Με το βλέμμα στο μέλλον…

Η δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει να κάνει μόνο με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Έχει να κάνει και με την προετοιμασία της επόμενης μέρας. 

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Ήταν η εκτόξευση του Κώστα Τσιμίκα. Ήταν ο Τζολάκης, ο Ανδρούτσος και ο Βρουσάι. Έρχονται οι Καραργύρης, Καλογερόπουλος, Σουρλής. Ακολουθούν οι Κασεμί, Μαυρουδής, Ντόης, Παπαδούδης, Κίτσος. Η δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει να κάνει μόνο με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, όπου τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά από την πρώτη κιόλας σεζόν του Πορτογάλου τεχνικού στον Πειραιά. Έχει να κάνει και με την προετοιμασία της επόμενης μέρας, με το μέλλον των «ερυθρολεύκων», με τους πιτσιρικάδες που προετοιμάζει να διαδεχθούν τα αστέρια του συλλόγου τα επόμενα χρόνια.

Ο Μαρτίνς έχει δείξει ότι εμπιστεύεται τους νέους. Καλοί οι ξένοι, καλοί οι πρωτοκλασάτοι, αλλά ένας σύλλογος, αν θέλει να λέγεται μεγάλος, πρέπει να παράγει, εκτός από ποδόσφαιρο, και παίκτες από τα σπλάχνα του. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν οι ακαδημίες. Και όπως φαίνεται στον Ρέντη όλα δουλεύουν ρολόι. Και ο Πορτογάλος έχει ήδη ξεχωρίσει ταλέντα που θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα στο μέλλον. Άλλα παιδιά άμεσα και άλλα σε βάθος χρόνου. Η καλή δουλειά αποδίδει καρπούς και πλέον είναι θέμα συγκυριών και (κυρίως) σκληρής δουλειάς για τους πιτσιρικάδες, από τη στιγμή που το ταλέντο υπάρχει και η προσπάθειά τους επιβραβεύεται, να αρπάξουν με χέρια και με πόδια και όχι μόνο από τα μαλλιά τη μεγάλη ευκαιρία που τους προσφέρει ο Πορτογάλος για να κάνουν σύντομα το μεγάλο άλμα. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μόνο έτσι θα αναδειχθούν μέσα από τον Ολυμπιακό και δεν θα χαθούν όπως πολλοί άλλοι ταλαντούχοι, οι οποίοι μόλις έκαναν το επαγγελματικό συμβόλαιο και έπαιξαν 2-3 φορές στην πρώτη ομάδα, μετά τα φόρτωσαν στο… βεντετιλίκι και σύντομα χάθηκαν…

Όμως, πέρα από την ελληνοποίηση ή τη δυναμικότητα του ρόστερ, πίσω απ’ όλα κρύβεται ένα πολύ πιο σημαντικό κομμάτι του οργανισμού που λέγεται Ολυμπιακός. Η επιβίωσή του. Και εξηγούμαι για ποιον λόγο πλέον η εκμετάλλευση των ακαδημιών είναι πολύ πιο αναγκαία από ποτέ, όχι μόνο για τους Πειραιώτες αλλά και για όλες τις ομάδες ελληνικές και ξένες που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες των μεγάλων και πλούσιων ευρωπαϊκών συλλόγων. Πολύ καλά τα εκατομμύρια από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τι θα γίνει έτσι όπως δυσκόλεψαν τα πράγματα για την είσοδο των ομάδων από τις μικρομεσαίες ποδοσφαιρικά χώρες στους χρυσοφόρους ομίλους. Τι θα γίνει λοιπόν αν αύριο ο Ολυμπιακός δεν μπορέσει να φτάσει στους ομίλους; Από πού θα βρει έσοδα να επιβιώσει; Από τα εισιτήρια; Από τα πενιχρά πλέον τηλεοπτικά της Σούπερ Λίγκας; Όχι βέβαια. Αν δεν καταφέρει ο Ολυμπιακός να φτάσει στους ομίλους, τότε μόνη σημαντική πηγή εσόδων θα είναι οι ακαδημίες του. Αυτά τα ταλέντα που ετοιμάζει τώρα ο Μαρτίνς και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να βάλουν εκατομμύρια στο ταμείο. Όπως συνέβη με τον Ρέτσο, τον Τσιμίκα, τον Νικολάου, για να μην πάμε παλιότερα.

Παράλληλα θα προσπαθεί να διατηρήσει αυτό που έχει αναγάγει σε επιστήμη ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Να αγοράζει φτηνά και να πουλάει πανάκριβα! Διαφορετικά, αν δεν μπορέσει να συντηρηθεί με αυτόν τον τρόπο, όταν θα έρθει η «στραβή» και δεν μπει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως μπλέξει σε περιπέτειες, αφού η ΟΥΕΦΑ θέλει έσοδα από τους συλλόγους και δεν την ενδιαφέρει αν ο κάθε ιδιοκτήτης έχει πολλά χρήματα να ρίξει. Οπότε…