Δεν λυγίζει ποτέ ο «Άγιαξ της Ηπείρου»

Η μετάβαση από τον Γιαννίκη στον Μεταξά, το δύσκολο καλοκαίρι και η δικαίωση στο πρωτάθλημα. 

Δεν λυγίζει ποτέ ο «Άγιαξ της Ηπείρου»

Πέρσι τέτοιον καιρό, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι αγώνες πλέι άουτ στους οποίους συμμετείχε ο ΠΑΣ, είχε ανοίξει μεγάλη κουβέντα στα Γιάννινα τι θα γίνει την επόμενη σεζόν και πώς θα σταθεί όρθια η τοπική ομάδα αν αποχωρήσουν ο προπονητής Γιαννίκης και οι βασικοί παίκτες που έληγαν στις 30/6/2021 τα συμβόλαιά τους, όπως οι Παμλίδης, Κάστρο, Ελευθεριάδης, Καρτάλης, Εραμούσπε, Λοντίγκιν. Ίδια κουβέντα γίνεται και τώρα, τι θα γίνει αν αποχωρήσουν βασικοί παίκτες όπως οι Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν που μένουν ελεύθεροι στις 30/6/2022 καθώς λήγουν τα συμβόλαιά τους. Τι θα γίνει προσεχώς, πώς θα σχεδιαστεί ο ΠΑΣ της νέας σεζόν και τι θα γίνει με τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι θα το δούμε μετά το τέλος των πλέι οφ. Λογικό είναι να υπάρχουν συζητήσεις και προβληματισμοί. Δεν είναι εύκολο να βρεις στην αγορά Σάλιακα, Πίρσμαν ή Λοντίγκιν. Είναι από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος και όχι μόνο του ΠΑΣ. Θα έχουμε και φέτος καυτό καλοκαίρι, όπως πέρσι. Όμως, αν δούμε τι έγινε πέρσι, πώς καλύφθηκαν τα κενά και πώς χτίστηκε η φετινή ομάδα του Μεταξά, άφοβα μπορούμε να πούμε ότι όποια εξέλιξη και αν υπάρξει ο ΠΑΣ θα σταθεί όρθιος. Είναι ομάδα με αντοχές, μαθημένη στα δύσκολα. Ο δε πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έχει πλέον την πείρα να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

«Εγώ και στα φιλικά ήμουν αισιόδοξος» είχε πει στις 13/10/2021 στη μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ» ο Ηρακλής Μεταξάς που διακρίνεται με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο


Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε πέρσι, πώς ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες στη μετά Γιαννίκη εποχή και πώς χτίστηκε η φετινή ομάδα του Ηρακλή Μεταξά. Μια ομάδα που το καλοκαίρι λόγω των κακών εμφανίσεων προβλημάτισε πολύ, αλλά στο πρωτάθλημα έκλεψε την παράσταση. Κάποια πράγματα που συνέβησαν πέρσι αλλά και προηγούμενα χρόνια είναι διδακτικά και πολλές φορές δείχνουν και τις εξελίξεις που έρχονται! Όμως, είναι ακόμη νωρίς για χρησμούς και προβλέψεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως ο ΠΑΣ όχι απλώς δεν έχασε τη δυναμική του μετά την αποχώρηση του Γιαννίκη και των τεσσάρων βασικών παικτών αλλά δυνάμωσε περισσότερο, κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας για τη σεζόν 2021-22 και συμμετέχοντας στους αγώνες πλέι οφ με καλύτερη πορεία από πέρσι.

