Γκαρσία: «Μπαλώνω τρύπες, θα δούμε αν μου επιτραπεί να χτίσω την ομάδα που θέλω...»

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία μίλησε για όλους και για όλα. Τι είπε για το VAR στην Ισπανία και τις διαφορές με την Ελλάδα στις γραμμές του οφ σάιντ...

Γκαρσία: «Μπαλώνω τρύπες, θα δούμε αν μου επιτραπεί να χτίσω την ομάδα που θέλω...»

Ο Ουρουγουανός προπονητής του ΠΑΟΚ, φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα της Παμπλόνα, «Diario de Navarra.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το πως ζει στην Ελλάδα: «Είμαι χαρούμενος. Είμαι εδώ δώδεκα χρόνια. Τελείωσα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής και μετά ξεκίνησα στην Ακαδημία του ΠΑΟΚ ως προπονητής. Μετά από τέσσερα χρόνια μου έδωσαν την ευκαιρία να ηγηθώ της πρώτης ομάδας. Ανέλαβα με ελλείψεις, αλλά είναι μία καλή ευκαιρία. Προσπαθώ να την εκμεταλλευτώ και σιγά-σιγά να παρουσιάσω το πλάνο μου».

Για τους στόχους της φετινής πορείας του ΠΑΟΚ: «Θέλουμε να κερδίσουμε το Κύπελλο και να τερματίσουμε στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια θα σκεφτούμε τον προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν. Ας δούμε αν θα μου επιτραπεί να χτίσω την ομάδα που θέλω. Αλλά έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο σήμερα…».

Για την επίδραση του κορονοϊού: «Ναι, η πανδημία μπερδεύει τα πάντα. Μεταγραφές, παίκτες που θα φύγουν και παίκτες που θα έρθουν. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ και πρέπει να προσαρμοστείς. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Αν κερδίσεις είσαι ο καλύτερος και αν χάσεις είσαι μια καταστροφή. Δεν υπάρχει ισορροπία».

Για την προπονητική του παρουσία και το που εστιάζει: «Υπάρχουν αρκετά θέματα. Πήρα την ομάδα στη μέση της σεζόν, έφερα τη δική μου ιδέα για το παιχνίδι και έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτήν. Το ρόστερ είχε φτιαχτεί για να παίξει άλλο σχηματισμό και άλλαξα πράγματα. Οφείλουμε να κάνουμε τους παίκτες να νιώθουν άνετα. Αυτό κάνω, μπαλώνω τρύπες δεξιά και αριστερά. Και στοχεύω πάντα στη νίκη, γιατί αν δεν κερδίσεις, υπάρχει λίγη υπομονή. Πρέπει, λοιπόν, να καταγράψεις τα πάντα. Κοιμάσαι λίγο, το κεφάλι σου δουλεύει πολύ. Δεν είναι σαν το κεφάλι ενός ποδοσφαιριστή, που νοιάζεται για την προπόνηση, να είναι σωματικά εντάξει και να τα πάει καλά στο παιχνίδι. Πρέπει να σκέφτομαι τα πάντα. Κάθε παίκτης έχει τον χαρακτήρα του και με διαφορετική καταγωγή. Είναι ένα σύνολο όλων αυτών...Είμαι όμως χαρούμενος…».

Για τις προπονητικές του ιδέες: «Θέλουμε όλοι να κερδίζουμε. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε. Ως προπονητής, μου αρέσει να πιέζει η ομάδα μου ψηλά, να είμαστε πρωταγωνιστές, να παίζουμε για τη νίκη. Δεν κολλάω σε μία συγκεκριμένη ιδέα. Μου αρέσει και να αμύνομαι. Προσαρμόζομαι καλά, το ίδιο και με τα συστήματα που χρησιμοποιώ. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στο κάθε παίκτη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κερδίζω πάντα».

Για τον Πάμπλο Γκαρσία ως παίκτη και ως προπονητή: «Ως προπονητής πρέπει να έχεις μεγαλύτερη ψυχολογία. Δεν μπορώ να είμαι όπως ήμουν την εποχή που έπαιζα εγώ. Είμαι ήρεμος. Οφείλω να ξέρω να χειριστώ κάθε κατάσταση. Έχω αλλάξει ως άνθρωπος αναφορικά με αυτό και η εμπειρία με έχει βοηθήσει. Οι προπονητές που είχα στο παρελθόν με δίδαξαν και πήρα τα καλύτερα από τον καθένα τους. Είμαι ευθύς και μου αρέσει που και οι παίκτες μου είναι έτσι απέναντι μου, είναι ειλικρινείς. Έτσι είμαι, άμεσος».

Για την τεχνολογία VAR: «Το VAR... Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Βλέπεις μία εικόνα που δείχνει ένα πράγμα και μετά ισχύει κάτι άλλο. Νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν έχει γίνει κατανοητό. Στην Ισπανία έχουν εκείνες τις γραμμές για τα οφσάιντ.

Στην Ελλάδα είναι πιο χοντρές. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι πως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να λάβουν τις αποφάσεις τους οι διαιτητές. Πρέπει να γίνει πιο γρήγορο. Πέντε άτομα κοιτούν τις κάμερες! Πρέπει να σου το λένε και να τελειώνει.

Ήταν πέναλτι ή ήταν χέρι για παράδειγμα. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και πρέπει να το συνηθίσουμε. Ελπίζω να το αναλύσουν και να βελτιωθεί το σύστημα».

Για το ενδεχόμενο να προπονήσει την Οσασούνα: «Το μόνο που σκέφτομαι τώρα είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου εδώ στον ΠΑΟΚ. Επιτρέψτε μου να το κάνω, λίγη υπομονή. Δε χρειάζεται να μιλήσω δημόσια, αυτό που θέλω το έχω εγώ στην καρδιά μου. Δε μου αρέσει να το μοιράζομαι δημόσια. Το σημαντικό είναι να είσαι καλός προπονητής και θα έρθει η ευκαιρία».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας