Σταύρος Παπαδόπουλος: «Αυτό χρειάζεται ο Ολυμπιακός, υπολογίσιμος αντίπαλος ο Απόλλων Λεμεσού»

«Ο Ολυμπιακός χρειάζεται παίκτες που να μπορούν να κρατήσουν την μπάλα, να οργανώσουν, θέλει παίκτες-βαρόμετρα. Και να μπορεί να κρατήσει το αποτέλεσμα, ρε παιδί μου». Ο παλιός αρχηγός του Ολυμπιακού Σταύρος Παπαδόπουλος αναλύει και τον Απόλλωνα Λεμεσού που θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού αν περάσει τη Μακάμπι. 

Σταύρος Παπαδόπουλος: «Αυτό χρειάζεται ο Ολυμπιακός, υπολογίσιμος αντίπαλος ο Απόλλων Λεμεσού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν σημαία του Ολυμπιακού, τον βγάζω από την Κύπρο να μου πει για τον Απόλλωνα Λεμεσού, που θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού άμα περάσει τη Μακάμπι. Μου λέει σημαντικά πράγματα για τον Ολυμπιακό. Καθαρός άνθρωπος. Λέει ό,τι βλέπει και με την πείρα που είχε ως παίκτης και ως προπονητής.

Έχω ξαναμιλήσει στο παρελθόν μαζί του, δεν θα ξεχάσω κάποια πράγματα που μου είχε πει - και κυρίως δύο. Ότι οι παίκτες της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του '80 ήταν πλακωμένοι και τους μάζευε στο σπίτι του για να τα βρουν. Και ότι όταν έφυγε ο Γαλάκος, που ήταν μεγάλο πλήγμα, τον κάλεσε ο Νταϊφάς σε γεύμα στο Μικρολίμανο και του είπε «αρχηγέ, έφυγε ο Μάικ, πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα πάλι». Και του απάντησε ο Σταύρος Παπαδόπουλος «από τώρα σου λέω ότι το έχουμε πάρει».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/7/2022

Λίγο πριν τελείωσε το ματς με τη Μακάμπι. Τι είδες;

Δεν είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός. Σου το λέω ευγενικά. Χρειάζεται βελτίωση. Είχε δύο καλά 20λεπτα ο Ολυμπιακός στις αρχές κάθε ημιχρόνου, αλλά όσο περνούσε η ώρα έχανε γήπεδο κάθε φορά. Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε την μπάλα. Χάναμε εύκολα την μπάλα. Το αποτέλεσμα είναι καλό, γιατί μπορούσαμε να έχουμε δεχτεί κι άλλα γκολ. Πιστεύω ότι μέσα στο Καραϊσκάκη θα τα καταφέρουμε. Θα την περάσουμε πιστεύω αυτήν την ομάδα. Θέλει όμως δουλειά ο Ολυμπιακός.

Πού θέλει ενίσχυση;

Γενικώς ως ομάδα δεν μας ενθουσιάζει εδώ και καιρό. Ούτε στα φιλικά ήταν καλός ούτε στα μπαράζ του πρωταθλήματος και πιο πριν. Δεν θυμάμαι τον Ολυμπιακό ποτέ να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα 20 δευτερόλεπτα. Και με αντίπαλο πιο αδύναμο από εκείνον. Μας πανικόβαλε η Μακάμπι στα τελευταία κομμάτια 25 λεπτών του κάθε ημιχρόνου. Δεν ξέρω αν θα προστεθούν παίκτες ή αν θα κάνει αλλαγές ο Μαρτίνς. Η ομάδα θέλει δουλειά. Αποκλείεται έτσι όπως είναι τώρα ο Ολυμπιακός να πάει μακριά στην Ευρώπη.

Πού θέλει πιο πολλή ενίσχυση;

Χρειάζεται παίκτες που να μπορούν να κρατήσουν την μπάλα, να οργανώσουν, θέλει παίκτες-βαρόμετρα. Και να μπορεί να κρατήσει το αποτέλεσμα, ρε παιδί μου.

Πες παίκτες που έπαιξες μαζί τους.

Δεν συγκρίνονται οι σημερινοί με εκείνους τους παίκτες. Τότε ήταν καλύτεροι. Κέντρο με Κουσουλάκη, Περσία, Τάκη Νικολούδη, μπροστά Γαλάκο, μετά Αναστόπουλο, πίσω Νοβοσέλατς, Κυράστα, Γούναρη, Βαμβακούλα. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνη η εποχή. Πάντα ο Ολυμπιακός μπορούσε να κρατήσει την μπάλα.

