Αμπασκάλ: «Ο Βόλος θα έχει νοοτροπία νικητή» (vid)

Ο τεχνικός του Βόλου, Γκιγέρμο Αμπασκάλ μίλησε για όλους και για όλα στο κανάλι της ΠΑΕ, στο Volos Tv.

Αμπασκάλ: «Ο Βόλος θα έχει νοοτροπία νικητή» (vid)

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ισπανού προπονητή του Βόλου, Γκιγιέρμο Αμπασκάλ:

Για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας που ολοκληρώνεται στην Ολλανδία και ποιες είναι οι εντυπώσεις του από την ομάδα: «Ο πρωταρχικός στόχος σε μία προετοιμασία είναι οι ποδοσφαιριστές, τόσο οι παλαιότεροι, όσο και οι νέοι, ακόμη και το τεχνικό επιτελείο, να γνωριστούν μεταξύ τους, για να μπορέσουν να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο. Όλο το προσωπικό, από τους φυσιοθεραπευτές, τους φροντιστές, τον τεχνικό διευθυντή, είναι όλοι διαθέσιμοι για το καλύτερο. Είναι κατανοητό, ότι είναι δύσκολο να βρίσκεσαι μακριά από τον τόπο σου. Ωστόσο, είμαστε «δεμένοι», ως οικογένεια και γίνεται καλή δουλειά.

Η τοποθεσία που επέλεξε το κλαμπ για να γίνει η προετοιμασία είναι ιδανική. Το ξενοδοχείο και γενικά το περιβάλλον είναι εξαιρετικό. Είμαστε λίγα λεπτά μακριά από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, όπου κάνουμε την προετοιμασία. Επομένως, υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες για να προετοιμάσουμε την ομάδα, όσον αφορά τη φυσική της κατάσταση και να «χτίσουμε» την τακτική που θα ακολουθήσουμε στο παιχνίδι μας».

Για το αν ο ίδιος έχει προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον: «Εκτός από την Ελβετία, όλες οι άλλες χώρες όπου δούλεψα (σ.σ. Πορτογαλία, Ιταλία) ήταν μεσογειακές. Πάντως, είναι γεγονός, πως πιο πολλές μέρες βρίσκομαι στην Ολλανδία, για την προετοιμασία, παρά στον Βόλο. Βέβαια, θα έχω την ευκαιρία να αποκτήσω οφέλη στην Ελλάδα και να γνωρίσω καλύτερα και τον Βόλο, όπως και την κουλτούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε πραγματική βοήθεια από τους ανθρώπους που υπάρχουν στο κλαμπ, τόσο εγώ, όσο και οι νέοι ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε το γρηγορότερο δυνατό, στην ελληνική πραγματικότητα»

Για το αν εντοπίζει κάποιες αδυναμίες, όσον αφορά το ρόστερ, προκειμένου να γίνουν ορισμένες κινήσεις ενίσχυσης: «Είναι γεγονός, πως έχουμε εντοπίσει αδυναμίες, καθώς ουσιαστικά αυτή η εβδομάδα είναι η πρώτη του πραγματικού «χτισίματος» της ομάδας. Αυτή τη στιγμή, είναι αλήθεια, ότι έχουμε έναν αριθμό παικτών, αλλά είμαι σίγουρος, ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στη διαδικασία να φέρει στην ομάδα ποδοσφαιριστές, που θα κάνουν τον σύλλογο πιο ανταγωνιστικό και θα τον φέρουν πιο κοντά στους στόχους, που έχουμε θέσει. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε τώρα από την πλευρά μας, είναι να δουλέψουμε με τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές και όταν έρθουν και οι νέοι παίκτες, να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι».

