Οι νίκες δίνουν άνεση για να έρχονται με... άνεση

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα παίζει καλύτερα και κερδίζει πιο εύκολα εκτός έδρας παρά στο Φάληρο. Κι επειδή κερδίζει παντού έχει και περιθώριο να βελτιώσει την εικόνα του για τον κόσμο του. 

Οι νίκες δίνουν άνεση για να έρχονται με... άνεση

Δεν μπορεί κανείς να έχει παράπονο για την αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του έχουν πετύχει ήδη πάρα πολλά σε μία πολύ επίπονη σεζόν και γεμάτη προβλήματα, ειδικά στο ξεκίνημά της το περασμένο καλοκαίρι. Η ομάδα του Πειραιά είναι πρώτη με διαφορά στην Ελλάδα, έχει σαφέστατο προβάδισμα, ενώ συνεχίζει και στην Ευρώπη, στο «μικρό Champions League». Αποκλείοντας την Φενερμπαχτσέ και την Αντβέρπ και περιμένοντας τις μάχες με την Αταλάντα.

Για πολλούς και διάφορους λόγους η εικόνα του δεν είναι πάντα αυτή που θέλει ο κόσμος του. Κι αυτός ο κόσμος που μέσα στην παγωνιά πήγε στο γήπεδο και ήταν κοντά στην ομάδα του ήθελε να δει κάτι περισσότερο από το εντυπωσιακό δεκαπεντάλεπτο (15'-30') όταν ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ, έχασε πέναλτι και είχε σειρά ευκαιριών για να κάνει ευχάριστο το απόγευμα της Κυριακής για τον ίδιο και για το κοινό του. Κι όχι να πρέπει να παρέμβουν στο τέλος σε πονηρές φάσεις οι Εμβιλά, Σωκράτης, Ελ Αραμπί μαζί με Μπουχαλάκη και Ρέαμπτσιουκ για να μη γίνει καμία «στραβή».

Δε λέει κανείς ότι ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να νικήσει πολύ πιο εύκολα από το 1-0. Μόνο τι έπιασε ο Σαράνοφ να καταμετρηθεί, αρκεί. Όμως στο τέλος μπορούσε να την «πατήσει» από μία φάση, με λίγη τύχη του (καλού) αντίπαλου ή με λίγη ατυχία δική του. Κι είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός ζορίζεται να φτάνει στις νίκες στο γήπεδό του. Δυσκολεύεται, αγχώνεται και αδικεί ίσως την ίδια την καταφανή ανωτερότητά του στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Παίζει καλύτερα εκτός έδρας ο Ολυμπιακός. Και στο ΟΑΚΑ, στο 3-2 με την ΑΕΚ, στο Ηράκλειο στο 3-1 με τον ΟΦΗ, στο Περιστέρι στο 3-0 με τον Ατρόμητο και πιο πριν στην Τρίπολη, στο 2-0 με τον Αστέρα.

Στο γήπεδό του, με εξαίρεση το ματς με τον Απόλλωνα, όλες του οι νίκες είναι στο γκολ. Όποτε νίκησε διότι έχει και το 0-0 με Ατρόμητο και ΠΑΟ. Σε παιχνίδια που είχε παίξει καλύτερα και σίγουρα είχε περισσότερες ευκαιρίες από κάποια στα οποία νίκησε. Όπως αυτό με την Λαμία. Όπως με τον Ιωνικό, το 1-0, τον Βόλο το 2-1 στο τέλος, τον Άρη πάλι με 1-0 και λίγες τελικές. Και με τον ΠΑΟΚ ήταν νίκη πάλι στο γκολ, 2-1, αλλά ας πούμε ότι εκείνο ήταν ντέρμπι.

Το σημαντικότερο για μια ομάδα πρωταθλητισμού είναι το αποτέλεσμα. Ξεκάθαρα. Κι ο Ολυμπιακός το αποτέλεσμα ξέρει να το παίρνει. Μέσα-έξω. Αυτό, όμως, το κάτι παραπάνω σε απόδοση, θέαμα, μεγαλύτερης διάρκειας ένταση και ευκολότερη επικράτηση σίγουρα τον απασχολεί. Το καλό είναι ότι οι νίκες δίνουν την άνεση να διορθώνονται πιο εύκολα τα όποια προβλήματα. Άρα ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει τον τρόπο να συνδυάζει τις νίκες του με περισσότερο θέαμα και λιγότερο άγχος. Οι άλλες ομάδες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, δε διαφωνεί κανείς. Πολύ μεγαλύτερα. Αλλά για τον Ολυμπιακό της διαρκούς ανησυχίας και προσπάθειας για πρόοδο δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι.