω από τα Γιαννιτσά, η μητέρα μου από το Μεσόβουνο, ένα χωριό έξω από την Πτολεμαΐδα.

Σε ποια πόλη μεγαλώσατε;

Στην Κολωνία.

Είχε άλλα ελληνόπουλα στο δημοτικό σχολείο;

Όχι. Ούτε στο γυμνάσιο. Ήμουν ο μόνος.

Όταν πήγατε πρώτη δημοτικού, ξέρατε γερμανικά; Στο σπίτι τι μιλούσαν οι γονείς;

Ελληνικά. Ήξερα ελληνικά από τους γονείς μου και έμαθα γερμανικά στο νηπιαγωγείο.

Ρατσισμό αντιμετωπίσατε;

Αργότερα...

Πού;

Πιο πολύ ως φοιτητής, όταν άρχισα να δουλεύω σε δουλειές ως απλός εργάτης για να βγάζω ένα μεροκάματο.

Τι δουλειές κάνατε;

Όλες τις δουλειές, ό,τι υπήρχε για να βγάλουμε λίγα λεφτά το έκανα.

Από φτωχή οικογένεια φαντάζομαι.

Για να φύγουν μετανάστες οι γονείς σε άλλη χώρα... Αν δεν ήταν φτωχοί, δεν θα έφευγαν. Εγώ ένιωσα ένα μόνο κομμάτι των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι γονείς μου και όλη εκείνη η γενιά μεταναστών που πήγαν τα δύσκολα χρόνια στη Γερμανία...

Έχετε οπαδική προτίμηση σε κάποια ομάδα στη Γερμανία;

Όχι.

Θυμάστε τον χαμό που είχε κάνει ο Ρεχάγκελ με την Καϊζερσλάουτερν, όταν έκανε την έκπληξη και πήρε το πρωτάθλημα στη Γερμανία;

Βεβαίως.

Μπορεί ελληνική ομάδα εδώ να κάνει έκπληξη και να πάρει το πρωτάθλημα; Μπορεί ο Άρης;

Αν πάρει το πρωτάθλημα ο Άρης, δεν θεωρώ ότι θα είναι έκπληξη όπως ήταν στο παράδειγμα που μου φέρατε. Διότι ο Άρης έχει φτιάξει πολύ καλή ομάδα. Γενικώς ποτέ μη λες ποτέ.

Πώς εξηγείται ο περσινός δυνατός ΠΑΣ Γιάννινα με πολύ χαμηλό μπάτζετ;

Πρώτα απ' όλα, εγώ δίνω έμφαση στο θέμα του χαρακτήρα. Ήταν εκπληκτικά παιδιά στο θέμα του χαρακτήρα και της δουλειάς. Έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό. Πραγματικά, όλη τη χρονιά ζήτημα είναι αν υπήρξαν δυο τρεις μέρες που να μην έμεινα ευχαριστημένος στο θέμα της θέλησης και της προσπάθειας. Από εκεί και πέρα, είναι και να σε θέλει η τύχη λίγο. Πέρσι ξεκινήσαμε με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην Τούμπα με δοκάρι και μέσα, ενώ προχθές στον Βόλο με τον Αστέρα Τρίπολης είδαμε δοκάρι και έξω...

Σας έκανε εντύπωση που οι μεγάλες ελληνικές ομάδες δεν πήραν τον Σάλιακα και πήγε στη Β’ Κατηγορία της Γερμανίας;

Δεν ξέρω αν τον προσέγγισαν εδώ οι ομάδες και τι προτάσεις είχε. Η Ζανκτ Πάουλι στην οποία πήγε είναι ιστορική ομάδα και παλεύει να ανέβει στην Μπουντεσλίγκα. Άλλη κουλτούρα, άλλο ποδόσφαιρο, πιστεύω ότι δεν έκανε άσχημα που πήρε την ευκαιρία να πάει στο εξωτερικό.

Ο Περέα σάς έκανε εντύπωση που αυτό το ταυρί ήρθε με ψίχουλα στον ΠΑΣ και τον είχε αφήσει ο Παναθηναϊκός; Αυτός έκανε ακόμα μεγαλύτερη μεταγραφή στη Γερμανία!

