ΠΑΣ Γιάννινα: Η ενδεκάδα του 2021

Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του ΠΑΣ στη χρονιά που φεύγει.

ΠΑΣ Γιάννινα: Η ενδεκάδα του 2021

Σε λίγα 24ωρα θα αποχαιρετήσουμε το 2021 και θα υποδεχτούμε τον νέο χρόνο, με την προσμονή να είναι καλύτερος από αυτόν που φεύγει. Να φέρει πάνω απ’ όλα υγεία στον κόσμο, να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός, να ζήσουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα. Όσο για τον αθλητισμό, να έχουμε περισσότερες επιτυχίες. Για τον ΠΑΣ Γιάννινα το 2021 ήταν μια καλή χρονιά. Στο πρώτο εξάμηνο κατάφερε να παραμείνει άνετα στη Σούπερ Λιγκ, που ήταν ο στρατηγικός στόχος, κάνοντας παράλληλα καλά παιχνίδια. Είχαν πολλά χρόνια οι φίλαθλοι να δουν τόσο καλό ΠΑΣ Γιάννινα. Όχι μόνο είχε αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα αλλά έφτασε για τρίτη φορά στην Ιστορία του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού σε διάστημα 17 ημερών σε πρωτάθλημα και Κύπελλο είναι γεγονός που θα θυμούνται για χρόνια οι φίλαθλοι όχι μόνο του ΠΑΣ αλλά και των άλλων ομάδων.

Και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 ο ΠΑΣ είχε καλή πορεία, κλέβοντας την παράσταση. Το γεγονός και μόνο ότι τερμάτισε στη διαδρομή του πρώτου γύρου στην 3η θέση με 22 βαθμούς είναι τεράστια επιτυχία. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως το μπάτζετ, το ρόστερ και με τι αντιπάλους είχε να συναγωνιστεί. Δεν συμβαίνει συχνά στο ελληνικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ να πέφτει η αυλαία του πρώτου γύρου και να είναι στην 3η θέση επαρχιακή ομάδα. Συνέβη φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μπορεί στις δύο τελευταίες αγωνιστικές να ηττήθηκε στα Γιάννινα από τον ΠΑΟΚ και στο γήπεδο της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό, αλλά τα αποτελέσματα αυτά σε τίποτα δεν μειώνουν τον συντελεστή επιτυχίας από τη γενικότερη πορεία της ομάδας στη χρονιά που φεύγει.

Το 2021 ξεκίνησε με τον ΠΑΣ να προέρχεται από μια παρατεταμένη αγωνιστική κρίση και με ήττα με σκορ 3-1 από τον Απόλλωνα Σμύρνης στα Γιάννινα. Όμως η κρίση ήταν παροδική. Σταδιακά ανέκαμψε βρίσκοντας τον καλό του εαυτό. Τερμάτισε στην 7η θέση, με μεγάλη διαφορά ασφαλείας από την καυτή ζώνη που θα μπορούσε να τον βάλει σε περιπέτειες. Καταπληκτική ήταν η παρουσία του και στο Κύπελλο. Κρίμα που λόγω πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν είχε τη δυνατότητα να πάει ο κόσμος στο γήπεδο για να απολαύσει από κοντά την ομάδα του. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά σε διπλούς αγώνες από τον Ολυμπιακό, σε ματς που ήταν ανοιχτά για κάθε πρόβλεψη.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία ο Αργύρης Γιαννίκης, όπως και βασικοί ποδοσφαιριστές (Παμλίδης, Κριζμάν, Ελευθεριάδης, Κάστρο, Καρτάλης), το σκάφος δεν βγήκε από τα νερά του. Ήταν πολύ εύστοχη η κίνηση του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη να αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον Ηρακλή Μεταξά, ο οποίος μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει από την αρχή καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Και μάλιστα με το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας. Εδώ φαίνεται και το μέγεθος της εξυπνάδας των Γιαννιωτών και της καλής δουλειάς που έγινε, σε συνδυασμό με ορισμένες καλές επιλογές ποδοσφαιριστών που κάλυψαν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο, ενώ με καλές προοπτικές θα τον βρει και ο νέος χρόνος που θα υποδεχτούμε μεθαύριο τα μεσάνυχτα.

