Η μοναξιά του Ζαγοράκη

Η εύθραυστη στήριξη του νέου προέδρου της ΕΠΟ, Θοδωρή Ζαγοράκη, στο ΔΣ με τους έντεκα συμβούλους που επέλεξαν (και ψηφίστηκαν) ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και βρίσκονται απέναντι του. 

Η μοναξιά του Ζαγοράκη

O εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής ομάδας, της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 και ο οποίος είχε αναδειχθεί τότε ως ο MVP της διοργάνωσης, Θοδωρής Ζαγοράκης, είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ και νέο «αφεντικό» στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Είναι όμως έτσι; Θα μπορέσει ο Ζαγοράκης να βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα; Όχι μόνος του φυσικά, αλλά το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να πείσει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου να σταματήσουν όλοι μαζί την κατρακύλα της Ελλάδας (και της Εθνικής ομάδας) στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Δύσκολα πράγματα έως ακατόρθωτα, ειδικά όταν μιλάμε για την πιο «αμαρτωλή» ομοσπονδία στη χώρα και όχι μόνο. Πώς όμως βρέθηκε ο νέος πρόεδρος σε αυτή τη θέση; Πώς, ενώ άφησε τον χώρο, άλλαξε στίβο και πέρασε στην πολιτική και ξαφνικά επέστρεψε σε αυτόν; Χωράνε δύο καρπούζια στη μασχάλη του ή πρώτα στο μυαλό του έχει την πολιτική και χρησιμοποιεί για αυτή το ποδόσφαιρο;

Το βέβαιο είναι ότι για να φτάσει στην προεδρία ο Ζαγοράκης υπήρξε έντονο παρασκήνιο, απίστευτες συγκρούσεις και συμφωνίες. Με κωλύματα υποψηφίων αλλά και του ιδίου του Ζαγοράκη, νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την αποφυγή τους. Με διαπλοκή μέχρι τελικής πτώσης, με πολλές αντιμαχόμενες πλευρές να παλεύουν να περάσουν τις δικές τους θέσεις και τα δικά τους πρόσωπα στο συμβούλιο της ομοσπονδίας. Και φτάσαμε αντί εκλογικής διαδικασίας να έχουμε ουσιαστικά ορισμό των πάντων…

Πρόεδρος σε «αιχμαλωσία»

Με το μυαλό στην επανεκλογή του ως ευρωβουλευτή ο Ζαγοράκης * Η εύθραυστη στήριξη στον νέο πρόεδρο από τους «Big-4» * Η μοναξιά του στο ΔΣ της ΕΠΟ και οι 11 σύμβουλοι που επέλεξαν (και ψηφίστηκαν) ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και βρίσκονται απέναντί του * Γιατί αποχώρησε κιόλας από το πρώτο συμβούλιο…

Όλα ξεκίνησαν στις… προηγούμενες εκλογές της ΕΠΟ με την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου και τη συμφωνία Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη ότι στις επόμενες εκλογές θα μπει πρόεδρος της αρεσκείας του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ, αφού ο Γραμμένος ήταν τότε επιλογή του Σαββίδη. Οι δύο «σύμμαχοι» συμφώνησαν και προχώρησαν. Όμως στην πορεία και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου 2020, στην περιβόητη συνάντηση στη «Μεγάλη Βρετάνια» στο Σύνταγμα, τα πράγματα ελαφρώς άλλαξαν. Τότε είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, δηλαδή οι Βαγγέλης Μαρινάκης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Μελισσανίδης (ΑΕΚ), Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ) και Γιάννης Αλαφούζος (Παναθηναϊκός).

Τη συνάντηση συγκάλεσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και o διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών-Μελών ΟΥΕΦΑ, Ζόραν Λάκοβιτς, οι οποίοι παρέστησαν στη συνάντηση κορυφής μαζί με τους Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών-Μελών ΦΙΦA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος ΦΙΦΑ / ΟΥΕΦA στην ΕΠΟ), Μάριο Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών-Μελών ΟΥΕΦA) και Σέφτον Πέρι (διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης ΟΥΕΦΑ). Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Γραμμένος και Μηνάς Λυσάνδρου αντίστοιχα. H ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε:

  1. Τη διάδοχη κατάσταση στην ΕΠΟ, τις εκλογές της και πώς αυτές θα γίνουν.
  2. Την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την αποχώρηση των ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ το καλοκαίρι του 2020.
  3. Την επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής για την ΕΠΟ και την ΚΕΔ.
  4. Την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων.

«Ναυάγιο»

Στη συνάντηση ειπώθηκαν βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες και τελικά όλοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: πόσο πολύ διαφωνούν! Με τα πολλά ορίστηκαν εκλογές για τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2020, έτσι ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να ξεκινούσε σε νέες, πιο στέρεες βάσεις.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης ο Χέρμπερτ Χούμπελ δήλωσε: «Υπήρξε κοινή συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε ότι οι εκλογές της ομοσπονδίας θα γίνουν νωρίτερα, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το άλλο που συζητήθηκε και θα γίνουν σχετικές ενέργειες από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές για τα κρίσιμα ματς και τα πλέι οφ».

