Yπερψηφίστηκε η Διπλή Ανάπλαση εν μέσω αντιδράσεων: «Χαριστική η σύμβαση για τον Παναθηναϊκό»

Μετά από μία «μαραθώνια» συνεδρίαση, διάρκειας 4 ωρών (από τις 16:00 έως τις 20:00), την 5η για το 2022, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας υπερψήφισαν -κατά πλειοψηφία- τις τρεις συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» (δύο διμερείς με Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και ΠΑΕ Παναθηναϊκός και μία τριμερείς με Ερασιτέχνη και ΑΕΠ Ελαιώνα) με τις οποίες δεσμεύεται η δημοτική αρχή στο πρότζεκτ.

Yπερψηφίστηκε η Διπλή Ανάπλαση εν μέσω αντιδράσεων: «Χαριστική η σύμβαση για τον Παναθηναϊκό»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, παρουσίασε αναλυτικά το πρότζεκτ και τις συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» (που ήταν και το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη) προς τις υπόλοιπες παρατάξεις, ζητώντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των παρατάξεων, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν υπέρ του πλάνου ανάπλασης και των τριών συμβάσεων.

«Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση και είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της απόφασης. Όπως ξέρετε την προηγουμένη Τετάρτη ενημερώσαμε αναλυτικά τις τέσσερις μεγάλες παρατάξεις. Το κάναμε γιατί θέλαμε να είναι ενήμεροι έγκαιρα. Προσπαθούμε να πετύχουμε την ευρύτερη συναίνεση. Έργα όπως αυτό της Δ.Α. είναι πάνω από χρώματα. Αν είναι η Δ.Α. έχει χρώμα ας είναι το πράσινο (του Παναθηναϊκού, του πρασίνου, της ελπίδας). Από την αρχή της θητείας μας βάλαμε ψηλά την Δ.Α.. Η Διπλή Ανάπλαση γίνεται πραγματικότητα. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μαλακατέ, στον κ. Αλαφούζο, στον κ. Γεωργίαδη, στον κ. Γεραπετρίτη και στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητα. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας. Με την Δ.Α. μεγαλώνει η πόλη, μεγαλώνει και ο Παναθηναϊκός.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε πιστοί στην αρχή της απόλυτης διαφάνειας. Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών - μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια ιστορία που συζητιέται πολλά χρόνια και πλέον γίνεται πράξη. Έχουμε θωρακίσει όλη τη διαδικασία. Μέχρι το Νοέμβριο του 2020 όταν και υπογράψαμε το συμβόλαιο συναντίληψης.
Αξίζει να τονιστεί ότι με το μετρό που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να φτάσει σε 30 λεπτά από οποιαδήποτε σημείο της Αθήνας. Είναι ένα έργο που αξίζει στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Αθήνα μας. Νιώθω περηφάνια γι’ αυτό το έργο. Είναι μια ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης. Ένα έργο... ναυαρχίδα. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα τα καταφέρει».

Ο κ. Ηλιούπολος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Να ξεκινήσω από το χρονοδιάγραμμα. Εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος να μετατραπεί σε μονή ανάπλαση. Νομίζω ότι αυτή συζήτηση πρέπει να έχει μεγάλο βάρος. Μιλάμε για την ιστορικότερη ομάδα της Αθήνας, αλλά επειδή είμαστε σε Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σταθούμε και στην ανάπλαση στην Αλεξάνδρας. Φυσικά, και συμφωνώ στο να ξεκινήσουν τα έργα αφότου ολοκληρωθεί το γήπεδο στο Βοτανικό, καθώς έχουμε δει τι έχει τύχει σε άλλες ομάδες. Ωστόσο πρέπει να δούμε και το... πράσινο στην περιοχή εκεί. Ο Ερασιτέχνης νομίζω δεν παίρνει αυτά που του αξίζει. Δεν ξέρω αν τα 12 εκατ. ευρώ μπορεί να ικανοποιήσουν αυτά που θέλει ο Ερασιτέχνης. Πρέπει να δούμε σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα το πως προχωράει το έργο. Θα περιμένουμε να δούμε και συνολικά τον φάκελο με όλα τα οικονομικά στοιχεία, όταν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή. Μας φαίνεται μάλιστα υψηλό το νούμερο των 115 εκατ. ευρώ. Η Δ.Α. πρέπει να προχωρήσει στην πόλη. Δεν είναι ζήτημα του Παναθηναϊκού, αλλά και της πόλης. Δεν πρέπει να συνεχίσει ο Βοτανικός να είναι μια μαύρη τρύπα. Αυτό είναι ένα και πάρα πολύ κρίσιμο. Ο σύλλογος έχει ταλαιπωρηθεί από ανθρώπους που βάζοντας μπροστά το προσωπικό τους συμφέρον ταλαιπώρησαν το σύλλογο».