Μια και πλησιάζουμε στην αλλαγή του χρόνου και το 2021 θα μας αποχαιρετήσει για πάντα, θα παρουσιάσουμε σήμερα από τη στήλη μας την… ενδεκάδα του 2021. Τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης, οι προπονητές Αργύρης Γιαννίκης, Ηρακλής Μεταξάς και οι ποδοσφαιριστές Λοντίγκιν, Παμλίδης, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Κόντε, Περέα. Ξεκινούμε με την παρουσίαση της ενδεκάδας.

Γιώργος Χριστοβασίλης

Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έπαθε και έμαθε. Έχει έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο να επιλέγει καλούς προπονητές αλλά και καλούς ποδοσφαιριστές. Οι επιλογές της τελευταίας επταετίας των Πετράκη, Γιαννίκη, Μεταξά είχαν τη δική του έμπνευση και σφραγίδα. Αρχικά έμοιαζαν με ρίσκο, γιατί ο κόσμος έχει μάθει να αποδέχεται προπονητές με προϋπηρεσία σε ομάδες, αλλά ήταν φλέβα χρυσού. Είναι από τους ανθρώπους που διδάχτηκαν από τα λάθη τους. Δεν είναι απλώς πετυχημένος αλλά από τους κορυφαίους προέδρους όλων των εποχών που πέρασαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Με εξαιρετική ψυχραιμία και σοβαρότητα χειρίστηκε το θέμα αποχώρησης του Αργύρη Γιαννίκη και των παικτών. Δεν άργησε να αναπληρώσει το κενό τεχνικής ηγεσίας με την πρόσληψη του Ηρακλή Μεταξά. Παρέδωσε τα κλειδιά σε έναν άφθαρτο και με γνώσεις προπονητή, της ίδιας σχολής με τον Αργύρη Γιαννίκη.

Αργύρης Γιαννίκης

Από τα κορυφαία πρόσωπα του 2021 ήταν και ο Αργύρης Γιαννίκης, νυν προπονητής της ΑΕΚ. Το όνομά του απασχόλησε την επικαιρότητα για δύο λόγους. Πρώτον, για την πολύ καλή δουλειά που έκανε στην ομάδα και, δεύτερον, για την αποχώρησή του από τον ΠΑΣ όταν ολοκληρώθηκε η διετής συνεργασία. Ο περσινός ΠΑΣ ήταν δικό του αγωνιστικό δημιούργημα. Είχαν πολλά χρόνια οι Γιαννιώτες να δουν την ομάδα τους να παίζει καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ήρθε ως σχετικά άγνωστος προπονητής από τη Γερμανία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και καταξιώθηκε μέσω της τοπικής ομάδας. Ο Χριστοβασίλης προσπάθησε να τον κρατήσει, του έκανε πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου, φίλαθλος ανήρτησε πανό σε βεράντα δίπλα από το γήπεδο γράφοντας «Γιαννίκη, μείνε ή πέφτω», ο κόσμος τον ήθελε στην ομάδα. Αυτός προτίμησε να χαράξει μια άλλη πορεία στην καριέρα του. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ είναι επαγγελματική υπέρβαση, μεγάλο βήμα. Όμως και ο ΠΑΣ δεν χάθηκε.

