Γιάννης Αναστασίου στο «ΦΩΣ»: «Έτσι προβλέπω ότι θα παίξει ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς»

O επιτυχημένος προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Αναστασίου, με την προϋπηρεσία στην Ολλανδία, μιλάει στο ΦΩΣ για τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ομάδα του αλλά και τα ματς του Ολυμπιακού με την Αταλάντα.

Γιάννης Αναστασίου στο «ΦΩΣ»: «Έτσι προβλέπω ότι θα παίξει ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μην απορήσετε που δεν τον ρώτησα για άλλες ομάδες, ήταν μια συμφωνία να μιλήσουμε για Παναιτωλικό, για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς και για την πολύ δύσκολη ρεβάνς του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Έχει ξεκάθαρες απόψεις και δείχνει προσωπικότητα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/2/2022

Έχοντας κάνει συνεντεύξεις στο παρελθόν από τον Φώτη Κωστούλα, πάντα είχε το παράπονο ότι η ομάδα δεν του έχει δώσει τις χαρές που αναλογούν στο νοικοκυριό της, στις εγκαταστάσεις της και όλο μου έλεγε ότι θέλει να φύγει. Πέρσι έπαιξε μπαράζ για να σωθεί, πρόπερσι πάλι σώθηκε στο τσακ. Τι άλλαξες;

Το τι έχει γίνει στα εσωτερικά του Παναιτωλικού στο παρελθόν δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να πω κάτι για το παράπονο του ιδιοκτήτη της ομάδας. Φέτος πάντως ο Παναιτωλικός δουλεύει σωστά, το εύκολο είναι να κάνεις κριτική σε άλλους, το θέμα είναι να κοιτάξεις πρώτα τον εαυτό σου να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Μπαίνουν οι βάσεις φέτος, ώστε ο Παναιτωλικός να έχει ένα αγωνιστικό πρόσωπο που θα αντιπροσωπεύει την ομάδα, το προπονητικό της κέντρο και να τη βλέπει ο κ. Κωστούλας και ο κόσμος της όπως τη θέλουν.

Τι είπατε στην πρώτη σας κουβέντα με τον μεγαλομέτοχο του Παναιτωλικού; Ζήτησες κάποιες εγγυήσεις;

Με τον κ. Μπελεβώνη έκανα τις πρώτες συζητήσεις και αφού συμφωνήσαμε μίλησα με τον κ. Κωστούλα. Δεν ζήτησα παράλογα πράγματα, ούτε η διοίκηση ζήτησε παράλογα πράγματα.

Ήταν δική σου εισήγηση να αλλάξουν τα 2/3 του ρόστερ και να πάτε σε διψήφιο αριθμό μεταγραφών;

Ναι, ξεκάθαρα. Δεν το διαπραγματεύτηκα αυτό, είπα αυτοί θα μείνουν και αυτοί θα φύγουν.

Τι άλλαξες στον τρόπο δουλειάς;

Η ομάδα ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια και έπρεπε να ορθοποδήσει. Προσπάθησα να δώσω μια ταυτότητα στον Παναιτωλικό. Να δουλέψουμε με πλάνο από την πρώτη μέρα, να ακολουθήσουμε πειθαρχία, οργάνωση και το κυριότερο να θέσουμε απαιτήσεις με δικαιοσύνη. Υπήρχαν παιδιά στο περσινό ρόστερ που έχουν κάτι, έχουν ποιότητα, το σημαντικό ήταν να τους κάνουμε να δώσουν αυτήν την ποιότητα σε συνδυασμό με τις μεταγραφές. Και όταν έχουμε την μπάλα να παίζουμε ποδόσφαιρο!

Θα σε ρώταγα για τη φιλοσοφία σου.

