Κώστας Ορφανός: «Σε φάση απομυθοποίησης ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ»

Η συνέντευξη του Κώστα Ορφανού στο «ΦΩΣ». Έκπληξη αυτά που λέει για τον Καρυπίδη και τον Άρη.

Κώστας Ορφανός: «Σε φάση απομυθοποίησης ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ»

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

O Κώστας Ορφανός είναι μία από τις δόξες του ΠΑΟΚ, έπαιξε και στον Ολυμπιακό 5 χρόνια, έγινε μετά και παράγοντας του ΠΑΟΚ, ζει στη Θεσσαλονίκη και μαθαίνει πράγματα. Μίλησε έξω από τα δόντια για τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/8/2022

Γιατί κάθε πέρσι και καλύτερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Γιατί οι ομάδες μας έγιναν σάκος του μποξ για άλλοτε εύκολους αντιπάλους;

Δεν γνωρίζω τον σχεδιασμό κάθε ομάδας, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάνουν λάθος αν στον προγραμματισμό τους δεν έχουν τη διάκριση στην Ευρώπη. Λάθος και από πλευράς οικονομικής και από θέμα θέσης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΟΥΕΦΑ. Για να διακριθείς όμως στην Ευρώπη, πρέπει να έχεις τον κατάλληλο σχεδιασμό. Γιατί αν δεν διακριθείς, μετά έχεις άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας πολύ καλός παίκτης δεν θα έρθει στον Ολυμπιακό αν δεν παίζει Τσάμπιονς Λιγκ. Ή, για να έρθει, θα ζητήσει υπέρογκα λεφτά. Γίνονται λάθος επιλογές και σε λάθος χρόνο. Έρχονται παίκτες αργά και βλέπουμε τις ομάδες μας να αποκλείονται από ευρωπαϊκές διοργανώσεις νωρίς το καλοκαίρι. Να σου πω κάτι παράξενο;

Ό,τι θες.

Πολλά χρόνια πίσω, το 1980, όταν κατέβηκα στον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ, μου είπαν οι διοικούντες τον Ολυμπιακό ότι πρώτος στόχος της ομάδας ήταν η διάκριση στην Ευρώπη! Και μετά το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο τότε ήταν χαμηλά και οι κληρώσεις μας ήταν πάντα με θηρία. Με την Μπάγερν, το Αμβούργο, τον Άγιαξ, την Μπενφίκα. Τώρα δεν είναι έτσι. Τώρα οι ομάδες μας κληρώνονται με βουλγάρικες και ισραηλινές ομάδες, αλλά αποκλείονται.

Τι πήγε στραβά στον ΠΑΟΚ;

Φέτος έγιναν κινήσεις που είχαν χαρακτήρα ανανεωτικό. Δεν ξέρω αν ο κ. Σαββίδης έβαλε γραμμή έσοδα - έξοδα να είναι ισορροπημένα. Πάντως οι παίκτες που ήρθαν δεν ήταν έτοιμοι να προσφέρουν. Δεν βγήκε αυτός ο σχεδιασμός. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, στο ματς της Τούμπας με τη Λέφσκι, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε χάσει 2-0 στη Βουλγαρία και έπρεπε να το ανατρέψει στη Θεσσαλονίκη, στο α' ημίχρονο ήμασταν μια ομάδα που ειλικρινά ψάχνω στο μυαλό μου να βρω πότε ξανά ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο άχρωμος και άγευστος. Χωρίς δυνατότητα ατομικής προσπάθειας, ήταν σαν να είχαμε πετάξει λευκή πετσέτα. Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, κάποιοι πήγαν να πουν για τη διαιτησία, αλλά νομίζω ότι σε ένα 0-4 και με τέτοια εικόνα αυτά είναι δικαιολογίες. Πρέπει να βρεθούν τα αίτια του 0-4. Είναι βαριά ήττα. Για παράδειγμα, η απουσία του Ελ Αραμπί μού φάνηκε περίεργη, η απουσία του ήταν εμφανής. Δεν ξέρω εσωτερικά τι συνέβη. Μου φάνηκε περίεργη και η αλλαγή του προπονητή που είχε πάρει τρία σερί πρωταθλήματα. Τον ήξεραν καλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Ήταν προπονητικά δοκιμασμένος. Αν έβρισκαν ότι είχε πολλά αρνητικά, γιατί του ανανέωσαν το συμβόλαιο; Ή γιατί δεν έγινε η αλλαγή του στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, ώστε να κάνει ο νέος προπονητής την προετοιμασία και τις μεταγραφές;

