Ολυμπιακός: Όλοι είναι υπό κρίση

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Λουντογκόρετς είναι σαφώς ένα μεγάλο πλήγμα για τον σύλλογο.

Ολυμπιακός: Όλοι είναι υπό κρίση

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Λουντογκόρετς είναι σαφώς ένα μεγάλο πλήγμα για τον σύλλογο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην επίσκεψή του στον Ρέντη τόνισε πως η ζημιά που έγινε στον σύλλογο είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ. Και εκτός από το οικονομικό είναι πλήγμα και για το πρεστίζ της ομάδας του Πειραιά. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν κεφάλι και να κοιτάξουν να κάνουν μία καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατά την επίσκεψή του και αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε την επόμενη μέρα του αποκλεισμού. Και όπως είπε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, το ρόστερ είναι φτιαγμένο για το Τσάμπιονς Λιγκ, επομένως οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα σημαντικό ποσό που θα έμπαινε στο ταμείο του, αλλά από την άλλη του παρουσιάζεται μία πολύ καλή ευκαιρία που οφείλει να την εκμεταλλευτεί.

Εάν καταφέρει και μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μπορεί να πετύχει κάποιες νίκες που θα του δώσουν βαθμούς και θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει κι άλλο τη θέση του στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ. Μπορεί να μοιάζουν… ψιλά γράμματα όλα αυτά, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που θα τη βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός τα επόμενα χρόνια.

Υλικό και ποιότητα έχει ο Ολυμπιακός για να τα πετύχει όλα αυτά και επίσης είναι δεδομένο πως θα γίνουν κινήσεις που θα ενισχύσουν κι άλλο το ρόστερ της ομάδας. Η διοίκηση έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν πως όταν λέει ότι «θα φύγουν οι αδιάφοροι», το κάνει και πράξη. Για ορισμένους η διαδικασία ξεκίνησε από την επομένη του αποκλεισμού και χωρίς να ενδιαφέρει τον σύλλογο η οικονομική ζημιά που θα γίνει, διότι κάποιοι αν δεν φέρουν πρόταση, μπορεί να πάνε και δανεικοί.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, ακόμη και η απομάκρυνση ορισμένων ποδοσφαιριστών, που ήταν… αλλού στα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς, δεν θα είναι αρκετή για να αλλάξει η εικόνα του Ολυμπιακού. Στο κλαμπ παρατηρείται εδώ και αρκετούς μήνες χαλαρότητα σε αρκετούς τομείς. Το σκηνικό αυτό ήταν φανερό και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και δεν είναι τυχαίο πως στην Αυστρία ξεχώρισαν οι πιτσιρικάδες. Τα σφάλματα που έχουν γίνει είναι αρκετά και αν δεν σφίξουν τα λουριά, δύσκολα θα ανατραπεί η εικόνα που υπάρχει. Ο Ονιεκούρου μπορεί να πήρε το αεροπλάνο και να πήγε για μία μέρα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτό το έκαναν πιο πριν συμπαίκτες του πηγαίνοντας στη Μύκονο. Έχοντας 3-4 μέρες ρεπό εν μέσω προετοιμασίας πολύ απλά είναι τραβηγμένο να πάει να κάνει κάποιος τις διακοπές του και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Όλα αυτά τα περιστατικά πρέπει να εξαφανιστούν για να μπορέσει ο σύλλογος να πατήσει ξανά στα πόδια του και να ανάψει η φλόγα που έχει σβήσει εδώ και καιρό. Ο Ολυμπιακός είχε τη λογική πως είτε έτσι είτε αλλιώς θα περνούσε στους ομίλους και φυσικά η ευθύνη σε όλο αυτό δεν είναι μόνο των ποδοσφαιριστών αλλά όλων όσοι εργάζονται για το κλαμπ.

Όλα αυτά συνέβησαν και οδήγησαν στον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα να κοιτάξουν όλοι το πρόβλημα στα μάτια. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η κατάσταση αν είχαν ληφθεί δραστικά μέτρα πριν από αρκετό καιρό. Και το χειρότερο απ' όλα είναι πως εάν δεν είχε έρθει ο αποκλεισμός από τη Λουντογκόρετς, ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο σε όλα τα επίπεδα.

Υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Πιο εύκολα βρίσκονται αυτοί στο… στόχαστρο, αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί. Οι παίκτες του Ολυμπιακού κρίθηκαν από τη συμπεριφορά τους στον αγωνιστικό χώρο, αλλά πλέον κρίνονται οι πάντες στον Ρέντη. Όλοι όσοι εργάζονται στο προπονητήριο των πρωταθλητών Ελλάδας είναι υπό κρίση.

Αυτές τις στιγμές ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη και από στελέχη που θα κοιτάξουν το καλό του συλλόγου. Εάν ψάξει ο καθένας τρόπο για να μην του αποδοθούν ευθύνες, τότε και ο σύλλογος δεν θα βοηθηθεί για να πάει παρακάτω. Το κλαμπ χρειάζεται στελέχη που θα κοιτάξουν το όφελος του συνόλου και όχι του εαυτού τους. Πολλοί μπορεί να έχουν μεταμορφωθεί για να γίνονται αρεστοί, όμως όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης, θα μετρήσουν πολλά.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλά εδώ και αρκετούς μήνες, έγιναν αρκετά λάθη που οδήγησαν στον αποκλεισμό, αλλά από εδώ και πέρα υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν και να γυρίσει ο διακόπτης. Μπορεί να το κάνει αυτό ο σύλλογος και να είναι διαφορετικός κατά τη διάρκεια της σεζόν. Θα επιμείνουμε πως η ζημιά που έγινε με τον αποκλεισμό αφορά το οικονομικό σκέλος. Κατά τα άλλα οι Πειραιώτες μπορούν στο Γιουρόπα Λιγκ να κάνουν μία αξιοπρεπή παρουσία, να πετύχουν νίκες και όλα αυτά να είναι μία άσχημη ανάμνηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά το Γιουρόπα Λιγκ και όποιος το κάνει ας δει ποιες ομάδες αγωνίζονται σε αυτό.