Λευτέρης Βελέντζας: «Έδινα αυτόγραφα με τη φωτογραφία του Καραπιάλη!»

Απολαυστικός ο προπονητής (σε όλα τα τμήματα) του Απόλλωνα Σμύρνης και παλιός σπουδαίος παίκτης του, ο Λευτέρης Βελέντζας. Από 12 χρονών στην ομάδα! «Ο Αλαμάνος είχε το ταλέντο να μπαίνεις στο γραφείο ζητώντας του λεφτά, και να φεύγεις δίνοντάς του λεφτά ή ζητώντας συγγνώμη»!

Λευτέρης Βελέντζας: «Έδινα αυτόγραφα με τη φωτογραφία του Καραπιάλη!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Καταπληκτικός ο Λευτέρης Βελέντζας. Ο προπονητής του Απόλλωνα στην ισοπαλία με τον Ολυμπιακό προπονεί και την Κ19 και την Κ17, είναι σημαία του συλλόγου, από 12 χρόνων εκεί, παίκτης στη μεγάλη ομάδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» που είχε βγει στην Ευρώπη. Δίνει μία συνέντευξη στην οποία δείχνει προσωπικότητα και φιλοδοξίες. Μου άρεσε αυτό που είπε ότι όταν ήταν παίκτης έδινε αυτόγραφα με μια φωτογραφία του Καραπιάλη!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/1/2022

Πόσα χρόνια είσαι στον Απόλλωνα;

Ως τι;

Ως παίκτης πρώτα.

Από 12 χρόνων ήμουν στον Απόλλωνα και έφυγα στα 27 μου. Τώρα είμαι οκτώ χρόνια προπονητής στις ακαδημίες. Σύνολο 23 χρόνια!

Τι δίπλωμα προπονητή έχεις;

Είμαι στην αξιολόγηση του UEFA PRO, έχω πάει δηλαδή δύο χρόνια, έχω περάσει τα γραπτά, λόγω κορονοϊού μένει να κάνουμε λίγη πρακτική. Είναι θέμα χρόνου να πάρω το UEFA PRO.

Ο στόχος σου ποιος είναι; Το όνειρό σου;

Να δω τον Απόλλωνα ξανά στην Ευρώπη! Να ξαναζήσω ως προπονητής αυτό που έζησα ως ποδοσφαιριστής με τον Απόλλωνα.

Την έχεις την κάψα βλέπω.

Δεν είμαι από τους τρελούς, αλλά το γουστάρω, ναι. Κι ακόμα παραπάνω επειδή είμαι Απολλωνιστής. Γουστάρω να είμαι εδώ προπονητής.

Έχω μάθει ότι ο μπαμπάς σου ήταν στο Καραϊσκάκη στο μοιραίο ματς Ολυμπιακός - ΑΕΚ με τους νεκρούς.

Ναι, ο συχωρεμένος ο πατέρας μου συμπαθούσε τον Ολυμπιακό.

Ποιον θαύμαζες περισσότερο από τους αντιπάλους σου όταν έπαιζες μπάλα στη σπουδαία ομάδα που είχε ο Απόλλων;

Τον Καραπιάλη. Του είχε αδυναμία ο πατέρας μου και τον είχαμε ψηλά αυτόν τον παίκτη. Να φανταστείς όταν μου ζητούσαν αυτόγραφο υπέγραφα σε μια φωτογραφία του Καραπιάλη! Μία φωτογραφία που του είχα ζητήσει να τραβήξουμε σε ματς που είχαμε παίξει αντίπαλοι.

Έφυγε ο Φέστα, γιατί δεν αναλαμβάνεις εσύ;

Η ομάδα θέλει πιο έμπειρο προπονητή σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται προσπαθώντας να σωθεί.

Τον Αλαμάνο πότε τον είδες τελευταία φορά;

Τον είχαμε βραβεύσει ως ΠΑΕ πριν από τρία χρόνια και μετά με τους βετεράνους είχαμε πάει και είχαμε φάει σε μια ταβέρνα.

Πες μου κάποιο αξέχαστο περιστατικό με Αλαμάνο πρόεδρο. Ήταν μορφή.

Μορφή δεν λες τίποτα! Πήγαινες μέσα να του ζητήσεις λεφτά και έφευγες δίνοντάς του λεφτά ή ζητώντας συγγνώμη! Είχε τέτοιο ταλέντο αυτός ο άνθρωπος.

Ναι, αλλά έφτιαχνε ομάδα.

Φίλε, είναι απίστευτο, το συζητούσα αυτό χθες, πώς έφερνε ξένους παικταράδες! Ξένοι που δεν ήταν πολλοί, αλλά έκαναν τη διαφορά. Κανείς δεν ξέρει πώς τα κατάφερνε.

