Ο μεγάλος Λάκης Στεργιούδας σε τρομερή συνέντευξη στο «ΦΩΣ»: «Ποιος να το πάρει από τον Ολυμπιακό»!

Πολλά χρόνια στην ΑΕΚ, πήρε τίτλους με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ- ήταν ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ όταν έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Λέει απίθανα περιστατικά με τον Λουκά Μπάρλο. Και ξεκάθαρες κουβέντες: «Από την σημερινή ΑΕΚ ούτε ένας δεν θα ήταν στην 18άδα του Μπάγεβιτς! Βοηθός του ήμουν, να τον ακολουθήσω στον Ολυμπιακό μού είχε πει! Του είπε του Μπάγεβιτς ο Τροχανάς “τι θέλεις”; Και απάντησε ο Μπάγεβιτς “να φύγεις εσύ και κάθομαι χωρίς λεφτά”»!

Ο μεγάλος Λάκης Στεργιούδας σε τρομερή συνέντευξη στο «ΦΩΣ»: «Ποιος να το πάρει από τον Ολυμπιακό»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Λάκης Στεργιούδας υπήρξε μεγάλος τερματοφύλακας, πήρε πρωταθλήματα με την ΑΕΚ του Μπάρλου, έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πήρε πρωτάθλημα και με τον ΠΑΟΚ μετά! Θα κάνουν εντύπωση αυτά που λέει σήμερα για την ΑΕΚ... Και όχι μόνο για την ΑΕΚ. Γενικώς λέει στη συνέντευξη τρομερά πράγματα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/1/2022

Να πούμε στον κόσμο πόσα χρόνια ήσασταν στην ΑΕΚ.

13 χρόνια ως τερματοφύλακας και 5 χρόνια ως προπονητής τερματοφυλάκων. Έζησα και τις 2 μεγάλες ομάδες που είχε η ΑΕΚ, του Μπάρλου και του Μπάγεβιτς. Στην ΑΕΚ έπαιξα από το 1972 ως το 1985 που πήγα στον ΠΑΟΚ. Και προπονητής τερματοφυλάκων ήμουν στην ΑΕΚ από το 1995 μέχρι το 2000.

Μου είπε ο Θανάσης Σκέντζος που σας ξέρει, ότι μικρός ήσασταν Άρης.

Αλήθεια είναι. Είχα ως πρότυπο τον Νίκο Χρηστίδη. Και τελικά βρεθήκαμε συμπαίκτες. Αυτό με χαροποίησε και με δυσκόλεψε λίγο βέβαια...

Ανταγωνιστές για τη θέση.

Σπανίζουν τέτοιοι ανταγωνιστές, γιατί παρότι είχε τη μέγιστη εμπειρία στη θέση αυτή και ήταν μεγάλο όνομα, εμένα με συμβούλευε, με βοήθησε πολύ.

Του έχω κάνει συνέντευξη, εξαιρετικός κύριος.

Παιδί μου, μέναμε στο ίδιο δωμάτιο! Ένας τζέντλεμαν.

Πώς αρχίσατε;

Ως σέντερ φορ. Έπαιζα επιθετικός ως τα 15! Έφυγα από τα Μουδανιά γιατί είχε καρκίνο η μάνα μου που την έχασα και πήγα στον Πολύγυρο, επειδή ήταν η αδελφή της μάνας μου εκεί. Για να προκόψω στα γράμματα. Έπαιζα στη Νίκη Πολυγύρου. Ως σέντερ φορ με πήραν. Έπαιζα στα φιλικά έξω δεξιά στα 15 μου. Προπονητή είχαμε τον Απόστολο Βασιλειάδη που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή μού είπε «Λάκη, σήμερα θα παίξεις τερματοφύλακας στο φιλικό». Του λέω «γιατί;». Και μου απάντησε «γιατί πέθανε η γιαγιά του Αργύρη» (γελάει).

Το επίθετο του Αργύρη;

Μπελέτσιος.

