Γιώργος Χατζάρας: «Αυτά είναι τα ατού και τα μείον του Αμπουμπακάρ Καμαρά»

Σούπερ ανάλυση από τον έμπειρο προπονητή για τον Καμαρά και τον Ολυμπιακό.

Γιώργος Χατζάρας: «Αυτά είναι τα ατού και τα μείον του Αμπουμπακάρ Καμαρά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Προ καιρού ο Γιώργος Χατζάρας έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο διαδίκτυο για τα προσωπικά του, δεν ήθελα να ρωτάω τα ίδια τώρα, στοχευμένα του ζήτησα να μου μιλήσει για τον Καμαρά, τον επιθετικό του Άρη. Και είπε ορισμένα πράγματα προχωρημένα. Όχι μόνο για τον Καμαρά αλλά και για τον Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/6/2022

Ως Αρειανός φαντάζομαι ότι βλέπεις πολύ τον Άρη.

Ε, βέβαια. Όλες τις ομάδες βλέπω.

Θέλω να μου αναλύσεις τον Καμαρά. Τι έχει ο Καμαρά που κάνει τον Μαρτίνς να τον θέλει τόσο πολύ και δεν το βλέπουν οι φίλαθλοι; Τι βλέπει ο προπονητής που δεν το βλέπει ο πολύς κόσμος;

Θα σου πω γιατί τον θέλει ο Μαρτίνς. Θα σου πω πρώτα τι είδους ποδοσφαιριστής είναι ο Καμαρά, τα ατού και τα μείον του. Ο Καμαρά απέναντι σε οργανωμένες άμυνες αν παίξει μόνος του μπροστά είναι πρόβλημα. Σε φάσεις όμως που θα βρει ανοργάνωτες άμυνες και είναι μόνος του μπροστά είναι το δυνατό του σημείο. Στον Ολυμπιακό δεν θα είναι μόνος του, θα έχει βοήθεια μέσα στο «κουτί» από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει χάρισμα από τον Θεό στο γκολ. Μαζί με τον Ελ Αραμπί πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλός ο Καμαρά, δεν τον έχουμε δει να παίζει μαζί με τέτοιον παίκτη. Ο Ολυμπιακός πάντως στην Ελλάδα τις περισσότερες ομάδες τις βρίσκει σε οργανωμένη άμυνα.

Αυτό θα σου έλεγα.

Δεν είναι για να παίξει μόνος του ο Καμαρά με μία άμυνα κλειστή και οργανωμένη. Άλλο αν έχει μαζί του τον Ελ Αραμπί και παίξει ο Ολυμπιακός με δύο μπροστά. Ή αν τραβήξει τον Καμαρά πλάγια. Όμως στα ευρωπαϊκά ματς και στα ντέρμπι ο Ολυμπιακός βρίσκει κενό χώρο από τον αντίπαλο και χτυπάει στην αντεπίθεση. Εκεί ο Καμαρά είναι καλός. Είναι γρήγορος και δυνατός. Το σημαντικό είναι ότι ο Καμαρά μπορεί να παίξει και ως φορ και πίσω από τον φορ και δεξιά και αριστερά.

Σε όλα τα συστήματα μπορεί να παίξει.

Ακριβώς. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει ο προπονητής να μπορεί να αλλάζει το σχήμα και την τακτική όχι μόνο αναλόγως με το ματς αλλά και μέσα στη διάρκεια του ματς. Ο Καμαρά σε μία επιθετική ομάδα όπως ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει σε διαφορετικές θέσεις και σε όλα τα συστήματα.

Όπως ο Μασούρας που δεν είναι ο καθαρός εξτρέμ να φεύγει πλάγια. Όπως στη Λεωφόρο πέρσι που είχε βάλει τον Ελ Αραμπί στο πλάι και σέντερ φορ τον Χασάν. Δεν φαίνεται να θέλει ο Μαρτίνς τους εξτρέμ τους παραδοσιακούς. Και ο Δανός που πήρε ο Ολυμπιακός από τη Νότιγχαμ δεν είναι ο κλασικός εξτρέμ.

