Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ»: «Μα, ενδεκάδα με έναν Έλληνα;»

Ο πρώτος σε συμμετοχές και γκολ ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, Νέτο Γκουερίνο μιλά στο «ΦΩΣ». 

Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ»: «Μα, ενδεκάδα με έναν Έλληνα;»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μία ειλικρινή συνέντευξη μου έδωσε ο Νέτο Γκουερίνο, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ! Με γκολ δικό του είχε πάρει ο «Δικέφαλος του Βορρά» το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο άνθρωπος μιλάει χωρίς κόμπλεξ, λέει τα πράγματα όπως είναι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/5/2021

Υπάρχουν φωτογραφίες σας με πρωτοφανές πάθος από την Τούμπα όταν είχατε σκοράρει και είχατε δώσει στο τέλος ενός ντέρμπι με την ΑΕΚ το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Ήταν τον Μάιο του 1976. Προτελευταία αγωνιστική στην Τούμπα, ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ του Φάντροκ, η οποία είχε τότε πολύ καλή ομάδα. Με Ραβούση πίσω και Λάκη Νικολάου, με Μίμη Παπαϊωάννου μπροστά. Τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 45.000, φαντάσου πόσοι ήταν μέσα... Σε όλο τον δεύτερο γύρο παλεύαμε με την ΑΕΚ για την πρωτιά. Στο μεταξύ μας ντέρμπι ήμασταν δύο βαθμούς μπροστά και έπρεπε να νικήσουμε πάση θυσία. Δύο λεπτά πριν λήξει το ματς έβαλα το γκολ και έτρεξα στην εξέδρα, πήδηξα πάνω στα κάγκελα και έμειναν οι φωτογραφίες στην ιστορία. Ήμουν τυχερός, δόξα τω Θεώ, αλλά είχα προετοιμαστεί και πολύ καλά ψυχολογικά πριν από τον αγώνα. Ήμουν έτοιμος για να νικήσουμε και να πάρουμε το πρώτο πρωτάθλημα.

Πείτε μου τη φάση.

Ο Κούδας έκανε μία σέντρα στο 89’ στο δεύτερο δοκάρι για να βρει το κεφάλι του Σαράφη. Έγινε μία αναμπουμπούλα μεταξύ του Σαράφη και του τερματοφύλακα, η μπάλα έβγαινε κόρνερ, κυνήγησα τη φάση και έβαλα το γκολ από το πλάι. Μετά έγινε χαμός! Με παικταράδες τότε ο ΠΑΟΚ, με Έλληνες. Όλα τα χρόνια είχαμε εννιά Έλληνες και δύο ξένους μόνο, εμένα και τον Φορτούλα. Όχι αυτό που γίνεται τώρα, να είναι εννιά ξένοι και δύο Έλληνες. Και ούτε καν δύο Έλληνες! Πριν από λίγες ημέρες ο ΠΑΟΚ έπαιξε με την ΑΕΚ ημιτελικό στην Τούμπα και ο μόνος Έλληνας στην ενδεκάδα ήταν ο Πασχαλάκης! Αυτό για εμένα είναι πολύ κακό. Νιώθω Έλληνας πλέον, έχω πάρει την ελληνική υπηκοότητα, έχω ψηφίσει κιόλας. Πρώτη φορά ψήφισα στη ζωή μου στην Ελλάδα! Μένω από το 1974 μόνιμα στην Ελλάδα!

Πού;

Ζω στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

Έχετε παντρευτεί Ελληνίδα;

Ναι, και έχω δύο παιδιά. Μηχανικοί μηχανολόγοι. Ο ένας είναι στην Αγγλία, ο άλλος στη Θεσσαλονίκη. Πολύ περισσότερα χρόνια ζω στην Ελλάδα από όσα έζησα στη Βραζιλία. Ήρθα στην Ελλάδα 24 χρονών και τώρα είμαι 71!

Πότε ψηφίσατε στην Ελλάδα για πρώτη φορά;

Το 1981.

Τι ψηφίσατε; ΠΑΣΟΚ;

(Γελάει) Ναι, και εγώ είχα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ! Θέλω να τονίσω ότι όσα λέω είναι επειδή αγάπησα πολύ αυτή την ομάδα. Έπαιξα δέκα χρόνια στον ΠΑΟΚ, είμαι ο πρώτος σε συμμετοχές και σε γκολ ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Και όταν βγαίνω στον δρόμο, βλέπω ακόμα αυτή την αναγνώριση από τον κόσμο και αισθάνομαι πολύ όμορφα. Τον καιρό που έπαιζα, όπου και αν πήγαινα δεν με άφηναν να πληρώσω! Κερνούσαν όλοι, όχι μόνο ιδιοκτήτες των μαγαζιών αλλά και πελάτες που κάθονταν σε διπλανό τραπέζι! Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή κοινωνία, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι διαφορετικές.

