Μιχάλης Γρηγορίου: «Αν πρέπει να κάνω πρόβλεψη για σκορ στην Τούμπα, βλέπω 0-0 ή 1-1»!

Ο προπονητής της Λαμίας Μιχάλης Γρηγορίου στο ΦΩΣ για όλα. Ανάλυση του ντέρμπι στην Τούμπα, αποκάλυψη για τα μυστικά της Λαμίας και του Σαράνοφ στα πέναλτι που απέκλεισε τον Άρη, ενδιαφέρουσες απόψεις για τα 3 στόπερ πίσω του Μαρτίνς. Επίσης: Αν φτάσει ο Ολυμπιακός στον τελικό Κυπέλλου και πάρει το πρωτάθλημα, αρκούν οι 2 βδομάδες ξεκούρασης για τους παίκτες; Το έχει ζήσει και είναι κάθετος. 

Μιχάλης Γρηγορίου: «Αν πρέπει να κάνω πρόβλεψη για σκορ στην Τούμπα, βλέπω 0-0 ή 1-1»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη του προπονητή της Λαμίας, Μιχάλη Γρηγορίου, μου έδωσε την ευκαιρία να τον ρωτήσω πράγματα που μόνο ένας προπονητής μπορεί να γνωρίζει και όχι οι φίλαθλοι ή οι δημοσιογράφοι. Γιατί είναι η δουλειά του και τα έχει ζήσει.

Δεν περιοριστήκαμε στα τετριμμένα για τη μεγάλη πρόκριση της Λαμίας επί του Άρη. Μου είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το μυστικό του Σαράνοφ στα πέναλτι, για τη στρατηγική του ως προπονητής ώστε να αξιοποιήσει αυτήν την ικανότητα του τερματοφύλακά του, για το ματς στην Τούμπα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, για τους 3 στόπερ που βάζει ο Μαρτίνς πίσω, για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό, μέχρι και για το αν αρκούν οι 2 βδομάδες διακοπών στους παίκτες του Ολυμπιακού σε περίπτωση που φτάσουν στον τελικό Κυπέλλου, αφού θα ξεκινήσει πολύ νωρίς η προετοιμασία.

«Άνοιξε την πόρτα» ο Μιχάλης Γρηγορίου και μας βάζει στο μυαλό και στη γνώση του προπονητή.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 31/1/2022

Είσαι 0-0 στο σκορ και πάτε στην παράταση με τον Άρη. Τι εντολές δίνεις;

Με γνώμονα την κόπωση που υπήρχε και επίσης ότι έπρεπε να κρατήσουμε το μηδέν πίσω, η τακτική μας ήταν στη χειρότερη να πάμε στα πέναλτι... Διότι είχαμε τον Σαράνοφ.

Α, μπράβο. Σε τιμά που το λες.

Η πρόθεσή μας ήταν να διατηρήσουμε το μηδέν πίσω οπωσδήποτε και αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα γκολ από στατική φάση - όπως κι έγινε.

Βάζετε το γκολ και δίνει πέναλτι ο διαιτητής στον Άρη στο τέλος της παράτασης. Τι σκέφτεσαι εκεί;

Ότι ήταν άδικο να πάει χαμένη όλη η προσπάθεια που κάναμε στα δύο ματς και στην παράταση. Μου ήρθαν 100 σκέψεις στο μυαλό μου. Όμως είχα συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω Σαράνοφ. Το έχει ξανακάνει άλλωστε.

Πίστευες ότι θα το χτυπούσε ο Μπρούνο Γκάμα;

Ναι, αφού είχε χάσει το πρώτο πέναλτι ο Καμαρά, θεωρούσα ότι θα πήγαινε ο Μπρούνο Γκάμα για το κρίσιμο πέναλτι. Είχαμε κάνει μεγάλη ανάλυση στα πέναλτι όλου του Άρη.

Πες μου όλο το παρασκήνιο.