Ηρακλής Μεταξάς

Ο Χριστοβασίλης έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας στο να βρίσκει καλούς προπονητές. Έδωσε τα κλειδιά στον Ηρακλή Μεταξά. Έναν προπονητή της ίδιας σχολής (γερμανικής) με τον Γιαννίκη αλλά με αρκετές διαφορές. Ο Γιαννίκης ήταν λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, αλλά χάριν αυτού έχασε βαθμούς γιατί δεν μπορούσε η ομάδα να κρατήσει αποτέλεσμα. Ο Μεταξάς ναι μεν θέλει η ομάδα να παίζει ψηλά και επιθετικά, αλλά πρώτα προσπαθεί να διασφαλίσει το αποτέλεσμα, καθώς αυτό κάνει τη διαφορά και χτίζει στόχους. Καταπληκτική και η δουλειά του στον ΠΑΣ. Σε πολλά παιχνίδια η ομάδα έκανε καλές εμφανίσεις, πήρε βαθμούς, καταφέρνοντας με τη λήξη του πρώτου γύρου να είναι πάνω από ΠΑΟΚ, Άρη και Παναθηναϊκό. Στη σκηνή του 2021 ο Μεταξάς έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Γιούρι Λοντίγκιν

Στην ενδεκάδα του 2021 κάτω από τα γκολπόστ θα βάλουμε τον Γιούρι Λοντίγκιν. Αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Άρσεναλ Τούλα της Ρωσίας και θεωρείται από τις πετυχημένες μεταγραφές των τελευταίων χρόνων. Με τις καταπληκτικές εμφανίσεις κράτησε όρθια την ομάδα σε αρκετά παιχνίδια. Με αυτόν κάτω από τα γκολπόστ νιώθουν ασφάλεια και οι συμπαίκτες του. Το όνομά του θα απασχολήσει και προσεχώς την επικαιρότητα, καθώς τον Ιούνιο μένει ελεύθερος και μπορεί να κλείσει από τώρα σε άλλη ομάδα. Λέγεται ότι ενδιαφέρεται ο ΠΑΟΚ. Ο Λοντίγκιν δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε σε Ακρίτες Νευροκοπίου Δράμας, Ξάνθη, Εορδαϊκό, Ζενίτ, Ολυμπιακό Πειραιώς, Γκαζιαντέπ, Άρσεναλ Τούλα. Το 2013 ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε και στην εθνική ομάδα, χωρίς συμμετοχή. Μετέπειτα, έχοντας πάρει μεταγραφή στη ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, επέλεξε τη ρωσική υπηκοότητα, μπορώντας, πλέον, να αγωνιστεί μονάχα με την Εθνική Ρωσίας.

Μανώλης Σάλιακας

Ο Μανώλης Σάλιακας ήταν από τους κορυφαίους παίκτες. Δεν ήρθε σαν μεγάλο όνομα το καλοκαίρι του 2020, όταν η ομάδα επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ. Δεν τα βρήκε με τη Λαμία, στην οποία πήγε το 2019 για να καλύψει το κενό του Βασιλαντωνόπουλου, και διάλεξε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ήταν το εφαλτήριο της απογείωσής του. Έκανε καταπληκτικά παιχνίδια με αποκορύφωμα την κλήση του στην εθνική ομάδα. Είναι από τους λίγους παίκτες στην Ιστορία της ομάδας όπου εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της τυγχάνει και διεθνής. Αυτήν την εποχή είναι το βαρύ χαρτί του ΠΑΣ Γιάννινα. Επειδή λήγει το συμβόλαιο τον ερχόμενο Ιούνιο, ήδη ξεκίνησε μεταγραφολογία γύρω από το όνομά του. Λέγεται ότι τον θέλει ο Γιαννίκης στην ΑΕΚ αλλά ενδιαφέρεται και η Τβέντε. Να δούμε πού θα καταλήξει.