Στον ΠΑΟΚ άλλοι τα χώνουν στον τεχνικό διευθυντή, τον Μπότο, άλλοι τα χώνουν στον Λουτσέσκου, ο Σαββίδης δεν φταίει;

Καλή ερώτηση. Εγώ είμαι άνθρωπος θετικός, έχω σπουδάσει θετικές επιστήμες. Θέλω να έχω όλα τα δεδομένα. Δεν ξέρω πόσο αγαστή είναι η συνεργασία του κ. Μπότο με τον κ. Λουτσέσκου... Δηλαδή συνεννοούνται μόνο στην κατεύθυνση που έχει συμφέρον η ομάδα; Και δεν γνωρίζω τι έχει ζητήσει ο κ. Σαββίδης... Όμως αυτό που ξέρω είναι ότι ήρθαν παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν τον ΠΑΟΚ μεγαλύτερο. Είναι παίκτες που περιμένεις μετά από ένα δυο χρόνια να αποκτήσουν μεταπωλητική αξία. Είμαι βέβαιος ότι θα δυσκολευτεί ο κ. Λουτσέσκου να κάνει μία πολύ δυνατή ομάδα φέτος, στηριζόμενος σε αυτές τις μεταγραφές που έγιναν. Στις μεγάλες ομάδες ο κόσμος δεν έχει υπομονή να περιμένει. Στον ΠΑΟΚ ειδικά δεν έχει βγει μία ενημέρωση, μία κατεύθυνση προς τον κόσμο για το τι θέλουν να κάνουν στην ομάδα.

Ο Σαββίδης είπε λίγο πριν από το στραπάτσο από τη Λέφσκι ότι στόχος είναι ο ΠΑΟΚ να ανέβει και να βρεθεί στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Εννοούσε φέτος; Αυτό μεταφέρθηκε από την επικοινωνία που είχε με τους παίκτες, δεν το είπε ως δήλωση προς τον κόσμο. Εν πάση περιπτώσει, το ποιοι ήρθαν και το ποιοι έφυγαν έγινε με αυτόν τον στόχο; Αν οι κινήσεις έγιναν με αυτόν τον στόχο, δεν ήταν επιτυχημένες. Τώρα πάντως χρειάζεται υπομονή. Διότι αρκετοί τα βάζουν με τον τεχνικό διευθυντή, αρκετοί τα βάζουν με τον προπονητή, είναι δυνατόν να μην έχει ευθύνη και ο κ. Σαββίδης; Δεν δείχνουν έτοιμοι αυτοί οι παίκτες να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ φέτος. Και αναρωτιέμαι: Αφού πήγαν σε νεαρούς παίκτες, γιατί δεν στηριζόμαστε στα δικά μας παιδιά από τις υποδομές; Γιατί δεν επενδύουμε στα δικά μας ελληνόπουλα;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ομάδες μας είχαν πολλούς Έλληνες και πήγαιναν καλύτερα στην Ευρώπη. Έφραξαν την ελληνική παραγωγή, γέμισαν ξένους και έκαναν μια τρύπα στο νερό στην Ευρώπη.

Πολύ σωστό αυτό που λες. Εδώ στη Θεσσαλονίκη λέμε «ΠΑΟΚ είσαι». Ξέρουν όλοι αυτοί οι ξένοι που έρχονται τι σημαίνει ΠΑΟΚ; Τι σημαίνει το «ΠΑΟΚ είσαι»; Σημαίνει να έρχονται 18 ξένοι; Σημαίνει να μην παίζουν νέα ελληνόπουλα; Σημαίνει να χάσει ο ΠΑΟΚ την ταυτότητά του; Να έρχονται ξένοι, αλλά να είναι παικταράδες. Να τους μπολιάζουμε με τους Έλληνες. Όχι να γεμίζουμε με αμφίβολης αξίας ξένους τις ομάδες.

Οι φανατικοί «πυροβολούν» τον Λουτσέσκου, έχοντας στο μυαλό τους τον Πάμπλο Γκαρσία;

Εγώ δεν θα αναφερθώ σε σύγκριση με τον Γκαρσία, αλλά θα πω ότι, ναι, είναι αλήθεια, ο κ. Λουτσέσκου μετά τον χαμένο τελικό με τον Παναθηναϊκό και τώρα με τον αποκλεισμό βρίσκεται σε φάση απομυθοποίησης. Άλλωστε, ο ίδιος αποδέχτηκε τις ευθύνες του για τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Όμως να μην είμαστε απόλυτοι, δεν θεωρώ ότι όλο αυτό που βλέπουμε είναι ευθύνη μόνο του προπονητή. Δεν είναι ικανοί οι παίκτες που ήρθαν να φτιάξει ο προπονητής ομάδα που να «κεντάει».

