Νίνης: «Χτίζουμε κάτι νέο στον Βόλο» (vid)

Ο μέσος του Βόλου, Σωτήρης Νίνης μίλησε για όλους για όλα στο κανάλι της ΠΑΕ, στο Volos TV..

Νίνης: «Χτίζουμε κάτι νέο στον Βόλο» (vid)

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σωτήρη Νίνη:

«Δουλεύουμε σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον, έχουμε πολλούς καινούργιους παίκτες, νέο προπονητή και ξεκινάμε, ως ένα σημείο, από την αρχή. Θέλουμε να «χτίσουμε» κάτι καλό σιγά-σιγά.

Θεωρώ, ότι υπάρχει μία βάση παικτών από πέρυσι, αλλά εκτός από μας που ήμασταν ο κορμός της ομάδας, υπάρχουν πολλοί καινούργιοι ποδοσφαιριστές. Όπως προανέφερα, «χτίζουμε» κάτι καινούργιο, που δεν θα έχει σχέση με την περσινή ομάδα.

Χρειαζόμαστε χρόνο για να γνωρίσουμε και τους νέους συμπαίκτες μας, να καταλάβουμε, επίσης, τί θέλει από μας ο προπονητής και αυτός, παράλληλα, να γνωρίσει εμάς. Όλο αυτό απαιτεί χρόνο και πειράματα. Μέσα από τα φιλικά παιχνίδια θα υπάρξουν δοκιμές και το σίγουρο είναι, πως και ο προπονητής θέλει τον χρόνο του».

Για το αν αισθάνεται πιο δυνατός φέτος, μετά την πολύ καλή χρονιά που έκανε πέρυσι: «Η περσινή χρονιά μου έδωσε τεράστια ώθηση, γιατί είχα μία μεγάλη αποχή από το ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ σημαντικό να βρω ένα ιδανικό περιβάλλον, να επιστρέψω και να πάρω χρόνο συμμετοχής. Αυτό το βρήκα σταδιακά. Με βοήθησαν πάρα πολύ όλοι γύρω από την ομάδα και το πιο σημαντικό ήταν ότι επέστρεψα. Φέτος, είναι μία διαφορετική χρονιά. Εύχομαι να έχουμε όλοι την υγεία μας. Γιατί κάποιες φορές αλλιώς τα προγραμματίζεις τα πράγματα κι αλλιώς έρχονται. Στη συνέχεια σταδιακά, μέρα με την ημέρα να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό που ήδη έχουμε φτιάξει από πέρυσι και να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε υψηλότερους στόχους.

Προσωπικά, έχω πολύ υψηλούς στόχους και μακάρι να πραγματοποιηθούν μέσα από τον σύλλογο. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να πηγαίνει καλά η ομάδα, γιατί μέσα από αυτήν θα φανούμε όλοι μας».

Για την έλλειψη έντονου ελληνικού στοιχείου στον φετινό Βόλο: «Θεωρώ ότι λείπει το ελληνικό στοιχείο από την ομάδα. Γιατί εμείς οι Έλληνες παίκτες γνωρίζουμε την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, τη νοοτροπία και πρέπει να βάλουμε και τους ξένους στο δικό μας καλούπι. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες παίκτες σε μία ομάδα και να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Όταν υπάρχουν πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές, δυστυχώς, δεν υπάρχει ομοιογένεια. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και πρέπει όλοι να κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να βρεθούμε κάπου ενδιάμεσα.

Δεν θεωρώ, ότι δεν υπάρχουν καλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πέρυσι για παράδειγμα, ξεκινήσαμε πολύ λίγοι Έλληνες, στο τέλος αγωνίστηκαν περισσότεροι, ενώ δύο από αυτούς (σ.σ. Δουβίκας, Μήτογλου) πήραν μεταγραφή. Οπότε, θεωρώ ότι αν στηριχθούν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, μπορούν να αποδώσουν και να προσφέρουν. Θα πρέπει να υπάρχει ελληνικό στοιχείο στην ενδεκάδα και στην 20αδα. Μέσα από αυτό θα βοηθηθεί και η Εθνική ομάδα. Αν υπάρχει καλή διάθεση, όλα γίνονται…».