Με τους Αρειανούς είχατε ποτέ πρόβλημα να σας την πέσουν εκεί;

Όχι, ποτέ. Έχω φίλους παίκτες του Άρη παλιούς.

Τη γυναίκα σας πώς τη γνωρίσατε; Οι Θεσσαλονικιές είναι όμορφες...

(Γελάει) Η γυναίκα μου είναι από τη Νάουσα! Σπούδαζε εδώ στη Θεσσαλονίκη και τελείωσε το Πολυτεχνείο. Είχα έναν φίλο Ελληνοβραζιλιάνο εδώ, που είχε μία εταιρεία και η γυναίκα μου δούλευε σε αυτόν. Πήγα για καφέ μια μέρα στο γραφείο του και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Ακόμα είμαστε μαζί. Παντρευτήκαμε το 1979!

Το εμβόλιο το κάνατε;

Ναι, το έκανα.

Ποιο εμβόλιο;

Το Astrazeneca. Και θα κάνω τη δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Δεν φοβάμαι. Μια χαρά είμαι, ούτε τσίμπημα δεν ένιωσα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ψυχολογία, πολλές φορές έχουν να κάνουν και με τα συμφέροντα... Πριν ξέχασα να σας πω ότι μαζί με τους Έλληνες που είχαμε τότε και την καλή χημεία μεταξύ μας, είχαμε και καλό προπονητή, τον Λόραντ. Πίστευε πολύ σε εμάς και μας το έλεγε συνεχώς. Ήμασταν η μόνη ομάδα τότε που κάναμε διπλές προπονήσεις, Τρίτη και Πέμπτη! Όπως ο Ολυμπιακός, όπου φαίνεται η σφραγίδα την οποία έβαλε ο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός δεν έχει μόνο πολύ καλούς παίκτες, έχει και πολύ καλό προπονητή. Η δουλειά του Μαρτίνς φαίνεται.

Πώς ήρθατε στον ΠΑΟΚ; Λέγεται ότι ήταν να πάτε στον Παναθηναϊκό!

Όταν έπαιζα στη Βραζιλία, στην Ατλέτικο Μινέιρο, ο Βασίλης Μπέρτος, που έχει φέρει παίκτες στην Ελλάδα, ήρθε στο γήπεδο όπου έκανα προπόνηση. Μου μιλούσε σπαστά βραζιλιάνικα και μου είπε να έρθω στην Ελλάδα. Είχα πάει πριν στη Γαλλία και μου άρεσε η Ευρώπη. Δεν κοιτούσα τα χρήματα, ήθελα να ζήσω εμπειρίες. Ήμουν στις ακαδημίες της Κορίνθιας πριν, στη δεύτερη ομάδα. Δεν είχα ελπίδες να παίξω, διότι η Κορίνθιας είχε τον Ριβελίνο και παικταράδες στη θέση μου. Ο αδελφός του Βασίλη Μπέρτου είχε μια ομάδα στις ΗΠΑ, θα αγόραζαν το δελτίο μου από την Ατλέτικο Μινέιρο και θα με πουλούσαν στην Ελλάδα.

Για ποια ομάδα σάς προόριζε ο Μπέρτος;

Ήταν να έρθω στον Παναθηναϊκό του Πούσκας. Ήρθα, έκανα προπόνηση, με Δομάζο τότε, έγινε ένα φιλικό με τα Γιάννινα που είχαν τους Αργεντινούς. Νίκησε ο Παναθηναϊκός, έβαλα γκολ, πήγα πολύ καλά. Δεν τα βρήκαν όμως στα χρήματα. Ξαναγύρισα στις ΗΠΑ και μετά από μερικές ημέρες μάς φώναξαν να έρθουμε πάλι στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη!

Ξέρατε τίποτα τότε για Θεσσαλονίκη;

Παραθαλάσσια περιοχή μού είπαν, ωραία μού είπαν. Φτάνουμε στην πόλη, έρχεται μια Τζάγκουαρ πράσινη και μας παίρνει. Και μου λέει ο Μπέρτος «πάμε στον Άρη να σε δει ο προπονητής». Ο Στάνκοβιτς τότε. Δεν τα βρήκαν όμως στα χρήματα με τον Καμπάνη, ο οποίος είχε τη φήμη του «σφιχτού»... Γυρίζω στο ξενοδοχείο και μου λένε «πάμε για προπόνηση στον ΠΑΟΚ»! Αλλά έλειπε σε διακοπές ο προπονητής... Τους λέω «πείτε μου τι θα γίνει, γιατί θα φύγω». Κλείνουν ένα φιλικό με τον Πιερικό, έρχεται ο προπονητής από τις διακοπές, πήγα πολύ καλά και ο γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ τότε, ο Φούλης Μαρτινίδης, μου λέει «έλα στα γραφεία να υπογράψουμε».