Ο Περέα είναι ένα παράδειγμα για αυτά που σας είπα προηγουμένως για τον χαρακτήρα των παιδιών. Ένα παιδί με φοβερά σωματικά προσόντα και πάρα πολλή όρεξη για δουλειά. Όσο δύσκολη και αν ήταν η προπόνηση, όσο τρέξιμο και αν ζητούσα, δεν έλεγε ποτέ όχι! Από την πρώτη ως την τελευταία μέρα.

Ο Πίρσμαν; Ήταν ο καλύτερος αριστερός μπακ στο πρωτάθλημα πέρσι; Στον Άρη πήγε. Έφυγαν όλοι οι καλοί.

Είναι δύσκολο να το πω, γιατί τον Πίρσμαν τον ζούσα κάθε μέρα στην προπόνηση, ενώ τους αντιπάλους τους έβλεπα μόνο στους αγώνες. Ήταν, πάντως, πάρα πολύ καλός αριστερός μπακ.

Από τη Γερμανία σάς ρώτησαν για να δώσουν τόσα λεφτά για τον Περέα και να τον πάρουν;

Μου έκαναν κάποιες επαφές για τον Περέα, ναι.

Τι τους είπατε;

Αυτά που είπα και σε εσάς.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Σε θέματα ποδοσφαίρου έχω σταματήσει να κάνω όνειρα και πλάνα. Μου αρέσει όπου βρίσκομαι να δίνω το 100% του εαυτού μου στη δουλειά κάθε μέρα. Αν τα σκέφτεσαι πολύ και κάνεις πλάνα μακροπρόθεσμα, χάνεις ενέργεια, χάνεις χρόνο.

Πώς αφήσατε την πετυχημένη δουλειά σας στον ΠΑΣ Γιάννινα και πήγατε στον Αστέρα Τρίπολης;

Είχα τους λόγους μου...

Έγινε κάτι που σας ενόχλησε στον ΠΑΣ;

Είπα ότι είχα τους λόγους μου και αυτό αρκεί.

Είστε φαν του Μουρίνιο, του Γκουαρντιόλα ή του Κλοπ; Νομίζω ότι είστε πιο κοντά στον Μουρίνιο, είστε προπονητής που κυνηγάει το αποτέλεσμα. Κάνω λάθος;

Λίγο ναι. Μου αρέσει το ωραίο ποδόσφαιρο, αν έχει κάποιο νόημα. Το ωραίο ποδόσφαιρο πρέπει να καταλήγει στο αποτέλεσμα. Να κάνουμε τις πάσες και τα τσαλιμάκια και να έχουμε την κατοχή για εντυπωσιασμό, χωρίς νόημα, με συγχωρείτε, δεν μου αρέσει καθόλου. Ειλικρινά σηκώνομαι και φεύγω! Να κάνουμε τις πάσες για να πάει η μπάλα στα δίχτυα του αντιπάλου, ναι. Να κερδίσω το ματς θέλω. Όχι τις εντυπώσεις στην κερκίδα. Να κερδίσω το ματς με την αγωνιστικότητα, με τα τρεξίματα, με την τακτική, με όλα.

Από τους τρεις προπονητές που σας ανέφερα ποιου είστε φαν;

Και των τριών. Ο καθένας έχει την επιτυχία του και την αξία του. Να σας πω όμως κάτι; Όλοι λένε για την επιθετικότητα των ομάδων του Γκουαρντιόλα, αλλά εγώ στην Μπαρτσελόνα κοίταζα την άμυνα που έπαιζε... Την επίθεση ήταν εύκολο όλοι να τη δουν. Όταν έχεις τον Μέσι, φυσικά θα έχεις όμορφο ποδόσφαιρο και επιθετικό.

Ποιος είναι ο στόχος του Αστέρα Τρίπολης φέτος;

Όπως με ρωτήσατε πριν για τα όνειρα και σας απάντησα, θα πω κάτι ανάλογο. Παλιά έβαζα στόχους για μια ομάδα μου. Έχω φύγει πια από αυτό. Ο στόχος είναι να δίνουμε καθημερινά στις προπονήσεις και στους αγώνες το καλύτερο που μπορούμε. Αν το καταφέρουμε ο καθένας μόνος του και μαζί ως ομάδα, νομίζω ότι παραπάνω δεν γίνεται, θα πάμε πολύ καλά.