Πες μου τρεις συμπαίκτες που είχες σπουδαίους.

Μόνο τρεις; Με φέρνεις σε μεγάλη δυσκολία. Θα πω τον Ντέμη, τον Μπάρνιακ που τον έχω μακράν από τους ξένους, θα πω και τον Σβορώνο με τον Ράμμο, ήμουν μικρός, τους είχα ινδάλματα και τους δύο.

Έπαιζες έως τα 40 μπάλα;

Τελείωσα στα 41 μου στο θρυλικό Κορακοβούνι της Αρκαδίας!

Κορακοβούνι λέγεται η ομάδα;

(γελάει). Ναι. Σε χώμα έπαιζα! Πήγαινα κάθε Κυριακή και έπαιζα.

Γιατί;

Γιατί γούσταρα. Είχα κάτι παλικάρια που πηγαίναμε για ψάρεμα, έπαιζα, τρώγαμε, ήταν ωραία.

Η κυρία δίπλα σου που γελάει είναι η σύζυγος;

Είναι η δεύτερη σύζυγος, η Μαρία. Είμαστε πάνω από 12 χρόνια μαζί, έχουμε δύο κορίτσια. Από τον πρώτο μου γάμο έχω δύο αγόρια.

Κοντά στα 40 έπαιζες και στην Ηλιούπολη, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Ιωνία.

Στους Αγίους Αναργύρους ήμουν 36 χρόνων με χιαστό!

Αυτό δείχνει μούρλα.

Αρρώστια με το ποδόσφαιρο. Δεν έχω κάνει και τίποτε άλλο να σου πω την αλήθεια. Από 12 χρόνων είμαι στον χώρο. Με τον συχωρεμένο τον πατέρα μου να κάνει τα πάντα για αυτό. Ήταν κι εκείνος άρρωστος με το ποδόσφαιρο.

Τι προβλήματα είχατε με τον Ολυμπιακό;

Είχαμε έντεκα παίκτες με προβλήματα λόγω κορονοϊού εκτός, τιμωρημένους τον Λισγάρα και τον Σλίβκα, τραυματίες τον Ντομίνγκες και τον Τσιλούλη. Δεκαπέντε παίκτες έξω. Αναγκαστήκαμε και παίξαμε στην άμυνα με τέσσερα πλάγια μπακ! Από τους πέντε στόπερ δεν είχαμε κανέναν…

Και από την Κ19 ποιους είχες;

Ντέιβιντ Γιαννάκη, Αλέξανδρο Δούμα, Λάμπρο Μουστάκα. Και οι τρεις είναι του 2003! Και στους τρεις έχουμε κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο. Νομίζω ότι έκανα τις καλύτερες επιλογές για να προωθήσω αυτά τα ταλέντα, είναι ό,τι καλύτερο. Έρχονται κι άλλα παιδιά από κάτω.

Ο Δούμας τι ατού έχει;

Στον Ολυμπιακό ήταν αυτό το παιδί. Έξυπνος στόπερ, προλαβαίνει τις φάσεις, είναι γρήγορος. Πολύ καλός στο κεφάλι, δουλεύει καλά το αριστερό πόδι, ξέρει αρκετή μπάλα για στόπερ.

Πες μου και για τον Ντέιβιντ Γιαννάκη.

Διεισδυτικός παίκτης που μπορεί να περάσει δύο και τρεις αντιπάλους, δυνατό παιδί, μαχητής. Αρκετά καλή τεχνική κατάρτιση και βάζει γκολ.

Θέση;

Τον έχω βάλει «8άρι», «10άρι» και «7άρι», δηλαδή «γουίνγκερ». Με τον Ολυμπιακό έπαιξε «γουίνγκερ».

Ο Μουστάκας;

«8άρι» και «10άρι». Εγκεφαλικός παίκτης, πολύ καλή μεταβίβαση, πολύ καλό δεξί πόδι, δυνατό σουτ. Πατάει περιοχή εύκολα και έχει πολύ καλά στημένα. Αρχηγός στην Κ19. Να σου πω κάτι περίεργο;

Τα περίεργα μού αρέσουν.

Δεν ξέρω τι γίνεται φέτος με τον Ολυμπιακό, ενώ άλλα χρόνια τρώγαμε πεντάρες, φέτος με την Κ19 φέραμε 2-2 στον Ρέντη, με την Κ17 κερδίσαμε 2-1 στη Φυλή και τώρα με την πρώτη ομάδα φέραμε 1-1. Έχω στην ευθύνη μου και την Κ19 και την Κ17 και τώρα ήμουν στην πρώτη ομάδα.

Πες μου για τον γκολκίπερ σας, τον Βέλγο. Τρίτος, ε;

Ναι, τρίτος.

