Ο επί 4 χρόνια φυσικοθεραπευτής του Ολυμπιακού, Σήφης Κλειδής: «Ο Ελ Αραμπί κρατάει κι άλλα χρόνια»

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή δεν είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, σήμερα θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το τι γίνεται στον Ρέντη.

Ο επί 4 χρόνια φυσικοθεραπευτής του Ολυμπιακού, Σήφης Κλειδής: «Ο Ελ Αραμπί κρατάει κι άλλα χρόνια»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στο χορτάρι αλλά και τα όσα έχουν προηγηθεί πριν και μετά το ματς. Μίλησα με τον Σήφη Κλειδή, φυσικοθεραπευτή επί τέσσερα χρόνια του Ολυμπιακού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/12/2021

Πριν ξεκινήσουμε μού είπες ότι από μικρός το όνειρό σου ήταν να πας στον Ολυμπιακό.

Αυτό ήταν το όνειρό μου. Έβλεπα ματς του Ολυμπιακού και πανηγύριζα με τέτοιον τρόπο που μου έλεγε η μάνα μου «σε πληρώνει ο Ολυμπιακός και κάνεις έτσι;». Και τελικά τα έφερε η ζωή να δουλέψω για την αγαπημένη μου ομάδα για τέσσερα σχεδόν χρόνια.

Πότε έφυγες;

Αυτό το καλοκαίρι, παραιτήθηκα γιατί ήθελα να ζήσω περισσότερο χρόνο με το μωρό που ήρθε στην οικογένεια, ήταν πολλά τα ταξίδια και οι υποχρεώσεις, είχα και τον δικό μου χώρο πλέον. Έφυγα με τις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους της ομάδας. Ευχαριστώ πολύ τον γιατρό Χρήστο Θέο και τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη που σεβάστηκαν την επιθυμία μου να έχω περισσότερο χρόνο με το παιδί μου. Θυμάμαι που έλεγα στον πατέρα μου μικρός «σε παρακαλώ να πάμε ένα ταξίδι με τον Ολυμπιακό» και τελικά έκανα τόσα πολλά ταξίδια εντός ομάδας. Βοήθησε ο Θεός και το όνειρό μου εκπληρώθηκε.

Πώς είναι το σωστό; Φυσιοθεραπευτής ή φυσικοθεραπευτής;

Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπεία με φυσικά μέσα. Η δουλειά μας γίνεται μέσω κινησιοθεραπείας, μέσω χειρομαλάξεων και μέσω ηλεκτροθεραπείας, ώστε να μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο τους αθλητές για να αποδίδουν τα βέλτιστα.

Καθημερινά;

Καθημερινά και ασταμάτητα. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει συντήρηση στους παίκτες, ώστε μετά από κάθε προπόνηση να μπορούν να δεχτούν τα επόμενα φορτία. Γίνεται και πριν και μετά από κάθε προπόνηση.

Πώς λειτουργεί;

Αυτό που κάνει η θεραπεία είναι η αποσυμφόρηση του μυϊκού συστήματος, ώστε να είναι ξανά φρέσκο να υποδεχτεί όλες τις καταπονήσεις που δέχεται ο ποδοσφαιριστής κατά την προπόνηση. Το πιο σημαντικό σε μια ομάδα είναι να έχει τον παίκτη υγιή. Να μην τραυματίζεται. Θέλω να πω εδώ ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν καταπληκτικό γυμναστή, τον Μουρίκη, ο οποίος παίρνει το μάξιμουμ από τους παίκτες και είναι τρομερός γνώστης. Αυτό φαίνεται και στο γήπεδο με τη φυσική κατάσταση που έχει η ομάδα. Επίσης, θα ήθελα να πω για τον πιο παλιό φυσικοθεραπευτή του Ολυμπιακού, τον Λυκουρέση, ο οποίος είναι εξαιρετικός επαγγελματίας, έχουν περάσει πολλοί από τα χέρια του. Και επίσης να μην ξεχάσω τον Άρη Χελιουδάκη, ο οποίος ήταν πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα και έχει συμβάλει σε όλα τα πρωταθλήματα.

Πες μου για τις εναλλαγές κρύο - ζεστό.

