Γιάννης Τσαουσιάνης στο «ΦΩΣ»: «Φαβορί στον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός, μπορεί να βγάλει αντίδραση»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο Γιάννης Ταουσιάνης, ο προπονητής του Λεβαδειακού που νίκησε τον Ολυμπιακό«Ο Νίκας με δουλειά είναι για να παίξει σε μεγάλη ομάδα»!

Γιάννης Τσαουσιάνης στο «ΦΩΣ»: «Φαβορί στον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός, μπορεί να βγάλει αντίδραση»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είχα μάθει από πέρσι ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στον Εργοτέλη και του είχα κάνει συνέντευξη. Μια ομάδα πέρσι ο Εργοτέλης με νέα ελληνόπουλα που χτύπησε την άνοδο έως την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Φέτος πήρε μεταγραφή για πιο ψηλά, πήγε στον Λεβαδειακό που θεωρείται (όπως οι προπονητές μού λένε) το φαβορί για την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Νίκησε τον Ολυμπιακό προχθές στο Κύπελλο, έναν Ολυμπιακό με αρκετούς αναπληρωματικούς. Το να βάλεις όμως τρία γκολ στον Ολυμπιακό είναι θέμα. Διαβάστε τη συνέντευξη του προπονητή του Λεβαδειακού, Γιάννη Ταουσιάνη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/12/2022

Το περιμένατε ότι θα νικούσατε τον Ολυμπιακό;

Όταν αγωνίζεσαι απέναντι σε τέτοιες ομάδες τόσο υψηλού επιπέδου, το πρώτο που θες προετοιμαζόμενος είναι να έχεις ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, καλό πρόσωπο, όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Μπορεί να μην περιμέναμε αυτήν την έκβαση όσον αφορά το σκορ, αλλά αλήθεια το πιστεύαμε ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο.

Γιατί;

Διότι πιστεύαμε στις δυνατότητες που έχουμε ως ομάδα φέτος και στη δουλειά που έχουμε κάνει. Βέβαια, αντιμετωπίσαμε μία σύνθεση του Ολυμπιακού που δεν έχει τη συνοχή και τον ρυθμό που βλέπουμε στον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως αυτό δεν αναιρεί τη σπουδαιότητα της νίκης και της εικόνας που είχαμε ως ομάδα. Κι αυτό γιατί όποιος βρίσκεται στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου.

Πιστεύετε τώρα στην πρόκριση;

Και πριν από το ματς και μετά τη νίκη μας υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι ο Ολυμπιακός. Η ρεβάνς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο μυαλό μου. Μόνο το ματς με την Καλλιθέα στην Αθήνα σκέφτομαι. Το πρωτάθλημα είναι ο κύριος στόχος μας. Όταν έρθει η ρεβάνς, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές, πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερους βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού. Η προσέγγιση η δική μας όμως θα είναι η ίδια. Θα πω πάλι στα παιδιά αυτά που είπα και πριν από το πρώτο ματς. Να μπούμε στον αγώνα, να ζήσουμε την κάθε στιγμή απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο και να προσπαθήσουμε να παίξουμε, όχι να κλέψουμε, όχι να καταστρέψουμε.

Το ότι θα είναι η ρεβάνς δίπλα στις γιορτές δεν είναι καλό για εσάς; Μήπως οι ξένοι του Ολυμπιακού αλλά και οι Έλληνες σκέφτονται το σπίτι τους...

Δεν νομίζω ότι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο μπορεί το μυαλό των παικτών να φύγει από τον αγώνα, πόσω μάλλον παίκτες που βρίσκονται στον Ολυμπιακό.

Έβαζες τον Νίκα με τα φουντωτά μαλλιά επίτηδες πάνω στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να τον εμποδίζει στα κόρνερ;

(γελάει). Αυτό είναι κάτι που δεν το κάναμε μόνο με τον Ολυμπιακό. Προσπαθούμε να κάνουμε δυσκολότερη τη ζωή του τερματοφύλακα! Είναι μια τοποθέτηση συγκεκριμένη.

Και λόγω μαλλιού που είναι φουντωτό και πετάει; Ο Νίκας έτσι όπως είναι... κλείνει την ορατότητα!

(γελάει). Γράψε το έτσι: τον τοποθετούμε πάνω στον τερματοφύλακα λόγω σωματότυπου.

Διέκρινες κάποιον από τον Ολυμπιακό; Ποιος σου άρεσε πιο πολύ;

Στον Ολυμπιακό οι παίκτες έχουν μεγάλη αξία. Αυτός που μου κάνει πάντα εντύπωση, διότι έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο στο διάβασμα του παιχνιδιού, είναι ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα στο να διαβάζει το παιχνίδι. Και με τις τοποθετήσεις του στο γήπεδο και με τις επιλογές του.

