Το μεγάλο λάθος του Ριβάλντο...

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν είναι μεγαλύτερος από κανένα σύλλογο

Το μεγάλο λάθος του Ριβάλντο...

Σαν σήμερα το 2004 πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Ριβάλντο για τον Ολυμπιακό.

Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να «ταράξει» τα ήσυχα καλοκαιρινά νερά της χώρας μας, ήξερε πως να το κάνει. Για του λόγου το αληθές, θυμηθείτε μερικές από τις μεταγραφές που είχε κάνει στον Ολυμπιακό: Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Μέλμπεργκ, Ζέτερμπεργκ, Ζούλιο Σέζαρ, Ραούλ Μπράβο και πολλοί άλλοι.

Την 21η Ιουλίου του 2004 όμως, στην Ελλάδα ήρθε το μεγαλύτερο όνομα που μπήκε ποτέ σε αεροπλάνο για ελληνική ομάδα. Ο σπουδαίος βραζιλιάνος Ριβάλντο ο οποίος είχε κατακτήσει στην καριέρα του σχεδόν τα πάντα, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στον Ολυμπιακό έμεινε μια τριετία χαρίζοντας μερικές μοναδικές στιγμές στους φίλους του συλλόγου, οι οποίοι τον λάτρεψαν. Το «αντίο» του στην ομάδα του Πειραιά δεν ήταν ευχάριστο.

Ο ίδιος θέλησε να μπει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη διοίκηση του συλλόγου. Μίλησε ανοιχτά για «προδοσία» όμως η συνέχεια της καριέρας του έφερε τον ίδιο σε αυτή τη θέση. Μετακινήθηκε στην ΑΕΚ με την οποία ευελπιστούσε ότι θα πάρει το πρωτάθλημα προκειμένου να μπει στο μάτι του Ολυμπιακού. Όταν μάλιστα η Ένωση κέρδισε στο ΟΑΚΑ τους «ερυθρόλευκους» πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα, ο ίδιος έδειξε στους φιλάθλους τα τέσσερά του δάχτυλα πιστεύοντας ότι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όμως λίγες εβδομάδες μετά, πανηγύριζε ο Ολυμπιακός την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος.

Ο Ριβάλντο μπορεί και να νόμιζε ότι το όνομά του είναι πιο σημαντικό από αυτό του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα του λάθη, αφού φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να ισχύει. Ένας ποδοσφαιριστής, όποιος και είναι αυτός, όπως και να τον λένε, δε μπορεί να βάζει το «εγώ» του ποτέ πάνω από ένα σύλλογο.

Και όταν το κάνει, θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αυτό είναι λάθος. Ο Μαραντόνα δεν ήταν σημαντικότερος από τη Νάπολι. Ο Μέσι δεν είναι πιο σημαντικός από την Μπαρτσελόνα και ο Ρονάλντο από την Ρεάλ ή τη Γιουβέντους. Οι ποδοσφαιριστές έρχονται και παρέρχονται. Εργάζονται σε ένα χώρο που καλώς ή κακώς στο πρώτο τους στάδιο (επαγγελματίες ποδοσφαιριστές) έχουν διάρκεια ζωής. Έπειτα μπορεί να γίνουν προπονητές, ή μπορεί να μην τους ξανακούσουμε ή δούμε ποτέ στη ζωή μας.

Ο σύλλογος όμως που κάποτε εκπροσώπησαν, θα υπάρχει για πάντα. Θα βρίσκεται στις καρδιές των οπαδών που τον υποστηρίζουν και θα τους συντροφεύει κάθε λεπτό της ζωής τους.

Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει καλά ο Ριβάλντο και ο κάθε Ριβάλντο, όσο μεγάλος ποδοσφαιριστής κι αν είναι ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν...