Γκιγιέρμο Αμπασκάλ: «Αν μου χάριζαν παίκτη, θα ήθελα τον Μπουχαλάκη»

Απολαυστικός ο 32χρονος Ισπανός προπονητής του Βόλου, Γκιγιέρμο Αμπασκάλ, σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Γκιγιέρμο Αμπασκάλ: «Αν μου χάριζαν παίκτη, θα ήθελα τον Μπουχαλάκη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Βόλος είναι μία ενδιαφέρουσα ομάδα, είναι τέταρτη στη βαθμολογία, πολύ κοντά στον τρίτο ΠΑΟΚ, έχανε 4-1 από τον ΠΑΟΚ και το έκανε 4-4 μέσα στην Τούμπα, έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχει βάλει πιο πολλά γκολ και από τον Ολυμπιακό! Έχει δεχτεί βεβαίως και πολλά γκολ. Όταν όμως έχει βάλει 17 γκολ ο Βόλος, ενώ ο Ολυμπιακός έχει βάλει 14, είναι ομάδα που αξίζει να ψαχτείς τι κάνουν εκεί. Και ακόμα περισσότερο επειδή έχει προπονητή έναν Ισπανό 32 χρόνων!

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γκιγιέρμο Αμπασκάλ, μίλησα εκτενώς μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έξυπνο άνθρωπο. Ευχαριστώ τον τεχνικό διευθυντή Άκη Πέτρου και τον βοηθό προπονητή Κώστα Μπράτσο για τη βοήθειά τους. Ο Άκης Πέτρου έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχή πρόσληψη αυτού του προπονητή.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/11/2021

Είστε 32 χρόνων, άλλοι παίζουν ποδόσφαιρο ακόμα. Είναι μειονέκτημα για εσάς η ηλικία ή πλεονέκτημα;

Πιστεύω ότι είναι πλεονέκτημα.

Γιατί;

Διότι δεν είναι ένα δυο χρόνια που κάνω προπονητική. Από τα 19 μου που σταμάτησα το ποδόσφαιρο συνεχώς προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα πάνω στην προπονητική. Οι ποδοσφαιριστές που παίζουν μέχρι τα 35 και μετά γίνονται προπονητές δεν έχουν επαρκή χρόνο για αυτήν τη μετάβαση στο προπονητικό κομμάτι.

Πότε πήρατε το δίπλωμα UEFA PRO;

Αν θυμάμαι καλά πριν από έξι χρόνια από την ομοσπονδία της Μαδρίτης.

Είθισται τέτοιο δίπλωμα τόσο μικρός;

Όχι, δεν είναι νορμάλ. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά δεν συνηθίζεται διότι υπάρχει χρονική διαδικασία με τα προηγούμενα διπλώματα για να φτάσεις να πάρεις το δίπλωμα αυτό. Θέλει χρόνια.

Πόσων χρόνων πήρατε το πρώτο προπονητικό δίπλωμα;

Στα 22 μου!

Το παράδειγμα του νέου σε ηλικία Νάγκελσμαν που τον πήρε η Μπάγερν και τον έκανε τον πιο ακριβό προπονητή στην Ιστορία του ποδοσφαίρου έφερε μόδα; Έφερε νέα τάση;

Αυτός είναι το παράδειγμα, το πρότυπο, αλλά υπάρχουν κι άλλοι νέοι προπονητές που είναι ικανοί. Και πρέπει να δούμε την εμπιστοσύνη κάποιων ομάδων στο πρόσωπό τους. Όπως η Σάλτσμπουργκ, όπως η Χόφενχαϊμ. Δείξανε τον δρόμο, δώσανε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Το μυστικό κάθε ομάδας βρίσκεται στο τιμ. Πίσω από κάθε προπονητή υπάρχει ένα επιτελείο, τεχνικός διευθυντής, τμήμα σκάουτινγκ που φέρνει τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η ομάδα, αυτή η οργάνωση φέρνει την επιτυχία.

Το καλύτερο «σχολείο» ποιο ήταν για εσάς;

Η Μπαρτσελόνα στη Μασία που ήμουν ως νεαρός παίκτης, εκεί είδα τη μέθοδο. Και η Σεβίλλη στην οποία εργάστηκα στο τμήμα ανάλυσης στατιστικών, έζησα τη νοοτροπία να κερδίζουν συνέχεια. Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης με τον οποίο συνεργαζόμουν, ο Μανουέλ Λίγιο, τώρα είναι βοηθός του Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι! Στη Σεβίλλη πήρα τα περισσότερα μαθήματα.

Τι ομάδα είστε;

Σεβίλλη από 3-4 χρόνων που με πήγαν στο γήπεδο.

Κανέναν που να είναι Μπέτις δεν έχετε στην οικογένεια;

(γελάει). Είμαστε όλοι στην οικογένεια Σεβίλλη!