Σε ποιες θέσεις πονάει πιο πολύ ο ΠΑΟΚ;

Είναι φανερή η απουσία του σέντερ φορ. Και αν στηριζόμαστε στον όποιο Ολιβέιρα, μην ξεχνάμε ότι είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψει το κενό. Έφυγαν δύο επιθετικοί, ο Τσόλακ και ο Άκπομ, οι οποίοι είχαν κάποια στάνταρ δεδομένα, και αφού έφυγαν θέλαμε καλύτερους από αυτούς. Αν πιστεύουν σε αυτό το παιδί, τον Κούτσια, ας τον χρησιμοποιήσουν περισσότερο για να δείξει τα προσόντα του. Πώς θα τα δείξει αν δεν παίζει; Αν πιστεύουν ότι έχει προσόντα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ο ΠΑΟΚ καλό παίκτη πίσω από τον φορ. Ο Κούρτιτς, ο Σβαμπ, ο Αουγκούστο δεν είναι για πίσω από τον φορ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο παρατεταμένος πόλεμος ήταν μεγάλη ζημιά για τον ΠΑΟΚ;

Απρόσμενη ερώτηση, αλλά σωστά την κάνεις. Μπορεί να μην έχει βγει κάτι επίσημο προς τα έξω, αλλά ο καθένας μας συναισθάνεται ότι υπάρχει μια συγκράτηση στον ΠΑΟΚ, η οποία μπορεί να είναι στάση αναμονής, στάση επιφυλακτικότητας ή συνειδητή επιλογή. Πάντως υπάρχει ένα χειρόφρενο, σε αντίθεση με αυτό που λεγόταν «θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε».

Κυκλοφορεί φημολογία ότι ο Σαββίδης θα πουλήσει τον ΠΑΟΚ. Ξέρεις κάτι;

Υπάρχουν τέτοιες φήμες, αλλά κάτι που να ξέρω επίσημο δεν υπάρχει. Αν έχει εμπόδια ο κ. Σαββίδης στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και αναγκαστεί να το κάνει, δεν το ξέρω. Πάντως, αν συμβεί αυτό, για τον ΠΑΟΚ και για τη Θεσσαλονίκη θα είναι κακό μαντάτο.

Σου κάνουν εντύπωση οι μεγάλες επενδύσεις στον Άρη;

Εγώ ένα θα πω: Μπράβο στον κ. Καρυπίδη, διότι κατάφερε να κάνει αξιόπιστη μια ομάδα που είχε ταλαιπωρηθεί - και μάλιστα να λένε αρκετοί ότι έχει στόχο τον τίτλο. Με ποιον τρόπο το κατάφερε δεν ξέρουμε, λέγονται διάφορα, αλλά δεν μπορώ να υιοθετώ φήμες. Το αποτέλεσμα μετράει. Έχουν δημιουργήσει στον Άρη μία γρήγορη ομάδα, βλέπουμε καλούς παίκτες, έτοιμους παίκτες, και έχουν ξεθαρρέψει να μιλάνε για τον τίτλο. Μπράβο λοιπόν στον κ. Καρυπίδη που δημιούργησε έπειτα από πολλά χρόνια στον Άρη μια ομάδα υπολογίσιμη σε όλους τους αντιπάλους.

Βετεράνοι του Άρη μού μιλάνε δημόσια για διεκδίκηση του τίτλου.

Μακάρι -και το λέω ειλικρινά- να έχουμε πολλές ομάδες να διεκδικούν το πρωτάθλημα, όπως παλιά.

Πες στον κόσμο πώς είχες έρθει στον Ολυμπιακό. Και σου ετοιμάζω μια ερώτηση για τον Κούδα, ο οποίος έπαιξε ρόλο στη μεταγραφή σου, όπως λένε οι πληροφορίες μου.

Εγώ ήρθα στον Ολυμπιακό με μεταγραφή. Όχι ελεύθερος. Ήμουν 5 χρόνια στους Ερασιτέχνες του ΠΑΟΚ, άλλα 5 χρόνια στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, τότε υπήρχαν οι 8ετίες, δεν είχε τελειώσει το συμβόλαιό μου. Ο ΠΑΟΚ πήρε 19,5 εκατομμύρια δραχμές από τη μεταγραφή μου.

Πολλά λεφτά τότε.

Ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή μετά του Θωμά Μαύρου! Πριν έρθει ο Αναστόπουλος που έσπασε τα ρεκόρ.

Για τους νεότερους να θυμίσουμε τη θέση σου.

Ακραίος επιθετικός με έφεση στο γκολ και στο δημιουργικό παιχνίδι. Δυστυχώς τότε δεν μας μετρούσαν τις ασίστ.