Μάρβιν Πίρσμαν

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο 2021 έπαιξε και ο Μάρβιν Πίρσμαν. Και το δικό του όνομα «παίζει» στη μεταγραφολογία των ημερών, καθώς το συμβόλαιό του λήγει στις 30/6/2022. Στο περσινό πρωτάθλημα είχε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες. Φέτος συνεχίζει να είναι από τα κορυφαία αριστερά ακραία μπακ του πρωταθλήματος. Πρόκειται για προικισμένο ποδοσφαιριστή. Δεν ξεχωρίζει μόνο στα αμυντικά καθήκοντα αλλά στις καλές μέρες γεμίζει μόνος όλη την αριστερή πλευρά πατώντας πολλές φορές αντίπαλα καρέ ως φουλ μπακ. Ο ΠΑΣ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2020 από τη Χάποελ Τελ Αβίβ. Είναι Βέλγος υπήκοος με καταγωγή από την Γκάνα. Στις 10 Φλεβάρη θα κλείσει τα 31 του χρόνια και αυτό ίσως να είναι λίγο αποτρεπτικό για υψηλότερες πτήσεις σε μεγάλη ομάδα, αλλά είναι σε καλή κατάσταση και μια επίλεκτη μονάδα του ΠΑΣ. Για να δούμε αν αποδεχθεί την πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου που του έγινε από τον ΠΑΣ ή θα πάει σε άλλη ομάδα. Φημολογείται ενδιαφέρον από τον Άρη.

Γιάννης Κάργας

Φανέλα βασικού στην… ενδεκάδα του 2021 παίρνει αναφανδόν ο Γιάννης Κάργας. Και αν υπήρχε βραβείο για παίκτες που έχουν συνεχώς μια σταθερά καλή απόδοση, ο πρώτος που θα το έπαιρνε ήταν αυτός. Ο Γιαννίκης τον χρησιμοποιούσε περισσότερο στο κέντρο ως αμυντικό χαφ. Ο Μεταξάς τον θέλει για την άμυνα και τον έχει μόνιμα δίπλα από τον Εραμούσπε, με τον οποίο έγιναν… ποδοσφαιρικοί Διόσκουροι. Είναι η δεύτερη θητεία του Γιάννη Κάργα στον ΠΑΣ. Πολύτιμος ποδοσφαιριστής, από τα βαριά χαρτιά της ομάδας. Είναι από τους παίκτες που τα δίνουν όλα στο γήπεδο, χωρίς απουσίες. Στον πίνακα με τους χρόνους συμμετοχής των παικτών ήταν στις πρώτες θέσεις πέρσι αλλά και φέτος. Δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτός από τον ΠΑΣ, αγωνίστηκε σε Πανιώνιο, Πλατανιά, Παναχαϊκή, Καβάλα, Φωστήρα. Έχει και διεθνή ένσημα, καθώς αγωνίστηκε εκτός συνόρων στην Ντιναμό Μπρεστ και στη Λέφσκι Σόφιας.

Ροντρίγκο Εραμούσπε

Η αγωνιστική αυλαία του 2021 έκλεισε βρίσκοντας τον Ροντρίγκο Εραμούσπε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο σε μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες ομάδες να είναι αρχισκόρερ ένας κεντρικός αμυντικός. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η εξήγηση. Ο Εραμούσπε πέτυχε και τα πέντε γκολ με εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι στα παιχνίδια με Ολυμπιακό (εντός), Παναιτωλικό (εντός), Άρη (εκτός), ΑΕΚ (εντός), Βόλο (εντός). Χάθηκε πέναλτι που εκτέλεσε ο Περέα στο ματς της 7ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αντικατασταθεί ο Εραμούσπε. Αποκτήθηκε πρόπερσι από την Ατλέτικο Μπελγκράνο της Αργεντινής και συγκαταλέγεται στους σπεσιαλίστες εκτελεστές πέναλτι που πέρασαν από τον ΠΑΣ στα τελευταία είκοσι χρόνια. Στην πατρίδα του αγωνίστηκε σε Λανούς, Ουρακάν, Ατλέτικο Ραφαέλα, Τίγκρε, Ουνιόν Σάντα Φε και σε άλλες ομάδες Κολομβίας, Ουρουγουάης, Βολιβίας.

