Τι θα συμβεί αν πατήσει γκάζι;

Ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από τη δύσκολη έδρα του Ατρομήτου που «διψούσε» για βαθμούς. Στην Ελλάδα οι Πειραιώτες κάνουν τα δύσκολα να φαίνονται εκνευριστικά... εύκολα!

Τι θα συμβεί αν πατήσει γκάζι;

Ο Ολυμπιακός «καλπάζει» στο πρωτάθλημα. Και μετά το 0-0 στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ένα ντέρμπι που είχε προκαλέσει αρκετή γκρίνια, πηγαίνει από νίκη σε νίκη. Με το διπλό στο Περιστέρι έφτασε τις εννιά συνεχόμενες. Κι όλα αυτά εν μέσω δύσκολων αγώνων στην Ευρώπη που έφεραν καταπόνηση στους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς, αλλά και σε μία περίοδο που η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο ελκυστική. Κέρδιζε μεν, αλλά κέρδιζε οριακά με συνέπεια να προκύπτουν (έως έναν βαθμό δικαιολογημένα) διάφορες αναλύσεις επί αναλύσεων και κριτικές για τους λόγους που οι Πειραιώτες ζορίζονταν και δεν απέδιδαν το θέαμα που προσδοκούσε ο κόσμος.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχοντας μία ασφαλή διαφορά από την ΑΕΚ. Μια ΑΕΚ που δεν έπειθε (και ούτε πείθει), ότι θα μπορούσε να παίρνει... τρένο τα ματς, ακόμα και αν ο Ολυμπιακός πετούσε αριστερά - δεξιά βαθμούς. Για να χαθεί το φετινό πρωτάθλημα, θα πρέπει να αυτοκτονήσουν οι Πειραιώτες και η «Ένωση» να μην χάνει πουθενά!

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας... Η διαφορά ποιότητας μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου φαίνεται ακόμα και όταν η ομάδα του μεγάλου λιμανιού στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πατήσει καν το γκάζι και έχει αφήσει τη σκόνη του στους δύο «Δικεφάλους», που - κακά τα ψέματα - τον βλέπουν με κιάλια.

Στο Περιστέρι είδαμε έναν Ολυμπιακό αποφασισμένο να πάρει τη νίκη, να πάρει ίσως και εκδίκηση για το 0-0 του α’ γύρου. Κυρίως είδαμε έναν Ολυμπιακό που κέρδισε τον Ατρόμητο που... πέθαινε για βαθμούς, δίχως να κουραστεί ιδιαίτερα. Δεν συμφωνούμε με τον στενό συνεργάτη του Γιώργου Παράσχου, Παναγιώτη Γκουτσίδη, που είπε ότι το 0-3 ήρθε εξαιτίας των λαθών του Ατρομήτου και όχι λόγω της ποιότητας των Πειραιωτών.

Για να έκανε λάθη ο Ατρόμητος, πάει να πει ότι κάποιος τον υποχρέωσε. Από πού κι ως πού είναι λάθος μία κάθετη μπαλιά-ξυράφι του Λαλά στον Αγκιμπού στη φάση του πρώτου πέναλτι ή η κάθετη του Αγκιμπού στον Ελ Αραμπί στο δεύτερο γκολ; Ας δεχτούμε ότι το δεύτερο πέναλτι ήταν μία άτυχη στιγμή του Χατζηισαϊα. Άτυχη στιγμή, όμως, ήταν και η εξ επαφής χαμένη κεφαλιά του Ελ Αραμπί.

