Γιώργος Γιαλυτάκης, ρεπόρτερ ΟΦΗ: «Φαβορί ο Ολυμπιακός, έχει βάλει τη σφραγίδα του ο Νιόπλας»

Είκοσι πέντε χρόνια παρακολουθεί επαγγελματικά τον ΟΦΗ, είναι στην ΕΡΤ και στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Ο Γιώργος Γιαλυτάκης αναλύει τα ατού και τα μείον του φετινού ΟΦΗ, εκτός από το ματς με τον Ολυμπιακό μιλάμε και για εξωποδοσφαιρικά θέματα. Γιατί το Ηράκλειο δεν έχει πρόβλημα με τις ΜΕΘ; Πόσο κόσμο έχει ο ΟΦΗ στην Ελλάδα; Πόσο είναι το ΑΕΠ και ο πληθυσμός του νομού Ηρακλείου- σε σχέση με όλη την Κρήτη; Με ενδιαφέρουν πάντα αυτά, όχι μόνο τα αθλητικά. 

Γιώργος Γιαλυτάκης, ρεπόρτερ ΟΦΗ: «Φαβορί ο Ολυμπιακός, έχει βάλει τη σφραγίδα του ο Νιόπλας»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μεγάλο ματς το ΟΦΗ - Ολυμπιακός, με έναν ΟΦΗ ανεβασμένο φέτος, στις υψηλές θέσεις του πρωταθλήματος, με ένα γήπεδο που θα είναι καμίνι σήμερα.
Ένας εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ο Γιώργος Γιαλυτάκης. Ήταν παλιότερα και ανταποκριτής στην εφημερίδα μας για αρκετά χρόνια. Τον ρώτησα πολλά για να αναλύσουμε τον ΟΦΗ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/12/2021

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον ΟΦΗ επαγγελματικά;

Είκοσι πέντε χρόνια.

Θυμάσαι ποτέ τον ΟΦΗ να έχει διοικητικά τέτοια υγεία; Μετά τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη.

Έτσι όπως είναι τώρα; Όχι. Όμως να σου πω κάτι που πρέπει να τονιστεί. Για να φτάσει ως εδώ που έφτασε ο ΟΦΗ με τον Μπούση, έβαλαν πλάτη άνθρωποι, επιχειρηματίες και ο κόσμος του ΟΦΗ σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν η ομάδα είχε πέσει στη Γ’ Εθνική και κατάφερε γρήγορα να ανέβει στη Β’ Εθνική και στη Σούπερ Λίγκα. Εκείνες οι διοικήσεις κράτησαν ζωντανό τον ΟΦΗ και ο κόσμος του που δεν λύγισε. Εκεί ο ΟΦΗ έδειξε ότι είναι μεγάλο μέγεθος. Άλλες ομάδες θα είχαν διαλυθεί. Χωρίς να υπάρχει μεγάλος επενδυτής τότε, βρέθηκαν άνθρωποι που κράτησαν ζωντανή την ομάδα.

Και πέρσι ο κόσμος στήριξε, παρ’ ότι ο ΟΦΗ κόντεψε να υποβιβαστεί. Δεν υπήρξε ταραχή.

Ναι, γιατί έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκηση Μπούση. Ξέρουν ότι τα λάθη δεν γίνονται με πρόθεση. Στον ΟΦΗ γίνεται σοβαρή δουλειά. Δεν είναι μόνο ο μεγαλομέτοχος, ο Μπούσης, είναι και τα πρόσωπα που στελεχώνουν την ομάδα. Ο Γιάννης Σαμαράς, ο Γιώργος Σαμαράς, που είναι υπεύθυνοι στο αγωνιστικό τμήμα, ο Πουρσανίδης που είναι αντιπρόεδρος, ο Παπαβασιλάκης που είναι υπεύθυνος μάρκετινγκ, ο Μηνάς Λυσάνδρου που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος ως αντι-Μπούσης, ο Μανώλης Βογιατζάκης στα θέματα επικοινωνίας. Ο ΟΦΗ έχει αναλάβει εντυπωσιακές δράσεις σε κοινωνικά θέματα στην Κρήτη, με αιμοδοσίες, με βοήθεια στους σεισμοπαθείς, με προσπάθεια κατά της έμφυλης βίας, πολλές ενέργειες. Δεν είναι μόνο αθλητικός σύλλογος, αλλά προωθεί και σωστά μηνύματα για την κοινωνία.