Γκουαρντιόλα, Μουρίνιο ή Κλοπ;

Τρεις μεγάλοι προπονητές με τρεις φιλοσοφίες διαφορετικές και με πολλές επιτυχίες όλοι τους. Αν πρέπει να διαλέξω έναν, προτιμώ την ταχύτητα με την οποία παίζουν οι ομάδες του Κλοπ.

Ποια είναι η προπονητική φιλοσοφία σας;

Να έχει τη νοοτροπία η ομάδα μου να κερδίζει συνέχεια. Να κυριαρχεί η ομάδα μου στο γήπεδο. Να έχουμε την ικανότητα να κυριαρχούμε και με την μπάλα και χωρίς αυτήν. Όταν έχεις γρήγορους παίκτες, να τους χρησιμοποιείς εκεί που μπορείς να εκμεταλλευτείς την ταχύτητά τους. Να ξέρεις σε ποιο κλαμπ είσαι, ποιος είναι ο στόχος και τι θέλουν οι οπαδοί.

Σε ποιες θέσεις είναι πιο σημαντική η ταχύτητα;

Η ταχύτητα για εμένα έχει δύο μέρη: είναι η δρομική που τη θες για τους εξτρέμ και τους πλάγιους μπακ, είναι και η νοητική, δηλαδή η γρήγορη σκέψη που πρώτα πρέπει να την έχουν οι στόπερ, ώστε να βγαίνουν πρώτοι πάνω στην μπάλα, καθώς και αυτοί που παίζουν εσωτερικά στις γραμμές του γηπέδου. Λόγου χάρη η ευθύνη που έχει το «8άρι» και το «10άρι» είναι να ενώνουν όλες τις γραμμές του γηπέδου.

Τι σχηματισμό παίζετε;

Αυτό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες των παικτών που έχεις κάθε φορά. Αλλά εγώ προτιμώ το 4-3-3 γιατί καταλαμβάνει περισσότερους χώρους μέσα στο γήπεδο.

Τι είδους 4-3-3;

Με ένα «6άρι» και δύο εσωτερικούς μέσους μπροστά του. Ή με ένα «6άρι», ένα «8άρι» και ένα «10άρι» για πιο δημιουργικό επιθετικό παιχνίδι.

Ποια είναι η πιο σημαντική θέση για εσάς στο ποδόσφαιρο;

Το «6άρι»! Είναι το θερμόμετρο της ομάδας.

Το καλύτερο «6άρι» στον κόσμο; Ο Καντέ;

Υπάρχουν κι άλλοι. Εμένα μου άρεσε πολύ ο Πίρλο. Πώς ξεκινούσε από τις πίσω γραμμές και έβγαινε μπροστά. Ο Τσάβι, ο Μπουσκέτς.

Θέλετε, δηλαδή, δημιουργικό «6άρι».

Ναι, δεν θέλω δυνατό και να πηδάει, αλλά κάποιον με γρήγορη σκέψη, έξυπνο στο μυαλό. Βέβαια, ο Καντέ που μου είπατε είναι έξυπνος και δυνατός και με καλή τεχνική. Αλλά ο Καντέ μπορεί να μην είχε την ίδια απόδοση που έχει στην Αγγλία αν έπαιζε στην Ισπανία...

Είστε οπαδός κάποιας ομάδας εκτός Ισπανίας;

Όχι, μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο είτε είναι 12χρονα παιδιά είτε είναι Τσάμπιονς Λιγκ.

Ποιο πρωτάθλημα παρακολουθείτε πιο πολύ;

Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα και βέβαια το ισπανικό. Από το ίδιο συνδρομητικό κανάλι εδώ.

Έχετε γνώμη γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βολοδέρνει;

Θα σας πω. Είχε πάντα έναν προπονητή, ο οποίος εκτός από προπονητής αποδείχθηκε εξαιρετικός μάνατζερ. Αυτός ο προπονητής και μάνατζερ είχε φτιάξει ένα εξαιρετικό μίγμα με ντόπιους παίκτες και καλούς ξένους. Όταν έκλεισε ο κύκλος του Άλεξ Φέργκιουσον, δεν δόθηκε χρόνος για να συνεχιστεί το πρότζεκτ. Όταν αλλάζεις προπονητή κάθε δύο χρόνια, όταν αλλάζεις παίκτες κάθε δύο χρόνια, δεν μπορεί να συνεχιστεί το πρότζεκτ.

Μια χαρά τα λέτε, μήπως είστε κρυφοΜάντσεστερ;

Όχι (γελάει).

Προληπτικός είστε; Έχετε γούρια;

Καθόλου. Πιστεύω μόνο στη δουλειά.

