«Θα πολεμήσουμε παντού…»

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην κανονικότητα ενός μεγάλου συλλόγου με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κρατάει τα χαλινάρια του, αλλά ακόμα δεν έχει πετύχει κάτι μεγάλο. Ο στόχος του είναι άλλος...

 «Θα πολεμήσουμε παντού…»

Είναι επιτυχία για τον Παναθηναϊκό η επιστροφή στην Ευρώπη; Η απάντηση είναι: Ναι.

Διότι ο Παναθηναϊκός την περίοδο 2017-18 «φλέρταρε» με τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία παρατημένος και εγκαταλελειμμένος σχεδόν από όλους χωρίς να έχει στον ήλιο μοίρα και ορίζοντα μπροστά του.

Το μέγεθος και το όνομα του συλλόγου προφανώς και δεν προσιδιάζει με τέτοιους στόχους, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και σκληρή. Αυτό αντιλήφθηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρσι το καλοκαίρι, όταν πήρε το χρίσμα από τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και τα κλειδιά της ομάδας.

Μόνος του, με τους συνεργάτες του, τον Σαραβάκο και τον Παπαβασιλείου. Κανέναν άλλον. Το ρίσκο μεγάλο και τα νερά αχαρτογράφητα. Η καχυποψία; Τεράστια!

Ακόμα και στις μεταγραφές όταν όλοι επέμεναν να αποκτηθούν εδώ και τώρα ποδοσφαιριστές ο Γιοβάνοβιτς στωϊκά περίμενε να πουν το «ναι» οι παίκτες που ήθελε εκείνος. Πολεμούσε το δύσκολο και δεν κατέφευγε στο εύκολο.

Έδινε από νωρίς στους πάντες να καταλάβουν πως τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ στους συμπατριώτες του πριν η Αγγλία μπει στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο: «Θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα πολεμήσουμε στις πεδιάδες, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ...» ήταν απλώς εκκλησιαστικό τροπάριο!

Μάχη σε κάθε προπόνηση και επίμονη προσπάθεια απέναντι σε κάθε πρόβλημα. Και ειδικά στην αρχή ήταν πολλά…

Οι Αϊτόρ, Χουάνκαρ «τελειωμένοι» και φευγάτοι, ο Μακέντα «σκασμένος» που δεν πήρε τη μεγάλη μεταγραφή, ο Βιγιαφάνιες «σκοτωμένος» με τον Χατζηγιοβάννη και στα… δικαστήρια με τη διοίκηση για ένα πρόστιμο!

Κι όμως ο Σέρβος που άκουσε από την εξέδρα σύνθημα αφιερωμένο για τον «μεγάλο» Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δούλεψε πολύ, μίλησε πολύ με τους παίκτες του, ελάχιστα στους… τρίτους και περίμενε βήμα- βήμα να δει την ομάδα του να αποδίδει στον αγωνιστικό χώρο.

Έδωσε πάνω από όλα σε όλο τον οργανισμό να καταλάβει ποιες είναι αξίες που θα τον πάνε μπροστά και τι θα πρέπει να κάνει στα δύσκολα: Να μιλάει λίγο και να παλεύει περισσότερο.

Εκεί είχε κάνει το πρώτο βήμα για να τρέξει στον μαραθώνιο μιας μεγάλης σεζόν που ασφαλώς δεν έχει τελειώσει.

Ακολουθεί το ματς στην Τούμπα, αλλά κυρίως ο τελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ο πρώτος στόχος «κλείδωσε», η ομάδα μπορεί να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες ημέρες, μπορεί να αισιοδοξεί για επιστροφή στην κανονικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ακόμη ο στόχος του Κυπέλλου.

Εκεί θα επικεντρωθεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του με στόχο την κατάκτηση της κούπας και την επιστροφή σε τίτλους έπειτα από 8 χρόνια.

Ωστόσο όπως πολύ σοφά είπε κι ο Σέρβος ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο μεγάλος του αντίπαλος παίρνει το πρωτάθλημα με είκοσι και βάλε βαθμούς διαφορά.

Δείχνει συνεπώς το φεγγάρι και θέλει να πείσει τους πάντες στο Κορωπί πως δεν πρέπει να κοιτάνε το δάχτυλο…