Από έρευνες, πόσο κόσμο έχει περίπου ο ΟΦΗ;

Είναι πίσω από τον Άρη στην Ελλάδα. Η έκτη ομάδα στη χώρα.

Πάνω από τη Λάρισα;

Ναι, πάνω από τη Λάρισα.

Εσύ είσαι γέννημα θρέμμα από το Ηράκλειο;

Ναι.

Οι πιο πολλοί στο Ηράκλειο τι είναι;

ΟΦΗ.

Πιο πολλοί είναι ΟΦΗ παρά Ολυμπιακοί;

Ναι, σίγουρα.

Και είναι πολύ μεγάλη πόλη το Ηράκλειο. Μετά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη. Πόσο κόσμο έχει;

Πάνω από 200.000 κόσμο. Μόνο η πόλη, δεν μιλάμε για όλο τον νομό.

Όλος ο νομός είχα διαβάσει μία έρευνα ότι έχει πάνω από τον μισό πληθυσμό της Κρήτης και πάνω από το μισό ΑΕΠ της Κρήτης.

Έτσι είναι. Ο νομός Ηρακλείου έχει βιομηχανίες, κτηνοτροφική παραγωγή, αγροτική παραγωγή, μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο, μεγάλο λιμάνι και ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τα πάντα έχει.

Ο Νιόπλιας τι ρόλο έχει παίξει στην ομάδα;

Η φετινή ομάδα έχει τη σφραγίδα του Νίκου Νιόπλια. Ήταν σύμβουλος πέρσι του Γιάννη Σαμαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, ανέλαβε την ομάδα για να τη σώσει ως προπονητής και όχι μόνο την έσωσε πέρσι, αλλά φέτος βλέπουμε τον ΟΦΗ ψηλά. Είναι ο προπονητής που κατάφερε να πιάσει τον παλμό και τη χημεία των παικτών, να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ατού τους και να μακιγιάρει τα μείον τους. Παρουσιάζει ομάδα που έχει προσανατολισμούς μέσα στο γήπεδο, ξεκινώντας πρώτα από την άμυνα.

Ενώ πριν έπαιζε με αφέλεια ο ΟΦΗ.

Ο Νιόπλιας ξεκίνησε από την άμυνα, να αποκτήσει -όπως λέει ο ίδιος- αυτοπεποίθηση η ομάδα. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει στόχους αν δεν έχει άμυνα. Πέρσι και πρόπερσι ο ΟΦΗ έπαιζε ποδόσφαιρο που άρεσε, αλλά δεν ήταν ουσιαστικό ποδόσφαιρο που θα τον έβαζε σε δρόμο στόχων.

Δεν άλλαξαν πολύ οι παίκτες από πέρσι.

Όχι, ο κορμός είναι ίδιος. Άλλαξαν τρόπο σκέψης λόγω προπονητή και άλλαξαν νοοτροπία. Καλό είναι το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής μπάλας με πολλές πάσες, αλλά πρέπει να έχεις και το υλικό για να το υποστηρίξεις. Ο ΟΦΗ δεν είχε το υλικό για να το κάνει αυτό.

Ποια είναι τα ατού του ΟΦΗ; Σε ποιες θέσεις;

Έχει μια εξάδα παικτών στη μεσαία γραμμή που μπορούν να παίξουν σε κορυφαίες ομάδες στο πρωτάθλημα. Ο Γκαγιέγκος και ο Μεγιάδο είναι οι βασικοί χαφ στον άξονα. Ο Νέιρα κουβάλησε την ομάδα από το ξεκίνημα μέχρι που τραυματίστηκε και επέστρεψε ο Ισπανός Τοράλ. Αυτός ο Τοράλ έχει τεχνική υψηλού επιπέδου. Αν δεν είχε τραυματισμούς, θα ήταν για κορυφαίες ομάδες. Παίζει «δεκάρι» ή πλάγια δεξιά, εκεί τον βάζει ο Νιόπλιας στο 4-3-3. Ο Ντε Γκουζμάν είναι καλός παίκτης επίσης στη μεσαία γραμμή, μπορεί «οχτάρι» και πιο πλάγια. Ο Ναμπί έρχεται από σοβαρό τραυματισμό, αλλά έχει το απρόβλεπτο. Είναι παίκτες με υψηλή τεχνική, με ποιότητα. Αν δεν ήταν εύκολοι στους τραυματισμούς, θα μιλούσαμε για άλλους στόχους για τον ΟΦΗ.