Ο κ. Γερουλάνος της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα στηρίξουμε το σχέδιο για την Διπλή Ανάπλαση. Το κάναμε παλιότερα και θα το κάνουμε και τώρα. Επιτέλους ο Βοτανικός αποκτάει μια προοπτική. Θα αποκτήσει πολύ βασικά πράγματα. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζονται και τα Κουντουριώτικα. Ο τρίτος λόγος είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, του οποίου η σημασία για την πόλη είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να παίζει σε ένα... τσαντίρι η ομάδα και είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε αυτό το γήπεδο. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα έχει ζωή, πέρα από τις μέρες που θα έχει αγώνες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ως ομάδα της πόλης, πρέπει να βοηθηθεί ο Παναθηναϊκός. Σωστά γίνεται αυτή η επένδυση όπως έχουμε κάνει για άλλες ομάδες. Το θέμα είναι ο Παναθηναϊκός θα επενδύσει στον Παναθηναϊκό; Θα δημιουργήσει φυτώρια στην ομάδα και άλλα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Ο Δήμος από την άλλη πρέπει να θέσει ένα βέτο με την ονοματοδοσία. Επίσης τι ρήτρα θα πληρώσει ο Δήμος αν δεν κάνει τα πράγματα για τα οποία έχει δεσμευτεί; Αυτό πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Δημοτική Αρχή ότι το έργο δεν είναι μόνο του Δημάρχου, αλλά όλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Εμείς στηρίζουμε γιατί κατά βάση συμφωνούμε με το έργο αυτό».

Ο κ. Τοπούζης από τον τοπικό σύλλογο του Βοτανικού τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ καλή για τους κατοίκους της περιοχής του και τάχθηκε υπέρ του έργου της Διπλής Ανάπλασης.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης: «Η διασφάλιση της χρηματοδότησης δεν αμφισβητείται. Όλοι έχουν εγκρίνει το έργο. Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ποσό που αναφέρεται στις συμβάσεις για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εισπράττει ο Δήμος ετησίως σε κάθε περίπτωση. Διασφαλίσαμε ένα ποσό σταθερό ανεξάρτητα με τις συνθήκες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και ήθελα να πω ότι βάζουμε ένα... γκολ. Βάζουμε ένα γκολ για τη στέγαση του Παναθηναϊκού σήμερα».

«Χαριστική για τον Παναθηναϊκό η σύμβαση»

Ο κ. Κωνσταντίνου από την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές» ήταν τελείως αντίθετος και χαρακτήρισε «χαριστική τη σύμβαση για τον Παναθηναϊκό».

Ο κ. Κεφαλληνός από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ανέφερε ότι από αυτή τη συμφωνία ο Δήμος δεν παίρνει ούτε ένα γήπεδο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Χαρακτήρισε εγκληματική την επιλογή και τόνισε ότι δεν θα στηρίξει.

Η κα. Παναγή από την «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» εξέφρασε την αντίθεση της προς όλο αυτό το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και ανέφερε ότι κράτος και Δήμος θέλουν να ικανοποιήσουν τα θέλω των επιχειρηματιών. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει γήπεδο στην ιστορική του έδρα, στην Λεωφόρο. Στην ομιλία της κατέληξε τονίζοντας ότι καταψηφίζει τις τρεις συμβάσεις.

Ο κ. Βουλγαράκης από τη δική του πλευρά τόνισε πως βλέπει λίγο καχύποπτα το πρότζεκτ λόγω των όσων έχουν γίνει στο παρελθόν με αυτό. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι ότι δεν του αρέσουν τα σχέδια που παρουσιάστηκαν, αλλά σημείωσε ότι η Ελλάδα των ελλειμμάτων δεν έχει δώσει λύση στα οικονομικά της. Επίσης ανέφερε ότι είναι Παναθηναϊκός και πρέπει η πόλη να βοηθήσει τον σύλλογο. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι υπερψηφίζει το σχέδιο».