Διπρόσωπος στην πρώτη του φιλική ήττα

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός στα πρώτα 60 λεπτά, αλλά στη συνέχεια… χάθηκε στον νέο σχηματισμό και στις πολλές αλλαγές που έγιναν και ηττήθηκε 3-2 από την Έουπεν.

Διπρόσωπος στην πρώτη του φιλική ήττα

Σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά του παιχνίδια αυτό με την Έουπεν ήταν το πιο σοβαρό. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που παίζει στην πρώτη κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου και η περσινή σεζόν τον βρήκε να τερματίζει στην 15η θέση του πρωταθλήματος. Οι Πειραιώτες για πρώτη φορά είδαν την εστία τους να παραβιάζεται και μάλιστα τρεις φορές και τελικά να γνωρίζουν την πρώτη τους ήττα έπειτα από τρεις νίκες σε φιλικά παιχνίδια. Η Έουπεν επικράτησε με σκορ 3-2 του Ολυμπιακού, ο οποίος παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος δημιουργώντας σωρεία ευκαιριών, αλλά ο Βαν Κρόμπριζ του στέρησε τα γκολ. Στην επανάληψη αν και προηγήθηκε στο σκορ, στη συνέχεια άλλαξε ο σχηματισμός, η ομάδα επηρεάστηκε και ήρθε η πρώτη ήττα. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στο παιχνίδι με την Έουπεν…

Φοβερή πίεση και ευκαιρίες

Με τους οκτώ από τους έντεκα που ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με τη Τεσέντερλο ξεκίνησε κόντρα στην Έουπεν ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Κλοντ Μακέλελε σαφώς και δεν ήταν του επιπέδου της Τεσέντερλο, αλλά από την άλλη δεν είναι και κανένα μεγαθήριο του βελγικού ποδοσφαίρου. Ο Πέδρο Μαρτίνς, λοιπόν, παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Γιαννιώτη κάτω από τα δοκάρια, τον Ελαμπντελαουί στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Τσιμίκα αριστερά και τον Βούκοβιτς με τον Σισέ κεντρικό δίδυμο στα στόπερ. Μπουχαλάκης και Ανδρούτσος συνέθεσαν το δίδυμο στα χαφ με τον Λάζαρο δεξιά, τον Βρουσάι αριστερά, τον Φορτούνη σε ρόλο επιτελικού μέσου και τον Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Ολυμπιακός με το ξεκίνημα της αναμέτρησης έπιασε την Έουπεν από το λαιμό. Έβγαλε ενέργεια και φοβερή διάθεση στο παιχνίδι του και πιέζοντας ψηλά δεν άφησε περιθώρια στη βελγική ομάδα να πάρει μέτρα στο γήπεδο. Στο 3' κιόλας το σουτ του Γκερέρο από το ύψος του πέναλτι απέκρουσε ο πορτιέρο της Έουπεν και με την πίεση να συνεχίζεται στο 8' ένα σουτ του Λάζαρου το έβγαλε εντυπωσιακά ο Βαν Κρόμπριζ. Στο 13' ο Γκερέρο βρέθηκε εκ νέου σε θέση βολής, αλλά και πάλι είδε τον Βαν Κρόμπριζ να του στερεί το γκολ. Στο επόμενο λεπτό ο πορτιέρο της Έουπεν σταμάτησε τον Λάζαρο σε σουτ από τη μικρή περιοχή.