Στην άμυνα;

Είναι σε πολύ καλή κατάσταση ο Πραξιτέλης Βούρος. Μαζί με τον Επασί, τον τερματοφύλακα, δίνουν εμπιστοσύνη στην άμυνα.

Μπροστά «πονάει» ο ΟΦΗ.

Ναι, αν είχε επιθετικούς με λίγο καλύτερη ποιότητα, θα ήταν ακόμα πιο δυνατή ομάδα.

Θα πάρουν σέντερ φορ τον Γενάρη;

Πιθανότατα θα ψάξουν για φορ και για γουίνγκερ. Να σου πω ότι ανακαινίζουν και το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο με νέα έργα, ενώ προσπαθούν να πάρουν και τις εκτάσεις γύρω του.

Πού ανήκουν αυτές;

Είναι κληροδότημα στον δήμο Ηρακλείου.

Πόσα γήπεδα έχει το Βαρδινογιάννειο;

Τρία γήπεδα και έχουν ξεκινήσει έργα για να φτιάξουν και ένα υβριδικό γήπεδο. Οι ακαδημίες έχουν αναδιοργανωθεί με την επίβλεψη του Γιάννη Σαμαρά, που είναι ειδικός σε αυτό, και του Σάββα Κωφίδη!

Πόσα στρέμματα είναι το Βαρδινογιάννειο;

Πενήντα στρέμματα.

Δεν είναι τεράστιο.

Για αυτό πάνε να πάρουν και τις γύρω εκτάσεις, να το μεγαλώσουν.

Προγνωστικά για το ματς με τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί, αλλά ο ΟΦΗ φέτος έχει ομάδα που δύσκολα χάνει. Και ειδικά στην έδρα του με τον κόσμο του.

Θα γεμίσει;

Ναι, έτσι λένε, ότι θα γεμίσει.

Θέλω πρόβλεψη του σκορ. Δεν θα πληρώσεις πρόστιμο αν πέσεις έξω.

Πιστεύω 1-1.

Πού είναι πιο κοντά ο Μπούσης; Στον Μελισσανίδη ή στον Σαββίδη;

Αυτό που αρέσει στον κόσμο είναι ότι δεν πρόσκειται κάπου. Στην αρχή λέγανε ότι είναι του Βαρδινογιάννη. Μετά ότι είναι του Μελισσανίδη. Μετά ότι είναι του Σαββίδη, επειδή νικάει ο ΠΑΟΚ τον ΟΦΗ σε πολλά ματς. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις του ΟΦΗ στα συμβούλια της Σούπερ Λίγκας ότι ακολουθεί δική του πολιτική. Και να σου πω κάτι; Ο Μπούσης έχει πάει στο ΣΕΦ και έχει δει αγώνες του Ολυμπιακού στο μπάσκετ! Είναι φαν του μπάσκετ και παρακολουθεί πολύ τους Μιλγουόκι Μπακς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μού είπε ότι ενώ οι ΜΕΘ έχουν φουλάρει σε όλη την Ελλάδα, στην Κρήτη υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα.

Ναι, δεν έχουμε στο Ηράκλειο σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ ότι είναι αυξημένα τα κρούσματα όπως παντού, είναι ακόμα διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Πού οφείλεται αυτό; Οι Κρητικοί δεν έχουν τη φήμη των πιο υπάκουων...

Υπάρχει ένα σχετικά καλό ποσοστό εμβολιασμού εδώ. Και ευνοεί το κλίμα.

Μπράβο, παίζει μεγάλο ρόλο το κλίμα.

Εδώ έχει κρατήσει καλός ο καιρός. Ευνοεί το κλίμα.