Ποιος σου άρεσε στο ματς με τη Μακάμπι;

Δεν με ενθουσίασε κάποιος παίκτης. Και στα σέντερ μπακ βλέπω ένα μπέρδεμα, αργούν λίγο στις αλληλοκαλύψεις.

Έγινε μία έρευνα στην Κύπρο ότι οι Παναθηναϊκοί είναι πιο πολλοί από τους Ολυμπιακούς. Ενώ το 2015 είχε βρεθεί το αντίθετο. Πώς γίνεται αυτό, ενώ ο ΠΑΟ είναι χάλια στα χρόνια του Αλαφούζου;

Δεν τα πιστεύω αυτά, είναι παραμύθια! Ο Ολυμπιακός έχει τον περισσότερο κόσμο στην Κύπρο σίγουρα! Και μάλιστα το 50% στην Κύπρο είναι Ολυμπιακοί, το 30% Παναθηναϊκοί, και το 20% όλοι οι άλλοι. Όσο για τα τελευταία χρόνια, οι Παναθηναϊκοί είναι εξαφανισμένοι εδώ. Δεν τους βλέπεις πουθενά. Φέτος λίγο σήκωσαν κεφάλι που έπαιξαν μπάλα και πήραν το Κύπελλο.


Για τους οπαδούς της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ ήταν σωστή η έρευνα;

Ναι, σε αυτό πράγματι η Ομόνοια έχει τον περισσότερο κόσμο στην Κύπρο. Πάντα τον είχε. Απλώς υπήρξε μια 10ετία με πολλούς τίτλους του ΑΠΟΕΛ και πτώση της Ομόνοιας και μειώθηκε η ψαλίδα.

Στη Λευκωσία μπορεί να είναι ισόπαλοι, αλλά η διαφορά είναι στις άλλες πόλεις;

Στις άλλες πόλεις και στα χωριά. Η Ομόνοια έχει παντού πολύ κόσμο. Στη Λευκωσία μπορεί οι του ΑΠΟΕΛ να είναι και περισσότεροι. Όμως σε όλη την Κύπρο η Ομόνοια επικρατεί συνολικά.

Τρίτη ποια ομάδα είναι;

Η Ανόρθωση με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Και η ΑΕΛ έχει κόσμο.

Ο Απόλλων Λεμεσού, με τον οποίο κληρώθηκε ο Ολυμπιακός άμα περάσει τη Μακάμπι, θεωρείται μεγάλη ομάδα;

Ναι. Ήταν πάντα υπολογίσιμος. Τα τελευταία χρόνια διεκδίκησε το πρωτάθλημα αλλά κάθε φορά το έχανε από συγκυρίες. Και φέτος κόντεψε να το χάσει, παρότι μπήκε στα πλέι οφ με 7 βαθμούς διαφορά!

Πες μου πράγματα για αυτήν την ομάδα.

Φέτος έγιναν τρελά πράγματα στο πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες είχαν σκαμπανεβάσματα. Έγινε το κουφό να πάει ο Απόλλων Λεμεσού με 7 βαθμούς διαφορά στα πλέι οφ και στο τέλος να βρεθεί το ΑΠΟΕΛ με 1 βαθμό πίσω του, ενώ ήταν 14 βαθμούς πίσω του στο πρωτάθλημα! Και τελικά το πήρε ο Απόλλων με 8 ισοπαλίες στα πλέι οφ! Στην προτελευταία αγωνιστική νίκησε επιτέλους ο Απόλλων, έκανε γκέλα το ΑΠΟΕΛ, η διαφορά πήγε στους 4 βαθμούς από τον 1 βαθμό που είχε φτάσει και τελείωσε.


Κομματικά πού βρίσκεται ο Απόλλων;

Θέμη, όλες οι ομάδες στην Κύπρο δυστυχώς είναι χρωματισμένες. Κακώς, διότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να έχει σχέση με την πολιτική. Ο καλός παίκτης είναι και ο αριστερός και ο δεξιός και ο κεντρώος και ο μαύρος και ο κίτρινος. Στη Λεμεσό η ΑΕΛ είναι με την κεντροαριστερά και ο Απόλλων με τη δεξιά.

Όπως η Ομόνοια αριστερά και το ΑΠΟΕΛ δεξιά.

Ακριβώς.

Εσύ τι είσαι;

Εμένα η ομάδα μου ήταν ο Πεζοπορικός, στον οποίο ανδρώθηκα, και είμαι υποχρεωμένος να είμαι με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Γιατί;

Διότι ο Πεζοπορικός έκανε ένωση με την ΕΠΑ, οι δύο δεξιές ομάδες της Λάρνακας.

Πώς πάει ο Απόλλων στα φιλικά;

Δεν έκανε πολλά ματς. Άρχισε αργά την προετοιμασία.

