Αν συνεχίσει έτσι ο Ολυμπιακός, θα κινδυνεύσει...

Ούτε κινδυνολογία, ούτε να κλείνουμε τα μάτια. Διότι όποιος κλείνει τα μάτια, σκοντάφτει. Ανάλυση για την πτωτική πορεία του Ολυμπιακού...

Αν συνεχίσει έτσι ο Ολυμπιακός, θα κινδυνεύσει...

Παρακολουθώ ποδόσφαιρο από τα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Κι αν δεν θυμάμαι καλά τα πρώτα πρωταθλήματα στις αρχές της δεκαετίας του '80 γιατί ήμουν παιδί, τα έχω μάθει τόσο καλά από τις συνεντεύξεις και τα ρεπορτάζ μιλώντας με όλους τους παλιούς παίκτες και διαβάζοντας για εκείνα τα χρόνια, που είναι σαν να τα έχω ζήσει.

Το φετινό πρωτάθλημα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας είναι ίσως το χειρότερο που έχει γίνει ποτέ από τα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Έχουν γίνει πρωταθλήματα που κρίθηκαν ως το τέλος μεταξύ αρκετών ομάδων. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 το πρωτάθλημα το διεκδικούσαν όχι μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ αλλά και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.

Έχουν γίνει πρωταθλήματα που ως το τέλος κονταροχτυπιόντουσαν δύο ομάδες ως την προτελευταία αγωνιστική.

Έχω ζήσει τον Θόδωρο Νικολαΐδη, τον εκδότη του «ΦΩΤΟΣ», να παίρνει τηλέφωνο γεμάτος άγχος ανθρώπους του ποδοσφαίρου που δεν θέλω να γράψω το όνομά τους και να τους ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να χάσει ο Ολυμπιακός από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη -και τελικά να το καθαρίζει ο Αλεξανδρής το ματς.

Έχω ζήσει τον Αλεξανδρή να καθαρίζει στο τέλος ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με δύο γκολ δικά του και να δίνει τίτλο.

Έχω ζήσει τον απίστευτο χαμό πάλι στο τέλος με το 3-0 της Ριζούπολης και τον Ολυμπιακό να θέλει μόνο νίκη και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά επί του Παναθηναϊκού για να πάρει τον τίτλο.

Έχω ζήσει τον Αλέφαντο να βρίζει εμένα, τη γυναίκα του, τους πάντες στο τηλέφωνο γεμάτος άγχος και μια ολόκληρη Ελλάδα να στενάζει για το ντέρμπι με τον Δούρο στη Λεωφόρο όπου, παρά τη ληστεία με τη μη αποβολή του Κυργιάκου που ήταν και πέναλτι για το χτύπημα στον Τζιοβάνι, ο Ολυμπιακός το κυνηγούσε μέχρι τέλους και σπάγανε οι καρδιές στην Τούμπα με τον Ολισαντέμπε και την περίεργη συμπεριφορά του Βόκολου τότε που έπαιζε για τον ΠΑΟΚ...

Έχουμε ζήσει Ολυμπιακό να παίρνει εύκολα πρωταθλήματα και με Νταϊφά και με Κόκκαλη και με Μαρινάκη αλλά με μπαλάρα.

Μην πάμε μακριά, και πέρσι υπήρχε κορονοϊός, αλλά είδαμε μπαλάρα από την ομάδα του Μαρτίνς, είδαμε ισοφάριση ιστορικών ρεκόρ, είδαμε 1-4 στη Λεωφόρο, είδαμε 1-5 στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ.

Έχουμε ζήσει πρωταθλήματα να τα παίρνει ο Παναθηναϊκός με πολύ καλούς παίκτες, με Ζάετς, Ρότσα, Σαραβάκο κ.λπ.

Έχουμε ζήσει την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς να παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο με Σαβέφσκι, Κετσπάγια, Σαββίδη λίγο πιο πριν, Σαμπανάτζοβιτς, Κωστή, Μπατίστα, Δημητριάδη, Μπορμπόκη.

Έχουμε δει εκπλήξεις που ανανέωναν το ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ να παίρνει το πρωτάθλημα το 1985 όταν δεν τον περίμενε κανείς.

Έχουμε δει τη Λάρισα να παίρνει το πρωτάθλημα και να χωρίζεται η Ελλάδα στα δύο με τα ούρα του Ίσις και το κλείσιμο των Τεμπών. Με καταπληκτική μπάλα η Λάρισα.

