Σάκης Πανταζόπουλος με φόρμα Ολυμπιακού στην ΕΡΤ3: «Θρύλος, θρησκεία και στην Μακεδονία» (vid)

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο ιδιαίτερος και απολαυστικός Σερραίος καθηγητής Πληροφορικής, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος στο τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Τα μεγάλα προβλήματα των σχολών αλλά και οι οπαδοί του Ολυμπιακού στη Βόρεια Ελλάδα.

Σάκης Πανταζόπουλος με φόρμα Ολυμπιακού στην ΕΡΤ3: «Θρύλος, θρησκεία και στην Μακεδονία» (vid)

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Υπάρχουν ένθερμοι κι ένθερμοι οπαδοί του Ολυμπιακού, ωστόσο η περίπτωση του Σάκη Πανταζόπουλου μάλλον τους ξεπερνάει. Πρόκειται για τον καθηγητή Πληροφορικής και αναπληρωτή πρόεδρο στο Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ο οποίος εμφανίστηκε να μιλήσει στην ΕΡΤ3 με φόρμα του Ολυμπιακού!

Αυτός ο ιδιαίτερος Βορειοελλαδίτης μίλησε στο «ΦΩΣ» για το τι γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα με τους φίλους της ομάδας του Πειραιά αλλά και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/10/2021

Πού είναι η έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας;

Δεν είναι μία πόλη μόνο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από τη συνένωση τεσσάρων ιδρυμάτων: Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με Σχολές στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στην Κατερίνη, στο Κιλκίς, στη Δράμα, στο Διδυμότειχο.

Τι προβλήματα υπάρχουν; Γιατί σε έβγαλαν στην ΕΡΤ3 να μιλήσεις;

Έχουμε σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα, την απολύμανση, συνεχώς αναβάλλεται η έναρξη των μαθημάτων και το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει επειδή μετά τη συνένωση που έγινε δεν έχουμε εκλεγμένη διοίκηση. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Το υπουργείο έκανε λάθος να βάλει διορισμένους. Κάποια στιγμή λένε θα γίνουν εκλογές.

Πες μου συγκεκριμένα προβλήματα.

Θα σου πω για την Πανεπιστημιούπολη Σερρών που τα ξέρω καλά. Εδώ και μήνες δεν έχουμε καθαριότητα, συνεργείο καθαρισμού, ούτε προσλήφθηκαν καθαριστές. Με τον κορονοϊό, μάλιστα, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Γι' αυτό και δίνονται συνεχείς παρατάσεις για την έναρξη.

Πότε ήταν να αρχίσετε;

Λέγαμε ότι θα αρχίζαμε στις 27 Σεπτέμβρη, μετά το 27/9 έγινε 4/10, μετά το 4/10 έγινε 11/10 και τώρα με απόφαση της διοικούσας επιτροπής έγινε 18/10 και βλέπουμε...

Τι καθεστώς υπάρχει με τους φοιτητές και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό; Πέρσι έκαναν καθόλου μάθημα από κοντά;

Όχι. Οι περσινοί πρωτοετείς δεν πάτησαν το πόδι τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Τα μαθήματα έγιναν όλα από μακριά. Φέτος ήδη έγινε αυτό από τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, οι φοιτητές πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test ή pcr ή πιστοποιητικό νόσησης. Και αυτός ο έλεγχος προβλέπεται να γίνεται από ανθρώπους που θα προσληφθούν γι’ αυτόν τον λόγο, ώστε να μην εισέρχεται κανείς στην Πανεπιστημιούπολη ανέλεγκτος. Ο έλεγχος θα γίνεται στην πύλη.

Για τους καθηγητές τι ισχύει;

Το ίδιο ακριβώς. Το ίδιο με τους φοιτητές. Οι γονείς μάς εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Δεν μπορούμε να παίζουμε κορόνα - γράμματα με την υγεία των παιδιών.

Εσύ έκανες το εμβόλιο;

Βεβαίως. Και όλη μου η οικογένεια! Έχω πέντε παιδιά!