Μεταγραφές;

Έκαναν 5-6. Ξένους και Έλληνες, όπως ο Πινακάς. Πρέπει να τους δούμε.

Λεφτά έχουν;

Ναι, ποτέ δεν είχε οικονομικά προβλήματα αυτή η ομάδα. Πάντα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της. Έχει έναν πρόεδρο καλό, αγαπάει την ομάδα, έχει λεφτά, είναι μικρογραφία του δικού μας στον Ολυμπιακό. Αλλά με χαμηλό προφίλ.

Τι δουλειές κάνει;

Με τον πατέρα του έχουν μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουν λεφτά. Πληρώνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πετάνε τα λεφτά. Ξέχασα να σου πω εκεί που έλεγα ότι φέτος έγιναν παράξενα πράγματα στο πρωτάθλημα, ότι έμειναν εκτός Ευρώπης παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ομόνοια, η Ανόρθωση, η ΑΕΛ. Και βγήκαν στην εξάδα δυο ομάδες για πρώτη φορά στην Ιστορία της, ο Άρης Λεμεσού και η Πάφος. Μάλιστα, ο Άρης Λεμεσού βγήκε για πρώτη φορά και στην Ευρώπη. Έγιναν απίστευτα πράγματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.


Τα ατού του Απόλλωνα;

Δύο καλοί επιθετικοί, ο Νταμπό και ο Ντιγκινί. Έγχρωμοι, γρήγοροι, παραγωγικοί στα γκολ. Δεν είχε εξαιρετικές μονάδες ο Απόλλων, είχε σύνολο. Έφερε έναν Γερμανό προπονητή που τους σουλούπωσε.

Δεν είναι η ομάδα που θα φοβηθεί ο Ολυμπιακός

Όχι. Ο κανονικός Ολυμπιακός θα την περάσει αυτήν την ομάδα. Αν περάσει τη Μακάμπι. Η Ομόνοια, με την οποία έπαιξε ο Ολυμπιακός πέρυσι, ήταν καλύτερη από αυτόν τον Απόλλωνα. Και ας μην πήγε καλά στη συνέχεια η Ομόνοια. Όμως πρέπει να παρουσιαστεί ως Ολυμπιακός. Αν έρθει στην Κύπρο σίγουρος, θα την πατήσει.

Είχε πολλά χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα ο Απόλλων;

15 χρόνια. Κάτι Κύπελλα είχε πάρει, αλλά πρωτάθλημα όχι. Είναι μια ανερχόμενη δύναμη τα τελευταία χρόνια, είναι μέσα στους διεκδικητές του τίτλου. Έχουν ανέβει πολύ.

Έδρα;

Κόσμο έχουν αρκετό. Όμως ο 3 ομάδες της Λεμεσού έχουν φτιάξει το δικό τους γήπεδο, το οποίο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Δεν προλαβαίνουν να παίξουν σε αυτό με τον Ολυμπιακό. Θα παίξουν στο ΓΣΠ στη Λευκωσία, διότι η παλιά τους έδρα, το «Τσίρειο», δεν πληροί τις προδιαγραφές για ευρωπαϊκό αγώνα.

Τι θερμοκρασίες έχετε;

Σαραντάρια.

Φωτιές εσείς γιατί δεν έχετε;

(γελάει πικρά). Έχουμε κι εμείς, ρε Θέμη. Όχι βέβαια όπως στην Ελλάδα. Ίσως εμείς είμαστε πιο προσεκτικοί.

Ο τουρισμός πώς πάει; Υπάρχει κρίση;

Οι συνέπειες του πολέμου σίγουρα φαίνονται. Ο τουρισμός είναι στο 70%-80% σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι Ρώσοι είχαν μεγάλο κομμάτι του τουρισμού. Παραδοσιακά στην Κύπρο τα ηνία κρατάνε στον τουρισμό οι Άγγλοι και οι Ρώσοι.

Από ποιους αναπληρώνεται ένα κομμάτι των Ρώσων τώρα;

Από όλες τις αγορές, κυρίως όμως έχουν ανέβει πολύ οι Ισραηλινοί.

Στη Λεμεσό ζουν μόνιμα χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί, έτσι δεν είναι;

Πράγματι. Πάρα πολλοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, υπάρχει παροικία Ρώσων και παροικία Ουκρανών!

Συμβαίνουν παρατράγουδα μεταξύ τους;

Όχι, όχι. Τίποτα.

Πώς θες να κλείσω;

Εύχομαι στον Ολυμπιακό να βρει τις λύσεις και να είναι δυνατός, να είναι πάντα πρώτος, να μας κάνει χαρούμενους. Πρέπει να βελτιωθεί.