Το πρωτάθλημα είναι έργο του Μαρτίνς

Ναι μεν ο Πορτογάλος έχει κάνει λάθη, ιδιαίτερα από τα ματς με τον Άρη και έπειτα μοιάζει να είναι χαμένος. Όμως η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι εκατό τοις εκατό δικό του έργο.

Το πρωτάθλημα είναι έργο του Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός διανύει μια στριφνή σεζόν. Από τη μια δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι επιτυχημένη. Το πρωτάθλημα εξασφαλίστηκε με σχετική άνεση, στο Κύπελλο εκκρεμεί η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ενώ στο Europa League οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείστηκαν από την Αταλάντα, μια ομάδα με μπάτζετ 385 εκατομμύρια ευρώ, πάνω από τρεις φορές το αντίστοιχο των Πειραιωτών.

Η συζήτηση που γίνεται στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού αφορά στην εικόνα της ομάδας. Είναι σαφές ότι οι πρωταθλητές έχασαν τη φετινή σεζόν την ένταση που τους διέκρινε τα προηγούμενα χρόνια, έχασαν την πίεση και τα κλεψίματα ψηλά, ενώ ξεκάθαρη είναι η αδυναμία τους στη δημιουργία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο πρώτος που διέκρινε αυτά τα ζητήματα. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Πορτογάλος στην προετοιμασία λόγω τραυματισμών και κορονοϊού κατέδειξαν στα μάτια του το γεγονός ότι η φετινή θα ήταν μια σεζόν «ειδικών συνθηκών».

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι ομάδες της «γηραιάς ηπείρου», με εξαίρεση ίσως τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, πλήρωσαν αγωνιστικά τη διακοπή και τα συνεχόμενα παιγνίδια που επέφερε η πανδημία.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ο οποίος «έβγαλε» σχετικά αναίμακτα τη σεζόν 2020-21, είδε τις συνέπειες των παραπάνω να του «χτυπούν την πόρτα» τη φετινή χρονιά.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, γνωρίζοντας πως δεν θα έχει στη διάθεσή του τον καλύτερο δημιουργό του πρωταθλήματος, τον Κώστα Φορτούνη -ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε- και με τον Ματιέ Βαλμπουένα έναν χρόνο μεγαλύτερο, προσπάθησε να φέρει περισσότερους παίκτες «στο κουτί», εξ ου και οι προσπάθειες που έκανε να εφαρμόσει το 4-4-2 στην αρχή της χρονιάς.

Με τις εμφανίσεις του ο Αγκιμπού Καμαρά κέρδισε μια θέση στην ενδεκάδα και έτσι ο Μαρτίνς προσπάθησε να βρει σταθερές. Ο 51χρονος, διανύοντας την τέταρτη σεζόν του στο λιμάνι, κατάλαβε ότι οι δυνατότητες της ομάδας του είναι περιορισμένες και επέλεξε απλώς να παίρνει το αποτέλεσμα σε κάθε παιχνίδι ανεξάρτητα από τον τρόπο.

Ήξερε ότι για να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει στα πλέι οφ με μεγάλη διαφορά, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να «ψάξει» για βαθμούς στα συνεχόμενα ντέρμπι του μίνι πρωταθλήματος. Πράγματι, ο Ολυμπιακός πήρε νίκες χωρίς πραγματικά να απειλήσει, όπως έγινε π.χ. στο Αγρίνιο, όμως ακόμα και έτσι ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Ο Πορτογάλος είναι ένας προπονητής που στηρίζει τους παίκτες του και έχει αποδείξει πως ξέρει να «στίβει» το ρόστερ. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι παίκτες είχαν τις ευκαιρίες τους, από τον Καφού και τον Ναουέλ μέχρι τον Κάιπερς και τον Ντρέγκερ. Άρα λοιπόν, η επιλογή του να «μικρύνει» φέτος το ρόστερ, έγινε απλά επειδή είδε ότι δεν παίρνει όσα θα ήθελε από τους υπόλοιπους παίκτες.

Ναι μεν ο Πορτογάλος έχει κάνει λάθη, ιδιαίτερα από τα ματς με τον Άρη και έπειτα μοιάζει να είναι χαμένος. Όμως η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι εκατό τοις εκατό δικό του έργο. Δεν υπάρχει άλλος προπονητής που θα κατάφερνε να φθάσει σε τόσο άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος και να κάνει τόσο αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη με τόσα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Μαρτίνς.

Το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνει ολική ανοικοδόμηση του ρόστερ, καθώς οι μεταγραφές δεν «βγήκαν» και υπάρχουν ξεκάθαρες ελλείψεις. Οι «Πειραιώτες» όμως έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος είναι η επιστροφή στο Champions League και η ποδοσφαιρική λογική επιβάλλει ότι στο «τιμόνι» πρέπει να είναι ο «Προφεσόρ».