Όταν έχουμε την μπάλα παίζουμε ποδόσφαιρο. Όταν δεν την έχουμε πιέζουμε όσο μπορούμε για να την πάρουμε και αμυνόμαστε ψηλά ή στο κέντρο, ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Πρέπει να έχεις πολύ καλή φυσική κατάσταση για να το κάνεις αυτό και επίσης πολλή δύναμη. Χρειάζεσαι και ποδοσφαιρική ευφυΐα. Δυστυχώς την ευφυΐα δεν μπορείς να την αγοράσεις. Αλλά μπορείς να την εξελίξεις με τη δουλειά. Μου αρέσουν το επιθετικό ποδόσφαιρο και η οργάνωση, η πίστη στο πλάνο. Όμως πρέπει να είσαι ευέλικτος ως προπονητής. Να βλέπεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών που έχεις και να προσαρμόζεσαι. Να μπορείς να αναγνωρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται -διότι στους προπονητές εδώ δεν δίνεται χρόνος- τι τακτική ταιριάζει καλύτερα και να βρίσκεις τη σωστή χημεία.

Τι άλλο άλλαξες;

Έπρεπε να αλλάξω και την αρνητική ψυχολογία, διότι η ομάδα έτρωγε γκολ και έπεφτε πολύ η ψυχολογία. Λόγω των προηγούμενων δύο δύσκολων χρόνων που κόντεψε να υποβιβαστεί. Το δουλέψαμε πολύ με ατομικές και ομαδικές συζητήσεις, με την προπόνηση, έπρεπε να φύγει αυτή η αρνητικότητα από το μυαλό των παικτών.

Μετράει πολύ τελικά η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο;

Είναι το πιο σημαντικό! Βλέπεις πώς είναι ο Καρέλης φέτος, ο Βέργος, ο Μεντόσα, ο Ντουάρτε, ο Μαλής, είναι διαφορετικοί.

Πίσω στην άμυνα «πούλμαν» δεν βάζεις εσύ.

Όχι, δεν είναι η φιλοσοφία μου αυτή. Ήθελα παίκτες με αθλητικότητα και ταχύτητα, να τους δώσω και τακτική και ψυχολογία, ώστε να παίζουν πιο ψηλά στο γήπεδο. Ειδικά στην αρχή αυτό δεν ήταν εύκολο, γιατί όταν έτρωγε γκολ η ομάδα είχε πρόβλημα ψυχολογικό.

Εσύ έχεις θητεύσει στην Ολλανδία. Τι έχουν οι Ολλανδοί που δεν έχουμε εμείς; Γιατί αυτοί βγάζουν παίκτες, ενώ δεν βγάζουμε εμείς;

Έχουν οργάνωση, έχουν πλάνο που το υποστηρίζουν εμπράκτως, για αυτούς είναι σημαντικό να φτιάξουν και να προωθήσουν το προϊόν τους. Προσπαθούν να είναι αναγνωρισμένο το προϊόν τους από όλους, δεν υποβαθμίζουν το προϊόν όπως κάνουμε εδώ, το προϊόν για εκείνους είναι πάνω από όλα! Και το εξάγουν. Φτιάχνουν τους δικούς τους ποδοσφαιριστές, εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά από μικρά, τους δίνουν ευκαιρίες, τα στηρίζουν και τα εξάγουν.

Ό,τι δεν κάνουμε δηλαδή εμείς εδώ… Ούτε σωστά εκπαιδεύουμε τα νέα παιδιά ούτε βάζουμε το προϊόν πάνω από όλα -αλλά σκοτώνονται για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα- ούτε στηρίζουμε τα ελληνόπουλα.

Πολύ σπάνια θα ακούσεις Ολλανδό να πει αρνητική κουβέντα είτε για ποδοσφαιριστή Ολλανδό είτε για προπονητή Ολλανδό, ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε το αντίθετο. Πάντα ακούς αρνητικές κουβέντες για Έλληνες παίκτες και για Έλληνες προπονητές. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την εσωστρέφεια και να προωθήσουμε τα δικά μας παιδιά, παίκτες και προπονητές, να μην τους απαξιώνουμε. Έχουμε Έλληνες με ταλέντο - και παίκτες και προπονητές. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Και παράλληλα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες. Εκπαίδευση όχι μόνο των παικτών αλλά και των προπονητών.