Πείτε μου για τον Φούλη Μαρτινίδη, έχω ακούσει πολλά.

Αυτός είχε το καφέ «Μαρτίνι» στην παραλία, στην Μπότσαρη και μαζεύονταν όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες εκεί, ακόμα και παίκτες. Ειδικά ο Κούδας ήταν κάθε μέρα εκεί, γιατί το σπίτι του ήταν δίπλα. Ο Φούλης Μαρτινίδης ήταν παράγοντας του ΠΑΟΚ και είχε μία από τις δέκα Μερσεντές που κυκλοφορούσαν τότε στη Θεσσαλονίκη! Έκανε εμπόριο με ψάρια. Είχε φέρει παίκτες που έγραψαν ιστορία. Ήταν παράγοντας πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ, βοήθαγε οικονομικά. Επί εποχής του πήρε ο ΠΑΟΚ το πρώτο Κύπελλο και το πρώτο πρωτάθλημα. Ο μεγαλύτερος όλων βέβαια ήταν ο Παντελάκης.

Μου έχει πει ο Κούλης Αποστολίδης σε συνέντευξη ότι ο Κούδας ήταν καλύτερος παίκτης από τον Δομάζο, αλλά ο Δομάζος είχε το ηγετιλίκι, τον τσαμπουκά.

Αποφεύγω πάντα να συγκρίνω μεγάλους παίκτες. Σήμερα αυτοί οι ποδοσφαιριστές με τη διατροφή, με την προπόνηση, με τα μέσα που υπάρχουν, ειλικρινά σας μιλάω, θα ήταν από τους πρώτους στον κόσμο! Τέτοιοι Έλληνες παίκτες δεν ξαναβγαίνουν!

Από τον Ολυμπιακό;

Ο Δεληκάρης! Πολύ μεγάλος παίκτης. Και ξέρεις γιατί δεν ξαναβγαίνουν τέτοιοι παίκτες; Διότι αυτοί έμαθαν το ποδόσφαιρο στις αλάνες. Όχι σε χλοοτάπητες. Έπαιζαν στις πέτρες, στο χώμα, δεν ήταν ποδοσφαιριστές που φτιάχτηκαν, ήταν γεννημένοι έτσι. Για τον Ολυμπιακό, που με ρώτησες, ήταν ομαδάρα τότε. Είχε σπουδαίους παίκτες. Κελεσίδης, Κρητικόπουλος, Δεληκάρης, Σιώκος, Γκλέζος, Λοσάντα, Βιέρα, Συνετόπουλος, Αγγελής, Γκαϊτατζής, τους θυμάμαι. Δεν είναι εύκολο να ξαναβγεί για τον Ολυμπιακό τέτοια ομάδα. Και όμως αυτή την ομάδα εμείς πάντα τη νικούσαμε στην Τούμπα! Για πολλά χρόνια. Διότι είχαμε και εμείς μεγάλη ομάδα.

Πώς βλέπετε τον τελικό του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό;

Παίζει μεγάλο ρόλο η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν εκείνη τη μέρα οι παίκτες. Είναι ένα ματς. Μπορεί να δεις τη δύναμη να ξεπεράσει την τεχνικ, και να γίνει ένας παίκτης, που δεν τον περιμένεις, λιοντάρι. Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ, έχει πολύ καλούς παίκτες και πολύ καλό προπονητή. Έχει έναν σέντερ φορ που κάνει τη διαφορά, έχει έναν στόπερ πίσω που είναι 1,90, αλλά ο άνθρωπος δεν παίζεται, είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Μου αρέσουν πολύ ο Ελ Αραμπί και ο Σεμέδο. Έχει σύνολο, η δουλειά του Μαρτίνς έχει φανεί. Χωρίς φανατισμούς, να λέμε την αλήθεια. Ο Ολυμπιακός δίκαια παίρνει το πρωτάθλημα, είναι φαβορί και για το Κύπελλο, αλλά σε ένα ματς όλα γίνονται. Πιστεύω ότι θα γίνει πολύ καλός αγώνας. Εμείς τότε χάσαμε πολλά Κύπελλα, γιατί όλοι οι τελικοί γίνονταν στην Αθήνα...