Ζει;

Ναι, θα του δώσω την εφημερίδα να το διαβάσει.

Έκανε αυτός καριέρα;

Όχι! Έπαιξα αντί για αυτόν που τον είχαμε τερματοφύλακα, και ήταν λες και έπαιζα τερματοφύλακας χρόνια. Ε, μετά με χρησιμοποιούσε ο προπονητής ως τερματοφύλακα. Έμεινα στον Πολύγυρο, τελείωσα το Γυμνάσιο και ήμουν τυχερός, διότι οι καλές ομάδες τότε της Χαλκιδικής, ο ΠΟ Μουδανιών και η Νίκη Πολυγύρου, είχαν παίκτες που είχαν κάνει καριέρα σε μεγάλες ομάδες. Ο Τάκης Ραπτόπουλος που έπαιξε στον ΠΑΟΚ και στον Άρη.

Σας διακόπτω. Ο πατέρας του τωρινού δημοσιογράφου.

Ναι. Επίσης, ο Κεραμιδάς, που ήταν μεγάλο εξτρέμ στον Άρη. Ο Θεοφανίδης, που ήταν σέντερ μπακ στον ΠΑΟΚ. Ο Σακελλαρίδης, που έπαιξε στην Καλαμαριά, στον Παναθηναϊκό και στον Άρη. Ο Τσοπλάκης, ο σέντερ φορ της Καλαμαριάς που έγινε μετά πεθερός του Γιώργου Αμανατίδη. Με βοήθησαν αυτά τα θηρία να μπω στο πνεύμα του ποδοσφαίρου. Με πιάνει κάποια στιγμή ο Τάκης Ραπτόπουλος και μου λέει «μικρέ, εσύ μπορείς να φτάσεις ψηλά, θέλεις να σε πάω στον ΠΑΟΚ;». Σκέφτηκα «τι μου λέει αυτός, εγώ τον έπαιζα στα χαρτάκια τον ΠΑΟΚ πριν από 2 χρόνια». Και τελικά με πήγε στον ΠΑΟΚ ο Θεοφανίδης, που ανέλαβε τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ ως πρώην παίκτης του.

Και πώς βρεθήκατε στην ΑΕΚ;

Ερχόταν και έβλεπε τις προπονήσεις των ερασιτεχνών του ΠΑΟΚ ο Σάνον, ο προπονητής της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ. Μετά από λίγες μέρες είπε ο Σάνον στον Θεοφανίδη «ο μικρός θα έρχεται να κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα».

Και σας βούτηξε η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ;

Πήγα για Πάσχα στο χωριό μου και ήρθε εκεί ένας ΑΕΚτζής φανατικός που ήξερε ανθρώπους στην ΑΕΚ. Του είπαν από το χωριό για μένα ότι έχω μεγάλο ταλέντο.

Το όνομά του;

Μίμης Μελίδης. Αυτός γνώριζε τον γενικό αρχηγό της ΑΕΚ, τον Μίμη Τράγο, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε «να δοκιμάσετε έναν μικρό που θα σας στείλω, είναι πολύ καλός». Η ΑΕΚ ήταν στα κάτω της τότε, προ Μπάρλου. Με δοκίμασε ο Στάνκοβιτς και με πήρε, την ίδια εποχή μαζί μου πήρε η ΑΕΚ και τον Ραβούση.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που ζήσατε ως τερματοφύλακας;

Ο Φάντροκ. Και ο Τσαϊκόφσκι ήταν καλός.

Μου έχει πει ο Αλέφαντος ότι πήγαινε κρυφά και έβλεπε τις προπονήσεις του Φάντροκ.

Δεκαπέντε προπονητές έρχονταν και έβλεπαν τις προπονήσεις του Φάντροκ! Μας έφερε πράγματα που δεν ξέραμε τι είναι. Είχαμε και παικταράδες βέβαια, Θωμά Μαύρο φαινόμενο, Μίμη Παπαϊωάννου, που ήταν αρχηγός με τα όλα του, Τάκη Νικολούδη παικταρά, Αρδίζογλου, Καραφέσκο, Πομώνη κ.λπ.