O Προτάσοφ από το Κίεβο μού είπε ότι οι Ουκρανοί επιβάλλουν συμμετοχή πέντε Ουκρανών παικτών σε κάθε ματς. Στην Τουρκία επιβάλλουν πλέον τέσσερις Τούρκους στην εντεκάδα. Πρέπει να το κάνουμε και εμείς αυτό;

Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι στο κομμάτι αυτό. Άκουσα που το είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ. Υπάρχουν παιδιά Έλληνες που έχουν προοπτική και ταλέντο, αλλά θα πρέπει να γίνει μια συνολική τοποθέτηση των παραγόντων των ομάδων, όχι μόνο της ομοσπονδίας. Στην Αγγλία η ομοσπονδία θέλει πολλά να κάνει, αλλά την μπλοκάρουν συνεχώς οι ομάδες. Πρέπει κάτι να γίνει, αλλά συνολικά, σοβαρά, οργανωμένα, με σύμφωνη γνώμη όλων των ομάδων. Είδαμε τον Παναθηναϊκό να έχει μόνο έναν Έλληνα σε κάποια ματς, τον Διούδη. Βλέπουμε τον Αστέρα Τρίπολης σε κάποια ματς με μόνο έναν Έλληνα, τον Τσιφτσή. Ο Άρης επίσης μόνο με έναν Έλληνα ή και κανέναν…

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να μπει ένα πλάνο με βάθος χρόνου που θα το εφαρμόσουν όλες οι ομάδες. Να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση των νέων παιδιών και να τα στηρίξουν. Τότε θα μπορεί να μπει και υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων στις εντεκάδες. Να γίνει κάτι οργανωμένο για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με τον Μαλή και τον Ιωαννίδη τι έγινε; Δεν μου άρεσε ο τρόπος που μίλησε υποτιμητικά για τον παίκτη σου ο Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού.

Δεν ήμουν παρών στο επεισόδιο. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Μαλής στα αποδυτήρια δέχτηκε μπροστά σε όλους τους παίκτες έντονη κριτική από εμένα για αυτά που μου μεταφέρανε. Και του ζήτησα να βγει και να ζητήσει συγγνώμη. Διότι δεν μπορώ να δεχτώ τέτοια συμπεριφορά από παίκτη μου. Παρότι η ομάδα μας κέρδισε και υπήρχε χαρούμενο κλίμα, ο Μαλής «τα άκουσε» στα αποδυτήρια από εμένα. Δεν δέχομαι τέτοιες συμπεριφορές από παίκτες μου.

Ποια ομάδα παρακολουθείς πιο πολύ στο εξωτερικό; Και ποιο ξένο πρωτάθλημα;

Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα βλέπω, αναλόγως με τις υποχρεώσεις μου και τον χρόνο που έχω. Μου αρέσει ειδικά το αγγλικό πρωτάθλημα διότι βασίζεται στην ποιότητα, στην ταχύτητα και στη λήψη αποφάσεων πάνω στην πίεση της ταχύτητας, κάτι που είναι σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον επίσης το γαλλικό πρωτάθλημα που είναι πολύ fisical, όπως και το γερμανικό. Και βέβαια το ιταλικό που έχει πολλή τακτική. Όμως θέλω να παρακολουθώ και τρία πιο μικρά πρωταθλήματα, το βελγικό, το ολλανδικό και το πορτογαλικό. Εκεί υπάρχουν και ενδιαφέροντες παίκτες για μεταγραφές.

Γιατί έμεινε τόσο πίσω η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο; Και οι σύλλογοι και η Εθνική.

Υποβαθμίστηκε το προϊόν. Η ψαλίδα με τις ευρωπαϊκές ομάδες άνοιξε και στην οργάνωση και στα οικονομικά και στο αγωνιστικό επίπεδο. Οι ομάδες έδωσαν έμφαση στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι στην Ευρώπη. Ήρθε και η Εθνική που τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή πτώση και έχουμε συνολική κατρακύλα. Πρέπει να μας γίνει μάθημα. Πλέον οι ελληνικές ομάδες δεν θεωρώ ότι είναι για Τσάμπιονς Λιγκ επίπεδο, αλλά πρέπει να δώσουν έμφαση στο ΟΥΕΦΑ και στο Κόνφερενς, να υπάρξει οργάνωση και πλάνο, διότι οικονομικά οι αποστάσεις με τους μεγάλους της Ευρώπης έχουν γίνει πολύ μεγάλες.