Πέδρο Κόντε

Πολύς λόγος έγινε το περασμένο καλοκαίρι για την επιστροφή του Πέδρο Κόντε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους σέντερ φορ που φόρεσαν τη φανέλα της τοπικής ομάδας. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης για να φέρει τον Κόντε πάλι πίσω από τα Εμιράτα της Αραβίας έκανε την οικονομική υπέρβαση, παραβιάζοντας και κόκκινες γραμμές για τα δεδομένα του ΠΑΣ. Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή, συγκεντρώθηκαν φίλαθλοι στο γήπεδο για να τον αποθεώσουν. Δυστυχώς για τον ίδιο και για την ομάδα στάθηκε άτυχος. Στη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα, τραυματίστηκε σοβαρά. Ρήξη χιαστών ήταν η ζημιά, που για να αποκατασταθεί οδηγήθηκε ο Ισπανός «κίλερ» στο χειρουργείο. Οριακά μπορεί να προλάβει κάποιο από τα φετινά παιχνίδια. Στο πρόσωπό του ο κόσμος του ΠΑΣ βλέπει τον «άνθρωπο-γκολ» και περιμένει πότε θα έρθει η ώρα να τον δει πάλι στα γήπεδα με την κυανόλευκη φανέλα.

Γιώργος Παμλίδης

Πρώτος σκόρερ της περσινής αγωνιστικής σεζόν 2020-21 αναδείχθηκε ο Γιώργος Παμλίδης με έξι γκολ έναντι τεσσάρων του Ελευθεριάδη, τριών του Κριζμάν, δύο των Κάργα, Μπατίστ Λεό και από ένα των Παντελάκη, Μπρένερ, Εραμούσπε, Νάουμετς, Μιλιντσεάνου. Ο Χριστοβασίλης τού έκανε πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας. Όμως δεν τα βρήκαν στο οικονομικό και μετακόμισε στη Ριζούπολη, φορώντας πλέον τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης. Ήταν ευέλικτος παίκτης που ταίριαζε πολύ με το στυλ παιχνιδιού του ΠΑΣ Γιάννινα. Στην τριετία 2018-21 είχε 67 συμμετοχές και 15 γκολ. Είχε σημαντική παρουσία στην ομάδα, έβαλε πολύτιμα γκολ και το όνομά του ήταν για πολύ καιρό στην επικαιρότητα. Ο Γιαννίκης πέρσ, τον χρησιμοποίησε και σέντερ φορ αλλά περισσότερο ως περιφερειακό στη δεξιά πλευρά της επίθεσης. Ο ΠΑΣ τον απέκτησε από τον ΑΟ Κέρκυρα, ενώ παλαιότερα αγωνίστηκε σε Θερμαϊκό Κορινού, Αχιλλέα Νεοκαισάρειας, Εργοτέλη, Λάρισα.

Χουάν Χοσέ Περέα

Τέλος, η ενδεκάδα του 2021 συμπληρώνεται από τον Χουάν Χοσέ Περέα. Είναι το «βέλος» του ΠΑΣ Γιάννινα. Πάνω σε αυτόν ο Μεταξάς στηρίζει την τακτική αιφνιδιασμού των αντιπάλων με γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα του Κολομβιανού επιθετικού. Έχει πάθος αυτό το παιδί για το ποδόσφαιρο, είναι ακούραστος, κάνει πολλά χιλιόμετρα. Αν βελτιωθεί στην τελική προσπάθεια, έχοντας καθαρότερο μυαλό όταν φτάνει στα αντίπαλα καρέ και γίνει περισσότερο εγκρατής με τα νεύρα του για να μην τρώει κάρτες, έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Είναι 21 ετών, με μεγάλα περιθώρια ανάδειξης του ταλέντου του. Πέρσι ήταν δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Βόλο. Το περασμένο καλοκαίρι ο Χριστοβασίλης κατάφερε να τον πάρει με μεταγραφή στον ΠΑΣ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι η πολυτιμότερη μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού.
Με τον Περέα ολοκληρώσαμε την παρουσίαση της ενδεκάδας του 2021. Σε λίγο θα υποδεχτούμε τον νέο χρόνο, με πολλές ευχές από τη στήλη για μια καλή και ευλογημένη χρονιά, γεμάτη υγεία.