Παπαπανάγος: «Τα κεφάλαια του Σαββίδη είναι σε φορολογικούς παραδείσους και παράκτια κέντρα»

Ο καθηγητής Χαράλαμπος – Χάρρυ Παπαπανάγος μίλησε για το πόσο θα επηρεαστεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Παπαπανάγος: «Τα κεφάλαια του Σαββίδη είναι σε φορολογικούς παραδείσους και παράκτια κέντρα»

Για το πόσο θα επηρεαστεί ο Ιβάν Σαββίδης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Χαράλαμπος - Χάρρυ Παπαπανάγος, στο Metropolis 95.5.

«Σίγουρα θα υπάρχουν σημαντικά κόστη. Χρησιμοποιεί ο δυτικός κόσμος τις κυρώσεις για να χτυπήσει τη Ρωσία αλλά αυτό το όπλο χτυπάει και την κοινωνία. Πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος αυτών των κυρώσεων. Τα κεφάλαια τους δραστηριοποιούνται μέσω των φορολογικών παραδείσων και των παράκτιων κέντρων και δεν συνεργάζονται με χώρες της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να τα παγώσεις.

Μπορεί τα μέτρα του δυτικού κόσμου προς τη Ρωσία να ακούγονται δραστικά αλλά στην ουσία λίγα κεφάλαια θα πειραχτούν. Βέβαια, η Ρωσία σε καθημερινή βάση παίρνει 600 δις από το πετρέλαιο και 400 δις από το φυσικό αέριο. Οι κυρώσεις, λοιπόν, δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων άμεσα.

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς τα κεφάλαια του Σαββίδη είναι σε φορολογικούς παραδείσους και παράκτια κέντρα και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Για τον περιορισμό στις πτήσεις: «Βάζει σημαντικά εμπόδια στη μεταφορά ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικονομία».