Σάκης Τσιώλης στο «ΦΩΣ»: «Περιμένω άλλον Ολυμπιακό»

Ο πολύπειρος προπονητής, Σάκης Τσιώλης αναλύει στο «ΦΩΣ» την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αναφέρει τις παρατηρήσεις του για τις μεγάλες ομάδες και εστιάζει στον Ολυμπιακό

Σάκης Τσιώλης στο «ΦΩΣ»: «Περιμένω άλλον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μιλάει ο Σάκης Τσιώλης και κάνει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την πρεμιέρα, για όλες τις μεγάλες ομάδες και ιδιαίτερα για τον Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/9/2021

Πώς το ονόμασες το μαγαζί σου;

Coach coffee restaurant.

Γιατί;

Διότι τόσο εγώ όσο και ο συνεταίρος μου, ο Σάκης Παναγάκης, κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Ο Σάκης είναι πρώην μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής μπάσκετ. Είμαστε οικογενειακοί φίλοι με τους γονείς του πάνω από σαράντα χρόνια. Και είπαμε να κάνουμε ένα αθλητικό στέκι, να βλέπουμε τους αγώνες. Είμαστε ανοιχτοί έναν μήνα τώρα, ακόμα δεν κάναμε τα εγκαίνια, και ήδη έρχονται ο Θωμάς Μαύρος, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Παναγιώτης Κελεσίδης, ο Μπατσινίλας, ο Κοπιτσής, ο Αποσπόρης, ο Μπονόβας.

Πόσα τ.μ. είναι ο χώρος;

Κοντά στα 130 τ.μ. Με μεγάλες τηλεοράσεις που δείχνουν αγώνες από το πρωί έως το βράδυ! Σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους για να βλέπουν οπαδοί την ίδια ώρα διαφορετικά ματς. Έχουμε και ανοιχτό χώρο μεγάλο όπου μπαίνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Μέσα όμως μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Την ίδια στιγμή στην πρεμιέρα έβλεπαν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Λίβερπουλ! Με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι Ολυμπιακοί. Διαμορφώνουμε τους χώρους έτσι ώστε να μην έχει κανείς παράπονο. Προσφέρουμε καφέ, χυμούς, ποτό, φαγητό, γλυκά, παγωτά. Είμαστε στον Άλιμο- Καλαμάκι, γωνία Αριστοτέλους και Τσαλδάρη.

Είδες τα ματς της πρεμιέρας;

Όλα. Ήμουν και καλεσμένος στην εκπομπή της Nova για το ματς του Παναθηναϊκού το Σάββατο το βράδυ.

Από τα ματς του ΠΑΟ και της ΑΕΚ αλλά και του Ατρόμητου μπορούμε να πούμε ότι ο καλός παίκτης έρχεται και παίζει καλά αμέσως;

Ναι, αν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Και αν τον βάλεις στη θέση που ξέρει καλά, μπορεί να παίξει άμεσα.

Πώς σου φάνηκε ο Τσούμπερ;

Έχει πολλή κίνηση αυτός ο παίκτης. Αυτό πρόσεξα. Δεν είναι στατικός, έχει αυτό το στοιχείο που μου θυμίζει Ελ Αραμπί. Είναι κινητικός. Εκμεταλλεύεται τον κενό χώρο, είναι δυνατό παιδί και όταν βγαίνει για το γκολ, είναι αποτελεσματικός.

Δυνάμωσε η ΑΕΚ;

Πρώτη φορά θυμάμαι την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια να κάνει τόσο πολλές μεταγραφές. Και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δυνάμωσαν. Αυτό είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν άντεχε άλλο να είναι πέμπτος ο Παναθηναϊκός όπως τα τελευταία χρόνια. Θέλω όμως να δω την άμυνα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ όταν παίξουν εκτός έδρας και πιεστούν...

Φαβορί υπάρχει για τον τίτλο;

Για εμένα ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί για το πρωτάθλημα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να κρίνουμε αυστηρά τις ομάδες. Από την 5η αγωνιστική και μετά θα έχουμε καλή εικόνα. Με προβληματίζει πάντως που βλέπω τον προπονητή του Ολυμπιακού να ψάχνεται... Λείπει πολύ ο Φορτούνης θεωρώ, αν είχε ο Ολυμπιακός τον Φορτούνη δεν θα αποκλειόταν από τους Βούλγαρους. Αυτή είναι η γνώμη μου. Λείπει πολύ και ο Σεμέδο, εννοώ ο καλός Σεμέδο. Έλειψε και ο Καμαρά. Με Καμαρά ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα. Σπουδαίος χαφ, κλειδί για τον Ολυμπιακό αυτός ο παίκτης, κάνει πολλά χιλιόμετρα, κόβει, μαρκάρει και βγαίνει μπροστά σαν κρυφός να σουτάρει για το γκολ.