Ο Γιάννης Κάργας είναι από τους κορυφαίους παίκτες του ΠΑΣ


Κάνοντας ένα φλας μπακ της φετινής σεζόν, πιάνοντας το νήμα από την αρχή και καταγράφοντας πώς έγινε η διαχείριση των θεμάτων, μαθαίνουμε κάποια από τα… μυστικά της ομάδας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που την κρατούν όρθια τόσα χρόνια, χωρίς να ξοδεύει πολλά χρήματα ή να κυνηγά φανταχτερές μεταγραφές με λαμπερά βιογραφικά ποδοσφαιριστών. Μπορεί να λένε σκωπτικά ότι… γεννούν και τα κοκόρια του Χριστοβασίλη, αλλά αυτό δεν είναι τύχη αλλά ικανότητα. Το να παίρνεις άγνωστους προπονητές και να σου βγαίνουν διαμάντια, το να παίρνεις παίκτες από χαμηλά και να κάνουν τη διαφορά, μόνο τυχαίο δεν είναι. Άλλωστε, κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς δεν είναι σύμπτωση ούτε τύχη. Είναι ικανότητα του Χριστοβασίλη και των συνεργατών του να επιλέγουν άξιους προπονητές και καλούς παίκτες, οι οποίοι με το περιβάλλον της ομάδας και τη βοήθεια του κόσμου παίρνουν υπεραξία.
Πέρσι τέτοιες μέρες το θέμα που κυριαρχούσε στα Γιάννινα ήταν αν μείνει ή φύγει ο Αργύρης Γιαννίκης, καθώς ολοκληρωνόταν η διετής συνεργασία. Περισσότερο έκαιγε το θέμα προπονητή, παρά των παικτών. Ο ομογενής τεχνικός στάθηκε επάξια στη μετά Πετράκη εποχή, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας το καλοκαίρι του 2020 όταν ο ΠΑΣ είχε υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική. Ανέβασε αέρα την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη χρονιά έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το στυλ παιχνιδιού. Είδαμε στα γήπεδα μια ξεχωριστή και φινετσάτη ομάδα. Ο κόσμος είδε θέαμα και ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά ήταν έργο του Γιαννίκη. Πώς λοιπόν να μην αγωνιούσε ο κόσμος για την παραμονή του;
Στο ματς της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που έγινε στα Γιάννινα στις 7/4/2021 φίλαθλος του ΠΑΣ κρέμασε σε ταράτσα το γνωστό πανό «Γιαννίκη μείνε ή πέφτω»! Μία ημέρα μετά ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Kicker» επεξέτεινε την αγωνία του κόσμου, γράφοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ο ίδιος ο Γιαννίκης απέφευγε να πει το παραμικρό για το τι προτίθεται να κάνει. Μετά το ματς με τον Βόλο για τα πλέι άουτ στις 18/4/2021 έκανε μια σιβυλλική δήλωση: «Είτε φύγω είτε μείνω, θα κάνω έκθεση και θα τη δώσω στη διοίκηση…». Τι να εννοούσε άραγε ο κόουτς, αναρωτήθηκε ο κόσμος. Ο Χριστοβασίλης, βλέποντας ότι ο Γιαννίκης απέφευγε να πάρει θέση, άρχισε πλέον να αναζητεί και τον αντικαταστάτη του. Του έδωσε μεν χρόνο για να απαντήσει στην πρόταση ανανέωσης, αλλά κατέστρωνε και τα εναλλακτικά πλάνα για να μη βρεθεί μετέωρος.
Ενώ το θέμα προπονητή ήταν ακόμα στον αέρα, η πρώτη σημαντική κίνηση που έκανε ο Χριστοβασίλης ήταν η ανανέωση του συμβολαίου και η παραμονή για έναν ακόμα χρόνο του τερματοφύλακα Γιούρι Λοντίγκιν. Λίγο μετά υπέγραψε για άλλα δύο χρόνια και ο Εραμούσπε. Δύο κινήσεις-ματ στη σκακιέρα. Έδεσε η άμυνα που ήταν το ζητούμενο, καθώς οι Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας είχαν ακόμα συμβόλαιο και ο Παντελάκης είχε κάνει νωρίτερα την ανανέωση. Η άμυνα ήταν το δυνατό κομμάτι και δεν έπρεπε να διαταραχθούν οι ισορροπίες της. Με το «κλείδωμα» της χρυσής πεντάδας στην άμυνα, εξάδας με τον εξίσου καλό Παντελάκη, ο Χριστοβασίλης έκανε την καλύτερη δυνατή κίνηση. Για τους άλλους, που τελικά αποχώρησαν, δεν τον έκαιγε και ιδιαίτερα από τη στιγμή που κράτησε στο δυναμικό τους παίκτες που αποτελούσαν τη θωρακισμένη από ατσάλι αμυντική ζώνη. Πόσο πολύτιμη ήταν αυτή η κίνηση φαίνεται τώρα που μπορούμε να κρίνουμε εκ των γεγονότων. Κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ο ΠΑΣ οδηγήθηκε στα πλέι οφ από την άμυνα. Και οι άλλοι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής, αλλά η άμυνα ήταν το δυνατό σημείο.