Κατά την αποχώρησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραδέχθηκε ότι «ήταν ένα τετράωρο έντασης. Είχαμε ντέρμπι. Οι Έλληνες φίλαθλοι θέλουν ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο. Με αυτή τη συνάντηση μπήκε μία σειρά. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μια καλή αρχή και ελπίζω να συνεχιστεί». Όμως κάτι η πανδημία, κάτι ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης, ανέβαλαν τις εκλογές, οι οποίες ορίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο…

Εν μέσω γκρίνιας και άλλων «μαγειρεμάτων», εν μέσω αλλαγών στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά και του περίφημου Αθλητικού Μητρώου των Ομοσπονδιών, ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε όπως οι εκλογικές διαδικασίες γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 σε όλες τις ομοσπονδίες αλλά και στην ΕΠΟ…

Τα βρήκαν οι «Δικέφαλοι»

Όλο αυτό το διάστημα η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, που έχουν τη δύναμη στα κέντρα αποφάσεων της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, ξεκίνησαν επαφές προκειμένου να βρουν πρόεδρο κοινής τους αποδοχής, αλλά κυρίως να συμφωνήσουν για τα υποψήφια μέλη που επρόκειτο να στηριχθούν στις εκλογές και πόσα θα έχει κάθε πλευρά στο νέο ΔΣ. Οι «Δικέφαλοι» ελέγχουν το εκλογικό σώμα της ομοσπονδίας σε ποσοστό που, όπως δείχνουν τα «μετρημένα κουκιά», ξεπερνάει το 80%. Εκεί ακριβώς παρενέβη η κυβέρνηση που αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» του Θοδωρή Ζαγοράκη, γιατί σε όλο αυτό το σκηνικό που είχε στηθεί, όπως ήταν φυσικό, αντιδρούσε ο Ολυμπιακός, ο οποίος ζητούσε διοίκηση κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, κάτι που φάνηκε να βρίσκει σύμφωνο και τον Γιάννη Αλαφούζο, αν και ο Παναθηναϊκός είχε ήδη συμμαχήσει με τους «Δικεφάλους», γιατί του έδωσαν ως «αντάλλαγμα» στον δικό του άνθρωπο (Μπουτσικάρης) τη θέση του προέδρου στη Σούπερ Λίγκα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της για να γλιτώσει τη «φαγωμάρα» και την γκρίνια των τεσσάρων μεγάλων, αλλά και να μπορεί να ελέγχει και η ίδια την ομοσπονδία, αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» του Θοδωρή Ζαγοράκη για να μπορέσει να τους φέρει σε συμφωνία. Κάτι που τελικά αποδέχθηκαν με βαριά καρδιά οι περισσότεροι. Ο Β. Μαρινάκης δεν είχε κάποιο λόγο να αρνηθεί την παρουσία του Ζαγοράκη, ενώ οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν επρόκειτο να έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα του αρχηγού της Εθνικής ομάδας του 2004. Και αυτό γιατί είχαν ήδη επιβάλει τους δικούς τους συμβούλους στις εκλογές. Έτσι, οι «Δικέφαλοι» έχουν ένα ελεγχόμενο συμβούλιο, με τον Ζαγοράκη απέναντι μόνο του. Κάτι σαν… αιχμάλωτος πρόεδρος δηλαδή.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Παράγοντες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ πάντως στις συναντήσεις που είχαν με τον Ζαγοράκη τον προέτρεψαν να μην κατέβει υποψήφιος για την ΕΠΟ, επειδή ακριβώς θα ήταν μόνος του. Όμως ο νέος πρόεδρος ούτε ήθελε να ακούσει τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί γνώριζε πως αν δεν κατέβαινε στις εκλογές θα παρέμενε εκτός ευρωομάδας της ΝΔ. Και είναι γνωστό σε όλους στον χώρο ότι ο Ζαγοράκης θέλει να είναι υποψήφιος με τη… φανέλα της Νέας Δημοκρατίας και στις επόμενες ευρωεκλογές. Και δεν άλλαξε απόφαση ακόμη κι όταν σύνδεσμοι οργανωμένων του ΠΑΟΚ εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του…

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, παραμονές των εκλογών ένας από τους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συνάντησή του με τον Ζαγοράκη φέρεται να του είπε: «Θοδωρή, πού πας να μπλέξεις; Ξέρεις πώς λειτουργούν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είσαι εσύ για αυτά τα πράγματα. Πρέπει να προφυλάξεις το όνομά σου, είσαι ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής του 2004».

Τα κωλύματα

Από τη μέρα που ο ίδιος ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του η μάχη των εκλογών πήρε φωτιά. Αρχικά τέθηκαν δύο πολύ σοβαρά κωλύματα:

Πρώτον, στο άρθρο 3 του καταστατικού της ομοσπονδίας, περί ουδετερότητας και αμεροληψίας, αναφέρεται ότι «η ΕΠΟ είναι ουδέτερη αναφορικά με θέματα πολιτικής και θρησκείας». Η περίπτωση «Ζαγόρ» όμως παραβίαζε το συγκεκριμένο άρθρο. Και αυτό γιατί είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και είναι ευρωβουλευτής.