Το ότι ο Ολυμπιακός κάλυπτε όλους τους χώρους ασταμάτητα, ήταν κυρίαρχος σε όλες τις γραμμές και οι παίκτες του Ατρομήτου είχαν αρχίσει να παραδίδουν πνεύμα από το 30’, προφανώς και έχει να κάνει με την ποιότητα και την τακτική προσέγγιση από πλευράς Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +11 από την ΑΕΚ (φιλοξενείται την Πέμπτη από τον Ιωνικό), έχοντας κάνει ουσιαστικά ένα καλό ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ένα αποτελεσματικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, ένα κυριαρχικό ημίχρονο απέναντι στον ΠΑΟΚ, ένα παιχνίδι επιμονής στα Γιάννενα, ένα εξαιρετικό δεύτερο μέρος στο Ηράκλειο, ένα «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» ματς στην Τρίπολη που του αρκούσε ένα μισάωρο και έχοντας μία αρχοντική εμφάνιση στο Περιστέρι.
Εν ολίγοις, τί θα γινόταν αν πατούσε συνεχώς γκάζι; Πολύ απλά θα είχε το απόλυτο των νικών, έχοντας κερδίσει τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο και την ποιότητα ακόμα και στις κακές του βραδιές, να παίρνει τα αποτελέσματα. Κάποιες φορές εμφανίζεται ο Ελ Αραμπί, κάποιες άλλες ο Βαλμπουενά, άλλες ο Σισέ, ο Ρόνι Λόπες, ο Μασούρας, ο Ρέαμπτσιουκ, ο Εμβιλά, ο Αγκιμπού.

Αυτό που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός δεν είναι εύκολο. Φαίνεται ότι το δύσκολο το μετατρέπει σε εκνευριστικά εύκολο, αλλά πιστέψτε μας ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του δεν έχουν τραβήξει λίγα φέτος.

Το αγκάθι στη φετινή σεζόν είναι ότι ανάλογες στιγμές δεν ζει στα ευρωπαϊκά ματς. Στις κακές του στιγμές δεν παίρνει τίποτα, όπως στην Αμβέρσα. Εδώ έχει φτάσει στο σημείο στις καλές του βραδιές και να μένει στο... μηδέν (με την Άιντραχτ στο Καραϊσκάκη). Αλλο βέβαια είναι η Ελλάδα και άλλο η Ευρώπη.

Δείτε άλλωστε και τι έκαναν οι δύο «Δικέφαλοι». Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Βελέζ της Βοσνίας το καλοκαίρι και ο ΠΑΟΚ ίδρωσε για να αφήσει τρίτη την Σλόβαν Μπρατισλάβας που της έκανε... πλάκα ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι.

Αυτή είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι Πειραιώτες ακόμα και χωρίς να γοητεύουν με τις εμφανίσεις τους, βάζουν τους «Δικέφαλους» σε μία διαδικασία να τρέμουν ότι θα αυξηθεί κι άλλο η βαθμολογική διαφορά.

Η ζυγαριά πάντως έχει γείρει για τα καλά προς τον Ολυμπιακό ως προς την κατάκτηση και του εφετινού πρωταθλήματος, γιατί πολύ απλά είναι άλλο το επίπεδο. Κι επίσης, είναι ένας οργανισμός που ξέρει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Το ότι ο Ολυμπιακός μετά την αγχωτική νίκη επί του Άρη και την απογοητευτική εμφάνιση στην Αμβέρσα, κατάφερε και έκανε... περίπατο στο Περιστέρι, είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι Πειραιώτες δεν χρήζουν βελτίωσης. Εννοείται ότι χρήζουν. Ακόμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα ήθελε ο προπονητής τους. Απ’ ό,τι έχει αποδειχθεί άλλωστε, η εικόνα που έχει παρουσιάσει έως τώρα ο Ολυμπιακός στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη.

Κι ας μην βιαστούν ορισμένοι να πουν ότι είναι επιτυχία που θα ξαναπαίξει Φεβρουάριο στο Europa League. Πλέον, ο Ολυμπιακός μάς έχει καλομάθει τα τελευταία χρόνια και τέτοιες προκρίσεις δεν λογίζονται ως επιτυχία, αλλά ως ιερό καθήκον!

Ούτε θα είναι αποτυχία αν αποκλειστεί από την Αταλάντα που κυνηγάει το πρωτάθλημα Ιταλίας. Το ζητούμενο είναι να εμφανιστεί ανταγωνιστικός.