Αν σας έλεγαν «πάρτε έναν παίκτη από τον Ολυμπιακό στον ΠΑΟΚ», ποιον θα παίρνατε;

Δεν θα περιμένεις αυτή την απάντηση. Τον Μπουχαλάκη!

Γιατί;

Διότι είναι Έλληνας και μου αρέσει πολύ σε μια ομάδα, ενώ έχει λεφτά και μπορεί να φέρει ξένο, να προτιμάει Έλληνα. Πρέπει να υπάρχουν παίκτες που αγαπάνε την ομάδα και δένονται με αυτήν, έτσι ήταν πάντα το ποδόσφαιρο. Ο Μπουχαλάκης είναι δύο χρόνια αναντικατάστατος από τον Μαρτίνς και αυτό σημαίνει πολλά. Κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά, είναι ψηλός, έχει χάρισμα που είναι αριστεροπόδαρος, βοηθάει την ομάδα, παίζει για την ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ γιατί πέρσι και φέτος έμεινε τόσους πολλούς βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό; Επίσης τι γνώμη έχετε για τον προπονητή Πάμπλο Γκαρσία;

Όλο το πρόγραμμα που είχε κάνει η διοίκηση ήταν με προπονητή τον Άμπελ Φερέιρα. Όμως ο ΠΑΟΚ απέκτησε σοβαρό πρόβλημα με το Φαϊνάνσιαλ Φερ Πλέι και αναγκάστηκε να πουλήσει ή να χάσει πολλούς καλούς παίκτες. Μετά τη φυγή του Φερέιρα και τις τόσες αλλαγές, δεν υπήρχε νόημα να φέρεις ξένο προπονητή από άλλη χώρα. Ήταν καλύτερο να βάλουμε ένα δικό μας παιδί, που ήξερε τον ΠΑΟΚ, που είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και τα είχε πάει πολύ καλά εκεί. Εγώ συμφωνώ που του έδωσαν την ευκαιρία. Όμως έμεινε πολλούς βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό... Αυτό για τον ΠΑΟΚ δεν χωνεύεται εύκολα, να είσαι 20 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν φταίει ο Γκαρσία για όλα. Βλέπουμε στον ΠΑΟΚ μια ακυβερνησία, ένα μπέρδεμα με τις πολλές αλλαγές προπονητών, παικτών και συστημάτων. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη πίεση.

Θυμάστε κάποιο περιστατικό με τον κόσμο;

Βεβαίως, θα σας πω ένα που δείχνει την πίεση. Ήμασταν πρώτοι στο πρωτάθλημα, φέραμε ισοπαλία 0-0 μέσα στην Τούμπα και μας περίμεναν τρεις χιλιάδες έξω από το γήπεδο για να μας βρίσουν, να μας γιουχάρουν! Γιατί υπήρχε μια διαφωνία με τον Παντελάκη και τον προπονητή και μια εφημερίδα τότε ξεσήκωνε τον κόσμο...

Ποιος σας αρέσει πιο πολύ από τον ΠΑΟΚ τώρα;

Ο Ίνγκασον είναι καλός στις στημένες φάσεις, καθαρίζει, είναι και επικίνδυνος μπροστά. Και αν είναι σε μέρα, πολύ καλός είναι ο Ζίφκοβιτς. Για τον ΠΑΟΚ θεωρώ ότι ήταν μεγάλο πρόβλημα η φυγή του Πέλκα!

Γιατί;

Διότι στα 20 μέτρα ήταν πολύ γρήγορος με την μπάλα και το σύστημα ήταν έτσι που έμενε ελεύθερος να χώνεται. Ενώ τώρα παίζουμε με χαφ που δεν πατάνε περιοχή. Και ο Ελ Καντουρί όποτε έπαιζε «δεκάρι» απειλούσε.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Πρέπει οι δημοσιογράφοι να πιέζετε να παίζουν πιο πολλά ελληνόπουλα στις ομάδες. Είναι κρίμα να βλέπεις σε κάθε ομάδα δεκαπέντε ξένους. Το όνειρο χιλιάδων παιδιών που παίζουν σε ακαδημίες και σε ερασιτεχνικές ομάδες πού θα πάει; Θα σταματήσουν να ασχολούνται οι νεαροί Έλληνες με το ποδόσφαιρο.

Αυτά γράφω και εγώ πολλές φορές.

Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιες οι ομάδες να το λύσουν νομοθετικά σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Γνωρίζω ΠΑΟΚτσήδες που δεν ξέρουν τα ονόματα ποδοσφαιριστών! Μιλάω σαν Έλληνας, ζω 47 χρόνια στην Ελλάδα, υπηρέτησα και στον ελληνικό στρατό.