Θα πούμε την αλήθεια στον κόσμο; Τη σπουδαία ομάδα την κάνουν οι σπουδαίοι παίκτες. Έτσι δεν είναι; Αν ερχόταν ο Γκουαρντιόλα στον ΠΑΣ, θα έπαιρνε ο ΠΑΣ το πρωτάθλημα;

Εγώ, ως Ηρακλής Μεταξάς, πάντα πιστεύω πρώτα στους παίκτες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όλοι στον πλανήτη θυμούνται τον Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι. Κανείς δεν θυμάται τον προπονητή της Νάπολι. Αν μου πει τώρα κάποιος «Ηρακλή, κάνε ένα σάλτο», δεν θα το κάνω. Στα 25 μου θα το έκανα. Ούτε ο Γκουαρντιόλα θα μπορούσε τώρα να με κάνει να το κάνω, αν ήταν προπονητής μου. Όταν έχεις τα κατάλληλα παιδιά για να εφαρμόσεις το πλάνο σου και παιδιά που έχουν θέληση να εφαρμόσουν το πλάνο, όλα είναι πιο εύκολα.

Τα στατιστικά τα βλέπετε φανατικά;

Τα κοιτάζω, αλλά τους δίνω τη σημασία που τους πρέπει.

Α, δικός μου είστε. Κάποιοι δημοσιογράφοι τα έχουν κάνει… Θεό.

Να ξέρετε ότι αλλιώς αναλύουμε οι προπονητές έναν αγώνα, αλλιώς οι φίλαθλοι και αλλιώς οι δημοσιογράφοι.

Πείτε μου για τα Xgoals.

Εντάξει, κάθε χρόνο βγαίνει κάτι καινούργιο...

Πείτε μου, μου αρέσει αυτό που λέτε.

Η μία ομάδα λένε είχε 9 σουτ και η άλλη 3. Η μία ομάδα 9 τελικές και η άλλη 3. Το βλέπεις και νομίζεις ότι μόνο η μία ομάδα έπαιζε! Μπορεί αυτή με τα 9 σουτ να τα έριχναν 30 μέτρα έξω από την περιοχή που μπαίνει γκολ μία φορά τον χρόνο! Και η άλλη ομάδα με τις 4 τελικές να ήταν δουλεμένες ευκαιρίες καταπληκτικές και να πήρε το ματς.

Αμ το άλλο; Είχε λέει ένας παίκτης 10 πάσες και ήταν και οι 10 σωστές. Ο άλλος όμως είχε 5 πάσες και ήταν οι 3 σωστές. Και δεν ξέρεις αν αυτός που έκανε τις 10 πάσες τις σωστές την έδινε δίπλα στα σίγουρα, ενώ ο άλλος με τις 3 πάσες τις σωστές δημιούργησε φάσεις που είχαν γκολ.

Θα σας πω το μεγαλύτερο παράδειγμα που το έχω ζήσει. Όταν ανέλαβα το 2001 στο πιλοτικό πρόγραμμα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την ανάπτυξη ταλέντων, ένας λόγος ήταν η αποτυχία της Εθνικής Γερμανίας. Είχε έρθει 4η στον όμιλο πίσω από Πορτογαλία, Αγγλία, Ρουμανία. Τελευταία! Τα στατιστικά της όμως την έδιναν ότι είχε τις καλύτερες πάσες στο μπιλντ απ. Και ήταν όλες πάσες μεταξύ τερματοφύλακα και των στόπερ!

Αν μια ομάδα έχει πολλούς τραυματισμούς το καλοκαίρι, τι φταίει; Πρόκειται περί μη επαρκούς προετοιμασίας, αφού οι αγώνες δεν έχουν σχέση σε ένταση με τις προπονήσεις, ή υπερφόρτωμα;

Όλα και τίποτα. Πρέπει να ελέγξεις ξεχωριστά κάθε τραυματισμό. Να ξέρεις τι προετοιμασία έκανε ένας παίκτης, να ξέρεις και το ιστορικό τραυματισμών του παίκτη, μόνο οι γιατροί μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις.

Ο ΠΑΣ θα αντέξει με τόσο πολύ αλλαγμένο το ρόστερ; Άλλαξε το 70% του ρόστερ!

