Ο Τόρο και οι λύσεις του (pics,vid)

Ο Χρήστος Μεγγλίδης προσδιορίζει με στοιχεία τον αγωνιστικό ρόλο του Βασίλη Τοροσίδη στον Ολυμπιακό.

Ο Τόρο και οι λύσεις του (pics,vid)

Η επιστροφή του Βασίλη Τοροσίδη έχει χαιρετιστεί - αν όχι με ενθουσιασμό - με τεράστια εκτίμηση από το κοινό του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς την επιρροή που θα έχει εντός της ομάδας ένας παίκτης που είναι αρχηγός της Εθνικής, που γνωρίζει τι κρύβεται ακόμη και κάτω από κάθε πετραδάκι στο Ρέντη, που φέρνει μαζί του απίστευτη εμπειρία τόσο από το παρελθόν του στον Ολυμπιακό, όσο και από την πενταετή καριέρα του στο Καμπιονάτο.

Σήμερα στο «ΦΩΣ» μπορεί ο αναγνώστης να πληροφορηθεί ή να θυμηθεί με ποιους μυθικούς (σαν τον Τότι) ή απλά τεράστιους (σαν τον Σαλάχ ή τον Ντζέκο) ποδοσφαιριστές συναναστράφηκε μεταξύ πολλών άλλων, όλα αυτά τα χρόνια στη Ρώμη (και λιγότερο στην Μπολόνια) ο άσος του Ολυμπιακού. Όπως επίσης με ποιες μεγάλες ιταλικές και ευρωπαϊκές ομάδες με όλα τα φανταχτερά αστέρια τους, τέθηκε αντιμέτωπος σε αυτή την πενταετία. Ένας παίκτης που φυσικά κουβαλάει στην καριέρα του συμμετοχή (και γκολ) σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και σε δύο EURO. Και πολλά μεγάλα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ και με τον Ολυμπιακό, όπως βέβαια και αμέτρητα ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όλα αυτά είναι γνωστά και απολύτως αληθινά ώστε να πείσουν για την χρησιμότητα αυτής της κίνησης που έκανε ο Ολυμπιακός να επαναφέρει στο δυναμικό του έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας. Σε ηλικία που δεν είναι βέβαια πρώτης νιότης, αλλά και διόλου απαγορευτική για να προσφέρει πολλά πράγματα όχι μόνον στην γενικότερη εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, αλλά και εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Εκεί είναι το θέμα που μας απασχολεί σε ετούτο το σημείωμα. Ειπώθηκε από πολλούς ότι ο Τοροσίδης μπορεί να βοηθήσει ως κεντρικός αμυντικός ή στη μεσαία γραμμή. Φυσικά και μπορεί διότι έχει τα στοιχεία στο παιχνίδι του για να το κάνει. Απλά το πρόσφατο παρελθόν στη δράση του δείχνει ότι η προτεραιότητα στον τρόπο που θα χρησιμοποιείται παραμένει στα άκρα της άμυνας. Εκεί που έχει δώσει την πλειονότητα των συμμετοχών του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε κατ΄ανάγκη ως στόπερ ήταν τον Φλεβάρη του 2017 σε δύο ματς της Μπολόνια (με Ίντερ 0-1 και Τζένοα 1-1), ανταποκρινόμενος με επιτυχία. Στη μεσαία γραμμή έχει πολύ καιρό να παίξει, από τα πρώτα χρόνια στον Ολυμπιακό και από κάποια φιλικά της Εθνικής το 2016.

Ο Τοροσίδης, λοιπόν, θα πρέπει να υπολογίζεται βασικά για εκεί που ξέρει καλύτερα. Για πλάγιος μπακ. Είτε δεξιά (με Ομάρ μετέωρο και Μασούρα να παίρνει ευκαιρίες για να αναπτύξει τα μεγάλα προσόντα του), είτε αριστερά (εκεί που ο Τσιμίκας και ο Κούτρης έχουν τα φόντα για βασική θέση, αλλά μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί μεγαλύτερη εμπειρία). Σε όλη τη ζωή του στα γήπεδα ο Τοροσίδης έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια στη δεξιά πλευρά και ενίοτε στην αριστερή. Σε αυτές τις θέσεις τον υπολογίζει και θα τον εμπιστεύεται ο Μαρτίνς, διότι από εκεί ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής μπορεί να προσφέρει ποιότητα, αξιοπιστία και σοβαρότατες λύσεις στο αμυντικό και επιθετικό πεδίο.