Για το αν είναι της ισπανικής σχολής ποδοσφαίρου ή της ιταλικής: «Η φιλοσοφία μου είναι να παίρνουμε τάσεις από αυτό που ζούμε. Όσο πιο πολλές κουλτούρες γνωρίζεις, τόσο πιο πολλά πράγματα προστίθενται στη γενικότερη προπονητική φιλοσοφία. Το ισπανικό μοντέλο επιτάσσει να έχεις την μπάλα περισσότερο στα πόδια σου και να έχεις επιθετική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, στο ιταλικό μοντέλο ποδοσφαίρου θα πρέπει να φροντίζεις, όταν δεν έχεις την κατοχή της μπάλα, να υπάρχει οργάνωση και γρήγορα να προσπαθήσεις να την ανακτήσεις. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μία μίξη όλων αυτών. Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα, είναι να μπορώ να περνάω στοιχεία στην ομάδα μου, έτσι ώστε να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, έναντι των αντιπάλων της».

Για το αν οι παίκτες του μπορούν να αφομοιώσουν εύκολα ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, σε σχέση μ’ αυτό που ακολουθούσε πέρυσι η ομάδα. Κι αν αυτό είναι ρίσκο: «Για μένα το ρίσκο είναι να κάνεις κάτι, για το οποίο δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Ο μόνος δρόμος για να είσαι επιτυχημένος, είναι η καθημερινή δουλειά. Οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες και ο λόγος που βρίσκονται στον Βόλο, αποδεδειγμένα, είναι ότι έχουν συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι, ότι από το κέντρο και προς τα μπροστά, η ομάδα δεν έχει ύψος και παίκτες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις εναέριες μονομαχίες. Επομένως, θα ήταν για μένα λάθος να επιδιώξω να παίξει η ομάδα με ψηλές μπαλιές και εναέριο παιχνίδι. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Βόλος διαθέτει ποδοσφαιριστές που έχουν ποιότητα και είναι τεχνίτες με τη μπάλα.

Πιστεύω, πώς η λειτουργία ενός προπονητή είναι να δει τα χαρακτηριστικά των παικτών και να ενσωματώσει τον τρόπο του ποδοσφαίρου που ταιριάζει στην ομάδα και όχι να βάλει τους ποδοσφαιριστές να κάνουν πράγματα, που δεν είναι ικανοί να τα πράξουν».

Για το ποιο θα είναι το δυνατό σημείο του φετινού Βόλου μέσα στο παιχνίδι: «Ο Βόλος θα είναι μία δυναμική ομάδα. Θα έχει οργάνωση στο παιχνίδι του και θα ξέρει πώς να παίξει. Γιατί κάποιες φορές, ίσως, θα χρειαστεί να μην παίξει όμορφα. Ωστόσο, θα έχει τις απαντήσεις στα διλήμματα, που θα μπαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού».

Για το ποιο σύστημα του αρέσει να εφαρμόζει περισσότερο η ομάδα στο παιχνίδι:

«Για μένα το καλύτερο σύστημα είναι η ταπεινότητα. Η δυναμική και η νοοτροπία του νικητή. Αυτές είναι οι αξίες, που θα πρέπει να έχει μία ομάδα. Από κει και πέρα, αν παίξεις με τρεις, με τέσσερις ή με πέντε παίκτες, θα εξαρτηθεί από το αν έχεις αυτές τις αξίες. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω κάτι για συστήματα, αν δεν έχω πλήρη εικόνα για τους αντιπάλους. Βέβαια, μέχρι τώρα βλέπουμε ότι λειτουργούμε καλύτερα με την άμυνα των τεσσάρων. Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχουν και ορισμένοι νέοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Τριανταφύλλου και Λογαράς, έχουμε στο μυαλό μας και μία άμυνα με τρεις ποδοσφαιριστές. Κι αν μιλάμε για προτιμήσεις, χωρίς αυτό να δείχνει έλλειψη σεβασμού σε κάποια συστήματα, εμένα θα μου άρεσε να έχω ακραίους παίκτες πάρα πολύ γρήγορους. Ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα φτάνουν στην αντίπαλη περιοχή και κάθε φορά που θα τελειώνουμε μία φάση, να έχουμε τέσσερις και πέντε παίκτες μέσα στην περιοχή του αντιπάλου».

