Ολυμπιακός – Άλκμααρ 1-0: Από… αέρος ξαναβρήκαν λύση οι πρωταθλητές

Με σκόρερ τον Παπέ Σισέ (45') ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 της Άλκμααρ στο Καραϊσκάκη, εκμεταλλευόμενος ξανά μία στατική φάση. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ευκαιρίες στο παιχνίδι, έως ότου μπήκε στο ματς ο Βαλμπουενά και προκάλεσε «σαματά» στην ολλανδική άμυνα. Πήρε «πράγματα» από την πίεση ψηλά, αισθητά βελτιωμένος ήταν στο ανασταλτικό κομμάτι σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά. Μόνο στο 92' έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Ολλανδοί.

Ολυμπιακός – Άλκμααρ 1-0: Από… αέρος ξαναβρήκαν λύση οι πρωταθλητές

Δίχως να είναι... φουλ δημιουργικός ο Ολυμπιακός έως το σημείο που μπήκε ο Βαλμπουενά (84'), επικράτησε με 1-0 της ακίνδυνης Άλκμααρ (εμφανίστηκε μόνο στο 92' με το διπλό «όχι» του Ρέαμπτσιουκ), χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο Σισέ από καλοχτυπημένο κόρνερ του δραστήριου σε κάποια διαστήματα του αγώνα, Φίλιπ Ζινκερνάγκελ στο 45'. Κατά τ’ άλλα, λειτούργησε έως έναν βαθμό αρκετά καλά η πίεση ψηλά που άσκησαν οι πρωταθλητές, έβγαλαν κάποιες ευκαιρίες (όχι πολλές), αλλά η είσοδος του Βαλμπουενά στο 84' ήταν εκείνη που προκάλεσε τον μεγαλύτερο... σαματά στην αντίπαλη άμυνα. Στο ανασταλτικό κομμάτι οι «ερυθρόλευκοι» τα πήγαν περίφημα, με εξαίρεση τη φάση του 92ου λεπτού.

Με 4-3-3 ο Ολυμπιακός

Ο Πέδρο Μαρτίνς επιφύλαξε μία έκπληξη στην ενδεκάδα και αυτή αφορούσε την παρουσία του Μαμαντού Κανέ και όχι του Γιαν Εμβιλά στη θέση του «κόφτη». Επίσης προτίμησε τον Βρσάλικο με έξι προπονήσεις να τον ξεκινήσει αντί του Άβιλα, δείχνοντας ένα μέρος των σκέψεών του ενόψει Μακάμπι σε ό,τι έχει να κάνει με το δεξί άκρο της άμυνας. Κατά τ’ άλλα, με 4-3-3 παρέταξε την ομάδα του, έχοντας τον Βατσλίκ στα γκολπόστ, τους Βρσάλικο, Σισέ, Παπασταθόπουλο και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας, τον Κανέ σε ρόλο «6αριού», τους Αγκιμπού και Μαντί Καμαρά μπροστά του, τον Ζινκερνάγκελ στα αριστερά, τον Μασούρα στα δεξιά και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Πίεσε ψηλά, είχε κενά διαστήματα και ξαναβρήκε λύση από στατική φάση

