Super League: Οι 14 ομάδες, η μάχη της κορυφής και οι σημαντικότερες μεταγραφές

Μετά από δύο αναβολές αρχίζει το πρωτάθλημα της Super League. Η μάχη της κορυφής, τα ερωτηματικά και ο πόλεμος της «ουράς». Οι αλλαγές στα τηλεοπτικά και οι σημαντικές μεταγραφές.

Super League: Οι 14 ομάδες, η μάχη της κορυφής και οι σημαντικότερες μεταγραφές

Το ελληνικό ποδόσφαιρο για ακόμα μία σεζόν ταλαιπωρήθηκε στα γραφεία, αλλά επιτέλους έφτασε η ώρα της σέντρας. Έφτασε η ώρα όπου πρωταγωνιστές θα γίνουν ξανά οι ποδοσφαιριστές. Η Super League ανοίγει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου (11/9) την αυλαία της έπειτα από δύο αναβολές της πρεμιέρας. Αρχικά η σέντρα ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 21-22 Αυγούστου, αλλά δεν έγινε ούτε τότε ούτε και το επόμενο Σαββατοκύριακο (28-29/8).

Κάπως έτσι φτάσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου για να κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Η στιγμή που περιμένει ο κόσμος έφτασε. Το πρωτάθλημα ξεκινάει και φυσικά είναι αξιοσημείωτο πως επιστρέφει και ο κόσμος στις κερκίδες. Όλο το περσινό πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε χωρίς οπαδούς στα γήπεδα, τα οποία είχαν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας. Η νέα διοργάνωση θα διεξαχθεί φυσικά στη… σκιά της διαμάχης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και της προσπάθειας που γίνεται από αρκετά κλαμπ για κεντρική διαχείριση.

Από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Νova θα παρακολουθούμε τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού, του Αστέρα Τρίπολης, του Άρη, του Ατρόμητου και του ΠΑΣ Γιάννινα. Το έτερο συνδρομητικό κανάλι, της Cosmote, πήρε τα δικαιώματα των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Λαμίας, Βόλου, Παναιτωλικού, Απόλλωνα Σμύρνης, ΟΦΗ και Ιωνικού, ενώ τηλεοπτικά άστεγος παραμένει ο ΠΑΟΚ, αν και οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρνουν κοντά σε συμφωνία με τη Νova.

Τα φαβορί για τον τίτλο

Ας περάσουμε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του φετινού πρωταθλήματος και ας κάνουμε μία προσέγγιση τι περιμένουμε να δούμε. Για τη διεκδίκηση του τίτλου μοιάζει να κοντράρονται τρεις ομάδες. Βάσει προϋπολογισμού ο Ολυμπιακός είναι η πιο ακριβή ομάδα της λίγκας και κοστολογείται στα 113 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρωταθλητές διατήρησαν τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο τους για τέταρτη σεζόν και προχώρησαν σε σημαντική ενίσχυση κυρίως μεσοεπιθετικά, αποκτώντας παίκτες όπως οι Τικίνιο, Ονιεκούρου, Λόπες, ενώ ξεχωρίζει και ο γκολκίπερ της Εθνικής Τσεχίας, ο Βατσλίκ.

Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά είναι το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κοστολογείται στα 59 εκατομμύρια ευρώ και στην τεχνική ηγεσία της επέστρεψε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής είναι αυτός που κατέκτησε το νταμπλ και στη Θεσσαλονίκη θεωρούν ότι με την παρουσία του θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα σφιχτό σύνολο, ικανό να επιστρέψει στην κορυφή. Για τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ έγινε μεγάλη κουβέντα το καλοκαίρι, όμως στο φινάλε κατάφερε να πάρει τον Μιτρίτα. Ξεχωρίζουν φυσικά η απόκτηση του Ολιβέιρα, η επιστροφή του Άκπομ και η απόκτηση του Κούρτιτς, ενώ σημαντικότερη απώλεια είναι ο Τζόλης.

Η ΑΕΚ, που θεωρείται μία από τις ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, εμπιστεύτηκε την τεχνική ηγεσία στον Βλάνταν Μιλόγεβιτς που είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Πήρε πίσω τον Αραούχο και τον Βράνιες, ενώ έκανε σημαντικές προσθήκες όπως ο Τζαβέλλας, ο γκολκίπερ Στάνκοβιτς, ο Λε Ταλέκ και ο Τσούμπερ.

Ο ενισχυμένος Άρης και το ερωτηματικό στον Παναθηναϊκό

Από κει και πέρα ο Άρης είναι ένα από τα φαβορί για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως ο τρόπος που έχει κινηθεί μεταγραφικά αναγκάζει πολλούς να βλέπουν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Ο Άκης Μάντζιος παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία και οι «κίτρινοι» απέκτησαν παίκτες όπως ο Καμαρά, ο Αλί, ο Φαμπιάνο, ο Ιτούρμπε και ο Εντιαγέ. Ο Παναθηναϊκός παραμένει ένα από τα ερωτηματικά της φετινής Σούπερ Λίγκας. Το τιμόνι του κρατάει στα χέρια του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που γνωρίζει και αυτός την ελληνική πραγματικότητα. Οι «πράσινοι» δεν έχουν πείσει στα φιλικά τους, ενώ μεταγραφικά η σημαντικότερη κίνησή τους είναι η απόκτηση του Παλάσιος την τελευταία στιγμή.

Οι σταθερές αξίες

Από κει και πέρα ο Αστέρας Τρίπολης αναμένεται να έχει τη γνωστή δυναμική του, μία ομάδα που θα κινηθεί κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Ο Μίλαν Ράσταβατς παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία και προτίμησε να δώσει ισπανικό χρώμα στο ρόστερ του αποκτώντας πέντε παίκτες από την Ιβηρική. Ο Ατρόμητος από την πλευρά του θα είναι στο ίδιο επίπεδο, αν και στα φιλικά δεν έχει πείσει. Στον πάγκο του βρίσκεται ο Άνχελ Λόπεθ και η ομάδα του Περιστερίου προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες όπως ο Κουλούρης, ο Βασιλαντωνόπουλος, ο Καρτάλης και ο Χατζηισαΐας. Ο Παναιτωλικός από την άλλη θέλει φέτος να εξασφαλίσει πιο εύκολα την παραμονή του στην κατηγορία. Ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία και προχώρησε σε αρκετές μεταγραφές όπως ο Βαρόν, ο Φλόρες, ο Χουχούμης και ο Αντούνες.

Η αποφυγή του υποβιβασμού

Όσον αφορά τη μάχη της «ουράς», ο Απόλλων Σμύρνης είναι μια ομάδα που θα παλέψει για την παραμονή της. Στα φιλικά έχει δείξει εξαιρετική εικόνα, με τον Γιάννη Πετράκη να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά και τον Μπρούνο Άλβες να είναι η μεγάλη μεταγραφή του. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Λαμία, η οποία και φέτος θα έχει στον πάγκο της τον Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος πέρσι την κράτησε στη Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα της Φθιώτιδας μοιάζει να είναι αποδυναμωμένη και υποψήφια για μία από τις δύο τελευταίες θέσεις. Απέκτησε τον Γκέντζογλου από τη Αλ Ανταλάχ, ενώ σημαντική προσθήκη είναι και ο Μανούσος από τον Ατρόμητο.

Ο ΟΦΗ με τον Νίκο Νιόπλια στην τεχνική ηγεσία στοχεύει σε μία εύκολη παραμονή στην κατηγορία και να μην μπλέξει σε περιπέτειες, όπως συνέβη πέρσι. Μεταγραφικά ξεχωρίζουν οι κινήσεις με τους Ντουρμισάι, Επασί, Πασαλίδη και Λάμπρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα και πώς θα παρουσιαστεί φέτος μετά την περσινή καλή εικόνα του. Η ομάδα της Ηπείρου εμπιστεύτηκε το γερμανικό μοντέλο και παρέδωσε τα κλειδιά στον Ηρακλή Μεταξά, ο οποίος είναι γερμανοθρεμμένος, έχει διατελέσει βοηθός του Μίκαελ Σκίμπε στην εθνική ομάδα και έχει εργαστεί σε γερμανικούς συλλόγους. Απέκτησε τον Περέα από τον Παναθηναϊκό, ενώ ξεχωρίζουν οι Γκαρντάφσκι, Μορέιρα, Κόντε και Σνάιντερ.

Ο Βόλος ξεκινάει το πρωτάθλημα με τον Γκιγέρμο Αμπασκάλ στην τεχνική του ηγεσία και έχοντας πάρει παίκτες όπως ο Σοάρες, ο Φερνάντες, ο Ρομέρο και ο Κότνικ, ενώ γενικά έκανε αρκετές μεταγραφές και ζητούμενο είναι η ομοιογένεια. Ο νεοφώτιστος Ιωνικός θα έχει στον πάγκο του τον Δημήτρη Σπανό, ενώ στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε αρκετά δυναμικά. Πήρε έμπειρους παίκτες όπως ο Ρομαό, ο Τσιγκρίνσκι, αλλά και τους Μπουένο, Χουτεσιώτη και Κάνιας.