Οι τρομερές ιστορίες με τον Μπάρλο

Πείτε μου κάποιο ξεχωριστό περιστατικό που ζήσατε με τον Μπάρλο.

Όταν κάναμε την τρομερή πορεία στο ΟΥΕΦΑ ήμουν νέος και δεν είχα αυτοκίνητο. Εγώ έπαιξα βασικός εκείνα τα ματς. Πριν από τη ρεβάνς με την Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία λέω στον Μπάρλο «θέλω ένα δάνειο να πάρω ένα αμάξι». Μου λέει «πόσα;». Του λέω «θέλω να πάρω ένα Μίνι Κούπερ που κάνει 15.000 δραχμές». Μου λέει «κάτσε να προκριθούμε». Στο πρώτο ματς είχαμε νικήσει εδώ 2-0. Πάμε στην Αγγλία, ξεκινάει το ματς, λήγει το πρώτο ημίχρονο και είμαστε 0-0. Έπιανα τα πάντα. Έρχεται ο αντιπρόεδρος στα αποδυτήρια και μου λέει: «Είπε ο Μπάρλος ότι αν κρατήσεις το μηδέν πίσω ως το τέλος, δεν θα σου δώσει δάνειο, αλλά θα σου πάρει το αμάξι δώρο». Τρελάθηκα από τη χαρά μου!

Και τι έγινε μετά;

Στο πρώτο δεκάλεπτο του β' ημιχρόνου μού βάζει γκολ ο Τσάρλι Τζορτζ, σέντερ φορ της Εθνικής Αγγλίας. Έσκασα από τη στεναοχώρια μου, σκεφτόμουν ότι έχασα το Μίνι Κούπερ. Βάζει 3 γκολ η ΑΕΚ, το κάνει 1-3, πανηγύριζαν όλοι, αλλά εγώ ήμουν στενοχωρημένος για το αυτοκίνητο... Έληξε το ματς 2-3, περάσαμε, είχε γίνει χαμός στην Ελλάδα. Πήγα στα τελευταία καθίσματα του πούλμαν όπου ήμασταν η γαλαρία και καπνίζαμε, εγώ, ο Ραβούσης, ο Θωμάς Μαύρος και ο Λάκης Νικολάου.

Καπνίζατε;

Ναι, τότε επιτρεπόταν και στα λεωφορεία και στα αεροπλάνα! Πάει ο Μπάρλος και παίρνει το μικρόφωνο. Και τι λέει; «Εκτιμώ ότι θα χαρείτε με αυτό που θα ανακοινώσω». Και ενώ είχε αυξήσει ήδη το πριμ σε όλους, είπε και ότι θα μου κάνει δώρο το αυτοκίνητο.

Το έκανε πράξη;

Με το παραπάνω. Μου ζητούσαν οι αντιπροσωπείες να πάω να πάρω από την κάθε μια το αμάξι -για λόγους διαφήμισης-, εγώ πήγα σε έναν Αρμένη που ήταν άρρωστος ΑΕΚτζής. Και από τη χαρά του μου αύξησε το δώρο του Μπάρλου και αντί για Μίνι Κούπερ μού έδωσε ένα Άλφα Ρομέο που κόστιζε πιο πολλά λεφτά.

Το όνομά του;

Βαγγέλης Αλαμπαζιάν. Φανατικός ΑΕΚτζής.

Άλλο περιστατικό με τον Μπάρλο;

Είχα κάνει μια βλακεία μεγάλη. Το μετάνιωσα. Το 1975 παίζαμε Βαλκανικό με την Εθνική Ελπίδων στο Καυτανζόγλειο. Ήρθε ένας φίλος δικηγόρος και δημοσιογράφος, ο Γιάννης Χατζηιωάννου, τον γνώριζα από τον Πολύγυρο, και μου λέει «σε θέλει ο πρόεδρος Παντελάκης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, γάτα ο Παντελάκης.

