Σίλας Αυγέρης, ένας Ολυμπιακός στην Ελβετία: «Έρχονταν οι σεκιούριτι και ρωτούσαν αν είμαι καλά»

Βάζει σιλικόνες στην Ελβετία και έχει παντού το σήμα του Ολυμπιακού! Στα φορτηγάκια του, στο σήμα της εταιρείας του, στο σπίτι του, για την πάρτη του και για την τρέλα του με τον Ολυμπιακό! Με κάρτα μέλους του Ολυμπιακού πάντοτε. 

Σίλας Αυγέρης, ένας Ολυμπιακός στην Ελβετία: «Έρχονταν οι σεκιούριτι και ρωτούσαν αν είμαι καλά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η εφημερίδα είναι για τον λαό, είναι λαϊκή, αλλά όχι λαϊκίστικη, και όταν λέμε λαός, εννοούμε όλους. Παλιούς και νέους αθλητές, πρωταγωνιστές σε όλα τα σπορ, προπονητές, παράγοντες, εξωποδοσφαιρικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, οπαδούς - και μου αρέσουν οι ξεχωριστές περιπτώσεις οπαδών.

Όπως ο κύριος που βγάζω για πρώτη φορά σήμερα. Μορφή! Έχει δική του εταιρεία στην Ελβετία, πάει πολύ καλά, αλλά έχει τέτοια καψούρα με τον Ολυμπιακό που έχει βάλει το σήμα του Ολυμπιακού ως λογότυπο στην εταιρεία του με τις σιλικόνες που φτιάχνει τα σπίτια των Ελβετών, έχει βάλει το σήμα του Ολυμπιακού στα τρία αμάξια των αυτοκινήτων του με τους τεχνίτες, έχει βάλει το σήμα του Ολυμπιακού στα ρούχα του, στα φλιτζάνια του, στο σπίτι του, στις κουβέρτες του, μιλάμε για περίπτωση!


Ο άνθρωπος ζει στην ξενιτιά πολλά χρόνια, αλλά παρακολουθεί τον Ολυμπιακό στενά, κάνει και ταξίδια για την ομάδα, πήγαινε και στις προετοιμασίες του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού στο εξωτερικό, πάει και στα ερασιτεχνικά τμήματα! Και με διαρκείας εισιτήριο και με κάρτα μέλους. Τον ξέρουν στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Μόναχο, τον ξέρουν και στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην Ελβετία, δεν τον γνώριζα πριν και δεν τον είχα ξαναβγάλει.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι σαν μικρά διηγήματα. Δεν ενοχλεί κανέναν, είναι ρομαντικός, ο Ολυμπιακός είναι η μεγάλη αγάπη του και τον ζει καθημερινά με τον δικό του τρόπο.

Μια ιστορία που μου είπε, μου θύμισε έναν έξυπνο άνθρωπο που γνώριζα -δεν θέλω να γράψω το όνομά του-, ο οποίος όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός γυρνούσε γύρω γύρω από το Καραϊσκάκη και δεν άντεχε να μπει μέσα! Πολλοί, που έχουν λόξα με τον Ολυμπιακό, δεν σημαίνει ότι έχουν λόξα γενικώς.

ΥΓ.: Τώρα με τα σόσιαλ μίντια μαθαίνεις κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Έγινε ο κόσμος όλος μία γειτονιά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/1/2022

Πώς είναι το πλήρες όνομά σου;

Αγησίλαος Αυγέρης. Το Σίλας βγαίνει από το Αγησίλαος, έτσι με ξέρουν στην Ελβετία, είναι και το όνομα της εταιρείας.

Από πού είναι η καταγωγή σου;

Από τον Γαλατά Μεσολογγίου.

Πότε έφυγες;

Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα στο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα, στα 13 μου με πήραν στην Ελβετία πρώτη φορά, γύρισα για να υπηρετήσω στον στρατό και στα 36 μου ήρθα στην Ελβετία πάλι όπου ζω εδώ μόνιμα. Πολλά χρόνια.

Γιατί πήγες στα 13 σου στην Ελβετία;

Οι γονείς μου ήταν εδώ με την αδελφή μου, εμένα με άφησαν στον θείο μου και στα ξαδέρφια μου να πάω το Δημοτικό στην Ελλάδα γιατί δεν ήταν σίγουρο ότι θα έμεναν για πάντα στην Ελβετία, σκέφτονταν ότι μπορεί να γυρνούσαν.

Έλληνες οι γονείς σου.

Ναι, από το ίδιο χωριό, τον Γαλατά Μεσολογγίου.

Σε ποιο καντόνι είσαι στην Ελβετία;

Στο καντόνι της Ζυρίχης. Είμαι στο Ζόιτσαχ, 30 χιλιόμετρα από τη Ζυρίχη.

Γερμανικά μιλάτε εκεί.

Ναι, τα ελβετικά γερμανικά.