Μετά το 0-0 του πρώτου ματς θεωρούσα ότι υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να φτάσουμε στα πέναλτι. Με τον αναλυτή μου, Νίκο Ιωσηφίδη, και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φίλιππο Μπολοβίνη, είχαμε προετοιμαστεί πολύ για αυτό το ενδεχόμενο. Πάντα έχουμε ανάλυση για τους τερματοφύλακες σε ό,τι αφορά τις στατικές φάσεις, το κάθετο παιχνίδι, τα τετ α τετ, αλλά ειδικά στη ρεβάνς με τον Άρη είχαμε ειδική ανάλυση για όλους όσοι έχουν χτυπήσει πέναλτι στον Άρη.

Πέσατε μέσα με Καμαρά και Μπρούνο Γκάμα;

Το παράδοξο είναι ότι στο πρώτο πέναλτι ο Καμαρά βάσει ανάλυσης άλλαξε γωνία.

Αλλά αστόχησε ο Καμαρά. Στο δεύτερο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα, που ήταν και το κρίσιμο, πέσατε μέσα;

Ναι, πέσαμε μέσα βάσει ανάλυσης. Αλλά ήταν και το ένστικτο του Σαράνοφ. Εκείνη τη στιγμή παίζει ρόλο η προσωπικότητα του τερματοφύλακα.

Στις προπονήσεις τι κάνει ο Σαράνοφ με τα πέναλτι;

Για να του βάλει κάποιος γκολ από πέναλτι στις προπονήσεις δεινοπαθεί!

Μιχάλη, τέτοια θέλω.

Ε, επειδή σε ξέρω τόσα χρόνια ότι τέτοια θέλεις, γι’ αυτό σου τα λέω.

Ποιο είναι το μυστικό του Σαράνοφ στα πέναλτι;

Το μυστικό του είναι ότι περιμένει. Δεν κουνιέται εύκολα, όπως λέμε ποδοσφαιρικά. Δεν διαλέγει γωνία. Ψαρεύει τον αντίπαλο σε κλάσματα δευτερολέπτου. Συν το ότι έχει τεράστια εμπειρία. Αλλά το θέμα του πέναλτι είναι έμφυτο πιο πολύ. Και σε αυτόν που το πιάνει και σε αυτόν που το βάζει.

Θυμάσαι άλλον τόσα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει τέτοια ικανότητα στα πέναλτι;

Δεν μου έρχεται πρόχειρα κάποιος στο μυαλό. Εσύ θυμάσαι;

Τον Μανίκα.

Μπράβο. Με πήγες πολλά χρόνια πίσω, τον είχα και συμπαίκτη τον Αντώνη.

Με όσους προπονητές έχω μιλήσει -αλλά και με τον πρόεδρο της ομάδα σας, τον Πανουργιά Παπαϊωάννου- όλοι λένε ότι η Λαμία φέτος είναι δυνατή, αλλά δεν έχει πάρει τους βαθμούς που αξίζει.

Πράγματι είναι δυσανάλογοι οι βαθμοί μας σε σχέση με την εικόνα που έχουμε ως ομάδα. Αυτό είναι κάτι που μας στενοχωρεί. Έχουμε βγει πρωταθλητές των εντυπώσεων. Ακόμα και μεγάλους αντίπαλους τούς φέραμε σε δύσκολη θέση. Διαφοροποιήσαμε το στυλ παιχνιδιού μας φέτος, θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού, αλλάζουμε σχηματισμούς και πριν από τα ματς και κατά τη διάρκεια τους. Κάθε τι καινούργιο θέλει χρόνο. Ήμασταν και άτυχοι, έπρεπε να έχουμε 5-6 βαθμούς παραπάνω. Κάθε τι καινούργιο που κάνεις εμπεριέχει ρίσκο, αλλά μου αρέσει να παίρνω ρίσκο. Όπως ρίσκο ήταν και η ανάληψη της Λαμίας πέρυσι...

Την είχαν πεσμένη τη Λαμία.

Πέρυσι ήρθα στη Λαμία στα μέσα του Δεκέμβρη, όταν η ομάδα είχε μόνο 2 βαθμούς σε 10 αγωνιστικές. Εθεωρείτο προπονητική αυτοκτονία να αναλάβω τέτοιο πρότζεκτ.

