To πρώτο βήμα έγινε με Κούντε, τώρα απαιτείται διάρκεια

Ο Πιερ Κούντε ήταν εκ των κορυφαίων της «τεσσάρας» του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά απαιτείται από τώρα και στο εξής να έχει διάρκεια στις καλές εμφανίσεις και όχι πισωγυρίσματα.

To πρώτο βήμα έγινε με Κούντε, τώρα απαιτείται διάρκεια

«Όχι άλλο θρίλερ», ήταν το βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» της Τετάρτης (22/9) για τον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Και πράγματι, ο Ολυμπιακός «καθάρισε» εύκολα την «Ελαφρά Ταξιαρχία», που αποφάσισε στο τέλος να διώξει και τον Γιάννη Πετράκη για τις τρεις ήττες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και το εις βάρος της 2-11 στα γκολ.

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα σταματούσε το καρδιοχτύπι. Απλώς αυτό θα πρέπει να έχει διάρκεια. Κακά τα ψέματα, ο Αστέρας Τρίπολης που θα συναντήσει την Κυριακή (26/9) στην Αρκαδία είναι σαφέστατα πολύ πιο ποιοτική ομάδα από τον Απόλλωνα. Και κυρίως αποδεικνύεται πολύ σκληρή αμυντικά. Έχει δεχτεί ένα γκολ (κι αυτό με πέναλτι από τον ΠΑΟΚ), αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει κάνει ακόμα «σεφτέ» στην παραβίαση της αντίπαλης εστίας. Είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν έχει σκοράρει και θα επιδιώξει φυσικά να το κάνει απέναντι στους Πειραιώτες την Κυριακή (26/9).

Ο Ολυμπιακός, εκτός από το τρίποντο επί του Απόλλωνα, κρατάει σίγουρα την εικόνα των Τικίνιο και Κούντε. Φυσικά κρατάει και την επιστροφή του Μασούρα μετά από ένα μήνα απουσίας λόγω της θλάσης που τον ταλαιπώρησε.

Ο Μασούρας γνωρίζουμε φυσικά τι μπορεί να προσφέρει. Όπως και ο Τικίνιο που αποτέλεσε για χρόνια τον «μπόμπερ της Πόρτο. Το πρόβλημα με τον Βραζιλιάνο ήταν ότι δεν είχε «ξεμπουκώσει». Από τη στιγμή που σκόραρε και μάλιστα δις, έχει αποκτήσει τέτοια αυτοπεποίθηση που σίγουρα θα έχουν άπαντες το κεφάλι τους ήσυχο όταν θα λείπει ο Ελ Αραμπί.

Αν πρέπει να σταθούμε σε κάποιον λίγο παραπάνω, αυτός δεν είναι άλλος από τον Πιερ Κούντε. Ο Καμερουνέζος ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου. Από τότε έχουν περάσει ακριβώς τρεις μήνες και δεν είχε δείξει τίποτα το ιδιαίτερο.

Επέστρεψε την Τετάρτη (22/9) στο αρχικό σχήμα μετά από 50 μέρες. Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην ενδεκάδα ήταν στις 3 Αυγούστου με την Λουντογκόρετς και βγήκε στο ημίχρονο. Από τότε έχει «γράψει» συμμετοχές μόνο ως αλλαγή δίχως να δείξει κάτι το ιδιαίτερο.

Μέχρι που ήρθε η βραδιά με τον Απόλλωνα. Δεν είναι μόνο η συστημένη σέντρα στο κεφάλι του Ελ Αραμπί στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. Ούτε ότι είχε έστω και με... καραμπόλα συμμετοχή και στο τρίτο γκολ της ομάδας του.

Είναι όλα όσα είπε ο Μαρτίνς: Η τακτική του πειθαρχία, οι τοποθετήσεις του, τα τρεξίματά του, οι ψύχραιμες μεταβιβάσεις της μπάλας και το αρχοντιλίκι γενικότερα που έβγαζε στη μεσαία γραμμή.

Θα μπορούσαν να πουν βέβαια ορισμένοι, ότι ένα ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλή συμπεράσματα. Πρώτον, όλα τα ματς προσφέρουν συμπεράσματα. Το αν είναι ασφαλή ή όχι θα το κρίνει ο προπονητής.

Βλέποντας τον Κούντε κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία», θεωρούμε ότι ο Αφρικανός οφείλει να έχει διάρκεια στις καλές εμφανίσεις απέναντι και σε καλύτερες ομάδες, αρχής γενομένης την Κυριακή (26/9) στην Τρίπολη.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο Γιαν Εμβιλά δεν θα αγωνιστεί στην Αρκαδία, συγκεντρώνει πιθανότητες να βρεθεί στην ενδεκάδα ως δίδυμο με τον Μαντί Καμαρά ή ως τριάδα μαζί με Μπουχαλάκη. Κόντρα στον Απόλλωνα ο Μπουχαλάκης κινήθηκε περισσότερο στο «6», αλλά αρκετές φορές γυρνούσε και ο Γάλλος για να παίξει τον ρόλο του αντι-Εμβιλά.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην μείνει στην καλή του εμφάνιση απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Πετράκη.

Ο Κούντε δεν αποκτήθηκε για να κάνει θραύση εναντίον του Απόλλωνα, αλλά για να αποτελέσει το «βαρόμετρο» μεταξύ άλλων και στα μεγάλα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μην κάνει πισωγύρισμα στην Τρίπολη και να δείξει με τον τρόπο του στον Μαρτίνς, ότι μπορεί να τον υπολογίζει για βασικό ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη. Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε με τον Κούντε. Τώρα, απαιτείται διάρκεια... Έχει συμπληρώσει τρεις μήνες στον Ολυμπιακό και μπαίνει στον τέταρτο. Πρόκειται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να προσαρμοστεί ένας νέος ποδοσφαιριστής.