Και πέρσι είχαμε μεγάλη αλλαγή του ρόστερ, αλλά σταθήκαμε πολύ καλά. Έχω εμπιστοσύνη στον Θανάση Στάικο, τον πιστεύω, θα πάνε καλά. Δείτε πόσο δυσκολεύτηκε ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα μέχρι να βάλει το πρώτο γκολ.

Στον Βόλο με τον Αστέρα Τρίπολης τι κάνατε στο 3-1 και το γυρίσατε 3-3;

Φουλ επίθεση. Τα παιδιά που μπήκαν μέσα αλλαγή αλλά και οι εσωτερικές αλλαγές που κάναμε μας βοήθησαν να ανατρέψουμε το σκορ. Δεν ήταν εύκολο. Όχι μόνο το σκορ ήταν 3-1, αλλά στο 3-1 οι αντίπαλοι είχαν μεγάλη ευκαιρία για το 4-1. Αυτό σου ρίχνει την ψυχολογία. Μπράβο στα παιδιά που δεν έπεσαν και κάναμε το 3-2, είχαμε και με τον Σονί μεγάλη ευκαιρία και τελικά κάναμε το 3-3 στο 98’ με τον Μπαράλες.

Με τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, που είναι δυνατοί οικονομικά και η ομάδα είναι νοικοκυρεμένη αλλά δεν κάνει επιτυχίες, τι συζητήσατε πριν αναλάβετε; Τι στόχο έθεσαν;

Συμφωνούμε με τη διοίκηση σε αυτά που είπα πριν. Όλοι μαζί θέλουμε να δούμε την ομάδα να παλεύει κάθε μέρα, από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, όπως κάναμε στην πρεμιέρα.

Ο Βόλος έχει δύο πολύ καλούς παίκτες, τον Φερνάντες και τον Φαν Βέερτ. Μπορούν να παίξουν σε μεγάλη ομάδα;

Από αυτά που δείχνουν, ναι νομίζω, φαίνεται η αξία τους. Μας αρέσει σε όλους το θέαμα που δείχνουν αυτοί οι παίκτες.

Μπαράλες; Τι περίπτωση είναι αυτή; Συνεχίζει σε τέτοια ηλικία.

Είναι ένας παίκτης που ξέρει πάρα πολύ καλά τη θέση του φορ. Έχει πολύ καλές καλύψεις με το σώμα και έχει φοβερή κεφαλιά. Δεύτερη φορά στην καριέρα μου συναντώ τέτοια κεφαλιά σαν σουτ! Και ο πρώτος Αργεντινός ήταν ο Ντιέγκο Κλίμοβιτς. Το συνάντησα και πάλι μετά από τόσα χρόνια με τον Μπαράλες.

Με τις μεταγραφές τελειώσατε στον Αστέρα Τρίπολης;

Προς το παρόν ναι. Μόνο αν προκύψει κάτι εξαιρετικό θα ασχοληθούμε για μία μεταγραφή. Το ρόστερ που έχουμε έχει μεγάλο βάθος.

Σε τι θέση ψάχνετε;

Δεν ψάχνουμε σε κάποια συγκεκριμένη θέση. Μόνο αν προκύψει κάτι εξαιρετικό ως ευκαιρία.

Είστε υπέρ του ροτέισον;

Ανάλογα το ρόστερ και ανάλογα τις υποχρεώσεις. Αν είναι ανάγκη να το κάνω γιατί υπάρχει κούραση με αγώνες Τετάρτη - Κυριακή, ναι. Αλλά να κάνω ροτέισον για να χαρίσω ματς σε παίκτες που δεν δείχνουν να το αξίζουν στην προπόνηση, όχι.

Το 2004 στο θαύμα της Εθνικής με τον Ρεχάγκελ πού ήσασταν;

Ο τελικός και η κατάκτηση της κούπας ήταν μία μέρα πριν από τον γάμο μου! Δεν το ξεχνάω ποτέ. Γιορτάσαμε με την παρέα μου τη μεγάλη νίκη και τον γάμο μου! (γελάει).

Μπάτσελορ πάρτι;

Ναι.

Σε ελληνικό μαγαζί στη Γερμανία είδατε το ματς;

Ναι.

Τα έχετε ξαναπεί αυτά;

Όχι. Δεν με ρώτησαν.