Γιατί το ανέλαβες;

Διότι μου αρέσουν οι προκλήσεις, διότι γνώριζα το έμψυχο υλικό και γιατί ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου είναι ένας αξιόπιστος και υγιής παράγοντας. Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά.

Στον ημιτελικό Κυπέλλου θα παίξετε με τον Παναθηναϊκό. Φαντάζομαι πόσο πολύ θέλεις έναν τελικό Κυπέλλου. Πόσες πιθανότητες δίνεις σε αυτό;
Όσο ζεις ελπίζεις. Και στο ποδόσφαιρο και στη ζωή. Εξάλλου, από την ελπίδα κρατιέται ο άνθρωπος. Υπάρχει βέβαια ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι ο Παναθηναϊκός.

Τώρα θέλω κάτι δύσκολο, γιατί τα αποφεύγετε αυτά οι προπονητές και λέτε γενικότητες. Θέλω πρόβλεψη σκορ στην Τούμπα για το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Όχι μόνο πρόβλεψη αποτελέσματος, αλλά πρόβλεψη σκορ.

Πρέπει να δω το σχήμα που θα κατεβάσουν οι δύο προπονητές.

Με το ένστικτό σου κάνε μου πρόβλεψη σκορ.

Βάσει λογικής θα είναι κλειστό παιχνίδι. Βλέπω πολλή ισοπαλία σε αυτό το ματς. 0-0, όπως στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, ή 1-1.

Ποιο είναι το κλειδί του ματς;

Το πλάνο που θα υπάρχει από τους 2 προπονητές. Ο Ολυμπιακός θα πάει στο ματς με τον ίδιο σχηματισμό και την ίδια τακτική που πήγε στη Λεωφόρο; Θα κυνηγήσει την ισοπαλία που του αρκεί βαθμολογικά; Ο ΠΑΟΚ θα ανεβάσει ψηλά τις γραμμές και θα πιέσει από την αρχή για το γκολ;

Αν το κάνει αυτό ο ΠΑΟΚ, πώς το κρίνεις;

Αν ο ΠΑΟΚ πάει από νωρίς να πάρει το ματς, θα αφήσει πολλούς χώρους πίσω που μπορεί να χτυπήσει στο τρανζίσιον ο Ολυμπιακός... Όμως αν καταφέρει να βάλει πρώτος γκολ ο ΠΑΟΚ, μετά θα αναγκαστεί ο Μαρτίνς να αλλάξει μέσα στο ματς τακτική και σχηματισμό... Είναι πολύ ενδιαφέρον προπονητικά αυτό το ματς.

Λένε ότι αν πας για την ισοπαλία, συνήθως χάνεις. Συμφωνείς εσύ με αυτό;

Αναλόγως ποιον αντίπαλο έχεις. Και αναλόγως πώς θα πας για την ισοπαλία. Δεν υπάρχει ομάδα που να λέει «δεν πάω για να βάλω γκολ». Πάντα έχεις ένα πλάνο να χτυπήσεις στο τρανζίσιον ή στις στατικές φάσεις. Εκείνο που υπάρχει είναι να πας στο ματς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα, ώστε να μη δεχτείς γκολ. Να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα το να μη δεχθείς γκολ.

Πες μου για τους τρεις στόπερ πίσω που βάζει ο Μαρτίνς και έχει δεχτεί πολλή κριτική για αυτό. Το έχεις παίξει και εσύ αυτό, το κατέχεις. Είναι αμυντικό σύστημα;

Αναλόγως τα στόπερ που έχεις. Υπάρχουν 3 στόπερ με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό, χωρίς κτίσιμο παιχνιδιού από πίσω. Όμως υπάρχουν και τρεις στόπερ όπως στην Αταλάντα, που βλέπεις στόπερ να... πλαγιοκοπεί.