Τι ομάδα είναι; Ολυμπιακοί;

Εντελώς! Φανατικοί Ολυμπιακοί και οι πέντε! Και το εγγόνι! Έχω και ένα εγγόνι.

Όταν βγήκες με τη φόρμα του Ολυμπιακού στην ΕΡΤ3, είδες έκπληξη από τον δημοσιογράφο;

Όχι, διότι και ο ρεπόρτερ εδώ και ο εικονολήπτης είναι Σερραίοι και με ξέρουν. Είμαι από τους πιο γνωστούς Ολυμπιακούς στον νομό Σερρών! Είχα πρωτοστατήσει μάλιστα τη δεκαετία του ‘90 για τη δημιουργία στις Σέρρες συνδέσμου του Ολυμπιακού! Είχα μιλήσει με τον ίδιο τον Μώραλη τότε. Τον φτιάξαμε τον σύνδεσμο, αλλά δεν μακροημέρευσε λόγω της κόντρας με τους ΠΑΟΚτσήδες.

Δεν φοβάσαι;

Όχι, τι να φοβηθώ; Κυκλοφορώ με τη φόρμα του Ολυμπιακού στις Σέρρες σχεδόν κάθε μέρα. Κάποιοι μάλιστα νόμιζαν ότι δεν είμαι καθηγητής Πληροφορικής, αλλά γυμναστής! Και άλλοι νόμιζαν ότι έχω σχέση με τον επίσημο Ολυμπιακό! Δεν με πειράζουν γιατί ξέρουν ότι είμαι οπαδός του Ολυμπιακού, αλλά υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης. Και ότι όπως αγαπάω εγώ την ομάδα μου, σέβομαι το δικαίωμα των άλλων να αγαπάνε τη δική τους ομάδα. Αδιανόητο να καίνε το αμάξι κάποιου, να τον χτυπάνε επειδή αγαπάει την ομάδα του. Με αυτήν τη λογική έβαζα τη φόρμα του Ολυμπιακού και μέσα στη Θεσσαλονίκη!

Κυκλοφορείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τη φόρμα του Ολυμπιακού;

Όχι μόνο κυκλοφορώ αλλά κάποτε είχα και σημαιούλα του Ολυμπιακού στο αμάξι μου, σε ένα τζιπ, στην κεραία! Δεν το πείραξαν ποτέ, ίσως ήμουν τυχερός.

Πώς έγινες Ολυμπιακός;

Έπαιξε ρόλο και το «ΦΩΣ» σε αυτό.

Είσαι βέρος Σερραίος;

Ναι. Ο πατέρας μου ήταν ΑΕΚ και μάλιστα την αγαπούσε πάρα πολύ. Στο δημοτικό σχολείο έγινα Ολυμπιακός διότι υπήρχαν παιδιά μεγαλύτερα που μας έλεγαν ιστορίες για τον Γιώργο Σιδέρη, τον Μποτίνο και η πρώτη μου επαφή με τον Ολυμπιακό ήταν η εφημερίδα «ΦΩΣ»! Κάποιο μεγαλύτερο παιδί την είχε φέρει θυμάμαι και όταν τη διάβασα είχα εκπλαγεί διότι ήταν πολύ καλή εφημερίδα! Και έγινα αναγνώστης.

Θυμάσαι κάποιο δύσκολο περιστατικό λόγω της αγάπης στον Ολυμπιακό;

Ήταν το 1997-1998, η γυναίκα μου ήταν έγκυος με την κοιλιά ως πάνω, πήγαμε με τον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στις Σέρρες να δούμε την ομάδα μας στην Καβάλα. Και η γυναίκα μου μαζί με φουσκωμένη την κοιλιά. Στον γυρισμό, ενώ μας είχε κρατήσει η αστυνομία ώρες μέσα στο γήπεδο για να φύγουν οι ντόπιοι, μας πήγε από έναν δρόμο απόμερο στο βουνό, μας είχαν στήσει ενέδρα όμως και πετροβόλησαν το πούλμαν. Σπάσανε τα τζάμια, ευτυχώς υπήρχε η αστυνομία και δεν φάγαμε καμιά μολότοφ.