Πόσοι παίκτες για εσάς πρέπει να πατάνε αντίπαλη περιοχή;

Το λιγότερο τέσσερις!

Γιατί;

Για να μπορείς να έχεις γεμάτες όλες τις γραμμές για σουτ.

Δηλαδή;

Να έχεις παίκτη στο πρώτο δοκάρι, στη μέση, στο δεύτερο δοκάρι και έναν λίγο πιο πίσω στο ύψος του πέναλτι. Όμως, αν βρεις ελεύθερο χώρο, και ένας παίκτης κάποιες φορές μπορεί να αρκεί.

Γουστάρω που μιλάμε για μπάλα, στην Ελλάδα υπάρχει μία νοοτροπία φασιστική και δεν επιτρέπουν πολλές ομάδες σε παίκτες και προπονητές να δίνουν κανονικές συνεντεύξεις. Έχετε μπει ποτέ στο Καραϊσκάκη;

Όχι, ποτέ. Πριν από δύο χρόνια είχα έρθει στην Αθήνα, αλλά επισκέφθηκα πολιτιστικά μνημεία.

Τι σας άρεσε πιο πολύ;

Η Ακρόπολη.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Εγώ ονειρεύομαι κάθε μέρα! Και την εβδομάδα του αγώνα ονειρεύομαι να κερδίσω τον αγώνα. Όταν τελειώνει ο αγώνας, ξεκινάει το καινούργιο μου όνειρο που είναι να κερδίσω το επόμενο ματς!

Πιο πολλούς Έλληνες νεαρούς παίκτες πρέπει να έχει το ελληνικό πρωτάθλημα;

Ξεκάθαρα θα έπρεπε! Γιατί πιστεύω ότι η επιτυχία ενός έθνους, μίας χώρας, είναι να έχει ποδοσφαιριστές που παίζουν στη χώρα. Πρέπει να κοιτάτε να επενδύετε στους δικούς σας παίκτες, να βελτιώνετε τους δικούς σας παίκτες και ό,τι δεν μπορείς να βρεις εγχώριο να το ψάχνεις έξω.

Αν μπορούσατε να πάρετε δύο παίκτες από τον Ολυμπιακό, δύο από τον ΠΑΟΚ και δύο από την ΑΕΚ, ποιους θα παίρνατε;

Προτιμώ τους δικούς μου παίκτες!

Αν ερχόταν ο Άγιος Βασίλης και σας έλεγε «πάρε έναν παίκτη από τον Ολυμπιακό δωρεάν», ποιον θα παίρνατε;

Θα έπαιρνα τον Έλληνα, τον Μπουχαλάκη!

Περίεργη απάντηση.

Όχι περίεργη.

Γιατί;

Διότι έχει το ποδόσφαιρο στο κεφάλι του, είναι πολύ έξυπνος ποδοσφαιρικά.

Πολλοί φίλαθλοι δεν τον πάνε.

Εγώ δεν είμαι φίλαθλος, είμαι προπονητής.

Γιατί τιμωρηθήκατε με δύο βδομάδες εκτός πάγκου;

Ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο τιμωρήθηκα τόσο αυστηρά. Ήταν μια διαμαρτυρία από αυτές που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν έχω δείξει έλλειψη σεβασμού σε διαιτητή, ποτέ δεν έχω μιλήσει άσχημα σε διαιτητή. Ήταν μια κίνηση προς τον εαυτό μου που δεν τους άρεσε. Αλλά ήταν προς τον εαυτό μου. Χτύπησα ένα μπουκάλι στο έδαφος ως έκρηξη στιγμής.

Ποιος θα κοουτσάρει;

Ο βοηθός μου, ο Κώστας, και όλο το τεχνικό επιτελείο θα είναι κοντά. Ο Κάρλος, ο Αντώνης, ο Άκης.

Τι σας αρέσει πιο πολύ στην πόλη του Βόλου;

Όλα. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει έναν ωραίο τρόπο ζωής και ωραίο φαγητό.

Ποιο φαγητό γουστάρετε πιο πολύ;

Τα ψάρια.

Τι ψάρια;

(γελάει). Το καλαμάρι και κάτι μικρά κόκκινα! (σ.σ. κουτσομούρες ή μπαρμπούνια).

Οι γυναίκες;

(γελάει). Η δική μου πάντα!

Είναι εδώ;

Πάντα μαζί μου!

Πόσα χρόνια είστε μαζί;

Είναι η τέταρτη χώρα που είμαστε μαζί! Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα.

Έχετε παιδιά;

Όχι ακόμα. Δεν έχουμε παντρευτεί ακόμα.

Εκείνη τι ομάδα είναι;

Βόλος! Είναι πάντα με την ομάδα στην οποία βρίσκομαι. Είναι και εκείνη από τη Σεβίλλη όπως εγώ.