Τότε δεν παίρναμε πολλά λεφτά, 20 χρόνων ήμουν. Μου λέει ο Παντελάκης «σε θέλω στον ΠΑΟΚ». Του λέω «πώς θα φύγω από την ΑΕΚ;».

Ενώ μικρός ήσασταν Άρης, ήσασταν μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ από την αρχή της καριέρας σας μέχρι το τέλος!

Είδες πώς τα φέρνει η ζωή. Μου λέει ο Παντελάκης «θα πας και θα πεις ότι θες να φύγεις και θα πάρει 3 εκατομμύρια η ΑΕΚ και 1 εκατομμύριο εσύ». Κατέβηκα λοιπόν και πήγα στον Μπάρλο. Αυτός νόμιζε ότι θα του ζητούσα λεφτά. Όταν του είπα ότι θέλω να φύγω με μεταγραφή και ότι θα πάρει 3 εκατομμύρια η ΑΕΚ, τρελάθηκε.

Τι σας είπε;

«Τι λες ρε; Ξέρεις σε ποια ομάδα παίζεις; Ξέρεις ότι είσαι ο μικρότερος σε ηλικία και παίζεις στην ΑΕΚ;». Και τι έκανε: Την άλλη μέρα βλέπω στα πρωτοσέλιδα «η ΑΕΚ πήρε τον Χρηστίδη». Παίρνω τηλέφωνο τον Παντελάκη και του λέω «το κανόνισα, πρόεδρε» και μου λέει «όχι, δεν είπα 3 εκατομμύρια στην ΑΕΚ». Τον έβρισα στο τηλέφωνο, δεν μπορώ να πω τα λόγια που του είπα και του το έκλεισα. Και από πρώτος τερματοφύλακας στην ΑΕΚ έγινα τρίτος. Τιμωρία. Έπαιξα όμως την ίδια χρονιά, ο Φάντροκ έβαζε εμένα.

Το παρασκήνιο με τα πέναλτι-«Όλοι με τον Δεληκάρη ήμασταν»

Με τα πέναλτι και τον Χρηστίδη πείτε μου το παρασκήνιο. Στην μεγάλη πορεία προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Είχαμε χάσει 3-0 στο Λονδίνο με 2 πέναλτι εις βάρος μας από την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Η ανατροπή φάνταζε για πολλούς αδύνατη, αλλά είχαμε ομαδάρα. Εγώ έπαιζα εκείνα τα ματς όπως σου είπα. Στη ρεβάνς δεν τρώω γκολ και βάζουμε 3! Πάμε στην παράταση, πάμε και στα πέναλτι. Λίγα λεπτά πριν λήξει η παράταση, βλέπω τον Χρηστίδη να σηκώνεται για ζέσταμα. Τον κοίταγα περίεργα, φώναζε και ο κόσμος «τι κάνετε, ρε», και μου λέει ο Νίκος «κοίτα μπροστά σου μη φας κάνα γκολ». Του λέω «γιατί; Μια χαρά παίζω». Και μου λέει «θα σου πω μετά». Και μπαίνει αυτός στο τέλος της παράτασης για τα πέναλτι. Έπιασε 2 πέναλτι και προκριθήκαμε. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος ήταν πολύ έμπειρος και εκρηκτικός στα πέναλτι.

Γιατί δεν δίνετε συνεντεύξεις;

Είχα τρομερές περιπέτειες υγείας με τη γυναίκα μου, ταλαιπωρήθηκε πολύ από το 2001 με τον καρκίνο μέχρι πέρυσι που την έχασα. Τρεις καρκίνους πέρασε, χημειοθεραπείες πολλές, τα τελευταία χρόνια είχε και Αλτσχάιμερ. Δεν είχα διάθεση να μιλάω για ποδόσφαιρο. Επιπλέον, μου εξήγησε για εσένα τι κάνεις και ποιος είσαι ο Θανάσης Σκέντζος.