Τι διαφορά υπάρχει με τους Γερμανούς;

Εμείς τους καταλαβαίνουμε τους Γερμανούς. Εκείνοι δύσκολα καταλαβαίνουν εμάς. Διότι έχουμε τοπική διάλεκτο.

Έχει πολλούς Έλληνες εκεί;

Στο Ζόιτσαχ όχι. Στη Ζυρίχη ναι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση αυξήθηκαν πολύ.

Πώς κόλλησες το «μικρόβιο» με τον Ολυμπιακό;

Από παιδί έτσι με θυμάμαι στο χωριό με τα ξαδέρφια μου. Μια ολόκληρη ζωή. Πριν παντρευτώ, μάλιστα, έπρεπε να αλλάξει «θρήσκευμα» η γυναίκα μου.

Δηλαδή;

Εκείνη ήταν από βαζελοοικογένεια! Άλλαξε όμως. Την παίρνω και στο γήπεδο μαζί.

Από πού είναι εκείνη;

Από το χωριό μου κι αυτή.

Έχετε παιδιά;

Ναι, δύο.

Ολυμπιακοί φαντάζομαι.

Δεν γινόταν αλλιώς! Τώρα με τον γιο μου κανονίζουμε να πάμε εκδρομή στο Μπέργκαμο για το ματς του Ολυμπιακού με την Αταλάντα. Είναι 4,5 ώρες από εμάς οδικώς.

Βλέπεις Ολυμπιακό;

Τα πάντα.

Πώς;

Έχουμε ένα μηχάνημα εδώ.

Πες μου μία τρέλα αξέχαστη που έχεις κάνει για τον Ολυμπιακό.

Μία μόνο; (γελάει).

Μία ενδεικτική.

Με τη Μίλαν που προκριθήκαμε στο Καραϊσκάκη, με Μαρτίνς προπονητή. Είχα διαρκείας εισιτήριο στη θύρα 7. Κάθε χρόνο παίρνω διαρκείας, με εξαίρεση φέτος λόγω κορονοϊού. Διότι άργησα να κάνω το εμβόλιο. Την κάρτα του Ερασιτέχνη όμως την πήρα, πάντα ενισχύουμε τον Ερασιτέχνη.

Πες μου λοιπόν την ιστορία.

Βλέπαμε το ματς με τη Μίλαν όρθιοι, γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο, δεν άντεξαν τα πόδια μου γιατί μεγάλωσα ηλικιακά, βγήκα έξω να πάρω μπίρες για την παρέα. Άρχισε το β' ημίχρονο, ακόμα δεν είχα γυρίσει και ακούω το ΓΚΟΟΟΟΛ! Βάλαμε το πρώτο γκολ. Ανοίξαμε το σκορ. Και κάθισα κάτω έξω! Δεν ήθελα να χαλάσω το γούρι και δεν μπήκα στο γήπεδο! Μετά από λίγα λεπτά βάλαμε και το δεύτερο γκολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπω μέσα, δεν χάλαγα το γούρι. Όλο το β' ημίχρονο λοιπόν το έχασα! Έρχονταν οι υπεύθυνοι του γηπέδου, οι σεκιούριτι, και με ρωτούσαν αν είμαι καλά, νόμιζαν ότι είχα πρόβλημα υγείας, μάλιστα μου πρότειναν να με βάλουν στη θύρα 2 που είχε λιγότερο κόσμο. «Όχι» τους έλεγα «εδώ θα μείνω»! Και ήμουν έξω από το γήπεδο καθιστός! Είχα κάνει τόσα χιλιόμετρα να έρθω από την Ελβετία να δω τον Ολυμπιακό και τελικά καθόμουν έξω από το γήπεδο! Έχασα τα γκολ, αλλά προκριθήκαμε.

Τι δουλειά κάνεις στο καντόνι της Ζυρίχης;

Τοποθετούμε σιλικόνες στις οικοδομές, μονώσεις, στα παράθυρα, στα μπάνια, στα σοβατεπί, παντού. Εδώ βάζουν πολύ τις σιλικόνες.

Έχει πολλή δουλειά, ε; Έγινε φούσκα στο real estate τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία.

Φίλε, δεν ξέρουν τι να πρωτοφτιάξουν. Κάποια στιγμή θα γίνει και εδώ το μπαμ τόσο πολύ που έχουν ανέβει οι τιμές. Πόσο θα χτίσουν άλλο, έγινε χαμός με τις οικοδομές. Μη φανταστείς όμως ότι βγάζουμε πολλά λεφτά, η ζωή είναι πολύ ακριβή στην Ελβετία και επίσης μπήκαν πολλοί στον χώρο της οικοδομής και ρίχνουν με προσφορές τις τιμές των τεχνιτών. Μετανάστες πολλοί στην οικοδομή, αλλά και Ελβετοί, κυνηγάνε τις δουλειές.

Μετανάστες από ποιες χώρες;

Πολλοί από τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο. Και παίρνουν διαβατήριο. Δεν βλέπεις η Εθνική Ελβετίας στο ποδόσφαιρο πόσους μετανάστες έχει;

Ο καιρός πώς είναι;

Κρύο, υγρασίες, σκατόκαιρος. Μουντός ο καιρός συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο μαλακός, αλλά το καλοκαίρι αυτό συνέχεια έβρεχε.

Τρία αμάξια έχεις βλέπω στις φωτογραφίες.

Ναι, όλα με το σήμα του Ολυμπιακού! Το λογότυπο της εταιρείας μου και τα αμάξια και τα ρούχα και οι φάκελοι με τις κάρτες μας, όλα έχουν το σήμα του Ολυμπιακού!

Το ματς με τον Παναθηναϊκό τώρα είναι ιδιαίτερο για εσένα;

Πάντα είναι ιδιαίτερο! Να τους νικήσουμε και τελείωσε. Δεν κάθομαι καλά όταν βλέπω Ολυμπιακό... Δεν πάω σε μαγαζί εδώ έξω να δω τον Ολυμπιακό. Θέλω σπίτι μου, να αγχώνομαι μόνος μου, όχι να με τρελαίνουν οι άλλοι.

Αξέχαστη λύπη που έχεις πάρει από τον Παναθηναϊκό;

Γενικώς με τον Παναθηναϊκό δεν μπορώ... Δεν γίνεται. Όταν χάνουμε, χάνομαι. Δεν κοιμάμαι μετά. Εγώ είμαι ένας Ολυμπιακός κλειστός. Για πάρτη μου. Ολυμπιακός και οικογένεια. Είμαι βέβαια γραμμένος και στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Μόναχο, γνώριζα τον μακαρίτη τον Σάββα εκεί, ξέρω και τα παιδιά του Ολυμπιακού στον σύνδεσμο στο γαλλόφωνο καντόνι στην Ελβετία.

Η γυναίκα δεν αντιδρά;

Το έχει πάρει απόφαση. Την έχω πάρει στο γήπεδο με την Τότεναμ, με την Πίλσεν, σε προετοιμασίες που πήγαινε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός. Γνωρίσαμε καλά την Αυστρία έτσι, πηγαίναμε με την οικογένεια μια εβδομάδα κάθε φορά που είχε προετοιμασία ο Ολυμπιακός. Και στο μπάσκετ την έχω πάρει, και στο Μόναχο και με την Μπάμπεργκ.


Τι γίνεται με τον κορονοϊό εκεί;

Είμαστε πιο ελεύθεροι εδώ. Δεν βάζουν πρόστιμα. Στα εστιατόρια όμως για να μπεις πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Έξω, αν μπορείς να κάτσεις, κάθεσαι και ανεμβολίαστος, με τεστ. Αλλά στην οικοδομή δουλεύουμε κανονικά πάντα, η οικοδομή δεν έκλεισε ποτέ. 150% δουλειά είχαμε. Και στα λοκντάουν. Και έχει πολλά κρούσματα η Ελβετία, δεν είναι ότι δεν έχει.

Η μάσκα απαραίτητη στον δρόμο;

Όχι, έξω ποτέ. Μόνο στους εσωτερικούς χώρους.

Εμβολιάζονται ή όχι;

Ναι, εντάξει, αλλά εδώ πάντα αργούν λίγο σε όλα, το ψάχνουν.

Κάνουν και δημοψηφίσματα συνέχεια.

Και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού έκαναν, να μην το χρειάζεται ο κόσμος, αλλά δεν πέρασε. Ψήφισαν υπέρ του πιστοποιητικού οι πιο πολλοί.

Ελβετίδες πιο ωραίες ή Ελληνίδες;

Οι Ελληνίδες είναι πιο ωραίες και γενικώς οι Έλληνες είναι πιο ανθρώπινοι. Οι Ελβετοί είναι πιο κρύοι. Αλλά καλοί είναι κι αυτοί, έχω φίλους, με όλους έχω καλές σχέσεις.

Αγαπημένοι παίκτες όλων των εποχών στον Ολυμπιακό;

Πρόλαβα Δεληκάρη! Μετά θα βάλω τον Τζιοβάνι, τον Τζόρτζεβιτς. Πέρασαν παικταράδες από εμάς. Καραπιάλη επίσης θα βάλω. Γούσταρα και τον Τάσο Πάντο πάρα πολύ.

Την ομάδα πώς τη βλέπεις φέτος;

Έχει προβλήματα. Αλλά κάνει περίπατο. Έχουμε όμως προβλήματα, τι να λέμε... Αλλά δεν μπορεί και κάθε χρόνο η ομάδα να πετάει. Δεν είμαι προπονητής της εξέδρας.

Σε ενδιαφέρει πολύ να μείνει ο Ελ Αραμπί;

Πολύ, εγώ πιστεύω ότι έναν χρόνο τον έχει ακόμα. Τώρα αν βρουν κάτι καλύτερο, τι να πω, εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα Ολυμπιακός.