Έπαθε και έμαθε από παλαιότερα λάθη ο Γιώργος Χριστοβασίλης, κάνοντας τώρα σωστές κινήσεις

Το «διαζύγιο» με τον Γιαννίκη

Τελικά ο Αργύρης Γιαννίκης δεν παρέμεινε στον ΠΑΣ. Στις 19/5/2021, μετά το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας. «Ζήσαμε τα τελευταία χρόνια πράγματα πρωτοφανή, αντιμετωπίσαμε μαζί, διοίκηση, προπονητές, ποδοσφαιριστές και εργαζόμενοι της ΠΑΕ, προβλήματα και δυσκολίες που κάποιες στιγμές έδειχναν ανυπέρβλητα. Μπορέσαμε όμως με συλλογική δουλειά να αναδειχτούμε πρωταθλητές της Σούπερ Λιγκ 2 και να πραγματοποιήσουμε μια πολύ όμορφη πορεία στη Σούπερ Λιγκ και το Κύπελλο Ελλάδας. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την παρουσία του προπονητή μας, Αργύρη Γιαννίκη, τον οποίο ευχαριστούμε βαθιά…» έγραφε η ανακοίνωση της ΠΑΕ. «Ο ΠΑΣ θα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας και ήταν ιδιαίτερη η τιμή που μου έγινε, ώστε να μπορώ να προπονήσω αυτήν την υπέροχη ομάδα» απάντησε ο κόουτς.

Η αποχώρηση Γιαννίκη από τον ΠΑΣ πέρασε τελικά… αναίμακτα


Η μετά Γιαννίκη εποχή φάνταζε δύσκολη. Λίγο μετά αποχώρησαν και οι ποδοσφαιριστές Παμλίδης, Ελευθεριάδης, Κάστρο, Κριζμάν, Χουτεσιώτης, Καρτάλης που ήταν βασικοί. Οι περισσότεροι είχαν πρόταση παραμονής στον ΠΑΣ, αλλά δεν τη δέχτηκαν. Ο Χουτεσιώτης πήγε στον Ιωνικό, ο Καρτάλης στον Ατρόμητο, ο Κριζμάν στην Κροατία και οι Παμλίδης, Ελευθεριάδης, Κάστρο στον Απόλλωνα Σμύρνης. Αν έπραξαν σωστά ή λάθος, το γνωρίζουν οι ίδιοι. Τον Ιανουάριο είχε αποχωρήσει και ο Λεό. Ουσιαστικά η ομάδα έχασε τον προπονητή και όλη σχεδόν την επιθετική γραμμή. Είχε απομείνει μόνον ο Μιλιντσεάνου ως κλασικός επιθετικός. Από τη μέση και μπροστά η ομάδα αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός. Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έπρεπε να κάνει τις επόμενες κινήσεις. Δεν ήταν μόνο στην ατζέντα η ανεύρεση νέου προπονητή και οι μεταγραφές που έπρεπε να γίνουν. Έπρεπε να ανασκευαστεί και ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου «Ζωσιμάδες» που ήταν σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα το ματς με τον Παναθηναϊκό να γίνει στο Αγρίνιο και με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Καθώς ο ΠΑΣ βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων, με έντονο τον προβληματισμό του κόσμου, από τη στήλη είχαμε επισημάνει: «Για να μείνει ο ΠΑΣ στα επίπεδα που ήταν φέτος ή να πάει και λίγο καλύτερα, θα πρέπει να γίνουν καλές κινήσεις στη συνέχεια, με τη βοήθεια και της τύχης που πάντα χρειάζεται. Βασικά, θα πρέπει να βρεθεί καλός προπονητής, για να καλύψει επάξια το κενό του Γιαννίκη. Όταν φεύγει ένας καλός προπονητής, είναι βαρίδιο για αυτόν που έρχεται, γιατί είναι αναπόφευκτες και οι συγκρίσεις. Αν πάει καλά η ομάδα, θα ξεχάσει τον προηγούμενο προπονητή και θα αποθεώνει τον υπάρχοντα. Αν όμως δεν πάει καλά ή δεν έχει την ανάλογη πορεία, μοιραία θα θυμάται το καλό ποδόσφαιρο που είδε με τον προηγούμενο προπονητή…».