Θα εκπλαγείς αν διαλύσει ο Ολυμπιακός τώρα την Αντβέρπ;

Καθόλου! Αυτό πιστεύω μάλιστα, ότι θα δούμε άλλον Ολυμπιακό. Το ματς με τον Ατρόμητο ήταν μαγική εικόνα στο τελευταίο εικοσάλεπτο, έχασε τρομερές ευκαιρίες ο Ολυμπιακός, δεν ήθελε να μπει η μπάλα μέσα. Είναι όμως και θέμα αυτοματισμών. Με Καμαρά ο Ολυμπιακός θα είναι αλλιώς. Και η γκέλα με τον Ατρόμητο θα τους κάνει να μπουν στο γήπεδο πιο συγκεντρωμένοι, πιο δυνατοί να πάρουν το ματς και να ηρεμήσει η κατάσταση.

Πώς σου φαίνονται οι αλλαγές συστημάτων που κάνει ο Μαρτίνς; Άφησε το πετυχημένο και δοκιμασμένο 4-2-3-1 και πήγε με τρεις πίσω, τώρα πάει στο 4-4-2.

Για να παίξεις ένα σύστημα, πρέπει να το έχεις δουλέψει αρκετά στις προπονήσεις. Τον εκτιμώ πολύ τον Μαρτίνς, έχουμε προσωπική σχέση, υπάρχει μια εξήγηση για εμένα. Είχε πολλούς στόπερ πέρσι και δεν ήθελε να αφήνει πολλούς έξω. Όμως για να παίξεις με τρεις στόπερ, πρέπει να έχεις πολύ δυνατά άκρα. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την απώλεια του Τσιμίκα ειδικά και του Ομάρ. Σε ό,τι αφορά τους δύο σέντερ φορ, δεν είναι κακό, έχει δύο καλούς φορ που είναι κινητικοί και θέλει να τους χωρέσει.

Άλλωστε και ο Μασούρας δεν ήταν κλασικός εξτρέμ.

Βεβαίως. Έβγαινε σε θέση φορ ο Μασούρας γιατί ήταν πολύ κινητικός ο Ελ Αραμπί.

Έχει φανεί η αξία του Μασούρα;

Όχι μόνο έχει φανεί η αξία του Μασούρα αλλά θα τον εκτιμήσει περισσότερο ο κόσμος του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που τα δίνει όλα, αμύνεται, είναι γρήγορος στον χώρο και εκτελεί πολύ καλά πλέον, έχει το γκολ.

Τον Σεμέδο, αν μετανοούσε και έκοβε την κακή ζωή, θα τον έπαιρνες πίσω;

Ναι, θα τον έπαιρνα. Χρειάζεται το παιχνίδι του Σεμέδο ο Ολυμπιακός. Είναι πλήγμα η απουσία του Σεμέδο, εννοώ του Σεμέδο που θα έχει το μυαλό του στο ποδόσφαιρο. Είναι δυνατός στα στημένα, έδινε ταχύτητα κάθετα και διαγώνια, έβγαινε πρώτος στην μπάλα, στη μεγάλη μπαλιά του αντιπάλου, και τη μετέφερε καλά μπροστά.

Αν ήθελε. Έκανε τραγικές εμφανίσεις στον τελικό με τον ΠΑΟΚ και στα ευρωπαϊκά ματς φέτος.

Τώρα ο Ολυμπιακός πάει σε πιο παράλληλο παιχνίδι από πίσω χωρίς τον Σεμέδο. Αυτό που σου λέω είναι κάτι που δεν προσέχουν οι φίλαθλοι. Λείπει από τον Ολυμπιακό. Εγώ για τα μπλεξίματα του Σεμέδο περισσότερη ευθύνη θα έριχνα στον περίγυρο του ποδοσφαιριστή και στον αρμόδιο που θα έπρεπε να τον ελέγχει. Οι μεγάλες ομάδες έχουν αρμόδιους να βοηθούν έναν ξένο ποδοσφαιριστή -και ειδικά επιρρεπή- να αποφεύγει μπελάδες εξηγώντας του πώς λειτουργεί η ελληνική κοινωνία...