Δεν πατάνε πια τον ασβέστη οι εξτρέμ στις μεγάλες ομάδες. Στην Ευρώπη θέλουν τους πλάγιους να πλησιάζουν τον σέντερ φορ, να κλίνουν προς τα μέσα, να πατάνε περιοχή, να γεμίζει η περιοχή. Οι φίλαθλοι πολλές φορές δεν βλέπουν αυτό που βλέπει ένας προπονητής. Ο Καμαρά μπορεί να μην τους έχει χτυπήσει στο μάτι φέτος, όμως αν εμένα με ρωτούσες ποιον επιθετικό θα έπαιρνα στον Ολυμπιακό από τις άλλες ελληνικές ομάδες, θα σου έλεγα τον Καμαρά.

Και είναι άλλο στυλ εντελώς από τον Χασάν. Χωράει στο ρόστερ ο Χασάν;

Ναι, γιατί είναι φορ περιοχής. Σε κάποια ματς τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός, έχει πολλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, χρειάζεται το ροτέισον.

Και με τον Τικίνιο τι θα γίνει;

Έχοντας Καμαρά και Ελ Αραμπί, αν κρατήσει και Τικίνιο και Χασάν, αυτό θα σημαίνει ή ότι προορίζει τον Καμαρά για πλάγια ή ότι θα παίζει με δύο μπροστά πολλές φορές. Αλλιώς πρέπει έναν να τον δώσει.

Ποιον θα κράταγες εσύ; Τον Τικίνιο ή τον Χασάν;

Τον Τικίνιο, γιατί είναι καλός και στην περιοχή και εκτός περιοχής, ενώ ο Χασάν είναι για μέσα στην περιοχή. Αυτά όμως τα ξέρει καλύτερα ο Μαρτίνς, τι έχει στο μυαλό του και πώς θέλει να παίξει. Το θέμα είναι ότι ο Καμαρά έχει ταχύτητα, δύναμη και είναι διεισδυτικός, τις καλύτερες ενέργειές του τις έκανε βγαίνοντας πλάγια. Μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετικές θέσεις τον Ολυμπιακό.

Μου είπες πριν ότι οι εξτρέμ πρέπει να πλαισιώνουν τον φορ. Δεν πρέπει όμως να έχεις καλά πλάγια μπακ να δίνουν πλάτος; Ήταν πλάγια μπακ για Ολυμπιακό αυτά που είδαμε φέτος;

Εκεί έπασχε ο Ολυμπιακός, στα πλάγια μπακ. Άντε το αριστερό μπακ έβγαζε το μεροκάματο αμυντικά. Δεξιά όμως είχε πρόβλημα ο Ολυμπιακός και αμυντικά και επιθετικά. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εκεί και σε φάση άμυνας και σε φάση επίθεσης. Ο Ολυμπιακός για να κάνει κάτι καλύτερο στην Ευρώπη πρέπει να έχει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά. Είχε προβλήματα στην άμυνα, είχε προβλήματα και στην αμυντική συμπεριφορά των χαφ. Να το έχεις «ευαγγέλιο» αυτό: ομάδες που δεν κάνουν σωστή άμυνα, πεθαίνουν νέες. Πρέπει να έχεις ισορροπία στις φάσεις μετάβασης από άμυνα σε επίθεση και από επίθεση σε άμυνα. Αυτό ο Ολυμπιακός δεν το είχε.

Στις στατικές φάσεις;

Έχει καλά κορμιά, έχει και έμπειρους παίκτες.

Ζώνη ή μαν του μαν;

Η άμυνα χώρου έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στις μεγάλες ομάδες. Εγώ είμαι θιασώτης της ζώνης από τη δεκαετία του '90, όταν το έκανα αυτό, δεν το έκανε εδώ κανένας. Αλλά ό,τι και να παίξεις, αν δεν το κάνεις σωστά, κανείς δεν θα σε γλιτώσει. Πρέπει να ξέρεις να το διδάξεις. Όταν τους έβαλα να παίξουν άμυνα χώρου στις στημένες φάσεις στο Αιγάλεω πριν από 20 χρόνια, στις αρχές τα τρώγαμε εύκολα. Αλλά με την πολλή προπόνηση κάθε μέρα, το έμαθαν τέλεια.

Ο Αναστασίου του Παναιτωλικού μού έλεγε ότι με την άμυνα ζώνης έχεις προβλήματα στα στημένα, γιατί δεν έχει ο καθένας την ευθύνη του, ενώ στο μαν του μαν δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Δεν συμφωνώ. Στην άμυνα χώρου, αν ξέρεις να την εφαρμόσεις, έχει ο καθένας την ευθύνη στον χώρο του. Ενώ στο μαν του μαν έχει ο καθένας την ευθύνη στον αντίπαλό του. Σου έφυγε ο αντίπαλος, τι θα κάνεις; Αν δεν ξέρεις να διδάξεις σωστά την άμυνα χώρου στα στημένα, ναι, είναι επικίνδυνη. Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο. Όμως η άμυνα χώρου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, γι' αυτό και την προτιμούν οι μεγάλες ομάδες.