Η εποχή του Μεταξά

Ο Ηρακλής Μεταξάς και ο Θανάσης Στάικος



Ο Χριστοβασίλης πήρε γρήγορα τις αποφάσεις του. Στις 3 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Ηρακλή Μεταξά για την τεχνική ηγεσία. Ο Χριστοβασίλης θέλησε να δώσει μια συνέχεια στην ομάδα με έναν προπονητή από τη γερμανική σχολή ποδοσφαίρου, από την οποία προερχόταν και ο Γιαννίκης. Γι’ αυτό και ο κόσμος, παρότι δεν ήξερε πολλά πράγματα για τον Μεταξά, είδε με θετικό μάτι την πρόσληψή του. «Νέος προπονητής από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια στην ομάδα μας αναλαμβάνει ο κ. Ηρακλής Μεταξάς. Ο νέος μας προπονητής έχει πολυετή πείρα στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα» ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΑΕ, ενώ ο κόουτς από τη δική του πλευρά δήλωσε: «Ο ΠΑΣ είχε πολύ καλή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχίσουμε για ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Υπάρχει οργάνωση, υπάρχει διάθεση και υπάρχουν φιλοδοξίες εκ μέρους της διοίκησης και από τη στιγμή που υπήρχε ταύτιση απόψεων και στόχων ήρθαμε σε συμφωνία».

Ο Ζήσης Καραχάλιος από τα αλώνια της Β’ Εθνικής έγινε πολύτιμος παίκτης του «Άγιαξ»


Από τις 3 Ιουνίου 2021 και μετά ανέτειλε η εποχή Μεταξά στα Γιάννινα. Με την πάροδο κάποιων ημερών οργανώθηκε το τεχνικό τιμ με την πρόσληψη του βοηθού Θανάση Στάικου και του εκπαιδευτή τερματοφυλάκων Σλόμπονταν Σούιτσα. Παρέμεινε ο γυμναστής Γιάννης Ντουρουντός, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και στη θέση του ήρθε ο Θωμάς Γιαννιτόπουλος. Τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά για τον Μεταξά στην αρχή. Είχε προγραμματιστεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας να γίνει στο Κίελτσε της Πολωνίας, κλείστηκε το αθλητικό κέντρο και διεθνή φιλικά, αλλά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ματαιώθηκε αυτό το ταξίδι. Τελευταία στιγμή βρέθηκε διαθέσιμο αθλητικό κέντρο για λίγες ημέρες στο Βέρμιο. Εκεί έγινε το βασικό στάδιο προετοιμασίας, χωρίς φιλικά παιχνίδια, λόγω έλλειψης διαθέσιμων αντιπάλων, καθώς με την πανδημία υπήρχε μια περίεργη κατάσταση. Άρχισε να γεμίζει και το ρόστερ με τις μεταγραφές, καθώς αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Σούλης και οι Περέα, Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι, Καραχάλιος, Μορέιρα, Καραγιάννης και Παναγιώτης Τριάδης. Δεν θα λέγαμε ότι ενθουσίασαν και ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές μεταγραφές. Μετέπειτα αρκετοί από αυτούς τους παίκτες χάρισαν χαρά στον κόσμο, αλλά τότε δεν είχαν το μεγάλο όνομα. Ούτε καν ο Περέα, ένα από τα σημαντικά πρόσωπα της ομάδας.

Αιχμή του δόρατος για τον Μεταξά η ταχύτητα του Χοσέ Περέα

Το δύσκολο καλοκαίρι του 2021

Ούτε στα φιλικά του Αυγούστου με ομάδες της Σούπερ Λιγκ η τοπική ομάδα πήγε καλά. Έχασε 2-0 στη Λαμία, έφερε ισοπαλία 0-0 στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, έχασε 1-0 στην Τρίπολη από τον Αστέρα και με 4-1 στο Χαριλάου από τον Άρη. Μετά από τέσσερα φιλικά με ομάδες Σούπερ Λιγκ, μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο Χαριλάου ο ΠΑΣ σημείωσε το πρώτο γκολ και αυτό από έναν αμυντικό, τον Μανώλη Σάλιακα! Για τον λόγο αυτόν έγινε στις 10 Αυγούστου η μεταγραφή του Πέδρο Κόντε, κάνοντας για πρώτη φορά την υπέρβαση η διοίκηση και ειδικά ο μεγαλομέτοχος. Ο προβληματισμός από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια ήταν ορατός στα Γιάννινα. «Αν σωθούμε, θα είναι επιτυχία» έλεγαν οι φίλαθλοι στα «πηγαδάκια». Ο Ηρακλής Μεταξάς δεν έχασε ποτέ το θάρρος και την ψυχραιμία του. Κάτι παραπάνω από τον κόσμο έβλεπε αυτός στα παιχνίδια και στις προπονήσεις για την ομάδα του. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τα παιχνίδια, παρά τις ήττες, αφού ο ΠΑΣ έχασε στις 28 Αυγούστου και από τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα με 3-2, ανέλυε τα λάθη, αλλά τόνιζε και τα σημεία που έδειχναν ότι κάτι καλό θα ξημερώσει στη συνέχεια. «Πριν μιλήσουμε για τακτική, προέχουν η θέληση και το πάθος που δείχνουν τα παιδιά» είχε πει αρκετές φορές, προσθέτοντας: «Θέλω στην ομάδα να υπάρχει ομαδικότητα με πολύ πάθος και από τους έντεκα παίκτες. Πάνω σε αυτό προσθέτουμε το σύστημα». Ο κόουτς με τους συνεργάτες του και οι ποδοσφαιριστές δούλεψαν σκληρά όλο το διάστημα του καλοκαιριού. Στα φιλικά δεν τους ενδιέφερε το αποτέλεσμα, αλλά να βγαίνουν αυτά που διδάσκονται στις προπονήσεις.