Ποιον τερματοφύλακα θαυμάζατε; Εκτός από τον Χρηστίδη όταν ήσασταν μικρός.

Αγόρι μου, τότε υπήρχαν μεγάλοι τερματοφύλακες. Όχι σαν σήμερα... Να μην πω για την ΑΕΚ σήμερα... Τότε στην ΑΕΚ ήμασταν τριάδα Στεργιούδας, Χρηστίδης, Σιδηρόπουλος- εθνική ομάδα είχαμε παίξει και οι τρεις. Στον Ολυμπιακό Κελεσίδης και Πουπάκης. Στον Παναθηναϊκό Βουτσαράς, Οικονομόπουλος, και μετά Οικονομόπουλος- Κωνσταντίνου. Στον Πανιώνιο Φίλης- Κάκαρης. Στον Άρη Χρηστίδης, Παπαφλωράτος, Παντζιαράς μετά. Στον ΠΑΟΚ ο Φορτούλα. Στην Παναχαϊκή ο Τζανετουλάκος. Ο Συρίγος στο Αιγάλεω και στον Πανιώνιο.

Σας είπα πριν ξεκινήσουμε ότι ο Αλαβάντας μού είπε ότι μικρός ήταν Ολυμπιακός και οπαδός του Δεληκάρη. Και μου είπατε «όλοι με τον Δεληκάρη ήμασταν».

Και το ξαναλέω. Και ποιος δεν θαύμαζε τον Γιώργο! Παικταράς και αγαπητό παιδί. Άδικα χάθηκε αυτός ο παίκτης, άδικα σταμάτησε νωρίς. Εδώ θα ήθελα να γράψεις κάτι: Τα χρόνια που προπονούσα τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ, για εμένα ο καλύτερος ήταν ο Ηλίας Ατματσίδης. Έβγαινε έξω πολύ, σταμάταγε τις φάσεις, ήξερε καλή μπάλα. Και έπιανε την μπάλα, ενώ τώρα παίζουν βόλεϊ οι τερματοφύλακες...

Και πού δεν πονάει τώρα η ΑΕΚ-Το παρασκήνιο με Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό

Τι κάνατε όταν φύγατε εντελώς από το ποδόσφαιρο;

Άνοιξα ένα γυμναστήριο στο Πανόραμα.

Πήγε καλά;

Δεν θα το έλεγα...

Μετά;

Ασχολήθηκα με τα κτήματα που έχω σαν αγρότης.

Παιδιά;

Έχω δίδυμα, τώρα μου έκαναν και εγγόνι. Τα παιδιά μου είναι 36.

Την ΑΕΚ τώρα πώς τη βλέπετε;

Δεν έχει σχέση με τη δική μας εποχή. Ούτε με την ΑΕΚ στην οποία έπαιζα ούτε με την ΑΕΚ που προπονούσε ο Μπάγεβιτς και ήμουν προπονητής τερματοφυλάκων. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με την ομάδα. Μίλαγα με τον Ηλία Ατματσίδη γιατί πέθανε η μάνα του και τον πήρα για συλλυπητήρια, ήταν κι εκείνος απογοητευμένος με την ΑΕΚ. Και με τον Ντούσκο μιλάω και με τον Λάκη Νικολάου μιλάω.

Πού πονάει η ΑΕΚ;

Εγώ θα έλεγα και πού δεν πονάει.

Πείτε μου για τον Μπάγεβιτς.

Με τον Ντούσκο κάναμε οικογενειακή παρέα, εγώ, ο Ραβούσης, ο Πανταζής. Μου είχε πει να τον ακολουθήσω και στον Ολυμπιακό! Όλο το τιμ, εμπιστευόταν το δικό του τιμ. Έκανα τη βλακεία να μην πάω.