Λέγεται ότι είναι καλό για το πρωτάθλημα το ότι οι πέντε μεγάλες ομάδες έχουν καλούς προπονητές φέτος. Τι γνώμη έχεις;

Και τον Γιοβάνοβιτς και τον Μιλόγεβιτς τους ξέρω από τις σχολές, είναι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας. Όπως και ο Λουτσέσκου είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και ο Μαρτίνς και βέβαια ο Μάντζιος που έβαλε τη σφραγίδα του πέρσι στον Άρη με πολλούς περιφερειακούς παίκτες και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Ενισχύθηκε ο Άρης, άργησε όμως να ενισχυθεί σε θέσεις όπου πόναγε, αν το είχε κάνει πιο νωρίς δεν θα αποκλειόταν στην Ευρώπη. Ο Λουτσέσκου πάντως έχει να διαχειριστεί νέα δεδομένα...

Δεν έχει σχέση το υλικό το φετινό με αυτό που είχε όταν έκανε το νταμπλ.

Όχι! Και καλύτερους παίκτες είχε τότε και πιο νέους απ’ ό,τι είναι τώρα. Για εμένα ήταν έκπληξη το ότι ο ΠΑΟΚ δεν κράτησε τον σέντερ φορ, τον ψηλό τον Τσέχο.

Τον Κρμέντσικ.

Πολύ καλός σέντερ φορ ήταν αυτός. Καταπληκτικός. Η ήττα του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ μέσα στην Τούμπα θα δυσκολέψει την κατάσταση εκεί...

Ανδρούτσος ή Λαλά;

Εγώ είμαι λάτρης των Ελλήνων παικτών. Μου αρέσει ο Ανδρούτσος, έχει τεχνική, έχει ταχυδύναμη, θέλει όμως χρόνο για να μάθει μία θέση όπου δεν έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε Έλληνα στην εντεκάδα του και οι τέσσερις αλλαγές που μπήκαν ήταν ξένοι!

Είναι τραγικό αυτό το πράγμα. Να βλέπεις τον ΠΑΟΚ με δεκαπέντε παίκτες να συμμετέχουν στο ματς και να είναι όλοι ξένοι. Να βλέπεις την Τρίπολη με δεκαπέντε παίκτες να συμμετέχουν στο ματς και να είναι οι δεκατέσσερις ξένοι. Τι εθνική ομάδα να έχουμε, τι νέοι παίκτες να βγουν... Κάποτε οι μεγάλες ομάδες έπαιρναν καλούς Έλληνες ταλέντα από τις μικρές. Τώρα και στις μικρές ομάδες παίζουν μόνο ξένοι. Αν χαίρομαι για κάτι, είναι για την πρόοδο του Δουβίκα που, ενώ δεν έπαιζε καθόλου στην Τρίπολη, τον πήρα στον Βόλο με κλειστά μάτια. Και έκανε τρομερή σεζόν. Δεν έπρεπε να τον αφήσουν οι μεγάλες ομάδες να πάει στο εξωτερικό, έπρεπε να τον πάρουν.

Θα τον πάρει μεγάλη ομάδα στο μέλλον...

Είναι παίκτης για μεγάλη ομάδα. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Έχει τέσσερα στοιχεία καταπληκτικά για την ηλικία του. Αντοχή στην ταχύτητα, που είναι το Α και το Ω. Εκτελεστική δεινότητα εξαιρετική. Τεχνική κατάρτιση, βλέπεις πώς κοντρολάρει και πώς πασάρει. Και πρόσληψη οξυγόνου, που είναι και αυτό πολύ σημαντικό. Επιπλέον, είχα πάθει πλάκα με τον επαγγελματισμό αυτού του παιδιού. Ερχόταν μία ώρα πριν από την προπόνηση και έφευγε μία ώρα μετά την προπόνηση!

Τον Λόπες του Ολυμπιακού πώς τον βλέπεις;

Είναι θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει. Η θέση που παίζει είναι η καλύτερή του; Και ακόμα πιο σημαντικό: όλα πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν να κάνουν με την αντοχή και την αντοχή στην ταχύτητα. Θέλει χρόνο και δουλειά.