Αν θα έπρεπε να κρατήσει κάτι ο Μαρτίνς από το πρώτο ημίχρονο είναι την πίεση ψηλά που άσκησαν οι παίκτες του σε αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μια πίεση που απέδωσε καρπούς έως έναν βαθμό, ασχέτως αν δεν μετουσιώθηκαν σε τελικές προσπάθειες. Ο Πορτογάλος τεχνικός πειραματιζόταν με τα χαφ του. Πότε ζητούσε από τον Αγκιμπού να παίζει λίγο πιο προωθημένος από τον Μαντί. Στη συνέχεια ζητούσε από τον Μαντί να ανεβαίνει λίγο περισσότερο. Μετά τους άλλαζε θέσεις και γενικώς έδειχνε να το ψάχνει στη μεσαία γραμμή, έχοντας ωστόσο ως «σταθερά» τον Κανέ που δεν κουνιόταν από τη θέση του αμυντικού χαφ. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε από κάποια κλεψίματα της μπάλας να χτυπήσει τους Ολλανδούς στο τρανζίσιον, επιχείρησε να απειλήσει μόλις στο 2’, αλλά ο Ελ Αραμπί έχασε το κοντρόλ. Τελικά η πρώτη καλή φάση για τους πρωταθλητές σημειώθηκε στο 17’ χάρη σε μία έμπνευση του Σισέ με την κάθετη πάσα που έκανε προς τον Ρέαπτσιουκ και στη συνέχεια τον Μασούρα σε δεύτερο χρόνο (αρχικά ο Ελ Αραμπί δεν μπόρεσε να σουτάρει) να υποχρεώνει τον Βέρχουλστ σε απόκρουση. Έως εκείνο το σημείο ο Βρσάλικο έδειχνε πιο πολύ να προσέχει τα νώτα του και να κάνει μία διαχείριση. Μετά το 25’ άρχισε να παίρνει με τη σειρά του μέτρα στο γήπεδο και το παιχνίδι του Ολυμπιακού να μεταφέρεται ως προς την ανάπτυξη από τα δεξιά, έχοντας όμως και αρκετά κενά διαστήματα που δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους προς την άμυνα της Άλκμααρ. Οι Πειραιώτες δεν δημιούργησαν τη μεγάλη φάση έως το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου σε κανονική ροή αγώνα, αλλά την ίδια στιγμή δεν ένιωσαν και την παραμικρή απειλή από τους Ολλανδούς. Τελικά, η λύση ξαναδόθηκε από… αέρος και από στατική φάση. Ένα καλό χτύπημα κόρνερ του Ζινκερνάγκελ και μία κεφαλιά του Σισέ είχαν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να οδηγηθεί στα αποδυτήρια προηγούμενος στο σκορ στο 45’ με 1-0.

Λίγο πιο ζωηρός έως το 65’, το 4-2-3-1 του Μαρτίνς και η παρουσία του Ματιέ

Ο Ολυμπιακός με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και κυρίως στο πρώτο τέταρτο-εικοσάλεπτο πίεσε λίγο περισσότερο τους Ολλανδούς και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του με τον ζωηρό Ζινκερνάγκελ στο 55’, έπειτα από έξοχη προσπάθεια του ανεβασμένου στο β' μέρος Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ που όργωσε όλο το γήπεδο. Θα μπορούσε και σε μία αντεπίθεση με τον Άβιλα στο 64’ να δημιουργήσει προβλήματα στον Βέρχουλστ, αλλά καθυστέρησε να κάνει την πάσα στον Αγκιμπού και χάθηκε η φάση. Στη συνέχεια, ο ρυθμός έπεσε, ο Μαρτίνς με τις αλλαγές του το γύρισε σε 4-2-3-1 (δίδυμο Κανέ – Εμβιλά μπροστά από τους στόπερ και Αγκιμπού πίσω από τον Αμπουμπακάρ), αλλά ο Ολυμπιακός δεν έκανε αισθητή την εμφάνισή του στο δημιουργικό κομμάτι έως το 84', όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Βαλμπουενά. Ο Σισέ θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του από καλοχτυπημένο κόρνερ του Βαλμπουενά στο 93', ενώ σε γενικές γραμμές η παρουσία του Γάλλου έδωσε μία άλλη πνοή επιθετικά στους Πειραιώτες. Οσο για την Άλκμααρ; Εμφανίστηκε στο Καραϊσκάκη στο 92’ με τον Ρέαμπτσιουκ να διώχνει δύο φορές πάνω από τη γραμμή και να λέει «όχι» στο 1-1.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΛΚΜΑΑΡ 1-0

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Διαιτητής: Φωτιάς

Σκόρερ: 45’ Σισέ

Συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4-3-3): Βατσλίκ – Βρσάλικο (46’ Άβιλα), Παπασταθόπουλος (71’ Μανωλάς), Σισέ, Ρέαμπτσιουκ – Κανέ (84’ Μπουχαλάκης), Αγκιμπού (84’ Βαλμπουενά), Μαντί Καμαρά (71’ Εμβιλά) – Ζινκερνάγκελ (71’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας, Ελ Αραμπί (71’ Αμπουμπακάρ).

ΑΛΚΜΑΑΡ: Βέρχουλστ, Βιτρί, Σαμ, Χατζηδιάκος (87’ Ντε Γιονγκ), Κερκέζ (61’ Μ. Ντε Βιτ), Μίντσιο (75’ Φαν Μπρεντερόντε), Ράιντερς (87’ Σάουτεν), Ντ. Ντε Βιτ (75’ Κουπμάινερς), Εβιέν (61’ Όντγκααρντ), Παυλίδης (75’ Ντούιν), Λάντο (75’ Μπαράσι).