Μου το λένε οι προπονητές αυτό, αλλά πολύς κόσμος δεν έχει την ίδια άποψη για τον Μπουχαλάκη. Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια περίπτωση, άλλα να λέει ο κόσμος και άλλα να λένε οι προπονητές.

Πρόσεξε πόσες φορές μέσα στο ματς ο Μπουχαλάκης γυρνάει το κεφάλι του και κοιτάει, τσεκάρει, ελέγχει όλο το γήπεδο. Μπορεί ο κόσμος να μην τον συμπαθεί επειδή δεν είναι φαντεζί ή επειδή δεν είναι ταχύτατος. Όμως πνευματικά είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

H απραξία του Σεμέδο φάνηκε;

Νομίζω πως ναι. Και είναι φυσιολογικό.

Τον θεωρείς κεφάλαιο για την άμυνα άμα βρει τον εαυτό του;

Έτσι έχει δείξει στο παρελθόν.

Ήξερες ότι ο Κρίστινσον δεν βγαίνει καλά στις εξόδους; Όπως ο Βατσλίκ; Επίτηδες έβγαιναν τέτοιες μπαλιές στο τέρμα;

Όχι, αυτό δεν ήταν τακτική επί του συγκεκριμένου αντιπάλου. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε στο παιχνίδι μας.

Γιατί σας λένε όλοι φαβορί για την άνοδο;

Ο Λεβαδειακός στη συνείδηση των πολλών είναι ομάδα Σούπερ Λιγκ. Το έχει κερδίσει με την πολυετή παρουσία του εκεί. Είναι μονόδρομος ο στόχος για εμάς και είναι η επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ. Όλοι εδώ στον οργανισμό δουλεύουμε καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση. Και έχουμε δημιουργήσει ένα γκρουπ παικτών στο οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό. Το γκρουπ αυτό μπορεί να υποστηρίξει τον υψηλό στόχο της ανόδου.

Ποιες ομάδες βλέπεις ως κυριότερες αντιπάλους στον όμιλό σας;

Αυτά τα δείγματα των πέντε πρώτων αγωνιστικών δεν είναι ασφαλή, γιατί οι ομάδες δεν έχουν βρει ρυθμό ακόμα και προέρχονται από μεγάλη περίοδο προετοιμασίας τριών μηνών και παραπάνω. Όμως σίγουρα υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς και έχουν δαπανήσει χρήματα για να φτιάξουν δυνατά ρόστερ.

Πες μου ποιες ομάδες ξεχωρίζεις στον όμιλο.

Η Ρόδος, η Καλαμάτα, τα Χανιά έχουν φτιάξει δυνατά ρόστερ. Η Κηφισιά αγωνιστικά δείχνει να έχει πολλές δυνατότητες. Η Καλλιθέα για να είναι πρώτη αυτήν τη στιγμή σημαίνει ότι κάτι κάνει σωστά. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον Εργοτέλη, ο οποίος είναι παραδοσιακά μία ανταγωνιστική ομάδα.

Πες μου τώρα για τον Νίκα. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες ομάδες;

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Αλλά αν υπάρχει, δικαιολογημένα υπάρχει!

Γιατί; Ποια είναι τα ατού του;

Ο Γιώργος έχει τρομερά αθλητικά προσόντα και χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του και τα περιθώρια εξέλιξης που είναι δεδομένο ότι υπάρχουν, αν καθημερινά δουλεύει και προσπαθεί να ξεπερνάει τον εαυτό του, τότε σίγουρα το μέλλον τού ανήκει.

Μπορεί να φτάσει σε μεγάλη ομάδα;

Βεβαίως, είναι για μεγάλη ομάδα.

Μου είχε πρωτοπεί για αυτόν ο Δημήτρης Σπανός που ήταν πρόπερσι στον Λεβαδειακό.

Ναι, ο Δημήτρης είχε εικόνα. Και εγώ σου είχα πει για αυτόν πέρσι που τον έβλεπα ως αντίπαλο. Είμαστε χαρούμενοι που ο Λεβαδειακός όχι μόνο έχει υψηλούς στόχους ανόδου, αλλά έχει και βασικά στελέχη παιδιά που είναι 19, 20, 21 χρόνων. Ο Λιάγκας, ο Βήχος, ο Τσάπρας, ο Νίκας, ο Βρακάς, ο Αλμπάνης.

Πες μου τις θέσεις τους.

Ο Νίκας «οκτάρι». Ο Λιάγκας και ο Τσάπρας κεντρικοί αμυντικοί. Ο Βρακάς «δεκάρι» και γουίνγκερ. Ο Αλμπάνης γουίνγκερ. Ο Βήχος αριστερό μπακ.

Νέοι σε ηλικία τα 3/4 στην άμυνα;

Ναι.

