Το κρας τεστ των οπαδών

Το θέλημα της συντριπτικής πλειονότητας των ποδοσφαιρικών οπαδών ανά την Ελλάδα έγινε πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες, με την κυβέρνηση να αποφασίζει -σε συνεννόηση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων- την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων από το (αστείο σε κάθε περίπτωση) 10% στο 50%. Συνεπώς οι εξέδρες αναμένεται να έχουν εκ νέου φυσιολογική όψη και να μη θυμίζουν εγκαταλελειμμένο τοπίο.

Το κρας τεστ των οπαδών

Αυτά είναι τα καλά νέα. Η παρουσία των φιλάθλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό και δη με τον «βασιλιά των σπορ». Όπως και να το κάνουμε, οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων ανά την υφήλιο αφήνουν το στίγμα τους σε κάθε παιχνίδι όπου δίνουν το «παρών». Δίνουν χρώμα και «ψυχή» στους αγώνες και δίχως αυτούς το άθλημα δεν είναι το ίδιο. Τα ενδεχομένως κακά νέα σε όλο αυτό, βέβαια, είναι ότι σήμερα το μενού έχει Άρης - ΠΑΟΚ.

Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της ότι αμέσως μετά την απόφαση για άνοιγμα των γηπέδων ακολουθεί το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ίσως το έλαβε όντως και έχει (ή δεν έχει) εμπιστοσύνη στους οπαδούς των δύο ομάδων να συμπεριφερθούν ώριμα και προπαντός… ήρεμα. Ίσως δεν το σκέφτηκε και καθόλου, που είναι επίσης αρκετά πιθανό.

Όπως και να έχει το θέμα, ιδίως σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο μετά τον απόηχο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αποτελεί τεράστιο ρίσκο να ανοίξουν οι εξέδρες για τους οπαδούς των δύο πιο άμεσα εμπλεκόμενων με την εν λόγω τραγωδία συλλόγων. Ιδίως με την ιστορία που έχει το οπαδικό κίνημα στη χώρα σε παιχνίδια ντέρμπι, όπου τα επεισόδια είναι στην… ημερήσια διάταξη μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Φυσικά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε μάντεις κακών, όμως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα ρεαλιστικά. Όπως και να το δει κανείς, η αποψινή αναμέτρηση στο «Βικελίδης» θα είναι ουσιαστικά ένα κρας τεστ για τους οργανωμένους οπαδούς. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας και την ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο μετά την τραγωδία οι φίλοι του ΠΑΟΚ, στην οποία ανέλαβαν ευθύνες και φάνηκαν να τηρούν απολύτως λογική και υπεύθυνη στάση.

Εδώ να σημειώσουμε ότι την αρχή στις ανακοινώσεις την είχαν κάνει οι οργανωμένοι της ΑΕΚ. Μια ανακοίνωση αληθινή πέρα ως πέρα, η οποία πρέπει να μνημονευθεί και να αποτελέσει οδηγό για κάθε οπαδό στην εποχή μετά τον Άλκη. Ας μην ξεφύγουμε, όμως, από το βασικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα τη στήλη.

Κάθε λογικός άνθρωπος, λοιπόν, διαβάζοντας την ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΟΚ, είδε ειλικρινή μεταμέλεια πίσω από τις λέξεις. Πράγματι, αν το οπαδικό κίνημα στη χώρα χρειαζόταν ένα δυνατό ηλεκτροσόκ για να συνέλθει και να αλλάξει ρότα, ο άδικος χαμός του νεαρού Άλκη ήταν το απόλυτο χτύπημα.

Συνεπώς το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ένα. Εννοούσαν, πράγματι, όσα είπαν οι οπαδοί στις ανακοινώσεις τους μετά την τραγωδία στην περιοχή Χαριλάου; Να η ευκαιρία τους να το αποδείξουν, ξεκινώντας με τις πράξεις τους να γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οπαδικού κινήματος. Ένα κεφάλαιο που σίγουρα δεν θα σβήσει τη «μαύρη» ιστορία του παρελθόντος, αλλά θα αποτελέσει έστω θεμέλιο για πραγματικές αλλαγές στο μέλλον.