Ολυμπιακός: Χαμηλότερα τα φετινά στατιστικά σε σχέση με πέρσι

Τα δύο 0-0 που έχει φέρει ο Ολυμπιακός με τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό, έχουν επηρεάσει την θέση του και στη στατιστική υπηρεσία σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ολυμπιακός: Χαμηλότερα τα φετινά στατιστικά σε σχέση με πέρσι

Αν εξαιρεθεί το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά και με τον Ατρόμητο, ο Ολυμπιακός δεν βγάζει φέτος τον αριθμό των «καθαρών» ευκαιριών που έβγαζε την προηγούμενη τριετία επί Μαρτίνς. Εξήγηση υπάρχει φυσικά.

Ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και ο Μαρτίνς αναλώνεται σε 14-15 παίκτες για την ενδεκάδα. Υπάρχει επίσης και το σχήμα με το 4-4-2 που δεν του έχει βγει σε ορισμένα παιχνίδια. Υπάρχει και μία υποσυνείδητη υποχώρηση των ποδοσφαιριστών για συντήρηση δυνάμεων ενόψει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως συνέβη στην Τρίπολη.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός φέτος δεν βγάζει τον απαιτούμενο αριθμό «καθαρών» ευκαιριών. Μπορεί π.χ. με τον Παναθηναϊκό να είχε 22 τελικές, αλλά το θέμα είναι πόσες από αυτές ανησύχησαν σοβαρά τον Μπρινιόλι. Συν τοις άλλοις, η επίσημη στατιστική της Λίγκας δείχνει τον Ολυμπιακό να έχει τις περισσότερες τελικές από κάθε άλλη ομάδα έπειτα από 5 αγωνιστικές (68 συνολικά έναντι 64 της ΑΕΚ που ακολουθεί). Ωστόσο, το ποσοστό ευστοχίας του είναι στο 11,76% και τον κατατάσσει στην 7η θέση της σχετικής λίστας.

Πέρσι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα πρώτος στα γκολ ανά τελική προσπάθεια και με διαφορά από τον δεύτερο, έχοντας διπλάσιο ποσοστό ευστοχίας (γύρω στο 21%) σε σχέση με το φετινό που βρίσκεται στο 11.76%.

Το φετινό νούμερο δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το ότι παρατηρείται ένα ρεσιτάλ αστοχίας από πλευράς «ερυθρολεύκων». Η αλήθεια είναι αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Ότι ελάχιστες είναι οι «καθαρές» φάσεις και πολύ περισσότερες είναι οι τελικές που δεν ανησυχούν τους αντίπαλους γκολκίπερς. Για αυτόν τον λόγο τα ποσοστά ευστοχίας είναι χαμηλά.

Φέτος, λοιπόν στη λίστα με τα γκολ/τελικές ο Παναθηναϊκός είναι 1ος με ποσοστό 22,5%, ο Βόλος είναι 2ος με 20%, ο ΠΑΟΚ 3ος με 15,69%, η ΑΕΚ 4η με 15,63%, η Λαμία 5η με 13,33%, ο ΟΦΗ 6ος με 11,9% και ο Ολυμπιακός έρχεται 7ος με 11,76%! Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί την προηγούμενη τριετία, να βρίσκονται δηλαδή οι «ερυθρόλευκοι» σε τόσο χαμηλή θέση. Οι αριθμοί φυσικά δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το 11.76% όταν πέρσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με ένα ποσοστό κοντά στο 21%.

Βεβαίως, ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός από τις πρώτες δύο-τρεις αγωνιστικές έπαιρνε... κεφάλι στα γκολ τα προηγούμενα χρόνια. Την τρέχουσα σεζόν, όμως, έχει δύο 0-0 με Ατρόμητο και ΠΑΟ. Επιπλέον, συνολικά έχει σημειώσει 8 τέρματα και έχει 4η καλύτερη επίθεση πίσω από Βόλο (11), ΑΕΚ (10) και Παναθηναϊκό (9). Και αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για τον Ολυμπιακό.

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Μαρτίνς θεωρεί ότι μετά τη διακοπή του Οκτωβρίου όχι μόνο θα «εκτοξεύσει» τα νούμερά του στη στατιστική υπηρεσία, αλλά θα αρχίσει να «χτίζει» και με διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Και το δεύτερο φυσικά είναι πολύ πιο σημαντικό από τα στατιστικά.