Με ποιους έπαιξες στην επίθεση του Ολυμπιακού;

Την πρώτη χρονιά με Γαλάκο αριστερά, Άλστρομ στο κέντρο και δεξιά εγώ. Επόμενη χρονιά ήρθε ο Αναστόπουλος, ήταν και ο Μητρόπουλος, μπήκε στο παιχνίδι και ο Λεμονής, παίζαμε εναλλάξ, ήρθε ο Βελτζλ, ο οποίος είχε σπουδαίες περγαμηνές, μετά ο Σέστιτς, καλοί παίκτες τότε. Το σκεπτικό ήταν να γίνεται συνεχώς καλύτερος ο Ολυμπιακός για την Ευρώπη. Τα πρωταθλήματα τα έπαιρνε.

Για τον Χατζηπαναγή τι γνωρίζεις; Θα ερχόταν στον Ολυμπιακό, αν περνούσε ο Ολυμπιακός μετά τον Άγιαξ και την Μπενφίκα; Έτσι μου έχουν πει.

Αυτό που ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί είχα προσωπική σχέση με τον αείμνηστο Πέτρο Θεοδωρίδη, τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο του Ηρακλή, είναι ότι του δόθηκε η ευκαιρία του Βασίλη να έρθει στον Πειραιά, αλλά προτίμησε να μείνει στον Ηρακλή.

Θυμάσαι κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό με τον Χατζηπαναγή;

Είχαμε παίξει ένα ματς με την Μπάγερν μια μικτή Θεσσαλονίκης με παίκτες του Ηρακλή, του ΠΑΟΚ και του Άρη. Στην Μπάγερν έπαιζαν ο Αουγκεντάλερ, ο Ρουμενίγκε, ο Χένες, ο Χάινκες. Τους είχε κάνει τρομερή εντύπωση ο Χατζηπαναγής και ρώταγαν πώς είναι δυνατόν αυτός ο παίκτης να βρίσκεται στην Ελλάδα!

Κάποτε ο Ολυμπιακός είχε κέντρο Κουσουλάκη, Περσία πριν σπάσει το πόδι του, Τάκη Νικολούδη. Πόσο μετράνε τα χαφ σε μια ομάδα;

Τα χαφ είναι ο κορμός της ομάδας, διότι κρίνουν και το αμυντικό και το επιθετικό κομμάτι. Με τον Βαγγέλη Κουσουλάκη είχαμε εξαιρετική συνεργασία στα δεξιά. Ήταν σπουδαίοι παίκτες αυτοί που είπες.

Ποιος ήταν για εσένα ο καλύτερος παίκτης στον Ολυμπιακό από όσους έπαιξες μαζί;

Δεν θέλω να αδικήσω τον Αναστόπουλο ή τον Μητρόπουλο, ούτε τα άλλα παιδιά, θα πω όμως ότι ο Γερμανός, ο Νόιμαν, που ήρθε στα τελειώματά του στον Ολυμπιακό, είχε εξαιρετική ποιότητα. Και θα ξεχωρίσω τον Νοβοσέλατς πίσω. Ο Νοβοσέλατς ήταν παίκτης παγκόσμιας κλάσης.

Στον ΠΑΟΚ;

Ο Κούδας. Βέβαια, αγωνίστηκα μαζί με παίκτες που έγραψαν Ιστορία. Ο Σαράφης, που κάποιοι έλεγαν ότι δεν ξέρει πολλή μπάλα, πες μου άλλον χαφ που μάρκαρε να έχει βάλει 136 γκολ στο πρωτάθλημα και πολλά ακόμα στο Κύπελλο και να είναι ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της ομάδας! Ο δε Τερζανίδης είχε ένα απίστευτο ταλέντο, θα έλεγα ότι έπαιζε το ποδόσφαιρο που παίχτηκε μετά το 2000, ήταν μπροστά από την εποχή του. Με εξαιρετικό κράτημα μπάλας και προσωπικότητα που έβγαζε στο γήπεδο.

Εσύ πήγες στον Ολυμπιακό, επειδή έκανε προσωπική χάρη ο Νταϊφάς στον Παντελάκη να μην πάρει τον Κούδα; Αυτό μου έχουν πει.

Έτσι πρέπει να έγινε. Και εγώ εκ των υστέρων το έμαθα. Βέβαια, δεν ήμουν παρών στους διαλόγους μεταξύ των δύο προέδρων. Ο ίδιος ο Κούδας μού έχει πει ότι τελείωνε τη 12ετία του και ο Νταϊφάς τού είπε «βάλε όποιο ποσό θέλεις σε μια επιταγή και έλα κάτω».