Ανδρέας Μπονόβας: «Πρέπει να έχουν γυάλινο μάτι» - Χριστόδουλος Θεοδωρίκας: «Αυτοί δεν ξέρουν μπάλα»

Ανδρέας Μπονόβας που είχε παίξει Εθνική Ανδρών ως παίκτης του ΠΑΣ. Και ο πρόεδρος των «Μπλου Βαγέρος» του ΠΑΣ Χριστόδουλος Θεοδωρίκας. «Το βλέπεις αυτό το τανκ τον Περέα; Είχα χρόνια να δω επιθετικό να ρίχνει ξύλο στους αμυντικούς»! «Αυτοί στον Παναθηναϊκό δεν ξέρουν μπάλα»! 

Ανδρέας Μπονόβας: «Πρέπει να έχουν γυάλινο μάτι» - Χριστόδουλος Θεοδωρίκας: «Αυτοί δεν ξέρουν μπάλα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο Ανδρέας Μπονόβας. Είχε κληθεί στην Εθνική ενώ ήταν ακόμα στον ΠΑΣ! Πριν πάει στον Ολυμπιακό. Ενθουσιασμένος με αυτά που βλέπει στην ομάδα των Ιωαννίνων και δεν μασάει τα λόγια του...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/11/2022

Πότε κλήθηκες για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών;

Έπαιξα βασικός με την Εθνική ανδρών στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Ανατολική Γερμανία και νικήσαμε 2-0 τον Μάρτιο του 1986. Ήμουν ακόμα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Με είχε καλέσει ο Μίλτος Παπαποστόλου. Το επόμενο καλοκαίρι πήγα στον Ολυμπιακό. Έχω 20 συμμετοχές με την Εθνική ανδρών. Και όλες οι συμμετοχές με την Εθνική ελπίδων, την ολυμπιακή ομάδα και τη μεσογειακή ομάδα ήταν με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Τον παρακολουθείς τον ΠΑΣ;

Ε, βέβαια, αφού εκεί γεννήθηκα. Έπαιξα πέντε χρόνια εκεί πριν πάω στον Ολυμπιακό και άλλα δύο χρόνια πριν κλείσω την καριέρα μου, σύνολο επτά.

Τέτοιο αριστερό μπακ σαν του ΠΑΣ έχουν πολλές ομάδες στο πρωτάθλημα;

Γιατί, δεξί μπακ σαν του ΠΑΣ έχουν; Το δικό μας παιδί, ο Σάλιακας. Να σου πω κάτι, Θέμη; Και οι δύο μπακ του ΠΑΣ Γιάννινα θα μπορούσαν να παίξουν στον Ολυμπιακό! Αυτή είναι η γνώμη μου. Εθνική ομάδα είναι ο Σάλιακας.

Τι άλλο σου αρέσει σε αυτήν την ομάδα;

Ο ΠΑΣ διαβάζει τον αντίπαλο! Είναι φοβερό το σκάουτινγκ που κάνουν. Σε όλα τα ματς είναι διαβασμένοι, ξέρουν πού χτυπάνε. Πιέζουν μαζικά πιο πίσω, περιμένουν και χτυπάνε στην κόντρα επίθεση. Βλέπω έναν προπονητή που φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ καλά την ομάδα από το καλοκαίρι. Και είναι νέα ομάδα, άλλαξε παίκτες, έφυγαν καλοί παίκτες. Τραυματίστηκε σοβαρά και ο Κόντε, η μεγάλη τους μεταγραφή. Αλλά όσους πήραν, τους βγήκαν! Είναι ομάδα που παίζει έξυπνα, δεν καταστρέφει.

Περέα;

Το βλέπεις αυτό το τανκ; (γελάει).

Εμένα μου λες αν το βλέπω; Συνέντευξη τού είχα κάνει.

Μόνος του τους παίζει μπροστά! Είχα χρόνια να δω επιθετικό να ρίχνει ξύλο στους αμυντικούς! Είναι φοβερό το πώς παίζει για την ομάδα αυτό το παιδί. Έχει τέτοια αγάπη στο ποδόσφαιρο και δίψα να διακριθεί. Πόσες ομάδες έχουν τέτοιο τανκ, ρε Θέμη;

Και τον πούλησε ο Παναθηναϊκός για λιγότερο από 100 χιλιάρικα.

Θα τρελαθούμε, αυτοί εκεί πρέπει να έχουν... γυάλινο μάτι!

Χριστόδουλος Θεοδωρίκας

«Όχι ρε φίλε, αυτοί δεν ξέρουν μπάλα!..»