Γιατί;

Έμεινα για να στηρίξω τον Πέτρο Ραβούση που έγινε πρώτος προπονητής. Μπλέξαμε με τον Τροχανά και η αιτία που πήγε ο Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό ήταν αυτή. Του είπε του Μπάγεβιτς ο Τροχανάς «τι θέλεις»; Και απάντησε ο Μπάγεβιτς «να φύγεις εσύ και κάθομαι χωρίς λεφτά». Δεν είχε υπογράψει ακόμα συμβόλαιο με τον Κόκκαλη. Έζησα δύο ομαδάρες της ΑΕΚ, αυτήν που έπαιζα και αυτήν του Μπάγεβιτς.

Ποια ήταν η καλύτερη;

Η ομάδα που είχε προπονητή τον Μπάγεβιτς ήταν η καλύτερη που πέρασε ποτέ. Με παικταράδες μέσα. Όπως και εμείς όταν παίζαμε είχαμε παικταράδες. Τώρα τι βλέπουμε; Ούτε ένας από τους σημερινούς δεν θα χώραγε στη 18άδα του Μπάγεβιτς! Άσε που είναι όλοι ξένοι, πολύ άσχημο αυτό το πράγμα... Κάποτε έβλεπες 2-3 ξένους μόνο, αλλά ήταν παικταράδες. Ένας Νοβοσέλατς, ένας Τζόρτζεβιτς, ένας Βαζέχα, ένας Βάντσικ, ένας Κετσπάγια, ένας Σαβέφσκι. Όχι αυτό που γίνεται τώρα.

Οι 3 κορυφαίοι συμπαίκτες που είχατε ποιοι ήταν;

Πολύ δύσκολα μου βάζεις. Θα πω τέσσερις. Θωμάς Μαύρος, Μίμης Παπαϊωάννου, Τάκης Νικολούδης, Μπάγεβιτς.

Ποιος να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό!

Το πρωτάθλημα μπορεί να το χάσει ο Ολυμπιακός;

Ποιος να του το πάρει, μωρέ; Την αλήθεια μού αρέσει να λέω και ας είμαστε αντίπαλοι. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κάνει τη διαφορά. Εγώ δεν νομίζω ότι μπορεί κάποια ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Διότι έχει τους καλύτερους παίκτες.

Κι άμα χάσει στην Τούμπα και πάει η διαφορά στους 6 βαθμούς;

Και γιατί να χάσει στην Τούμπα. Ξέρεις τι λέω στους ΑΕΚτζήδες όταν μιλάμε; Για να χάσει πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός πλέον, πρέπει να πάρει μερικά ρεπό. Πριν ξέχασα να σου πω ότι ο Μπάγεβιτς έφτιαξε δύο μεγάλες ομάδες. Αφού έφτιαξε ομαδάρα την ΑΕΚ, έφτιαξε ομαδάρα και τον Ολυμπιακό. Είμαι ευγνώμων στην ΑΕΚ, με πήρε και με μεγάλωσε, έσπασα το πόδι μου για την ΑΕΚ και έμεινα πάρα πολύ καιρό έξω, είμαι ευγνώμων και στη Νίκη Πολυγύρου από την οποία ξεκίνησα. Αλλά τι να λέω στον κόσμο, ψέματα; Όσο και να μας πικραίνει, αυτή είναι η αλήθεια: Το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό δεν είναι ανταγωνιστικό.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν είναι καλά.

Το γνωρίζω.

Τι είχε αυτός ως παίκτης;

Αυτά που δεν είχαν οι άλλοι.

Δηλαδή;

Ευστροφία. Άλμα. Πολλά γκολ. Το ήθος πάνω απ' όλα. Σε όποιο γήπεδο πηγαίναμε οι αντίπαλοι φωνάζανε το όνομά του. Τον σέβονταν, τους ήταν συμπαθής. Ενώ ο άλλος Μίμης, ο Δομάζος, μπορεί να ήταν παικταράς και αυτός, αλλά τον έβριζαν. Γιατί ήταν μέσα στη μανούρα. Ήταν ερειστικός.