Πάγος μετά την καταπόνηση. Ζέσταμα σε κρεβάτι στα αποδυτήρια πριν από τους αγώνες. Ο Ρέντης έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τρομερά μηχανήματα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Υπάρχει ειδικός χώρος για το κρύο, μπαίνουν οι ποδοσφαιριστές με ειδική ρύθμιση της θερμοκρασίας. Πέρα από τα μηχανήματα κρυοθεραπείας. Υπάρχει ειδικός χώρος εκεί που είναι η πισίνα, με θερμοστάτη. Με στάνταρ θερμοκρασία στον πάγο, δηλαδή και πέντε παίκτες να μπουν μέσα, να μην ανέβει η θερμοκρασία.

Πότε μπαίνουν στον πάγο;

Μετά την προπόνηση και μετά τις χειρομαλάξεις που είναι πολύ ζεστοί. Η εναλλαγή του ζεστού με το κρύο προσφέρει φουλ αιμάτωση. Να σημειώσεις κάτι σε παρακαλώ. Μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό είναι ο γιατρός, ο Χρήστος Θέος. Εκτός από τεράστιος ορθοπεδικός και χειρουργός, έχει μεγάλες γνώσεις και στη γενική Ιατρική. Είναι ο κινητήριος μοχλός σε ό,τι αφορά την υγεία όλων στον Ρέντη. Και είναι μεγάλη καρδιά, καταπληκτικός άνθρωπος.

Η γνώμη σου για τον Μαρτίνς;

Δίκαιος, εργατικός, ερχόταν σε έναν έναν και μας χαιρετούσε, κύριος σε όλα του. Προπονητής αξίας σε όλα του! Και σε δουλειά και σε χαρακτήρα. Είχε σχέση προσωπική με τον καθένα μας.

Ποιος παίκτης σε εντυπωσίασε περισσότερο με το μυϊκό του σύστημα; Πέρασαν από τα χέρια σου…

Ο Σισέ! Τρομερά προσόντα σωματικά, είναι φόβητρο για τους αντιπάλους. Τρομάζεις μόνο που τον βλέπεις δίπλα σου. Ψηλός, δυνατός και γρήγορος. Και είναι πάρα πολύ καλό παιδί, ευαίσθητο. Ηγετικές μορφές στην ομάδα ήταν ο Αβραάμ και ο Τοροσίδης. Μακράν. Με δύο κουβέντες τους μπορούσαν να δώσουν πάθος σε όλη την ομάδα να βγει έξω να κερδίσει. Είχαν τη νοοτροπία του νικητή. Ο κόσμος βλέπει την ομάδα στο χορτάρι, αλλά δεν ξέρει ότι το μυστικό για τις νίκες δεν είναι μόνο η ποιότητα αλλά και η νοοτροπία. Και το πολύ καλό κλίμα.

Ο Ελ Αραμπί, η αδυναμία μου, θα αντέξει κι άλλα χρόνια;

Τρομερός Ελ Αραμπί! Πιστεύω θα αντέξει, διότι προσέχει πολύ το σώμα του, είναι πολύ καλός επαγγελματίας, έχει καλή νοοτροπία. Παίζει μέχρι και άμυνα, παίζει όπου του ζητήσει ο προπονητής. Ενώ είναι εξαιρετικός γκολτζής, θυσιάζεται αν του το ζητήσουν για την ομάδα, να παίξει πιο πίσω. Εδώ θα ήθελα να πω κάτι και για δύο ελληνόπουλα, τον Μπουχαλάκη και τον Μασούρα. Σοβαρά παιδιά. Άψογοι επαγγελματίες. Είναι ό,τι καλύτερο ως κορμός για μία ομάδα, χρειάζονται οι Έλληνες. Όπως και ο Φορτούνης. Είναι απόλαυση για εμένα η τεχνική του Φορτούνη όταν παίζει. Απόλαυση. Ο καλός Φορτούνης κάνει τη διαφορά.