Για τη βοήθεια που πήρε πέρυσι από την ομάδα: «Είχα πέρυσι την ανάγκη να παίξω και η ομάδα του Βόλου με βοήθησε πάρα πολύ. Μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ ξανά. Από κει και πέρα, όταν μπαίνεις στο γήπεδο είσαι μόνος σου. Κανείς δεν παίζει για σένα. Εξαρτάσαι από τα πόδια σου, το μυαλό σου και την καρδιά σου. Σίγουρα, η ομάδα δίνει μία ευκαιρία και θα πρέπει ο καθένας μας να την εκμεταλλευτεί».

Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα κι αν οι παίκτες έχουν συνηθίσει, πλέον, να παίζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες: «Είναι γεγονός, πως θα μας φανεί κάπως, τώρα που θα παίζουμε και πάλι σε γήπεδο με κόσμο. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, πλέον, διαφορετικά. Ακούγονται όλα όσα λέμε στον αγωνιστικό χώρο και υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία στο παιχνίδι. Πλέον, δεν υπάρχει έδρα, μπαίνεις σε κάθε γήπεδο και κάνεις το παιχνίδι σου, χωρίς να σε επηρεάζει ο κόσμος. Στην αρχή, πιστεύω, θα δυσκολευτούμε κάπως. Άλλες ομάδες θα ευνοηθούν από αυτή την κατάσταση και άλλες όχι. Θεωρώ, ότι από τις μεγάλες ομάδες έλειψε ο κόσμος και αυτές θα ευνοηθούν περισσότερο από τις υπόλοιπες».

Για τους στόχους που θέτει φέτος ο Βόλος: «Κάθε χρόνο οι προσδοκίες του κόσμου και του προέδρου είναι υψηλές. Αλλά όπως προείπα, η ομάδα είναι νέα, το ρόστερ ίσως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έχουμε μπροστά μας έναν μήνα ακόμη, μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα.

Με τους συμπαίκτες μου δεν έχουμε θέσει ακόμα κάποιο στόχο, αλλά σίγουρα για φέτος είναι η 6η θέση και τα πλέι οφ. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τερματίσουμε στην έκτη θέση. Το σημαντικό είναι να βαδίζουμε παιχνίδι με παιχνίδι και να βλέπουμε που στεκόμαστε και ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας. Δεν γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, πώς θα εμφανιστεί ο Βόλος στο πρωτάθλημα. Χρειάζεται υπομονή.

Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, μας περιμένει σκληρή δουλειά και από τη μεριά μου το μόνο που μπορώ να πω είναι, ότι θα παλέψουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους που θα θέσει η ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι, να πατάμε στη γη και βήμα-βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, θα κάνουμε ταμείο στο τέλος».

Για το αν θεωρεί πως η κούραση έχει επηρεάσει την εικόνα της ομάδας στα φιλικά: «Τα φιλικά παιχνίδια γίνονται για να πειραματιστεί ο προπονητής. Δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα, ούτε να μειώσεις κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά ούτε να πεις ότι είναι κάποιος παικταράς. Υπάρχει μεγάλη κούραση από τις διπλές προπονήσεις. Τα φιλικά παιχνίδια αποσκοπούν κυρίως, για να αναλύσει ο προπονητής το τακτικό κομμάτι».

Για το πως βλέπει τους νέους παίκτες της ομάδας: «Πρέπει να δούμε την ομάδα και τους παίκτες στα επίσημα παιχνίδια, όταν θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Τότε θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σίγουρα υπάρχουν παιδιά με ταλέντο και υπάρχουν ποδοσφαιριστές με εμπειρία. Είναι άλλου είδους ποδοσφαιριστές, από αυτούς που είχαμε πέρυσι και ίσως δυο-τρεις να έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Ελπίζω, όλοι οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα να ταιριάξουν με τους υπόλοιπους. Αυτό παίρνει χρόνο και επειδή «χτίζουμε» κάτι καινούργιο, πρέπει να δοθεί χρόνος σε όλους μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε θετικά το πρωτάθλημα».

