Συνάντηση Αυγενάκη με Super League 1 και 2

Ο Υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Super League 1 και 2.

Συνάντηση Αυγενάκη με Super League 1 και 2

Ο Υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Super League 1 και 2 για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, όπως η απόφαση για 1000 φιλάθλους λόγω της πανδημίας αλλά και τα έσοδα από το στοίχημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία τόσο με το προεδρείο της Super League 1 όσο και με της Super League 2. Μια συζήτηση όπου τέθηκαν ζητήματα όπως για παράδειγμα η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των στοιχηματικών εταιριών. Κάτι που απασχολεί και το επαγγελματικό μπάσκετ και το επαγγελματικό βόλεϊ. Συζητήσαμε για τα θέματα του υγειονομικού πρωτοκόλλου που εφαρμόζονται σήμερα (όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα). Όλοι έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας με αφορμή την πανδημία. Συζητήσαμε την επικαιροποίηση μιας πολύ καλής δουλειάς που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, με την προηγούμενη διοίκηση της Super League 1 και που είχε υιοθετήσει πλήρως και η Super League 2.

Τώρα με μεγαλύτερη εμπειρία απ όλες τις πλευρές θα υπάρξει επικαιροποίηση αυτού του οδικού χάρτη έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν δούμε να υπάρξει κάμψη του επιδημιολογικού φαινομένου να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε. Με ασφάλεια να μπορέσει να επιστρέψει πολύς κόσμος στις εξέδρες, να λειτουργήσει με ασφάλεια όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια και να μην έχουμε την αγωνία της επόμενης μέρας. Παράλληλα μιλήσαμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την πορεία του, την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της ολιστικής μελέτης και τον ρόλο που πρέπει να έχει και δεν έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στη χώρα μας. Άκουσα με πολύ προσοχή τις απόψεις και χάρηκα διότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια στην αναγκαιότητα εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ένα πιο υγιές περιβάλλον. Αποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις, μιας και αποτελούν οδηγό. Τέθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ωστόσο αυτά ήταν τα τρία κορυφαία που απασχόλησαν τη συζήτησή μας.

Δεν τελείωσε τίποτα. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Το ποδόσφαιρο στη χώρα μας χρειάζεται στήριξη, κυρίως από τους ίδιους τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμείς ως Πολιτεία αποδεικνύεται και μέσω της ολιστικής μελέτης ότι έχουμε ικανοποιήσει το 101% αυτών που είχε σωστά περιγράψει η FIFA και η UEFA που είχε αναλάβει την προετοιμασία και την παράδοση του εγχειριδίου στην ελληνική πολιτεία. Όμως είμαστε βέβαιοι ότι με καλό κλίμα και καλή διάθεση συνεργασίας, όπως το ζήσαμε σήμερα, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και να πετύχουμε την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα απ ότι χώρια ο καθένας».

Ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Μποροβήλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τις ομάδες με την απόφαση για τους 1000 φιλάθλους των έλλειψη εσόδων ενώ τόνισε πως υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον υπουργό.

«Καταρχάς θέλω να πω ευχαριστώ στον κ. Υπουργό ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να έχουμε αυτή τη συνάντηση. Όπως γνωρίζετε η πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο και το ποδόσφαιρο. Έτσι λοιπόν κύριο θέμα συζήτησης ήταν το γεγονός ότι πλέον τα γήπεδα έτσι όπως λειτουργεί η πολιτική απόφαση και αφορά τους 1000 φιλάθλους το ανώτερο είναι ένα πρόβλημα το οποίο κυρίως οι μεγάλες ομάδες αλλά και οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν και όσον αφορά το θέμα της είσπραξης των εσόδων αλλά και όσον αφορά το θέμα της στήριξης.

Υπήρξε κατανόηση από τον Υπουργό και στο πλαίσιο της εξέλιξης την πανδημίας θα δούμε πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό βέβαια γεννάει και οικονομικά ζητήματα τα οποία είναι αφενός η απώλεια εσόδων και αφετέρου τα πρόσθετα έξοδα τα οποία κάνουν οι ομάδες για να στηρίξουν την υγεία των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων με οποιαδήποτε ιδιότητα γύρω από το χώρο του ποδοσφαίρου με τα συνεχή τεστ.

Επιπρόσθετα συζητήσαμε για γενικότερα θέματα τα οποία απασχολούν το χώρο και υπήρξε μια ταύτιση απόψεων όσον αφορά ότι θέλουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο να φέρει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα, να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα την οποία του αξίζει και γενικότερα να μπορέσουμε να δούμε πρώτα ο Θεός τελειώνοντας το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας το πως μπορούμε να έχουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο πραγματικά θέλει ο φίλαθλος αλλά και γενικότερα οι υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου».

Σχετικά με τα χρήματα από τις στοιχηματικές εταιρίες;

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που σας είπα και στην αρχή ότι ο χώρος χρειάζεται χρήματα προκειμένου να λειτουργήσει πιο αυτόνομα και με μεγαλύτερη υγεία. Ο Υπουργός μας είπε με τι πλαίσιο θα κινηθούμε. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, δεν είναι ότι σήμερα ήτανε μία και τελειώσαμε, θα υπάρξουν συναντήσεις στο πλαίσιο των οικονομικών που υπάρχουν, να δούμε το πως θα κινηθούμε για τη επόμενη περίοδο».

Ο πρόεδρος της Super League 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος στάθηκε στα ζητήματα οικονομικής φύσεως που αντιμετωπίζει η Super League 2, τονίζοντας πως σε συνεργασία με τον Υπουργό μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες για το ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτήρισε άδικο να ανεβαίνει μόνο μια ομάδα κατηγορία.

«Και εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στη συνάντηση που είχαμε και με τη Super league1. Πλέον η συνάντηση αυτή δείχνει ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να προχωρήσει ενιαίο γιατί όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερε ο κ. Μποροβήλος σαφώς αγγίζουν και την παρακάτω κατηγορία. Εμείς έχουμε κάποια θέματα τα οποία είναι οικονομικής φύσεως, τα συζητήσαμε με τον Υπουργό υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, θεωρώ ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε με την αρωγή και του Υπουργείου και του Υπουργού για να έρθουν καλύτερες μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

ΔΗΜ: Έγινε καθόλου συζήτηση για το ότι 36 ομάδες αγωνίζονται και ανεβαίνει μόνο μία;

«Τη θέση μας τη γνωρίζετε. Εδώ υπάρχει μια αδικία. Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή θα εξελιχθεί και το είπα και πριν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ενιαίο Superleague 1 και Superleague2. Μην ξεχνάτε ότι ομάδες από την πρώτη κατηγορία έρχονται σε εμάς και από εμάς ανεβαίνουν κατηγορία. Άρα θα πρέπει να μπουν κανόνες και αυτούς που θέλει και το Υπουργείο για να προχωρήσουμε».