Συγκρίνοντας το παρελθόν, όταν εσύ ήσουν νέος, έχουν αυξηθεί πολύ οι Ολυμπιακοί στις Σέρρες;

Στις Σέρρες υπάρχουν πολλοί Ολυμπιακοί! Το ξέρω ως καθηγητής τόσα χρόνια, αλλά το ζω και από το πώς με χαιρετάνε όσοι με βλέπουν με τη φόρμα του Ολυμπιακού. Τώρα όμως είναι πιο δύσκολα... Διότι παλιά δεν υπήρχε δυνατός ΠΑΟΚ. Υπήρχαν μόνο Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Άρης στο μπάσκετ. Τώρα κουρνιάζουν οι Ολυμπιακοί εδώ. Επεισόδια, πάντως, στην πόλη δεν γίνονται.

Οι πιο πολλοί στην πόλη είναι ΠΑΟΚ;

Ναι.

Μετά;

Ολυμπιακοί.

Η σύγκριση μεταξύ Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών τα τελευταία χρόνια; Άνοιξε η ψαλίδα σε σχέση με όταν ήσουν εσύ νέος εκεί;

Όταν ήμουν εγώ νέος εδώ, ο Παναθηναϊκός ήταν μεγάλη ομάδα, μη σου πω ότι οι Παναθηναϊκοί εδώ ήταν και περισσότεροι από εμάς τους Ολυμπιακούς. Τώρα είναι εμφανώς λιγότεροι.

Τα παιδιά σου έφαγαν μπούλινγκ στο σχολείο;

Όχι. Ίσως επειδή τα παιδιά μου ήταν ήπιων τόνων.

Πώς σου φάνηκε η τιμωρία με τον ΠΑΟΚ που θα παίξει ο Ολυμπιακός χωρίς κόσμο;

Για να είμαστε ειλικρινείς, εγώ το θεωρώ αδιανόητο να επιτρέπονται τα καπνογόνα στο γήπεδο. Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Η διοίκηση του Ολυμπιακού πρέπει να σεβαστεί την ίδια της την περιουσία. Αυτή η τιμωρία, πάντως, δημιουργεί ένα δεδικασμένο πια για όλες τις ομάδες. Δηλαδή ίσως ήταν ένα αναγκαίο κακό για να μπει μία τάξη σε όλα τα γήπεδα, να μη διακόπτονται οι αγώνες.

Αγαπημένος σου παίκτης όλων των εποχών;

Επειδή έπαιζα τερματοφύλακας όταν ήμουν νέος, ο Κελεσίδης ήταν ο αγαπημένος μου και μάλιστα πριν έρθει στον Ολυμπιακό. Από τότε που έπαιζε στον Πανσερραϊκό.

Μετά;

Ήμουν μεγάλος οπαδός του Γιώργου Δεληκάρη και του Γιώργου Σιδέρη.

Το μπάσκετ το αγαπάς;

Όχι, δεν είμαι φαν του μπάσκετ. Βλέπω, πάντως, ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα φέτος. Ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια», που δεν παίρναμε τίποτα στο ποδόσφαιρο, ενώ σαρώναμε στο μπάσκετ, εγώ ήθελα το ποδόσφαιρο να παρακολουθώ. Βέβαια, είμαι Ολυμπιακός σε όλα τα σπορ, ακόμα και στο πινγκ πονγκ, δεν το συζητάμε.

Τι σημαίνει Ολυμπιακός;

Τα πάντα! «Θρύλος, θρησκεία και στη Μακεδονία» όπως έλεγε μια μπλούζα μου. Ολυμπιακός είναι η μεγάλη αγάπη που διαρκεί τόσα πολλά χρόνια. Να σου πω και το άλλο. Το ένα από τα πέντε παιδιά μου, η κόρη μου, ζει στην Ισπανία, πήρα την άδειά της για να σου στείλω φωτογραφία του εγγονού με κόκκινα. Έχει παντρευτεί Καταλανό.

Μπαρτσελόνα ο Καταλανός;

Ναι, Μπαρτσελόνα, αλλά λόγω της κόρης μου συμπαθεί και τον Ολυμπιακό ο Καταλανός. Αφού ο γιος του είναι Ολυμπιακός!