Παναθηναϊκός: Βοτανικός ή… Τιτανικός

Ο Παναθηναϊκός πήρε ιστορική απόφαση να φύγει από τη Λεωφόρο και να δημιουργήσει νέο γήπεδο. Τι κερδίζουν «πράσινοι» και δήμος Αθηναίων. Ποια είναι τα «αγκάθια».

Παναθηναϊκός: Βοτανικός ή… Τιτανικός

Ο Παναθηναϊκός έκανε το βήμα μπροστά στην προσπάθειά του να περάσει στη νέα εποχή, αλλά και να λύσει το γηπεδικό πρόβλημά του, το οποίο τον ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες. Με την απόφαση των μελών του Ερασιτέχνη να πουν το «ναι» στη Διπλή Ανάπλαση ο σύλλογος έκανε την αρχή για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου αλλά και ελπιδοφόρου εγχειρήματος. Λένε πως ακόμα και για να φτάσεις στο διάστημα, θα πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα.

Κανείς δεν ξέρει να πει με βεβαιότητα πού θα φτάσει ο Παναθηναϊκός, αλλά το σίγουρο είναι πως ξεκινά μια προσπάθεια για να βγει από το τέλμα.

Ουσιαστικά λοιπόν δίνει τη Λεωφόρο στον δήμο Αθηναίων για να φτιάξει μητροπολιτικό πάρκο και χώρους πρασίνου στην «καρδιά» της Αθήνας και παίρνει, σχεδόν δωρεάν, νέες εγκαταστάσεις για την ποδοσφαιρική ομάδα και για όλα τα τμήματα του συλλόγου. Εκτός έχει μείνει το μπάσκετ και εδώ υπάρχει μια μεγάλη αδικία…

Τι σημαίνει όμως το «ναι» των μελών του «τριφυλλιού»; Το «ΦΩΣ» αναλύει τις παραμέτρους της απόφασης αυτής αλλά και αναδεικνύει τα ερωτήματα που προκύπτουν για αυτήν τη δύσκολη πορεία.

Σε πρώτη φάση από εδώ και πέρα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης, δήμος, τράπεζες) θα υπογράψουν τις συμβάσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, θα κινηθούν άμεσα διαδικασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων, μόλις έρθει και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον φάκελο του πρότζεκτ. Κάτι τυπικό, που δεν αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο. Άλλωστε, το έργο χρηματοδοτείται και από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα παραδοθούν το 2024, ενώ το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2026.

Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν θα έχει στον Βοτανικό γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών ΦΙΦΑ / ΟΥΕΦΑ 4 αστέρων και αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών, ώστε να είναι λειτουργικές και ομαλά προσβάσιμες οι εγκαταστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του «τριφυλλιού» και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, όταν δηλαδή μπουν και παίζουν οι ομάδες του, ο Παναθηναϊκός μόνο τότε αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον δήμο Αθηναίων.

Είναι ένα σημείο στο οποίο επέμεινε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, για να μην υπάρξει η ίδια κατάληξη με το… πάθημα της ΑΕΚ επί Γρανίτσα με την άνευ όρων κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας».

Χάνει βέβαια την ιστορική του έδρα, το γήπεδο όπου ανδρώθηκε ο σύλλογος και αποτελεί το «σημείο αναφοράς» του για δεκαετίες.

Τι κερδίζει ο δήμος

Η Διπλή Ανάπλαση αποτελεί το εμβληματικότερο έργο των τελευταίων ετών στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Ανάβοντας το πράσινο φως, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ξεκινά ευρείας κλίμακας χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, που θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών.

Στη Λεωφόρο έχει προβλεφθεί η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου στη διάθεση των πολιτών με άμεση και ελεύθερη πρόσβαση και υπογείου πάρκινγκ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαιρέτισε την απόφαση των μελών του Ερασιτέχνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια προσήλωση, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας. Από εδώ και εμπρός Παναθηναϊκοί και Αθηναίοι αξίζει να είναι μόνο υπερήφανοι. Το μέλλον ανήκει στον Παναθηναϊκό, το μέλλον ανήκει στην Αθήνα».