Δεν είναι κρίμα που και στη Σούπερ Λιγκ 2 παίζουν πολλοί ξένοι; Το βλέπουμε αυτό στην πρώτη κατηγορία, γιατί να το βλέπουμε και στη δεύτερη; Δεν κάνει κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Περισσότερο κακό κάνει για εμένα ότι δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο πρωτάθλημα για να μπορούν να διακριθούν τα ελληνόπουλα. Μπορεί να υπάρχουν ξένοι αλλά υπάρχουν και πολλά ελληνόπουλα τα οποία θεωρώ ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες και ποιότητα. Όμως η Σούπερ Λιγκ 2 δυστυχώς δεν έχει ανάλογο επίπεδο ως οργάνωση πρωταθλήματος, ώστε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να εξελιχθούν.

Λες για το Τετάρτη - Κυριακή - Τετάρτη;

Από πού να το πιάσει κανείς... Από τους αγωνιστικούς χώρους που κάποιοι είναι σε άσχημη κατάσταση; Από το… ξεκινάμε δεν ξεκινάμε; Από το ότι έδιναν άδειες σε κάποιες ομάδες και μετά δεν έδιναν; Αδικούν τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές.

Πώς άφησες τον Εργοτέλη στον οποίο έκανες πολύ καλή δουλειά με νέα παιδιά και λίγο έλειψε να ανεβείτε πέρσι στη Σούπερ Λιγκ;

Κάθε πράγμα στη ζωή μας έχει μια αρχή και ένα τέλος. Κάπως έτσι έγινε και με τον Εργοτέλη. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τα δύο χρόνια που πέρασα εκεί και πόσο με βοήθησε αυτό το κλαμπ να εξελιχθώ.

H AEK μπορεί να πιάσει τον Ολυμπιακό ή το πρωτάθλημα τελείωσε στη Σούπερ Λιγκ;

Κοιτάξτε. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει ένα βαθμολογικό προβάδισμα από την ΑΕΚ, αλλά δεν είναι μόνο οι βαθμοί, βλέπεις και τη δυναμική των ομάδων. Ο Ολυμπιακός, εκτός από την ποιότητα που έχει, δείχνει και αρκετά κυνικός φέτος. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να χάσει τον τίτλο. Αν και η ΑΕΚ έχει σαφώς καλύτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά από πέρσι. Και δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τους παίκτες του Ολυμπιακού που θα πάνε στο Κόπα Άφρικα.

Πες μου για τον Νίλι.

Ο Νίλι με την παρουσία του χρόνια στην Ελλάδα αλλά ειδικά με τη φετινή παρουσία του δικαιολογεί για ποιον λόγο είχε βρεθεί στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Μεχία;

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτό το παιδί. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και είναι τιμή μας που τον έχουμε στην ομάδα. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά για τα οποία θα έπρεπε να μιλήσω.

Δεν χωράει η συνέντευξη, δεν μπορούμε να πούμε για όλους.

Γράψε ότι έχω σεβασμό στην ποδοσφαιρική αξία και των άλλων παιδιών.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ματς με τον ΟΦΗ τώρα για τον Ολυμπιακό; Είναι ματς στο οποίο χωράνε και τα τρία αποτελέσματα;

Θεωρητικά υπάρχει φαβορί στο ματς, αλλά επειδή γνωρίζω τις συνθήκες που δημιουργεί σε εκείνο το γήπεδο ο κόσμος, συν το γεγονός ότι ο ΟΦΗ έχει αποκτήσει πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο, θεωρώ ότι το ματς είναι ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα. Τα περισσότερα όμως ποσοστά είναι υπέρ του Ολυμπιακού λόγω ποιότητας και λόγω του ότι μπορεί να βγάλει αντίδραση μετά την ήττα στη Λιβαδειά.

Από τους ξένους προπονητές στις ξένες ομάδες ποιον θαυμάζεις και παρακολουθείς περισσότερο;

Γενικά παρακολουθώ υψηλού επιπέδου ματς και προπονητές προσπαθώντας να παίρνω ιδέες. Περισσότερο στη σκέψη πλησιάζω στις αντιλήψεις που έχει ο Γκουαρντιόλα, ο οποίος έφερε τρομερές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

Τι τακτική, τι σχηματισμό παίζεις;

Σημασία δεν έχει τόσο ο σχηματισμός όσο η φιλοσοφία.

Ποια είναι η δική σου φιλοσοφία;

Η δική μου φιλοσοφία πάνω στο ποδόσφαιρο έχει να κάνει με το παιχνίδι κυριαρχίας. Αυτό σχετίζεται και με την ομάδα στην οποία βρίσκεσαι και με το ρόστερ που διαθέτεις. Θέλω να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας με παιχνίδι συνεργασιών σε όσο το δυνατόν υψηλότερη ταχύτητα και μέσα από αυτό να βγάλουμε την επιθετικότητά μας. Όταν δεν έχουμε την μπάλα, θέλω να είμαστε πιεστικοί, να μη δίνουμε χώρο και χρόνο στον αντίπαλο να σκεφτεί τις ενέργειές του, ώστε να την ανακτήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.