Γιατί τέτοια κοιλιά;

(γελάει). Έτσι είναι το στυλ του.

Τα είχε παρατήσει;

Τον είδες εσύ να τα έχει παρατήσει; Όλα τα έπιανε!

Η ευκαιρία του Ελ Αραμπί ήταν από αυτά που δεν χάνονται;

Όλα χάνονται στο ποδόσφαιρο.

Έκανε κακό παιχνίδι.

Δεν ξέρω τι γίνεται με το συμβόλαιό του. Ενώ πριν ήταν φάση και γκολ, τώρα θέλει δύο φάσεις για να βάλει γκολ... Ίσως έχει επηρεαστεί, τι να πω, περνάει δύσκολο φεγγάρι, όπως περνάνε όλοι οι ποδοσφαιριστές.

Τα τελευταία χρόνια δεν βγάζει ο Απόλλων νέα ελληνόπουλα.

Έτσι είναι. Πλέον όμως ασχολείται το αφεντικό, επένδυσε σε εμάς, βρήκαμε και γήπεδο να προπονούμαστε και φαίνονται τα αποτελέσματα.

Θα έπρεπε οι ελληνικές ομάδες να δώσουν βάρος στα νέα ελληνόπουλα;

Θα έπρεπε, αλλά δεν θα το δούμε… Αυτό πιστεύω δυστυχώς. Στη δική μου εποχή ήταν μόνο δύο ή τρεις οι ξένοι και για αυτό έβγαιναν συνεχώς σπουδαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Γιατί ο Απόλλων, ενώ έχει λεφτά και νοικοκυριό, ταλαιπωρείται κάθε χρόνο;

Μπορείς να μου το βρεις αυτό; Το ψάχνουμε και εμείς. Όποιον παίκτη παίρνει η ομάδα με καλό βιογραφικό, κάτι γίνεται και δεν αποδίδει. Κι όλο ψάχνονται μέσα στην ομάδα και δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Θα το βρούμε όμως, πού θα πάει, και θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου! Πρέπει να χτίσουμε πρώτα μια καλή ομάδα.

Έχεις καλή σχέση με τον Μονεμβασιώτη. Είστε συνέχεια μαζί.

Ναι. Το σίγουρο είναι ότι είναι άψογος στις υποχρεώσεις του και άρρωστος Απολλωνιστής.

Πώς θα σωθεί η ομάδα φέτος; Στον πάτο της βαθμολογίας είναι καλές ομάδες μαζί σας. Ατρόμητος, Λαμία, πιο ψηλά ο Ιωνικός και ακόμα πιο ψηλά ο Βόλος με τον Παναιτωλικό.

Το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να φτιάξουμε εμείς καλή ομάδα και δεν κοιτάμε τους άλλους. Έχουμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές.

Τι πλάνα είχες για το ματς με τον Ολυμπιακό;

Δουλέψαμε καλά όλη την εβδομάδα με τον Θόδωρο Αντωνόπουλο και τον άνθρωπο που ήταν με τον Φέστα. Αλλά δεν ξέραμε τι εντεκάδα θα μας απέμενε να κατεβάσουμε γιατί όλο υπήρχαν κρούσματα. Στο τέλος φτιάξαμε μία εντεκάδα με βασικό πλάνο να παίξουμε κλειστά, σφιχτά. Ξαναλέω, από τους πέντε στόπερ μας δεν είχαμε κανέναν! Όταν έβαλε ο Ολυμπιακός δεύτερο φορ, βάλαμε τον μικρό, τον Δούμα, τρίτο στο κέντρο της άμυνας.

Το κέρδος ήταν μόνο ο βαθμός;

Το κέρδος από το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν τεράστιο, όχι μόνο ο βαθμός, που τον χρειαζόμασταν πολύ, αλλά και η ψυχολογία. Αναπτερώθηκε το ηθικό στην ομάδα. Αν αγωνίζονται με τέτοια ψυχή τα παιδιά, δύσκολα θα χάνουν. Όταν μπορείς να αντισταθείς στον πρώτο, όταν δεν χάνεις από την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, πιστεύεις μετά ότι μπορείς να κάνεις πράγματα.

Έξτρα πριμ έδωσε το αφεντικό;

Όχι ακόμα. Τελευταίοι είμαστε. Θα τα πάρουμε στο τέλος όταν σωθούμε!

Πρέπει να κάνουν μεγάλη κριτική στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ πώς με τέτοιον Ολυμπιακό φέτος είναι τόσο πολλούς βαθμούς πίσω;

Σίγουρα. Θα περίμενα κάτι καλύτερο από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, να μην είναι τόσους βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν είναι στα καλύτερά του. Βλέπεις όμως ότι ο Ολυμπιακός έχει τη στόφα του πρωταθλητή.