Πείτε μου ένα περιστατικό με τον Μίμη Παπαϊωάννου. Από τα περιστατικά γράφεται η Ιστορία.

Θα σου πω κάτι που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ενώ ψηφίστηκε ο καλύτερος Έλληνας του αιώνα. Πρόσεξε το ήθος του. Κάναμε διπλό στην ΑΕΚ και ήταν βοηθός ο Κώστας Νεστορίδης. Εγώ δεν τον είχα δει ποτέ να παίζει τον Νεστορίδη. Ήταν γύρω στα 45 όταν ήταν βοηθός. Έπαιξε μια μέρα μαζί μας και έπαθα πλάκα! Πάω στον Μίμη και του λέω «ρε συ, να σου κάνω μια ερώτηση; Ο καλός Παπαϊωάννου τώρα με τον καλό Νεστορίδη όταν ήταν εν ενεργεία τι διαφορά έχουν;» Και μου απαντάει ο Μίμης: «Άκου, ο πολύ καλός Παπαϊωάννου με τον Νεστορίδη είμαστε απόσταση από εδώ ως την Αυστραλία». Έτσι κατάλαβα πόσο μεγάλος παίκτης ήταν ο Νεστορίδης. Για να μου λέει ο Μίμης Παπαϊωάννου ότι ήταν τόσο καλύτερός του ο Νεστορίδης, κατάλαβα.

Το καλύτερό σας ματς ποιο θεωρείτε ότι ήταν ως τερματοφύλακας;

Άλλοι λένε για την Ντέρμπι Κάουντι. Εγώ θα πω τον Ερυθρό Αστέρα.

Ποιο από τα δύο ματς;

Και τα δύο! Στην Αθήνα νικήσαμε 2-0, αλλά έπρεπε να φάμε 5 γκολ! Ήταν η ομαδάρα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ο Ερυθρός Αστέρας. Τον αποκλείσαμε κι εκείνον όμως στη μεγάλη μας πορεία. Και πώς τον αποκλείσαμε... Εδώ όπως σου είπα έπρεπε να φάμε 5 γκολ, αλλά κρατήσαμε το μηδέν πίσω. Πάμε για τη ρεβάνς στο Βελιγράδι και δεν ήξερα τι έπιανα! Με 110.000 κόσμο στο «Μαρακανά», έπιανα τα άπιαστα! Χάσαμε 3-1, ενώ μπορούσαμε να φάμε 7 γκολ! Έβρεχε πάρα πολύ, δεν βλέπαμε μπροστά μας, αλλά ο διαιτητής δεν το διέκοπτε και χάναμε στο ημίχρονο 3-1! Αλλά το κρατήσαμε ως το τέλος και προκριθήκαμε.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Είμαστε στο χωριό Πορταριά, δίπλα στα Μουδανιά, μεγάλο χωριό, 1.500 άτομα. Έχει βγάλει πολλούς επαγγελματίες το χωριό που έπαιξαν στην Α' Εθνική. Έχουμε Ακαδημίες των οποίων επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Κουτσουρές που έπαιξε στον Παναθηναϊκό. Τα αδέρφια Τσιγγάρα, που παίζουν ο ένας στον ΠΑΟΚ και ο άλλος στον Παναιτωλικό, είναι από το χωριό μου! Και ο Σουνάς που είναι στην Περούτζια είναι από το χωριό μου. Τώρα η Ακαδημία έχει 70 παιδιά, θέλουμε να έρθουν κι άλλα από τις γύρω περιοχές. Θα μεγαλώσουμε τις Ακαδημίες και με τη βοήθεια του δημάρχου, του οποίου τα 2 παιδιά παίζουν στην πρώτη ομάδα του χωριού μας.

Το Λάκης να πούμε από πού βγαίνει.

Από το Τριαντάφυλλος. Όλοι όμως με έλεγαν Λάκη Στεργιούδα.