Από την κόλαση στον παράδεισο

Άργησε λίγο, αλλά ήρθε στη συνέχεια η δικαίωση της κοπιώδους δουλειάς του τεχνικού τιμ και των ποδοσφαιριστών. Έντονο κοντράστ συναισθημάτων στα Γιάννινα. Η ομάδα που δεν πήγαινε καλά στα φιλικά έβγαζε φωτιές στο πρωτάθλημα. Από την κόλαση στον παράδεισο. Η αυλαία άνοιξε με νίκες στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και στους «Ζωσιμάδες» επί του Παναθηναϊκού. Παρά το σοκ από τον τραυματισμό του Πέδρο Κόντε στη 2η αγωνιστική, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» βρήκε τα πατήματά του και έκανε τη γνωστή πετυχημένη πορεία στο πρωτάθλημα. Κανένας δεν πίστευε αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές. Όταν ρωτήσαμε τον Μεταξά, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 13/10/2021 στο «ΦΩΣ», αν πάτησε κανένα… κουμπί για όλα αυτά, με λίγα λόγια μάς είπε: «Εγώ και στα φιλικά ήμουν αισιόδοξος. Έβλεπα ότι τα παιδιά προσπαθούσαν να βγάλουν στα παιχνίδια αυτά που κάναμε στις προπονήσεις. Υπήρξαν κάποιες λεπτομέρειες που έπρεπε να διορθωθούν και διορθώθηκαν». Όπως γράψαμε κι άλλες φορές, δεν έκανε απλώς την υπέρβαση αλλά έγραψε μια μικρή εποποιία. Μπορεί η πορεία μιας ομάδας να είναι σύνθεση πολλών παραγόντων, αλλά ο Ηρακλής Μεταξάς έβαλε τη δική του σφραγίδα. Δημιούργησε μια μαχητική ομάδα, με ομοιογένεια, δυνατό μέταλλο, που πουλά ακριβά το τομάρι της. Είναι ομάδα συνόλου. Στηρίχτηκε πολύ στην άριστη αμυντική λειτουργία χτυπώντας στο… φτερό τους αντιπάλους με αντεπιθέσεις, εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα του Περέα αλλά και τις επελάσεις των ακραίων μπακ. Ο τρόπος παιχνιδιού του ΠΑΣ λίγο πολύ ήταν γνωστός σε όλους τους αντίπαλους προπονητές. Δυσκολεύονταν πολύ οι αντίπαλοι να τον αναχαιτίσουν, γιατί ο κόουτς είχε πολλά εναλλακτικά πλάνα, διαβάζοντας καλά τα παιχνίδια.

Ο κόσμος είναι κοντά στον ΠΑΣ στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα


Μαγικά πράγματα δεν γίνονται στο ποδόσφαιρο, ούτε και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ό,τι καλό έγινε βγήκε από τη σκληρή δουλειά με κατάθεση ψυχής από τους παίκτες και όχι με κανέναν ταχυδακτυλουργικό τρόπο. Επιπλέον, είναι και η ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε αυτήν την ομάδα να αναδεικνύονται παίκτες και προπονητές. Είναι η αγάπη του κόσμου που στηρίζει στα δύσκολα αλλά και το οικογενειακό κλίμα εντός των τειχών, με έναν πρόεδρο που ποτέ δεν μπήκε στα αποδυτήρια, ποτέ δεν προκάλεσε πίεση και αναστάτωση στην ομάδα, όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοί του. Ο ΠΑΣ είναι μια ξεχωριστή ομάδα, με τους δικούς της κώδικες λειτουργίας. Επέπλευσε πέρυσι στα δύσκολα, το ίδιο θα γίνει και φέτος, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις με τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια. Ο Χριστοβασίλης έπαθε και έμαθε. Μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι, έχει την πείρα να αντιμετωπίσει ό,τι κι αν συμβεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.