Παίζουν ρόλο και τα πλάγια μπακ που έχεις; Άλλο τρεις στόπερ με Τσιμίκα, Ομάρ πλάγια μπακ και άλλο 3 στόπερ με Ρέαμπτσιουκ και Λαλά, έτσι δεν είναι;

Τεράστιο ρόλο παίζουν τα πλάγια μπακ. Ο Τσιμίκας με τον Ομάρ ήταν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο δίδυμο πλάγιων μπακ που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία 15 χρόνια. Από την εποχή του Γεωργάτου δεν είχε ο Ολυμπιακός αριστερό μπακ σαν τον Τσιμίκα. Και από την εποχή του Τοροσίδη δεν είχε ο Ολυμπιακός τέτοιο δεξί μπακ όπως ο Ομάρ. Δεν μπορούν να συγκριθούν οι τωρινοί πλάγιοι του Ολυμπιακού με εκείνους τους παίκτες σε ό,τι αφορά το παραγωγικό κομμάτι. Όταν έχεις αμυντικογενή μπακ ο σχηματισμός ουσιαστικά δεν είναι με τρεις πίσω, αλλά με πέντε.

Πες μου κάτι άλλο τώρα που με ενδιαφέρει. Αν φτάσει ο Ολυμπιακός στον τελικό Κυπέλλου, θα έχουν μόνο δύο βδομάδες οι ποδοσφαιριστές για διακοπές, γιατί θα αρχίσει νωρίς η προετοιμασία λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Κάποιοι λένε λοιπόν -όχι επίσημα ο Ολυμπιακός- να σνομπάρει η ομάδα το Κύπελλο για να μην έχει προβλήματα το καλοκαίρι. Δύο βδομάδες διακοπών φτάνουν για τους παίκτες;

Καταρχάς, το έχω ζήσει αυτό, Θέμη. Το έχω ζήσει στον Ατρόμητο όταν τελείωσε το πρωτάθλημα τέλη Μαΐου και είχαμε προετοιμασία στις 15 Ιούνη, διότι αρχή Ιούλη θα παίζαμε ευρωπαϊκό ματς.

Φτάνουν λοιπόν οι 2 βδομάδες διακοπών;

Δεν προλαβαίνει ο ποδοσφαιριστής να ξεκουραστεί. Μετά γίνονται όλα πολύ σύνθετα στην προετοιμασία, όλα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, γιατί αν γίνει λάθος, θα έχεις προβλήματα - και με τραυματισμούς.

Το ιδανικό πόσες μέρες ξεκούρασης είναι;

Τρεις βδομάδες. Ακόμα και είκοσι πέντε μέρες.

Άρα έχει δίκιο ο Ολυμπιακός που διαμαρτύρεται για την ημερομηνία του τελικού.
Εγώ πάντως δεν νομίζω ότι δεν θα ασχοληθεί ο Ολυμπιακός με το Κύπελλο. Είναι πολύ μεγάλο κλαμπ για να αγνοήσει τρόπαιο. Αυτό μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Αν χάσει στην Τούμπα και πάει η διαφορά στους 6 βαθμούς, παίρνει φωτιά το πρωτάθλημα;

Το πάνω χέρι πάλι θα το έχει ο Ολυμπιακός. Ο τίτλος θα εξαρτιέται πάλι από τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ θα κυνηγάει. Και όταν κυνηγάς έχεις μεγαλύτερο άγχος, δεν έχεις πολυτέλεια να χάσεις βαθμούς. Δεν είναι εύκολο να πάρεις πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό όταν είσαι πολλούς βαθμούς πίσω. Όμως υπάρχουν αρκετά ντέρμπι, υπάρχουν τα πλέι οφ και θα υπάρχουν άλλα δύο ματς που ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό θα παίξουν μεταξύ τους.

Αριστερό μπακ για κάλυψη του Ρέαμπτσιουκ πρέπει να πάρει ο Ολυμπιακός; Πώς βλέπεις τον Πίρσμαν του ΠΑΣ Γιάννινα;

Ως εναλλακτική αυτός ο παίκτης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι μπορεί να σταθεί σε κάθε ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Είναι σταθερά καλός ποδοσφαιριστής. Είναι όμως σε προχωρημένη ηλικία. Το τι θέλει ο Μαρτίνς έχει σημασία.