Μεγαλύτερη στενοχώρια;

Η ήττα στον τελικό Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Αν με άφηνες, θα γύριζα και με τα πόδια από το ΟΑΚΑ. Και το ματς με τη Γουλβς. Εκείνη τη σεζόν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ! Ήμασταν πολύ άτυχοι, έσκασε ο κορονοϊός και έκλεισαν το Καραϊσκάκη, τι ατυχία ήταν αυτή. Αν παίζαμε με τον κόσμο μας, είχε τέτοια φόρα η ομάδα που θα ήταν αλλιώς το πρώτο ματς. Είχαμε ομαδάρα, μπορούσαμε να την περάσουμε τη Γουλβς. Θυμάσαι μέσα σε μία εβδομάδα τι κάναμε στην Τούμπα και στο Λονδίνο με την Άρσεναλ…

Λάδι βάζεις στο μασάζ;

Ναι, βέβαια.

Τι λάδι;

Αμυγδαλέλαιο και κάτι άλλο που μην το γράψεις, βοηθάει για τα αιματώματα, μη λέμε τα μυστικά στους άλλους.

Ο Φορτούνης πιστεύεις θα επανέλθει ομαλά μετά από δύο χιαστούς;

Θα επανέλθει. Δεν ξέρω τώρα πώς δουλεύει, όμως τον είχα ζήσει πώς δούλεψε μετά τον πρώτο χιαστό. Είχε κάνει τρομερή προσπάθεια για την αποκατάστασή του.

Μεγαλύτερη χαρά;

Με τη Μίλαν! Διότι ήταν ένα ματς που για την πρόκριση χρειαζόμασταν νίκη με διαφορά δύο γκολ, υπήρχε μεγάλο άγχος, αλλά το πιστεύαμε πολύ θυμάμαι. Ήταν ένα μικρό θαύμα εκείνο το 3-1. Έγιναν τρομερά πανηγύρια μετά. Βγάζει υγεία ο οργανισμός, Θέμη. Υπάρχει μεγάλη οργάνωση σε όλα, από την κορυφή, τον πρόεδρο, μέχρι τους φροντιστές. Ο πρόεδρος λατρεύει την ομάδα και σε παθιάζει, όσοι δουλεύουν στον Ολυμπιακό γουστάρουν να δουλεύουν και για εκείνον.

Προκαλεί φόβο όταν έρχεται στον Ρέντη;

Σεβασμό προκαλεί. Άκου τώρα κάτι, είναι τρελό, όταν πήγαινα σχολείο σε διάβαζα στο «ΦΩΣ» και τώρα σου δίνω συνέντευξη. Είναι απίστευτο πώς περνάνε τα χρόνια. Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός.

Πόσων χρόνων είσαι τώρα;

31.

Με τι τρόπο γίνεται καλύτερα το μασάζ; Σαν ζυμάρι ή και με χτυπήματα;

(γελάει). Θέλει τεχνική, μωρέ. Πρέπει ο θεραπευτής να νιώθει τον ιστό και ανάλογα να βάζει την πίεση που πρέπει. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση των παικτών μετά τα φορτία που δέχονται και έχει επενδύσει σε αυτό.

Σε ρωτάω πράγματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα και σε εμάς, να βάζουμε τη γυναίκα μας να μας τα κάνει. Ποιο σημείο είναι το πιο σημαντικό για μασάζ; Σπονδυλική στήλη; Σβέρκος; Πατούσες;

Για τους ποδοσφαιριστές είναι ο τετρακέφαλος και ακόμα περισσότερο οι οπίσθιοι μηριαίοι.

Εγώ ξέρω πού είναι αυτοί, πες όμως για όποιον δεν ξέρει.

Είναι μια ομάδα μυών που περιλαμβάνουν τον δικέφαλο, τον ημιμεβρανώδη και τον ημιτενοντώδη.

Για να καταλάβει ο κόσμος, πίσω από το μπούτι. Ενώ ο τετρακέφαλος είναι στο μπροστινό μέρος στο μπούτι.

Σωστά. Στο πίσω μέρος είναι συχνές οι θλάσεις.

Γιατί;

Στο σταμάτημα, όταν τρέχει και φτάνει στην μπάλα και φρενάρει, εκεί είναι συχνές οι θλάσεις. Και ο τετρακέφαλος είναι πολύ σημαντικός διότι είναι ο μυς που κάνει την κίνηση για να σουτάρει ο ποδοσφαιριστής. Σε ό,τι αφορά αυτό που με ρώτησες πιο πριν, σημαντικά σημεία για τη θεραπεία είναι και οι πατούσες και η μέση.

Πώς θες να κλείσουμε;

Να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον σύλλογο για όλες τις στιγμές που ζήσαμε.