Το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνς ασκούσε ασφυκτικό πρέσινγκ στην Έουπεν με αποτέλεσμα οι Βέλγοι να τα έχουν χάσει και να μην μπορούν να ισορροπήσουν το παιχνίδι. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη, ενώ ο Ολυμπιακός έβγαζε πολύ καλά στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο. Από τη δεξιά πλευρά εκδηλώνονταν κατά κύριο λόγο οι επιθέσεις του Ολυμπιακού με τον Ομάρ και τον Λάζαρο να αποτελούν πηγή κινδύνου για την εστία της Έουπεν. Μέχρι το 25' ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για ένα δεκάλεπτο οι Βέλγοι ισορρόπησαν την αναμέτρηση και κατάφεραν να δημιουργήσουν 1-2 καλές ευκαιρίες τις οποίες "καθάρισε" ο Γιαννιώτης. Στα τελευταία δέκα λεπτά του πρώτου μέρους ο Ολυμπιακός πήρε ξανά τα ηνία της αναμέτρησης και έχοντας ωραία ανάπτυξη από τα άκρα δημιούργησε καταστάσεις στην εστία της Έουπεν. Το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό να έχει αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει, αλλά να τον σταματάει ο Βαν Κρόμπριζ. Η ουσία είναι ότι σε αυτό το πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός είχε και πάλι πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες και έβγαλε ασφυκτικό πρέσινγκ που δημιούργησε προβλήματα στην Έουπεν.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός συνέχισε με το ίδιο σχήμα και την ίδια λογική μέχρι το 62'. Μέχρι εκείνο το σημείο η εικόνα της ομάδας ήταν ίδια με αυτή του πρώτου ημιχρόνου. Μία ομάδα που πίεζε και ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο. Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν ιδανικά αφού στο 48' ο Γκερέρο με πολύ ωραίο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 0-1 για τον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός κάπως έτσι σκόραρε σε όλα τα φιλικά της ομάδας του Πειραιά. Από το 62' και μετά το σκηνικό άλλαξε με τον Μαρτίνς να προχωράει σε αρκετές αλλαγές. Μιράντα, Νικολάου, Ένγκελς συνέθεσαν την τριάδα στην άμυνα. Μασούρας, Πάρντο έπαιζαν όλες τις πλευρές αριστερά και δεξιά αντίστοιχα με Καμαρά και Ρομαό στα χαφ. Μάριν και Φετφατζίδης έπαιξαν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο που ήταν ο Τζούρτζεβιτς.

"Χάθηκε" στον νέο σχηματισμό

Η ομάδα του Πειραιά από εκείνο το σημείο και μετά… χάθηκε στο γήπεδο. Ο σχηματισμός που επέλεξε ο Πέδρο Μαρτίνς δεν λειτούργησε καθόλου καλά για την ομάδα του Πειραιά. Τόσο αμυντικά όσο και δημιουργικά ο Ολυμπιακός είχε σοβαρό πρόβλημα και το πλήρωσε. Στο 61' ο Πολέτ μπήκε στην περιοχή και με ένα σουτ νίκησε τον Γιαννιώτη και έφερε το ματς στα ίσια, ενώ ο Ολυμπιακός δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα του πρώτου μέρους που πίεζε ψηλά και δημιουργούσε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Φετφατζίδης και Μάριν δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν τους ρόλους τους στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Πάρντο είχε… χαθεί με τη σειρά του στο ρόλο που του είχε δώσει ο Μαρτίνς. Όλο αυτό σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη στην άμυνα είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει και η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού σε φιλικό παιχνίδι. Στο 78' ο Αμανί πέτυχε ένα τυχερό γκολ και έκανε το 2-1 για την Έουπεν.

Το σκηνικό στον αγωνιστικό χώρο δεν άλλαζε με τους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών να ψάχνουν τους ρόλους τους στο σχηματισμό που τους είχε δώσει ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγωνιστικό χώρο. Στο 83' ο ρέφερι κάνοντας χρήση του VAR καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Ένγκελς έπειτα από σουτ του Τογιοκάβα. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Πολέτ κάνοντας το 3-1 για την Έουπεν. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Φετφατζίδης κέρδισε πέναλτι και ο Τζούρτζεβιτς που ανέλαβε την εκτέλεση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να διαμορφώσει το τελικό 3-2, ενώ λίγο πριν την εκπνοή της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός είχε καλή ευκαιρία με κεφαλιά του Μάριν και η Έουπεν δοκάρι σε φάουλ του Γκαρθία.

ΕΟΥΠΕΝ: Βαν Κρόμπριζ (46' Νιάσε), Κεϊτά (81' Ντιανέ), Μουλουμπά (62' Αμανί), Σοέρτε, Λουίς Γκαρθία, Μπλοντέλ, Μολίνα, Οκάνσι (62' Μενγκά), Γιάγκαν (53' Τογιοκάβα), Πολέτ, Μιλίσεβιτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Σισέ (46' Μιράντα), Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Ανδρούτσος, Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος, Βρουσάι (46' Πάρντο), Γκερέρο.

ΑΠΟ ΤΟ 62' ΚΑΙ ΜΕΤΑ: Γιαννιώτης (76' Σκαφίδας), Μιράντα, Νικολάου, Ένγκελς, Μασούρας, Καμαρά, Ρομαό, Πάρντο, Μάριν, Φετφατζίδης, Τζούρτζεβιτς.