Η αλήθεια του +11 και το τσαγανό του Λουτσέσκου

Η μέτρια εικόνα του Ολυμπιακού στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ δεν άλλαξε ούτε στον αγώνα με την ΑΕΚ, εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» αφενός δεν κατάφεραν να νικήσουν για πρώτη φορά φέτος τους «κιτρινόμαυρους», αφετέρου θα μπορούσαν ακόμα και να έχουν ηττηθεί από τους μαχητικούς φιλοξενούμενους.

Η αλήθεια του +11 και το τσαγανό του Λουτσέσκου

Και ο βασικός λόγος που το ματς είχε αυτήν την εξέλιξη ήταν ότι η «Ένωση» είναι σχετικά πιο συμμαζεμένη σε σχέση με το διάστημα όπου γνώριζε το ένα στραπάτσο μετά το άλλο στην κανονική περίοδο.

Διότι το αγωνιστικό πρόσωπο του Ολυμπιακού ελάχιστα έχει αλλάξει στα πλέι οφ σε σύγκριση με τις 26 πρώτες αγωνιστικές. Οι Πειραιώτες εξακολουθούν να δέχονται εύκολα φάσεις πίσω και να παρουσιάζουν έλλειμμα δημιουργικότητας, στηριζόμενοι κυρίως στις ατομικές εμπνεύσεις και επιδόσεις ποιοτικών μονάδων τους όπως ο Ελ Αραμπί και ο Εμβιλά προκειμένου να βγάζουν κάθε φορά τα κάστανα από τη φωτιά.

Η δε έλλειψη ουσιαστικού κινήτρου δεν βοηθάει και ιδιαίτερα την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει αλλά ούτε και να παρουσιάζει το επιθυμητό πρόσωπο στο χορτάρι. Ειδικά στο ματς κόντρα στην ΑΕΚ ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να δεχθεί κριτική για έλλειψη θέλησης και διάθεσης, όμως σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι το πρωτάθλημα έχει ουσιαστικά κριθεί από τον… χειμώνα αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που βλέπουμε αυτήν την εποχή από την πειραιώτικη ομάδα.

Ακόμα κι έτσι, βέβαια, ο Ολυμπιακός παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρά την ισοπαλία με την ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» αύξησαν κατά έναν πόντο το ήδη μεγάλο προβάδισμά τους από τον δεύτερο της κατάταξης ΠΑΟΚ, από τον οποίο βρίσκονται πλέον στο +11.

Περνάμε στον «Δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος επίσης δεν παρουσιάζεται και πολύ διαφορετικός στα πλέι οφ συγκριτικά με την κανονική περίοδο. Όπως και νωρίτερα στο πρωτάθλημα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να μην πείθει ότι μπορεί το κάτι παραπάνω από την τιμητική δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Όπως και στην κανονική περίοδο, έτσι και προχθές το παιχνίδι του απέναντι στον Παναθηναϊκό κρίθηκε στις λεπτομέρειες, απλά τούτη τη φορά έτυχε αυτές να είναι υπέρ των «πρασίνων».

Κάποιες πρόσφατες νίκες των «ασπρόμαυρων» -και ιδίως οι ευρωπαϊκές επιτυχίες με Μίντιλαντ και Γάνδη- με καλή μπάλα και σχετική σταθερότητα ήταν οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας για τον ΠΑΟΚ της σεζόν 2021-22. Ο «Δικέφαλος» είναι αναμφίβολα μια ποιοτική ομάδα για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως αυτό το -11 από τον Ολυμπιακό λέει όλη την αλήθεια.

Κι ας λένε κάποιοι εκ του Βορρά ορμώμενοι ρεπόρτερ ότι «ο ΠΑΟΚ είναι μέσα και στις τρεις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει». Ο μόνος λόγος που η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι «μέσα» στο πρωτάθλημα είναι απλά διότι… παίζει σε αυτό και όχι επειδή έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τη δεύτερη θέση.

Αυτό το γνωρίζει και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος, αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί, είναι για έλλειψη… τσαγανού. Ο Ρουμάνος ξέρει πολύ καλά ότι το πρωτάθλημα είναι τελειωμένη υπόθεση, γι’ αυτό και έχει ρίξει το βάρος σε Ευρώπη και Κύπελλο. Ειδικά για το τελευταίο έχει ήδη αρχίσει να «φτιάχνει» κλίμα…