Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Η μεταγραφή της ΑΕΚ, για 9 αγώνες, που άργησε... τρεις μήνες!

Μια μεταγραφή που έπρεπε να έχει γίνει αρχές Γενάρη, ανακοινώθηκε στα μέσα Μάρτη είναι αυτή του Πολωνού διεθνή μέσου Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, ο οποίος θα ενισχύσει την ΑΕΚ για τα 9 εναπομείναντα ματς της σεζόν...

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Η μεταγραφή της ΑΕΚ, για 9 αγώνες, που άργησε... τρεις μήνες!

Η ΑΕΚ χρησιμοποίησε το μεταγραφικό «παράθυρο» που άνοιξαν η FIFA και η UEFA δίνοντας τη δυνατότητα αναστολής συμβολαίων σε παίκτες Ουκρανικών και Ρωσικών μετά τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, φέρνοντας τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ.

Το αν είναι καλός παίκτης και ...πολυτέλεια για τους «κιτρινόμαυρους» και το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Πολωνός, δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε..

Όπως και το αν μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το ότι είναι αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας (του Λεβαντόφσκι) και της πρώην ομάδας του Κράσνονταρ (παρότι αγωνιζόταν μόλις ενάμιση σεζόν...) δείχνει και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά πέραν των ικανοτήτων και του ταλέντου του που είναι ευδιάκριτα από τις εργοδότριες (Μπορντό, Ρεμς, Ναντ, Σεβίλλη Παρί Σεν Ζερμέν, Γουέστ Μπρομ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Κράσνονταρ) του, τα πρωταθλήματα που θήτευσε και το παλμαρέ του.

Εκεί όπου ξεχωρίζουν τα δύο «κολλητά» (2015, 2016) τρόπαια του Europa League με τους Σεβιγιάνους, όντας όχι μόνο βασικός, αλλά και σκόρερ, στον πρώτο τελικό (κόντρα στην Ντνίπρο).

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι αποτελεί «ένεση» ποιότητας για την «Ένωση»

Ωστόσο ο οπορτουνισμός που επέδειξαν οι άνθρωποι της εκμεταλλευόμενοι την διαμορφωθείσα κατάσταση, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Τριών -και πλέον – μηνών, για την ακρίβεια.

Γιατί τέτοια (σε επίπεδο ποιότητας...) κίνηση προσδοκούσαν άπαντες από τον Οκτώβρη όταν είχε γίνει σαφές ότι πρώτιστος στόχος, με τις ...ευλογίες (του τότε τεχνικού) Γιαννίκη, ήταν η απόκτηση κεντρικού μέσου στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Η οποία παρήλθε άκαρπη αφού στην ΑΕΚ περίμεναν (μάταια...) μήπως κάνει πίσω η Μπριζ και τους δανείσει τον Κολομβιανό Μπαλάντα.

Όταν συνειδητοποίησαν ότι οι Βέλγοι είναι αμετάπειστοι γνωστοποίησαν (30 Γενάρη) ότι μεταγραφή δεν θα γίνει και υπό το βάρος της κατακραυγής, κοινού και ΜΜΕ, έφεραν την ύστατη ώρα τον Σουηδό Φράνσον.

Κίνηση «δώρον - άδωρον»: ακόμη δεν τον έχουμε δει να παίζει, αφού από τις 4 Δεκέμβρη είναι ανενεργός και χωρίς αγωνιστικό ρυθμό.

Κάτι που δεν ισχύει για τον Κριχόβιακ.

Το θέμα είναι ότι η έλευση του έγινε αφού το «πρόσημο» μιας σεζόν που άρχισε να ...στραβώνει από τις 30... Ιουλίου (με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Βελέζ) δεν μπορεί ν’ αναστραφεί ότι θα είναι αρνητικό...

Το πρωτάθλημα που είχε ...πετάξει, ουσιαστικά, από τις γκέλες που προηγήθηκαν της ανανέωσης του Γιαννίκη (στις 21/12) - η οποία δεν τον γλίτωσε από την απόλυση - αφού ακολούθησε κι ο σοκαριστικός αποκλεισμός στο Κύπελλο (09/02) από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Διάστημα και αγώνες όπου η απουσία ενός χαφ που θα είναι ο «μετρονόμος» κι εκείνος που θα «φιλτράρει» το παιχνίδι της ομάδας δεν «φώναζε».

Ούρλιαζε.

Ωστόσο, η έλευση Κριχόβιακ, εννέα ματς πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, μοιάζει με μια κίνηση που ενέχει ένα στοιχείο φόβου κι αμφιβολίας για το αν το υπάρχον ρόστερ μπορεί να υπερασπιστεί τη διαφορά των δύο πόντων από τον Άρη και των τεσσάρων από τον Παναθηναϊκό για να κρατήσει την ομάδα 3η.

Μια θέση που σίγουρα οδηγεί στην Ευρώπη του χρόνου ανεξάρτητα του τι θα γίνει στο Κύπελλο.

Επίσης μοιάζει με μια κίνηση εξιλέωσης του διδύμου των Παπαδημητρίου – Κονέ για τις ευθύνες που τους αποδίδονται για το κάζο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου μετά τον «καλό βαθμό» του περασμένου καλοκαιριού.

Σίγουρα η λαϊκή ρήση «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Μόνο που υπάρχει και μια άλλη.

Εκείνη που λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...»