Η «ακτινογραφία» του Χουάνγκ από τον πρώην προπονητή του Μαρκ Ντος Σάντος

Ο κόουτς του στο Βανκούβερ, Μαρκ Ντος Σάντος, μιλάει αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Χουάνγκ Ιν-Μπομ * Οι ικανότητές του, οι αδυναμίες του και ο χαρακτήρας του στο… μικροσκόπιο * Πώς είναι να δουλεύεις με τους Κιελίνι και Μπέιλ * Το σχόλιό του για τον Ταξιάρχη Φούντα

Η «ακτινογραφία» του Χουάνγκ από τον πρώην προπονητή του Μαρκ Ντος Σάντος

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Ο Ολυμπιακός ενισχύει σημαντικά τον άξονά του με την απόκτηση του Χουάνγκ Ιν-Μπομ με κανονική μεταγραφή από τη Ρούμπιν Καζάν για τα επόμενα τρία χρόνια. Το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με τον πρώην προπονητή του 25χρονου μέσου, Μαρκ Ντος Σάντος, προκειμένου να μας δώσει μια αναλυτική και ακριβή εικόνα για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των πρωταθλητών.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022

Ο Νοτιοκορεάτης μέσος αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Ντος Σάντος για περίπου 20 μήνες στο Βανκούβερ καταγράφοντας 38 συμμετοχές, τις δεύτερες περισσότερες από κάθε προπονητή στην καριέρα του, με απολογισμό 4 γκολ και 4 ασίστ σε συνολικά 3.421 λεπτά συμμετοχής.

Επομένως η άποψη του 45χρονου τεχνικού για τον Χουάνγκ αποτελεί εφαλτήριο για να δημιουργήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ποδοσφαιριστή.

Σε τι ρόλο χρησιμοποιούσατε τον Χουάνγκ; Ποια είναι η καλύτερη θέση του στο γήπεδο;

Αυτή ήταν μια πρόκληση που είχαμε όταν ο Χουάνγκ έφτασε στο Βανκούβερ. Η ομάδα τότε ήταν σε φάση ανοικοδόμησης θα έλεγα, καθώς είχαν αποχωρήσει 18 παίκτες και έρχονταν πολλοί νέοι. Επομένως ήρθε σε ένα δύσκολο περιβάλλον το 2019. Ήταν η πρώτη του ομάδα μακριά από τη Νότια Κορέα. Έτσι, θεωρώ πως το να έρθει στο MLS πριν από την Ευρώπη ήταν ένα μέσο προόδου για εκείνον. Η πρόκληση ήταν το πού θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα και τον χρησιμοποιήσαμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τον χρησιμοποιήσαμε ως νούμερο «6» σε διάταξη 4-3-3, ως αμυντικό μέσο ώστε να έχει την πρώτη πάσα στο χτίσιμο της επίθεσης. Τον χρησιμοποιήσαμε επίσης ως νούμερο «8», πάλι σε 4-3-3, τον χρησιμοποιήσαμε πίσω από τον επιθετικό σε 4-2-3-1. Αλλά για μένα, για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, η καλύτερή του θέση κατά τη γνώμη μου είναι σε 4-3-3 ως ένα από τα δύο «οχτάρια». Αυτή είναι για μένα η καλύτερη θέση του Ιν-Μπομ. Διότι πρόκειται για έναν παίκτη που εργάζεται σκληρά, έχει μεγάλη ποιότητα με την μπάλα, μπορεί να απελευθερωθεί από την πίεση πολύ καλά, βρίσκει χώρους στο παιχνίδι πολύ γρήγορα και είναι ένας δυναμικός παίκτης. Ο προπονητής θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και στο νούμερο «6», δεν ξέρω πώς ακριβώς παίζει ο Ολυμπιακός…

Ο Ολυμπιακός παίζει συνήθως 4-3-3 ή 4-2-3-1, έχοντας στη βάση τον Γιαν Εμβιλά.

Ναι, τον ξέρω τον Εμβιλά. Θεωρώ ότι η θέση στο «8» είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον Ιν-Μπομ.

Ως άνθρωπος πώς είναι;

Όταν ήρθε σε μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα από τη Νότια Κορέα, ήταν ένα πολύ ανοιχτό παιδί στο να προσαρμοστεί σε μια νέα πρόκληση, σε μια νέα χώρα. Επομένως είναι ένα παιδί με κουράγιο, με καλή νοοτροπία και έχει σημαντικές αρετές.

