Τα «λυμένα» χέρια του Μαρτίνς

Η μεταγραφή του Νάτχο, αυτές που έγιναν, αυτές που έρχονται, η απελευθέρωση του Φορτούνη και ο - κατά το κλισέ - «ευχάριστος πονοκέφαλος» του Μαρτίνς. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης.

Τα «λυμένα» χέρια του Μαρτίνς

Ο νέος Ολυμπιακός είναι υπό εξέλιξη κατασκευής και έχει ακόμη κι άλλα μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, καθώς ψάχνεται σε τουλάχιστον τρεις θέσεις και θέλει να αποδεσμευτεί από έναν μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που εξακολουθούν να γυμνάζονται με τον Βασίλη Βούζα στο Ρέντη και να αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου.

Για τον Μπίμπαρς Νάτχο ο «καθρέφτης» είναι οι γεμάτες σεζόν του στο ρωσικό πρωτάθλημα και η γνώση ότι θα «ομορφύνει» στο κέντρο όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Θα διευκολύνει πολύ και τον Κώστα Φορτούνη που θα έχει μεγαλύτερη αφοσίωση στα επιθετικά καθήκοντά του και θα νιώθει περισσότερο ελεύθερος κοντά στην αντίπαλη περιοχή, με ό,τι αυτό μπορεί να προσφέρει ως επιθετικό όφελος για την ομάδα.

Εφόσον γίνει και η μεταγραφή του Γκιγιέρμε ο Ολυμπιακός δυναμώνει αφάνταστα στη μεσαία γραμμή, ενώ περιμένει την συνδρομή του Βασίλη Τοροσίδη και του Γιασίν Μεριά ώστε να ξέρει τι μπορεί να έχει ή τι χρειάζεται ακόμη στο θέμα της αμυντικής ασφάλειάς του.

Επιθετικά ο Μαρτίνς έχει Νάτχο, Φορτούνη, Λάζαρο, Ποντένσε, Γκερέρο. Και Φετφατζίδη, Καρίμ ή κάποιον άλλον φορ (Κούκα;) να συμπληρώνουν, ενώ κοιτάζει να πάρει έναν ακόμη εξτρέμ πρώτης γραμμής, όπως έχει φανεί με τις επαφές για τον Μάρκοβιτς ή τις σκέψεις για τον Ερνάνι. Όλα θα φανούν στο γήπεδο, αλλά αν το δούμε προς το παρόν θεωρητικά δεν το λες και άσχημα. Κάθε άλλο...

Ο Πορτογάλος προπονητής διαθέτει πολλές λύσεις σε όλες τις γραμμές και καλείται να «τακτοποιήσει» το αγωνιστικό πλάνο του τώρα που η ομάδα μπαίνει στα επίσημα και από την αρχή στα δύσκολα. Έχει ένα ρόστερ αξιώσεων και μάλιστα υπό μεγαλύτερη ενίσχυση, παρότι μέχρι τώρα έχουν αποκτηθεί Νάτχο, Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε, Γκερέρο, Φετφατζίδης, Τοροσίδης, Μιράντα, Μεριά, Μασούρας, Καμαρά, Μάνος, Ευαγγέλου και έχουν επιστρέψει οι Βούκοβιτς, Γιαννιώτης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης.

Είναι κομβικό για τον Ολυμπιακό το ζευγάρι των αγώνων του με την Λουκέρνη. Έχει μπροστά του τη δυνατότητα- πέραν της ουσίας που είναι η πρόκριση - να κάνει πειστικές εμφανίσεις και να αλλάξει το όποιο κλίμα αμφιβολιών που μπορεί να δημιουργήθηκε επειδή κάποιες μεταγραφές άργησαν ή επειδή στα τελευταία φιλικά η απόδοση δεν ήταν η ιδανική. Και με δύο καλά παιχνίδια, μια ολόκληρη ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει εντελώς διαφορετική.

Το βασικό είναι να βελτιώνεται σιγά σιγά η ομάδα, βρίσκοντας συνοχή και ομοιογένεια, κάτι που δεν μπορεί να είναι εύκολο όταν έχει αλλάξει μια 16άδα και οι αλλαγές είναι σε εξέλιξη. Η υπομονή είναι κάτι δύσκολο, αλλά πρέπει να υπάρξει. Με την ομάδα να είναι υποχρεωμένη σε αυτή τη φάση να κάνει αποτελέσματα, μέσα στη διαρκή προσπάθειά της να γίνεται καθημερινά καλύτερη και πιο συμπαγής...