CIES: Ιστορικό χαμηλό της Super League με παίκτες από τα τμήματα υποδομής

Ιστορικό χαμηλό ανάμεσα σε 40 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο καταγράφει η ελληνική Super League, σχετικά με τη χρησιμοποίηση παικτών από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

CIES: Ιστορικό χαμηλό της Super League με παίκτες από τα τμήματα υποδομής

Συγκεκριμένα παρουσιάζει μέσο όρο ποσοστού λεπτών χρησιμοποιήσης από τα τμήματα υποδομής, 4% και καταλαμβάνει την χαμηλότερη θέση σε αγώνες πρωταθλήματος, σε αντίθεση με το εντυπωσιακό 26% της Αργεντινής.

Συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία μελέτη (δημοσιεύτηκε την Δευτέρα) του CIES Football Observatory, του διεθνούς κέντρου αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA, παρουσιάζοντας το ποσοστό χρόνου συμμετοχής παικτών που προπονήθηκαν για τρία χρόνια στον σύλλογό τους, μεταξύ των σεζόν κατά τις οποίες γιόρτασαν τα 15α και τα 21α γενέθλιά τους.

Κατά μέσο όρο, ομάδες από τα 40 πρωταθλήματα που συμμετείχαν στην έρευνα, χρησιμοποίησαν παίκτες που είχαν προπονηθεί σε συλλόγους για το 15,0% των λεπτών πρωταθλήματος.

Μεταξύ των 42 ομάδων που δεν χρησιμοποίησαν ποδοσφαιριστές που προπονήθηκαν σε συλλόγους από την ελληνική Super League είναι οι, Άρης, Ιωνικός και ΟΦΗ, ενώ γενικά ξεχωρίζουν οι, Μπρέντφορντ, Λεβερκούζεν, Μπολόνια και Ουντινέζε.

Η κατάταξη στην ελληνική Super League (σε 30 παιχνίδια):

15.4% Αστέρας Τρίπολης 8 παίκτες

11.7% ΠΑΟΚ 5

10.0% Πανιτωλικός 5

7.3% Παναθηναϊκός 5

4.6% ΠΑΣ Γιάννινα 3

3.5% Ολυμπιακός 5

1.4% AEK 5

1.4% Ατρόμητος 3

0.8% Βόλος 2

0.3% Λαμία 2

0.1% Απόλλων Σμύρνης 1

0.0% Άρης -

0.0% Ιωνικός -

0.0% ΟΦΗ -

* Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ και Άρης σε 31 παιχνίδια.

Καμία ομάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν από τα big-5 πρωταθλήματα δεν χρησιμοποίησε παίκτες από τη σχετική κατηγορία για μεγαλύτερο ποσοστό λεπτών από την Αθλέτικ Μπιλμπάο (55,8%). Η βασκική ομάδα ξεπερνά την τοπική αντίπαλο Ρεάλ Σοσιεδάδ (43,9%), ενώ η Θέλτα (41,2%) ολοκληρώνει ένα εξ ολοκλήρου ισπανικό βάθρο.

Οι Σλοβάκοι της Ζίλινα (85,5%) βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα για συλλόγους από 40 πρωταθλήματα παγκοσμίως, ενώ οι Κολομβιανοί της Ενβιγκάδο (76,4%) ηγούνται της κατάταξης για τα εννέα μη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που περιλαμβάνονται στη μελέτη, μπροστά από τέσσερις ομάδες της Αργεντινής (Μπάνφιλντ-66,6%, Λανούς-62,6%, Ροσάριο Σεντράλ-60,2% και Ουνιόν-52,9%) και τους Βραζιλιάνους της Κορίνθιανς (56,3%).