Έχουμε δει τον ΠΑΟΚ να παίρνει πρόσφατα ένα πρωτάθλημα όπου είχε πραγματικά καλή ομάδα, καλούς παίκτες, και τον Ολυμπιακό την ίδια χρονιά να παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά να χάνει του κόσμου τις ευκαιρίες μπροστά, να είναι και άτυχος, να τρώει κι εύκολα το γκολ πίσω.

Είδαμε τον Ολυμπιακό την επόμενη χρονιά να κλείνει τα κενά του πίσω και μπροστά με τις μεταγραφές του Ελ Αραμπί και του Σεμέδο, ο οποίος βοήθησε πολύ τον πρώτο χρόνο, και να επιστρέφει στους τίτλους παίζοντας πολύ καλή μπάλα.

Έχουμε δει μπαράζ του Ολυμπιακού με τον Άρη στο παρελθόν, έχουμε δει μπαράζ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, όλη η Ελλάδα ζούσε και ανέπνεε για το ποδόσφαιρο.

Ακόμα και όταν δεν βλέπαμε καλή μπάλα σε ντέρμπι, βλέπαμε ένταση, ξύλο στις εξέδρες, επεισόδια μεταξύ των παικτών, παρατράγουδα με διαιτητές, πάθος και ενδιαφέρον.

Ακόμα και το πρωτάθλημα, που πήρε στα χαρτιά από τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ, είχε τρομερό σασπένς, το πρωτάθλημα ήταν θρίλερ ως το τέλος με αυτά που έγιναν στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ αλλά και μεταξύ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού να μένουν στην Ιστορία. Δίκες επί δικών, χαμός, επεισόδια, ήταν ο φίλαθλος κόσμος στην τσίτα.

Το φετινό τι πράγμα είναι; Σαν κι αυτό δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο. Ένας Ολυμπιακός που δεν παίζει μπάλα, διαμαρτύρονται οι οπαδοί του στα σόσιαλ μίντια. Να παίζει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό που είναι 16 βαθμούς πίσω από την κορυφή και να μην κάνει μία φάση μέσα στην περιοχή, να μην κάνει ένα σουτ ή μία κεφαλιά μέσα από την περιοχή, να μην παίρνει ένα κόρνερ ο Ολυμπιακός, δεν έχει ξαναγίνει. Και να είναι και ο Παναθηναϊκός μέτριος.

Δεν είναι θέμα μπάτζετ. Ας βάζανε νέα παιδιά, ελληνόπουλα, πιο πολλή μπάλα θα βλέπαμε.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τι σχέση έχουν τα παλιά ντέρμπι που οι ομάδες ήταν ελληνικές με αυτά που βλέπουμε τώρα; Τι σχέση είχε το ποδόσφαιρο που βλέπαμε όταν οι περισσότεροι στην εντεκάδα ήταν Έλληνες;

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει δύο προβλήματα: τις πτέρυγες μπροστά και πίσω και τη δημιουργία στο κέντρο.

Δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο πρωτάθλημα άσχημα, και όχι με ομάδες της κορυφής. Ριζούπολη με Απόλλωνα και με Παναθηναϊκό. Δύο σερί ματς στο πρωτάθλημα δεν βάζει γκολ. Δύο συνεχόμενα παιχνίδια χάνει από δύο βαθμούς, σύνολο τέσσερις.

Είναι όμως ακόμα χειρότεροι οι αντίπαλοι που βρίσκονται στη δεύτερη και στην τρίτη θέση. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ πότε θα ξαναβρούν έτσι τον Ολυμπιακό; Αυτοκτονούν.
Αν γίνεται κριτική στον Ολυμπιακό, έπρεπε να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη κριτική στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ.

Πώς όμως προέκυψαν τα δύο προβλήματα στον Ολυμπιακό: στηρίχθηκαν ο Ρέαμπτσιουκ και ο Λαλά με την πεποίθηση ότι θα βελτιωθούν. Ο Λαλά δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Ο Ρέαμπτσιουκ έχει βελτιωθεί, αλλά απέχει από το να είναι ο πλάγιος μοντέρνος μπακ που θα ανεβαίνει, θα απειλεί, θα πατάει περιοχή και θα δίνει υπεραριθμία. Πράγματα που τα έχουμε δει από άλλους πλάγιους μπακ στην Ιστορία του Ολυμπιακού -και επί Μαρινάκη.