Για το αν σκέφτεται να αγωνιστεί και πάλι σε ένα μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό κλαμπ: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να σκέφτεσαι, αν θα έρθει κάποια πρόταση. Την περίοδο αυτή έχω συμβόλαιο με το Βόλο. Είμαι ευχαριστημένος από τους ανθρώπους της ομάδας και χαρούμενος που παίζω γι’ αυτόν τον σύλλογο. Είμαι συγκεντρωμένος στους στόχους που θέτει και φέτος ο Βόλος. Έχω υψηλές φιλοδοξίες, ωστόσο, επικεντρώνομαι στο τώρα. Κι αν στην πορεία έρθει κάποια πρόταση, θα τη συζητήσουμε με τη διοίκηση και θα δούμε, τί είναι καλύτερο, τόσο για μένα, όσο και για τον Βόλο».

Για το αν θα δούμε και πάλι φέτος τον Βόλο να κοιτάζει όλες τις ομάδες στα μάτια: «Θεωρώ, ότι αυτό είναι το στυλ της ομάδας κι αυτό που μας ταιριάζει, περισσότερο, κατά τη γνώμη μου. Αυτή την τακτική θα πρέπει να ακολουθήσουμε, με όποια ομάδα και αν αγωνιζόμαστε. Το πώς θα εμφανιστούμε, εξαρτάται από τον προπονητή, την τακτική που θα ακολουθήσουμε και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτήν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, σε σχέση με πέρυσι, οπότε πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε πάνω σε αυτό.

Πέρυσι πιέζαμε πάρα πολύ ψηλά και αυτό το στυλ παιχνιδιού ταιριάζει στους περισσότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Μας ευνόησε, έτσι ώστε να φαινόμαστε μέσα στο γήπεδο, πως είμαστε η ομάδα που κυνηγάει περισσότερο το αποτέλεσμα».

Για το αν θεωρεί πως η ομάδα άξιζε να είναι πέρυσι στα πλέι οφ: «Σίγουρα, θα επιθυμούσαμε να είμαστε στα πλέι οφ. Με δύο-τρία θετικά αποτελέσματα θα μιλάγαμε διαφορετικά. Αν είχαμε ένα μεγαλύτερο ρόστερ, γιατί σ’ ένα καθοριστικό χρονικό σημείο του πρωταθλήματος παίζαμε, είτε από επιλογή του προπονητή, είτε λόγω τραυματισμών με τους ίδιους παίκτες, θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα παιχνίδια. Για να σταθείς σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να έχεις καλή αποκατάσταση, πολλές επιλογές και ο προπονητής να είναι σε θέση να αλλάζει πρόσωπα. Δυστυχώς, εμείς κάναμε μία μεγάλη κοιλιά την περίοδο του Ιανουαρίου, όπου είχαμε πολλά συνεχόμενα παιχνίδια. Εκείνη την περίοδο ο Αστέρας κέρδισε όλα τα ματς και ξέφυγε στη βαθμολογία».

Για τις εντυπώσεις του από το νέο προπονητή: «Είναι λίγο το χρονικό διάστημα που είναι μαζί με την ομάδα. Είναι ένα άτομο νεαρό σε ηλικία, έχει δίψα, έχει μόρφωση και θέλει να μεταδώσει πολλά πράγματα στους παίκτες. Το θέμα είναι, κατά πόσο οι ποδοσφαιριστές θα μπορέσουμε να τα αφομοιώσουμε όλα αυτά και να τα καταλάβουμε. Γιατί είναι δύσκολο να φτιάξεις μία ομάδα από την αρχή, μέσα σε ενάμιση μήνα».

Για το πως βλέπει το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ: «Αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι τελείως διαφορετικό από πέρυσι. Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, θα είναι πολύ καλύτερες και αυτό αυτόματα κάνει μεγαλύτερη τη δυσκολία να μπεις στην εξάδα. Πιστεύω, ότι από την 7η θέση μέχρι την 11η, η βαθμολογική διαφορά των ομάδων θα είναι πολύ μικρή.

Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, οπότε και για μας θα είναι πολύ πιο δύσκολο το πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος φτιάχνει μία πολύ καλή ομάδα, ενώ ο Αστέρας είναι μία συγκροτημένη ομάδα από πέρυσι. Εμείς, κακά τα ψέματα, έχουμε αλλάξει τη μισή ομάδα. Μακάρι να μας βγουν αυτές οι αλλαγές και να πάει ο Βόλος ακόμα ψηλότερα. Αλλά όπως προανέφερα, δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εμφανιστούμε».