Για τους νεαρούς παίκτες που προετοιμάζονται μαζί με την ομάδα: «Η αλήθεια είναι, ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Γιατί, γι’ αυτά τα παιδιά είναι η πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Έχω δει τους νεαρούς να συμπεριφέρονται με ταπεινότητα, φυσιολογικά, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Πιστεύω, ότι αυτό είναι μία προέκταση της ελληνικής νοοτροπίας, η οποία είναι να δουλεύεις με ένταση και να είσαι εργατικός».

Για το βαθμό ετοιμότητας που θα έχει η ομάδα στην έναρξη του πρωταθλήματος: «Δεν είμαι καλός με τα μαθηματικά. Θα έλεγα, όμως, ότι κάθε μέρα προοδεύουμε 10%. Η αλήθεια είναι, ότι μέρα με την ημέρα βλέπω την ομάδα να αισθάνεται πιο έτοιμη και προχωράμε. Η επιτυχία, αν έρθει με το καλό, θα είναι αποτέλεσμα όλων των προσώπων που δουλεύουμε στο κλαμπ».

Για το τι περιμένει να δει στο σημερινό φιλικό παιχνίδι με την Ουτρέχτη:

«Θα είναι το τέταρτο φιλικό παιχνίδι, με έναν αντίπαλο πολύ υψηλού επιπέδου και ένα σημαντικό τεστ για μας. Ο βασικός μας στόχος είναι, να βγάλουμε στον αγωνιστικό χώρο πράγματα που έχουμε δουλέψει, ως σήμερα και να ελαχιστοποιήσουμε, όσο το δυνατόν τα λάθη. Να κάνουμε πράγματα περισσότερα με την μπάλα μέσα στο γήπεδο. Θα αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Μία ομάδα με μεγάλο ρόστερ, η οποία θα μπορεί να παίξει δύο ημίχρονα με διαφορετικές ενδεκάδες. Εμείς θέλουμε στο παιχνίδι να δείξουμε ένα αγωνιστικό πρόσωπο, που θα μας ικανοποιήσει. Δεδομένου του προπονητικού φορτίου που έχουν δεχθεί οι ποδοσφαιριστές μέχρι σήμερα και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με την καλύτερη δυνατή εικόνα, που μπορούμε να έχουμε από το παιχνίδι αυτό».

Για το αν υπάρχει πίεση στον ίδιο και στην ομάδα, όταν κάθε χρόνο ο Βόλος θέτει ως στόχο να ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι: «Το αντίθετο, θα έλεγα, πως συμβαίνει. Δεν αγχώνομαι και δεν πιέζομαι για τους στόχους που θέτω. Όσον αφορά την ομάδα, πιστεύω, όσο πιο πολύ πίεση υποτίθεται ότι έχουν οι παίκτες, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για να σκεφτούν, πότε θα βγουν πιο εύκολα οι αυτόματες ενέργειες. Ερχόμενος απ’ έξω, έχω δει αυτή την ανάπτυξη του κλαμπ χρόνο με τον χρόνο. Ο βασικός μου στόχος είναι, να καταφέρουμε να ενώσουμε όλα τα κομμάτια και όλοι μαζί να είμαστε συγκεντρωμένοι για να πετύχουμε το στόχο, που είναι να προοδεύουμε, κάθε φορά και περισσότερο»

Για το αν έχει εικόνα από το ελληνικό πρωτάθλημα και τί πρόκειται να συναντήσει φέτος: «Όπως προανέφερα, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιπες ομάδες αυτή την περίοδο είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Έχω μελετήσει τις ομάδες πριν έρθω στην Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώνω είναι, πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και πιστεύω ότι φέτος θα γίνει μεγάλη μάχη. Γιατί θεωρώ, ότι υπάρχουν δύο ομάδες, οι Ατρόμητος και ΟΦΗ, οι οποίες παρότι δεν πήγαν καλά την προηγούμενη χρονιά, φέτος θα είναι πάρα πολύ δυνατές».