Θέλαμε (τρομάρα μας) και 12η θέση στο ranking

Με... αυταπάτες προσπαθούν οι ελληνικές ομάδες να κερδίζουν θέσεις στη βαθμολογία της UEFA

Θέλαμε (τρομάρα μας) και 12η θέση στο ranking

Ως ελληνικό ποδόσφαιρο παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Ας δούμε μια φορά κατάματα την αλήθεια και ας μην τρέφουμε αυταπάτες. O ΠΑΟΚ ταπεινώθηκε. Ο Ολυμπιακός διαλύθηκε από τη Μακάμπι Χάιφα και πάει τώρα στην Μπρατισλάβα μόνο για τη νίκη, δίχως φυσικά να είναι το φαβορί. Ο Κορμπεράν, ακόμα και απόγονος του Χουντίνι να ήταν και να είχε κάποια... ψήγματα μαγείας στο DNA του, δεν έχει τον χρόνο για να βελτιώσει θεαματικά τους Πειραιώτες, προκειμένου να πιστέψουμε ότι έχουν έστω 55%-45% πιθανότητες για πρόκριση. Η Σλόβαν έκανε τα απολύτως απαραίτητα στο Καραϊσκάκη και κόντεψε να φύγει με το διπλό.

O Άρης, με την εικόνα που είχε στο Τελ Αβίβ, δεν δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να ανατρέψει το σκορ στο «Κλ. Βικελίδης». Ναι μεν έχασε ο Καμάτσο μία τεράστια ευκαιρία στο 95’ για το 2-1, αλλά ο Κουέστα έχει πιάσει τις... κάλτσες του και δεν έφυγε με τέσσερα γκολ στην πλάτη ο Άρης από το Ισραήλ. Ο δε Παναθηναϊκός, που δικαιούται να φωνάζει για την αποβολή του Παλάσιος, δεν έδειξε σε γενικές γραμμές ότι είναι ικανός να βάλει δύσκολα στη Σλάβια Πράγας.

Το μεγαλύτερο ανέκδοτο που είχε ακουστεί από αρχές Ιουνίου δεν ήταν άλλο από το ότι είναι ευκαιρία φέτος για το ελληνικό ποδόσφαιρο να φτάσει ακόμα και στη... 12η θέση του ranking της UEFA, ώστε να έχουμε περισσότερες ομάδες στο Champions League ή ακόμα και ομάδα απευθείας στους ομίλους (έπειτα από καραμπόλες φυσικά) από τη σεζόν 2024-25. Ας δώσουμε τώρα μάχη να μην κατρακυλήσουμε στην 20ή θέση και φτάσουμε στο σημείο να ξεκινάει ο πρωταθλητής από τον α’ προκριματικό του Champions League.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν έχουμε μαζέψει ως Ελλάδα όσους βαθμούς έχουν μαζέψει οι ομάδες από το Γιβραλτάρ, το Λουξεμβούργο, το Καζακστάν και την Αλβανία. Για παράδειγμα, οι ομάδες των Νήσων Φερόε και του Μαυροβουνίου έχουν μαζέψει περισσότερους! Ντροπή! Θέλαμε (τρομάρα μας) να βρεθούμε και 12οι στο ranking.

Λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο λοιπόν η χώρα μας -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα μείνει με μία ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Τον Ολυμπιακό που έχει βουνό να ανέβει. «Κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση τον τελευταίο 1,5 χρόνο», είπε ο Βλάντιμιρ Βάις. Από τη μία αυτό είναι τιμητικό για τη Σλόβαν, γιατί ο προπονητής της βλέπει εξέλιξη στην ομάδα του. Από την άλλη, όμως, ξέρετε πώς ήχησε στα δικά μας αυτιά; Σαν να έλεγε ο Βάις ότι «βρήκαμε και τα κάναμε», σαν να έλεγε ότι «ο αντίπαλος μας έδωσε το δικαίωμα να κάνουμε το καλύτερό μας παιχνίδι».

Ο Ολυμπιακός στο καλό του πρώτο 20λεπτο στο δημιουργικό κομμάτι έφτασε πολύ κοντά στο να δεχτεί γκολ, χάρη στην ευκολία με την οποία έβγαιναν οι Σλοβάκοι στην πλάτη της άμυνάς του. Στο τελευταίο τέταρτο, που πράγματι έδωσαν ώθηση οι Γκάρι, Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά, κόντεψε να δεχτεί δεύτερο γκολ περίπου τρία λεπτά μετά το 1-1. Και στο τέλος της ημέρας αυτό που έμεινε ήταν το εξής: ο Ολυμπιακός βρήκε λύση πάλι από στατική φάση και η Σλόβαν είχε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για γκολ σε κανονική ροή του αγώνα.

Δεν είναι τιμητικό για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να τους ξελασπώνουν πάλι οι «γερόλυκοι» Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά. Δεν είναι τιμητικό για κανέναν στον σύλλογο να περιμένουν τον 38χρονο Βαλμπουενά να βγάλει μία σέντρα της προκοπής. Το ξαναλέμε: και ο Γκουαρδιόλα να ερχόταν, δεν θα έβγαζαν φτερά οι «ερυθρόλευκοι» και ούτε θα βλέπαμε έναν διαστημικό Ολυμπιακό στο δημιουργικό κομμάτι. Πλέον, υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν να δώσουν κάτι άλλο. Μπορεί να έχουν κορεστεί, μπορεί να έχουν βαρεθεί, μπορεί να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα πόδια τους, μπορεί να συμβαίνει το οτιδήποτε. Η ουσία είναι ότι οι ριζικές αλλαγές στο ρόστερ επιβάλλονται, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να μην έρθουν παίκτες που θα είναι χειρότεροι από αυτούς που θα φύγουν. Και το λέμε αυτό γιατί τα τελευταία δύο καλοκαίρια οι εύστοχες επιλογές στις μεταγραφικές κινήσεις μετά βίας ξεπερνούν το 15%!

Και κάτι άλλο: ας μην κοιτάμε κοντόφθαλμα. Ο βασικός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον το τοπίο, ο Ολυμπιακός θα έχει μεσοβδόμαδες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και οι βασικοί ανταγωνιστές του για τον τίτλο θα έχουν υποχρεώσεις μόνο τις Κυριακές για τη Super League. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν σωστές επιλογές στις μεταγραφικές κινήσεις με παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Λείπει βεβαίως και η ψυχολογία που θα μπορούσε να αποκτήσει ο σύλλογος μέσω θετικών αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως λείπουν παίκτες να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Θα ρωτήσετε εύλογα αν κυκλοφορούν τέτοιοι παίκτες στην αγορά αυγουστιάτικα. Προφανώς και κυκλοφορούν, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να τους βρούμε...