Το ότι ο Μαρτίνς ανανέωσε με τον Ολυμπιακό και είναι τόσα χρόνια στην ομάδα κάνει καλό και σε εσάς τους άλλους προπονητές, που όταν δεν πάει καλά μια ομάδα είστε αυτοί που πληρώνετε τη νύφη;

Είναι πολύ σημαντικό να μένει ένας προπονητής σε μια ομάδα για χρόνια. Δημιουργεί δεσμούς με τους παίκτες, δεσμούς με τη διοίκηση, δεσμούς με τους φιλάθλους. Και κάτι σημαντικό, με τέτοιες κινήσεις μια διοίκηση επιβάλλει σεβασμό των παικτών προς τον προπονητή. Αυτό που γίνεται με τον Μαρτίνς και τον Ολυμπιακό είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το έκανε και η Αταλάντα με τον Γκασπερίνι, ο οποίος πήρε μια ομάδα μικρομεσαία στην Ιταλία και την έκανε δύναμη.

Ο Παναιτωλικός μπορεί να αποκλείσει τον Ολυμπιακό;

Ο Παναιτωλικός τις τελευταίες αγωνιστικές έχει αποκτήσει εξαιρετική ψυχολογία, έχει κάνει μεγάλες νίκες εκτός έδρας στην ΑΕΚ και στον ΟΦΗ, νίκησε και τον Ολυμπιακό στο Αγρίνιο, έστω έναν Ολυμπιακό με αλλαγές. Αν έπαιζε αυτήν την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη θα είχε περισσότερες πιθανότητες. Πάντως, ο Ολυμπιακός είναι ο μόνιμος πρωταθλητής, ο σοβαρός Ολυμπιακός είναι το φαβορί, δεν το συζητάω. Αλλά θα γίνει ωραίο ματς, γιατί ο Παναιτωλικός θα πάει στο Καραϊσκάκη για να παίξει μπάλα, θα κυνηγήσει το γκολ.

Ο Απόλλων μπορεί να σωθεί; Έχουμε τον έναν;

Όχι δεν έχουμε τον έναν, καμία ομάδα δεν είναι καταδικασμένη, θα το παλέψουν όλες ως το τέλος. Αυτό λέει η εμπειρία μου, αυτό δείχνει τα τελευταία χρόνια η Σούπερ Λίγκα. Και δεν θεωρώ καμία ομάδα σωσμένη από αυτές που έχουν από 21 βαθμούς και κάτω.

Δηλαδή;

Παναιτωλικός, Βόλος, Λαμία, Ιωνικός και φυσικά Ατρόμητος και Απόλλων.

Τον Ατρόμητο τον περίμενες έτσι;

Κανείς δεν περίμενε τον Ατρόμητο έτσι. Είναι η αρνητική έκπληξη του πρωταθλήματος.

Τι φταίει;

Δεν ξέρω. Οι μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι κέρδισαν τις εντυπώσεις. Έκαναν μεταγραφές που είχαν χρόνια να γίνουν στον Ατρόμητο. Αλλά αυτό είναι το συναρπαστικό στο ποδόσφαιρο: δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Κρίμα πάντως, γιατί έχω δουλέψει στον Ατρόμητο και ξέρω πώς λειτουργούν ο κ. Σπανός με τον Γιάννη Αγγελόπουλο, είναι καλή διοίκηση.

Πώς τα πας με τον κόσμο της Λαμίας;

Θέλω να το πω δημόσια αυτό: από την πρώτη μέρα που ήρθα και κάθισα στον πάγκο είδα μία μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Με τον καιρό και με τα αποτελέσματα αυτή η εκτίμηση μεγάλωσε πολύ και το ζω καθημερινά όταν βγαίνω στην πόλη. Και κάτι για τον Πανουργιά Παπαϊωάννου θα ήθελα να γράψεις.

Πες μου.

Όταν κάναμε το πρώτο ραντεβού, είδα μια ισχυρή προσωπικότητα, άνθρωπο με τεράστιο I.Q. και είναι επίσης καλός άνθρωπος. Έχει κάνει αγαθοεργίες που δεν τις γνωρίζει ο κόσμος, γιατί δεν θέλει να τις λέει. Επειδή γνωρίζω το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, θα πω ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι ευλογία για όλο τον νομό - όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Την έχει την ομάδα σαν μέλος της οικογένειάς του.