Τι μπορούν να περιμένουν οι φίλοι του Ολυμπιακού από τον Χουάνγκ;

Να περιμένουν σίγουρα έναν παίκτη ανοιχτό στην προσαρμογή σε ένα νέο πρωτάθλημα και μια νέα ομάδα. Έχει πολύ καλό τρόπο σκέψης. Είναι πολύ δημιουργικός. Έχει τεχνικές στιγμές τις οποίες μπορείτε να δείτε και σε αποσπάσματα. Έχει τεχνικά στοιχεία που υπερτερούν σε σχέση με τον μέσο χαφ. Μπορεί να ξεφύγει από την πίεση με πολλή δημιουργικότητα. Και είναι ένας παίκτης πολύ «θυμωμένος». Θυμάμαι όταν τον είχα το 2019, πολύ «θυμωμένος» για το επόμενο βήμα, πολύ «θυμωμένος» να πετύχει. Είναι «θυμωμένος» να πάει καλά στην Ευρώπη. Είμαι σίγουρος ότι ακόμη έχει πολλά όνειρα στην Ευρώπη. Επομένως θεωρώ ότι αυτός είναι ο τύπος ποδοσφαιριστή που θα πρέπει να περιμένουν.

Από τα όνειρα του Χουάνγκ πάμε στα δικά σας. Θα θέλατε να δοκιμάσετε να διασχίσετε τον Ατλαντικό και να προπονήσετε στην Ευρώπη;

Είμαι 45 ετών, όμως ξεκίνησα αρκετά νωρίς, στα 31 μου χρόνια προπονούσα το Μόντρεαλ, πήγα σε πολλά διαφορετικά μέρη, απέκτησα πολλή πείρα. Είμαι σε ένα πρωτάθλημα που ανθίζει. Το MLS μεγαλώνει κάθε χρόνο, υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις και είμαι σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Οπότε προς το παρόν θέλω να βοηθήσω το Λος Άντζελες να μεγαλώσει, να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Όμως φυσικά έχω πορτογαλικό διαβατήριο, έμαθα όσα ξέρω για το παιχνίδι στην Ευρώπη και θα ήταν όνειρο κάποια μέρα να διασχίσω τον Ατλαντικό, αλλά δεν είμαι απελπισμένος για κάτι τέτοιο.

Πώς είναι να δουλεύετε με παίκτες όπως ο Τζόρτζο Κιελίνι και ο Γκάρεθ Μπέιλ;

Κορυφαίο. Είναι κορυφαίο. Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι η ταπεινότητά τους. Σε ντοκιμαντέρ για την Ιταλία και τη Γιουβέντους βλέπεις πόσο «άνθρωπος είναι», πόσο ανοιχτός είναι. Είναι φανταστικός, μοιάζει να είναι μαζί μας για δέκα χρόνια. Του αρέσει να βοηθάει κόσμο και είναι μεγάλη ευκαιρία για τους νεαρούς μας στόπερ, όπως ο Σεγκούρα και ο Φολ, να δουλεύουν καθημερινά μαζί του και να μαθαίνουν από τον Κιελίνι ακούγοντάς τον. Δουλεύει σκληρά, θέλει να κερδίσει. Η ταπεινότητά του είναι αξιομνημόνευτη, με δεδομένο το υπόβαθρο που έχει. Το ίδιο και με τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Γκάρεθ έχει μεγάλο κίνητρο και έχει μεγάλη επίδραση στο γκρουπ επίσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για τον Ταξιάρχη Φούντα, τον Έλληνα κυνηγό που αγωνίζεται στο MLS.

Θεωρώ ότι προσαρμόζεται. Είναι δύσκολο να έρθεις στο MLS και αμέσως να έχεις αντίκτυπο. Μόνο αν προέρχεσαι από ένα μεγάλο υπόβαθρο και πάντα χρειάζεσαι χρόνο προσαρμογής. Δεν μπόρεσα να τον παρακολουθήσω πολύ φέτος γιατί είμαστε επικεντρωμένοι στη δουλειά μας, όμως είναι ένας παίκτης που δείχνει στιγμές ποιότητας, απλά χρειάζεται λίγους μήνες για να προσαρμοστεί πλήρως στο πρωτάθλημα.