Του τηλεφωνώ συχνά γιατί ξέρει μπάλα και βλέπει τον ΠΑΣ Γιάννινα πολλά χρόνια πιστά, δεν χάνει ματς. Θυμάμαι και ότι μου έλεγε ότι ο Μαυροπάνος θα πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό όταν καλά καλά δεν ήξερε ο κόσμος το όνομα του Μαυροπάνου. Χριστόδουλος Θεοδωρίκας, πρόεδρος των «Μπλου Βαγέρος».

Υπάρχει άλλο τέτοιο αριστερό μπακ στο πρωτάθλημα σαν τον Πίρσμαν;

Με τέτοια τεχνική κατάρτιση δεν υπάρχει άλλος. Αυτός έχει και το αριστερό και το δεξί, κάνει ασίστ λες και είναι δεξιοπόδαρος.

Πότε είχατε ξανά εσείς τέτοιο αριστερό μπακ;

Δεκαετία '70. Πιο πρόσφατα είχαμε τον Κούρτη, πιο πριν τον Κατερίνη, αλλά τέτοια κλάση δεν ήταν.

Αμυντικά μπάζει;

Όχι, όχι.

Και παίκτες που ρώτησα το ίδιο μου είπαν.

Καλός είναι και αμυντικά, όμως το μεγάλο ατού του είναι μπροστά. Ο προπονητής τον βάζει πολύ ψηλά όταν θέλει να επιτεθεί.

Ποια ομάδα του ΠΑΣ είναι καλύτερη, η περσινή ή η φετινή;

Η φετινή. Έχουμε περισσότερη αξιοπιστία ως ομάδα. Θα σου πω μόνο τούτο. Πέρσι νικούσαμε 0-2 στην έδρα του Άρη και έληξε 2-2. Φέτος νικούσαμε 0-2 στην έδρα του Άρη και έληξε 0-5!

Περέα;

Αν βάλει κι άλλα γκολ, θα πουληθεί με εκατομμύρια. Φοβερά ταχύς παίκτης και με την μπάλα και χωρίς την μπάλα. Και με καλό κοντρόλ. Γυρνάει και μαρκάρει, έχει τα πάντα, απορώ πώς τον άφησε να φύγει ο Παναθηναϊκός.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Πρωτάθλημα ή Κύπελλο! Αν ήμασταν στην Αγγλία, θα μπορούσε το όνειρο αυτό να είναι ρεαλιστικό, όπως το έκανε η Λέστερ. Τώρα παίζουμε στα Γιάννινα με την ΑΕΚ, αν τη νικήσουμε την πλησιάζουμε στον έναν βαθμό. Με όλους τους μεγάλους έχουμε πάει πολύ καλά. Νικήσαμε στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ, νικήσαμε τον Παναθηναϊκό, νικήσαμε τον Άρη 0-5 στη Θεσσαλονίκη, με τον Ολυμπιακό χάσαμε δύσκολα.

Θυμάσαι ποτέ την ίδια χρονιά τέτοιες μεγάλες νίκες του ΠΑΣ Γιάννινα σε ΠΑΟΚ και σε Άρη στη Θεσσαλονίκη;

Όχι, δεν θυμάμαι.

Ποια η βασική διαφορά στο παιχνίδι του ΠΑΣ φέτος σε σχέση με πέρσι;

Πέρσι υπήρχε πολύ πάσινγκ γκέιμ. Ενώ φέτος φεύγει γρήγορα η μπάλα μπροστά, με δυο τρεις μπαλιές πάμε για γκολ. Επίσης πέρσι η ομάδα πίεζε πολύ ψηλά. Φέτος δεν πιέζει ψηλά.

Μήπως ο τραυματισμός του Κόντε έκανε καλό τελικά;

Όχι απαραίτητα. Αν έπαιζε ο Κόντε, θα πήγαινε δεξιά ο Περέα που εκεί είναι ακόμα καλύτερος.

Στον Παναθηναϊκό λέγανε ότι δεν ξέρει μπάλα.

Όχι ρε φίλε, αυτοί δεν ξέρουν μπάλα! Γι' αυτό έχουν τον Παναθηναϊκό εκεί που τον έχουν.

Πώς βλέπεις το ματς με την ΑΕΚ;

Δύσκολο. Να βάλουν ξένους διαιτητές. Η δεύτερη στη βαθμολογία με τον τέταρτο στη βαθμολογία παίζουν.

Ποιο είναι το ταβάνι της ομάδας φέτος;

Δεν τον έχω για τόσο δυνατό τον Άρη όσο έλεγαν. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε κοντά με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, να είμαστε στην τετράδα όπως είμαστε τώρα.