Η επιθετική αδυναμία των πλαγίων μπακ του Ολυμπιακού φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη διότι υπάρχει επιθετική αδυναμία και από τους εξτρέμ του Ολυμπιακού. Εδώ στάθηκε και άτυχος ο Ολυμπιακός. Ενώ του έχουν βγει κατά καιρούς μεταγραφές πολύ καλές σε άλλες θέσεις, δεν του βγαίνουν οι μεταγραφές στις πτέρυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Όχι μόνο οι πλάγιοι μπακ αλλά και οι ετξρέμ.

Πέρσι πετάχτηκαν πολλά λεφτά για πλάγια μπακ που δεν βοήθησαν. Φέτος πετάχτηκαν πολλά λεφτά για τρεις εξτρέμ που ακόμα δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά κανένας. Ανύπαρκτη η παρουσία του Ονιεκουρού ως τώρα. Απών ο Γκάρι Ροντρίγκες. Ένα ματς μόνο καλό ο Ρόνι Λόπες.

Πάμε τώρα στο δεύτερο πρόβλημα. Κάποτε ο Ολυμπιακός είχε Φορτούνη στα ντουζένια του να βγαίνει πρώτος σκόρερ. Μην πάμε μακριά σε παικταράδες παλιούς, στέκομαι σε παίκτες της πρόσφατης εποχής: Ιμπαγάσα, Τσόρι, Φορτούνη, Βαλμπουενά νεότερο.

Τι γίνεται τώρα είναι το θέμα. Ας δεχτούμε ότι υπάρχει μία έλλειψη ποιότητας σε κάποιες θέσεις. Αγωνιστικότητα υπάρχει; Τρεξίματα υπάρχουν; Ένταση υπάρχει;

Ο Ολυμπιακός σε δύο αγωνιστικές πάει να παίξει στην Τούμπα. Η διαφορά από τον ΠΑΟΚ είναι 9 βαθμοί. Έτσι όπως έπαιξε με τον Απόλλωνα και με τον Παναθηναϊκό, προβληματίζει ότι μπορεί να χάσει στην Τούμπα. Θα πάει η διαφορά στους 6 βαθμούς και μετά ποιος μπορεί να πει ότι δεν θα κινδυνεύσει να χάσει το πρωτάθλημα; Υπάρχουν πλέι οφ για τον πρωταθλητή θυμίζω.

Δεν κινδυνολογώ, αντίθετα εξετάζω ρεαλιστικά τα πράγματα. Μπορεί να χάσει στην Τούμπα σε δύο αγωνιστικές με την εικόνα που δείχνει ο Ολυμπιακός; Μπορεί. Αν πάει λοιπόν η διαφορά στους 6 βαθμούς, οι οποίοι είναι δύο ήττες, ποιος μπορεί να πει ότι δεν κινδυνεύει να το χάσει το πρωτάθλημα στα πλέι οφ;

Έχει συμβεί να χαθεί πρωτάθλημα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με μεγάλη διαφορά, όταν ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη ήταν 5 βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό, με το βαθμολογικό σύστημα τότε να είναι διαφορετικό, η κάθε νίκη έδινε 2 βαθμούς. Και δεν υπήρχαν πλέι οφ. Γι' αυτό η διαφορά των 5 βαθμών εθεωρείτο μεγάλη.

Αν δεν πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, θα είναι η μεγαλύτερη αυτοκτονία στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όμως ο Ολυμπιακός θα τα νικήσει τα Γιάννινα πριν πάει να παίξει στην Τούμπα; Τα Γιάννινα είναι δυνατή ομάδα φέτος. Θα πάει ο Ολυμπιακός να νικήσει στην έδρα του Ιωνικού; Κλοτσίδι θα πέσει. Μετά έρχεται η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Μετά θα πάει ο Ολυμπιακός στον Βόλο. Δηλαδή έχει ματς με εχθρικές ομάδες. Μετά παίζει με τον δυνατό ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη. Μετά πάει στον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Ένα καλό ερώτημα είναι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ -ειδικά ο ΠΑΟΚ, αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος- τι θα κάνουν; Θα τα νικάνε εκείνοι τα δικά τους ματς; Κανείς δεν ξέρει. Δεν πείθουν. Αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ.

Κλείνω. Το να λένε πολλοί στα σόσιαλ μίντια ότι αυτός είναι ο χειρότερος Ολυμπιακός είναι λάθος. Ιστορικά ο χειρότερος Ολυμπιακός είναι όποιος δεν παίρνει το πρωτάθλημα -και ας παίζει μπάλα. Οι τίτλοι μετράνε. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα τίτλων. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι μέτριος, αλλά είναι πρωτοπόρος και αήττητος. Το πρωτάθλημα γενικώς στις πρώτες θέσεις είναι το χειρότερο που θυμάμαι.