Τι σκορ προτιμάτε; Να νικάτε 2-1 ή 5-4;

Στο τέλος η διαφορά είναι πάλι ένα γκολ. Για τους φιλάθλους είναι καλύτερο το 5-4 γιατί θα δουν πολλά γκολ. Όμως για εμένα ως προπονητή είναι καλύτερο το 2-1 γιατί με το 5-4 θα πάθω καρδιακή προσβολή!

Το ρώτησα γιατί έχετε βάλει πολλά γκολ, έχετε φάει και πολλά γκολ.

Αυτό έχει δύο εξηγήσεις. Έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει πάρα πολλές ευκαιρίες που τις περισσότερες τις κάναμε γκολ. Αλλά πρέπει να περιορίσουμε τα γκολ που δεχόμαστε και για να γίνει αυτό πρέπει η ομάδα να ωριμάσει περισσότερο και να έχει πιο καλή ισορροπία. Να ελέγχουμε καλύτερα τον ρυθμό των αγώνων. Όμως, μας ικανοποιεί ότι η ομάδα έχει επιθετικό χαρακτήρα και συνέχεια βρίσκεται στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

Με τον Μπέο μιλάτε συχνά;

Ναι, συνέχεια είναι μαζί μας, είναι συνέχεια σε επικοινωνία και με εμένα και με τα μέλη του τεχνικού τιμ και με τους παίκτες. Αυτό είναι το μυστικό της ομάδας.

Ξέρει μπάλα;

Σίγουρα ξέρει μπάλα. Έχω μάθει ότι και σε άλλες ομάδες που ήταν είχε επιτυχίες. Φαίνεται και από τους νέους σε ηλικία παίκτες που επιλέγονται.

Ποιος είναι ο στόχος του Βόλου; Είναι στο μυαλό σας η πεντάδα;

Στόχος μας είναι να νικήσουμε τον Άρη τώρα. Μόνο αυτό σκεφτόμαστε, τίποτε άλλο.

Στο συμβόλαιό σας μήπως έχει μπει κάνα τρελό μπόνους για Ευρώπη;

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι είμαι εδώ σήμερα και για να συνεχίσω να είμαι εδώ πρέπει να συνεχίσω να κερδίζω!

Τον Ολυμπιακό τον βλέπετε;

Ναι, τον βλέπω.

Έχει πρόβλημα με κλειστές άμυνες; Πώς θα παίξετε εσείς τον Ολυμπιακό; Θα βάλετε «πούλμαν» ή θα παίξετε το παιχνίδι σας;

Πρέπει να μελετάς τον αντίπαλο και να κάνεις παραλλαγή στο παιχνίδι σου αν χρειαστεί για να δημιουργήσεις πρόβλημα στον αντίπαλο. Όταν αφήσεις λίγο ανοιχτό χώρο στον Ολυμπιακό, θα βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να σκοράρει. Όμως, για να νικήσεις τον Ολυμπιακό, πρέπει να βάλεις ένα γκολ περισσότερο. Ακόμα και ο Παναιτωλικός, που έπαιξε 4-5-1 με κλειστές τις γραμμές, στο τέλος έχασε, ο Ολυμπιακός μπορεί να βάλει γκολ και με στημένη φάση.

Δεν μου είπατε πώς θα παίξετε τον Ολυμπιακό.

Θα συνεχίσουμε τη δική μας αγωνιστική ταυτότητα, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουμε έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα ατού του και να αξιοποιήσουμε τα δικά μας ατού.

Ποιος μελετάει τον αντίπαλο;

Ο βοηθός μου, ο Κώστας Μπράτσος. Μου λέει κάθε εβδομάδα λεπτομέρειες για τους αντιπάλους διότι ξέρει καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Τέσσερα ή έξι μάτια είναι καλύτερα από δύο.

Πώς προετοιμάζετε τους παίκτες; Τους δείχνετε βίντεο;

Είναι μια μεγάλη διαδικασία. Εγώ έχω την ευθύνη της δικής μου ομάδας ατομικά και ομαδικά, με κάθε γραμμή χωριστά. Ο αντίπαλος είναι δουλειά του τεχνικού επιτελείου με την αντίστοιχη διαδικασία να αξιολογούμε ατομικά και ομαδικά, χωρίζοντας κάθε γραμμή, να δούμε τα δυνατά στοιχεία του αντιπάλου και τα αδύναμα.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Τι άλλο να πω (γελάει)… Τόση ώρα μιλάμε που τελείωσε η προπόνηση, θα μπορούσαμε με τον Κώστα να έχουμε πάει στον «Μπακαλόγατο» όχι για τσίπουρο αλλά για κρασί και κρέας! Αστειεύομαι, ήταν πολύ ωραίες οι ερωτήσεις.