Πώς βλέπεις το ότι ο Μαρτίνς θέλει τον Αγκιμπού να τον φέρει πιο πίσω, για «οκτάρι»;

Εμένα μου αρέσει ο Μαρτίνς γιατί είναι σύγχρονος προπονητής και οι σύγχρονοι προπονητές πρέπει να εναλλάσσουν τις τακτικές. Θέλει πολυσύνθετους παίκτες ο Μαρτίνς.

Χρειάζεται δημιουργικό παικταρά στα χαφ ο Ολυμπιακός, μεγάλο «δεκάρι»; Του λείπει η δημιουργία;

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να είναι δημιουργικός παντού. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δημιουργούν οι πάντες. Χρειάζεται να έχει δημιουργικά πλάγια μπακ, δημιουργικά σέντερ μπακ. Δες τη Λίβερπουλ. Οι σέντερ μπακ της Λίβερπουλ παίζουν σαν αμυντικά χαφ! Και οι πλάγιοι μπακ της παίζουν σαν εξτρέμ! Η δε Λίβερπουλ δεν έχει «δεκάρι». Όλοι δημιουργούν. 20 χρόνια πριν έλεγα ότι θα φτάσουν οι σέντερ μπακ να κοστίζουν 80 και 100 εκατ. ευρώ. Όταν ήταν αδιανόητο. Διότι θα δημιουργούσαν παιχνίδι από πίσω. Το ποδόσφαιρο πλέον ένα είναι: όταν αμύνεσαι, να κάνουν καλή άμυνα όλοι, ώστε να πάρεις την μπάλα και να βγάλεις λογικές επιθέσεις από παντού.

Παναθηναϊκό πώς βλέπεις; Έλεγαν ότι θα πάει για πρωτάθλημα και τελικά χάνει τους παίκτες του. Χατζηγιοβάνης, Βιγιαφάνιες, Βέλεθ, Γκατσίνοβιτς.

Άκου, Θέμη, τις ομάδες θα τις κρίνουμε όταν ολοκληρώσουν τις μεταγραφές τους. Στα λόγια να λες ότι πας για πρωτάθλημα εύκολο είναι. Ειλικρινά σου μιλάω, πιο μέτριο Ολυμπιακό από αυτόν που είδαμε φέτος δεν έχω ξαναδεί. Όμως πήρε το πρωτάθλημα με 19 βαθμούς διαφορά! Δηλαδή, αν βελτιωθεί το καλοκαίρι με τις μεταγραφές, πόσους βαθμούς διαφορά θα έχει στο επόμενο; Ξεκινάει ως φαβορί. Να δούμε όμως τι θα κάνουν οι αντίπαλοί του.

Για την ΑΕΚ είναι μεγάλο αβαντάζ το ότι θα έχει το καινούργιο της γήπεδο ή δεν μετράει τόσο;

Είναι δυνατό όπλο να παίξεις στο καινούργιο σου γήπεδο που είναι όμορφο και γερή έδρα. Αλλά πρέπει να γεμίσεις την ομάδα με καλούς παίκτες. Η ΑΕΚ χρειάζεται πολλές μεταγραφές. Ειδικά στην άμυνα πρέπει να τα αλλάξει όλα, πρέπει να φτιάξει μια καινούργια άμυνα. Το καταλαβαίνω αν καθυστερεί, διότι δεν επείγεται, αφού δεν έχει υποχρεώσεις στην Ευρώπη.

Ποιον προπονητή γουστάρεις περισσότερο τώρα στην Ευρώπη; Τον Κλοπ;

Ναι, του έχω μεγαλύτερη συμπάθεια, γιατί έχει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Άλλος ρίχνει πιο πολύ βάρος στην άμυνα, άλλος ρίχνει πιο πολύ βάρος στην επίθεση. Ο Γκουαρντιόλα έχει καταργήσει τη θέση του φορ. Όχι, κύριε, δεν γίνεται να καταργηθεί αυτή η θέση. Γι' αυτό έδωσε τρελά λεφτά και πήρε τον Χάαλαντ.