Πρόκειται ασφαλώς για το… στοίχημα ενός φιλόδοξου πολιτικού, που επιθυμεί επί θητείας του και κατόπιν δικών του προσπαθειών η μεγαλύτερη ομάδα των γεωγραφικών ορίων του δήμου της Αθήνας να αποκτήσει γήπεδο και παράλληλα η πόλη έναν «πνεύμονα» πρασίνου. Να κάνει δηλαδή ό,τι δεν κατάφεραν όλοι οι προκάτοχοί του…

Και ποιος θα βάλει τα χρήματα;

Εδώ μπαίνουν και τα περισσότερα ερωτηματικά. Μπορεί οι συμβάσεις και τα έγγραφα να είναι σαφή, αλλά στο κομμάτι αυτό του εγχειρήματος μπαίνουν τα «κι αν» και τα «μήπως».

Συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων. Αναλυτικά:

- 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν έργα του δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί η κυβέρνηση.

- Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Το ποσό είναι θηριώδες, έχει μεν την εγγύηση του κράτους, αλλά είναι προφανές πως η χρηματοδότηση στηρίζεται μόνο σε αυτήν τη γραμμή καταβολών. Η κατάσταση είναι ρευστή, οι ανάγκες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες λόγω της ακρίβειας αλλά και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Συνεπώς ένα πιθανό κλείσιμο της στρόφιγγας, για λόγους ανωτέρας βίας, θα προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή…

Ένα ακόμα ζήτημα, που αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του «Όχι», είναι η κατανομή των υποχρεώσεων και των εσόδων. Ο δήμος, που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του έργου, αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου), ενώ μέσω της σύμβασης παραχωρεί στον Ερασιτέχνη τη χρήση του γηπέδου (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του).

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη για 49 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κυβερνητική απόφαση.

Ουσιαστικά ο δήμος μπαίνει… ως σπιτονοικοκύρης στον Βοτανικό και ο Παναθηναϊκός κάνει χρήση των εγκαταστάσεων με κάποια ανταλλάγματα.

Το μπάσκετ… απέξω

Είναι ο… αποσυνάγωγος του εγχειρήματος… Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον, δεν προβλέπεται ανέγερση κλειστού μπάσκετ. Ο αείμνηστος Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε δεχθεί την παραχώρηση να μείνει εκτός το μπάσκετ για να γίνει το γήπεδο. Αυτή η παραχώρηση όμως μεταφράστηκε σε αδυναμία.

Έγινε μια μάλλον προσχηματική προσπάθεια να χωρέσουν κι αυτοί στο πρότζεκτ, αλλά δεν συνέβη και μάλιστα ήταν μια (όχι η βασική) από τις αιτίες για την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Ερασιτέχνη και τον Παναθηναϊκό γενικότερα.

Το τμήμα που κράτησε τον σύλλογο όρθιο για δεκαετίες έχει μείνει απέξω, παλεύοντας μόνο του να πάρει την εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ για κάποια χρόνια. Μέχρι στιγμής όμως οι παράγοντες της ΚΑΕ, που προσπαθούν μόνοι τους, χωρίς καμία άλλη βοήθεια από την «πράσινη οικογένεια», λαμβάνουν για την ώρα μόνο υποσχέσεις και αρνήσεις…

Ο Παναθηναϊκός είπε το «ναι» στη Διπλή Ανάπλαση, αποφάσισε για το μέλλον του, αλλά η πορεία των γεγονότων θα κρίνει εάν έκανε τη σωστή επιλογή.

Κάποτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο «τι φοβάστε περισσότερο, κύριε πρωθυπουργέ;» και εκείνος απάντησε «τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα»…