Πάμε τώρα στα του Ολυμπιακού με την Αταλάντα. Θα ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις σου. Πώς είδες το πρώτο ματς;

Φάνηκε ότι πήγε ο Ολυμπιακός στο Μπέργκαμο να υποστηρίξει ένα πλάνο που ήταν να μη δεχτεί γκολ και να κλείσει τους χώρους στην Αταλάντα. Διότι η ιταλική είναι φύσει επιθετική ομάδα και έχει αρκετούς παίκτες που παίζουν ανάμεσα στις γραμμές, βγαίνουν επικίνδυνα μπροστά. Ως το 30’ ο Ολυμπιακός το υποστήριξε πολύ καλά. Αλλά μετά το 30’ εξαφανίστηκε στο γήπεδο επιθετικά. Και έδειξε μεγάλη αδυναμία στις στημένες φάσεις. Παραχώρησε πολλά κόρνερ και φαινόταν καθαρά ότι κάποια στιγμή θα έτρωγε γκολ από κόρνερ, μύριζε γκολ.

Πες μου τη γνώμη σου σχετικά με το μαν του μαν ή τη ζώνη στα στημένα. Πού υπερτερεί το ένα έναντι του άλλου;

Ζώνη παίζεις πάντα για να καλύψεις τον χώρο. Κάνεις άμυνα στον χώρο, ενώ μαν του μαν παίρνει κάθε παίκτης τον παίκτη του. Πλεονεκτήματα έχουν και τα δύο, όπως και τρωτά έχουν και τα δύο. Το μείον στη ζώνη είναι ότι αν ο αντίπαλος έρθει ανάμεσα στον πίσω παίκτη σου και στον μπροστά παίκτη σου, ο πίσω λέει ότι η μπάλα είναι για τον μπροστά και ο μπροστά λέει ότι η μπάλα είναι για τον πίσω! Θέλει μεγάλη αντίληψη – και, ξέρεις, οι παίκτες εύκολα ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον... Ενώ στο μαν του μαν ο καθένας παίρνει τον παίκτη του και έχει ατομική ευθύνη. Όμως εκεί γίνονται τα μπλοκαρίσματα. Το θέμα είναι ένα: είτε μαν του μαν παίξεις είτε ζώνη, θέλει αποφασιστικότητα και να επιτεθείς στην μπάλα, να μην την περιμένεις.

Εσύ τι έχεις παίξει;

Με τον Παναιτωλικό αρχίσαμε με ζώνη, μετά παίξαμε κάτι μικτό, δεν δούλεψε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τους τελευταίους τρεις μήνες το γυρίσαμε σε μαν του μαν και δούλεψε καλύτερα.

Οι πιο πολλές ελληνικές ομάδες παίζουν ζώνη, έτσι δεν είναι;

Ναι, σχεδόν όλες. Ειδικά οι μεγάλες.

Πόσες πιθανότητες δίνεις στον Ολυμπιακό να περάσει την Αταλάντα; Δίνεις 45%;

Θα εξαρτηθεί από το πώς θα παίξει ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς.

Δηλαδή;

Είναι τελείως διαφορετικός ο Ολυμπιακός όταν παίζει με τρεις στόπερ πίσω σε σχέση με όταν παίζει με δύο. Ο Ολυμπιακός νομίζω ότι θα δεχτεί γκολ από την Αταλάντα, όπως και η Αταλάντα από τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι αν θα βάλει δύο γκολ ο Ολυμπιακός. Θα παίξει μεγάλο ρόλο για εμένα το ποιος θα προηγηθεί. Είναι σημαντικό να προηγηθεί ο Ολυμπιακός και να μην προηγηθεί η Αταλάντα...

Πάμε να το αναλύσουμε αυτό.

Αν προηγηθεί ο Ολυμπιακός, αλλάζει το ματς. Η Αταλάντα θα πάρει περισσότερα ρίσκα και ο Ολυμπιακός θα βρει χώρους, έχει παίκτες γρήγορους μπροστά για να εκμεταλλευτεί τους χώρους. Αν προηγηθεί η Αταλάντα, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να διατηρήσει τον έλεγχό του, να μην παίξει άναρχα και πάει να επιτεθεί βιαστικά, γιατί θα δώσει μεγάλους χώρους στην Αταλάντα και εκεί μπορεί να χαθεί η μπάλα...

Τι πιστεύεις ότι θα κάνει στην αρχή ο Μαρτίνς; Θα πάει με δύο στόπερ πίσω ή με τρεις;

Πιστεύω ότι θα πάει πάλι με τρεις στόπερ. Όσο έμπειροι και αν είναι ο Μανωλάς με τον Παπασταθόπουλο, θα έχουν πρόβλημα σε ανοιχτό γήπεδο με την Αταλάντα όπως είναι μπροστά. Πιστεύω ότι θα βάλει και τον Σισέ.

Δηλαδή θα παίξει στη ρεβάνς ο Μαρτίνς με το σχήμα που έπαιξε στο Μπέργκαμο;

Πίσω, ναι. Η διαφορά θεωρώ ότι θα υπάρξει στα χαφ. Θα βάλει δύο καθαρά αμυντικά χαφ και όχι τον Αγκιμπού τόσο πίσω. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει 3-4-3 σε φάση επίθεσης και 5-4-1 σε φάση άμυνας.

Θα βάλει Ελ Αραμπί αντί Ονιεκούρου;

Δεν νομίζω ότι μπορούν να παίξουν μαζί ο Τικίνιο με τον Ελ Αραμπί. Πιστεύω ότι θα βάλει πάλι τον Τικίνιο γιατί έχει περισσότερη ενέργεια και περισσότερα τρεξίματα από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος υπήρξε μεγάλος σκόρερ, αλλά φαίνεται να μην έχει την ενέργεια που είχε, είναι και μεγάλος στην ηλικία. Θα φυλάξει τον Ελ Αραμπί για αλλαγή κατά τη διάρκεια του ματς.

Το να πάει στην παράταση ο Ολυμπιακός είναι στόχος; Από τη μία μιλάμε για κάτι σαν τρίτο ματς στην έδρα σου που σε βολεύει. Από την άλλη όμως θα υπάρχει μεγάλη κούραση που βολεύει την Αταλάντα, η οποία έχει καλύτερα τρεξίματα.

Η Αταλάντα έχει μάθει να παίζει σε υψηλές εντάσεις σε πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι το ιταλικό, ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αργό. Επίσης, ο Ολυμπιακός ειδικά στο κέντρο έχει βαριά κορμιά και ταλαιπωρημένα. Όμως έχει την πείρα ο Ολυμπιακός να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να πάρουν αποφάσεις. Έχουν παραστάσεις από υψηλό επίπεδο και ξέρουν πώς να διαχειριστούν ένα ματς που θα πάει σε λεπτομέρειες στην παράταση.


Η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα τελείωσε;

Ε, δεν μπορεί να το χάσει ο Ολυμπιακός. Διότι οι διώκτες του δεν δείχνουν ικανοί να τον απειλήσουν. Παρότι ούτε ο Ολυμπιακός θέλγει με την απόδοσή του, έχει την ατομική ποιότητα παικτών, ενώ οι αντίπαλοί του έχουν πετάξει πολλούς βαθμούς. Και φαίνεται ότι θα πετάξουν κι άλλους... (σ.σ. μιλήσαμε πριν από το ματς του Άρη με τον ΠΑΟΚ, αμέσως με το που έληξε το ματς του Ολυμπιακού).

Πού πονάει για την Ευρώπη ο Ολυμπιακός; Στις πτέρυγες;

Από τη χρονιά που έφυγαν ο Τσιμίκας με τον Ομάρ δεν έχει καλυφθεί το κενό τους στα πλάγια μπακ. Τα παιδιά που παίζουν τώρα κάνουν φιλότιμη προσπάθεια, αλλά δεν είναι παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Ανέκαθεν είχε δύναμη στα άκρα ο Ολυμπιακός, δεν την έχει πλέον. Και στους εξτρέμ, ενώ έγιναν επενδύσεις, ο μόνος σταθερός παίκτης που προσφέρει είναι ο Μασούρας. Τέλος, στα χαφ δεν έχει ταχύτητα και ενέργεια φέτος ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που ο Καμαρά είναι πολύ πεσμένος.

Μου αρέσει που λες ξεκάθαρα τις απόψεις σου και δεν το ρίχνεις στα βαρετά, ανούσια σχόλια.

Λέω αυτά που βλέπω.