Δεύτερον, ο Ζαγοράκης βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ είχε κώλυμα και δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος, καθώς είναι ιδιοκτήτης δύο πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ και στο καταστατικό της ομοσπονδίας υπάρχει πρόβλεψη του σχετικού κωλύματος (παράρτημα Α, άρθρο 1 και 5).

Όποιος λοιπόν έκανε προσφυγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και είχε έννομο συμφέρον θα δικαιωνόταν, γιατί τα δύο κωλύματα του Ζαγοράκη ήταν ξεκάθαρα και υπήρχε κίνδυνος αναβολής των εκλογών, οπότε η ΕΠΟ θα πήγαινε σε διοίκηση Πρωτοδικείου, κάτι που δεν ήθελαν οι δύο «Δικέφαλοι». Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ΑΕΚ την ύστατη ώρα κατέβασε υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ τον πρόεδρο της ΕΠΣ Βοιωτίας, Κ. Νίκα, μη τυχόν και αποχωρούσε τελευταία στιγμή λόγω κωλύματος ο Ζαγοράκης.

Ο Νίκας λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας έκανε γνωστό πως αποσύρει την υποψηφιότητά του κι έτσι ο Ζαγοράκης ήταν μοναδικός υποψήφιος και η εκλογή του δεδομένη. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Βοιωτίας επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι η υποψηφιότητά του είχε σκοπό τη διασφάλιση της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, εκφράζοντας και αυτός τη στήριξή του στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού της Εθνικής.

Με παρότρυνση του υφυπουργού Αθλητισμού, υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΕΠΟ δήλωσαν τέσσερις διεθνείς της Εθνικής του 2004, οι Α. Χαριστέας, Γ. Σεϊταρίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Π. Καφές, αλλά και οι παλαίμαχοι Γ. Ανατολάκης και Κ. Κωνσταντινίδης. Όμως ο Ιβάν Σαββίδης σύμφωνα με δημοσιεύματα ξεκαθάρισε ότι στις εκλογές θα στηρίξει μόνο τον Ζαγοράκη και κανέναν από τους παλιούς διεθνείς. Μαζί του και ο «σύμμαχος» Μελισσανίδης. Άλλωστε οι δύο τους είχαν συναποφασίσει για τα μέλη του ΔΣ από πλευράς Ενώσεων. Έξι από την πλευρά της ΑΕΚ και πέντε από την πλευρά του ΠΑΟΚ…

Στο μεταξύ ο Λ. Αυγενάκης με τροποποιήσεις και άλλες διατάξεις της τελευταίας στιγμής έλυσε τον γόρδιο δεσμό των κωλυμάτων και όλα εξελίχθηκαν ομαλά…

Όμως, από τη στιγμή δε που τα κουκιά ήταν μετρημένα, οι παλαίμαχοι (παραμονή των εκλογών αποχώρησε από τους υποψήφιους ο Γιούρκας Σεϊταρίδης) δεν είχαν καμία τύχη να βρεθούν στο πλάι του Θ. Ζαγοράκη. Όπως και έγινε δηλαδή και όλοι τους έμειναν απέξω. Κι έτσι ο νέος πρόεδρος απέμεινε μόνος του…

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ακόμα και οι υποψηφιότητες των «πέντε» δεν ήταν σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, αφού έπρεπε να τους προτείνουν τουλάχιστον δύο Ενώσεις και τον καθένα τον πρότεινε μόνο μία ΕΠΣ…

Απομονωμένος

Όπως και να έχει, ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν έχει κανένα πρόσωπο της επιλογής του στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Ουσιαστικά είναι απομονωμένος, αφού τα 11 μέλη που προέρχονται από τις ΕΠΣ είναι αυτά των «Δικεφάλων». Πολλοί αναρωτιούνται, για ποιο λόγο τότε ανέλαβε ο Ζαγοράκης την προεδρία; Γιατί, όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα, σκέφτηκε και ενήργησε πολιτικά και όχι ποδοσφαιρικά. Πρώτα στο μυαλό του είναι η επανεκλογή του ως ευρωβουλευτή με τη ΝΔ και έπεται το ποδόσφαιρο, στο οποίο περισσότερο θα έχει διακοσμητικό ρόλο παρά δημιουργικό.

Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε με το «καλημέρα», στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ομοσπονδίας, όταν ο νέος πρόεδρος αρνήθηκε -κάτι πρωτάκουστο- να προτείνει δικό του πρόσωπο για τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα, γιατί γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να το ψηφίσουν οι σύμβουλοι. Και για να αποφύγει επικοινωνιακά τουλάχιστον την ήττα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση…

Την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας αποτελούν ο πρόεδρος Θ. Ζαγοράκης, o πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Λ. Μπουτσικάρης, τρία ακόμα μέλη της λίγκας (Μ. Γκαγκάτσης, Τ. Αγραφιώτης, Α. Αλεξίου) και ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, Λ. Λεουτσάκος. Μαζί με τους 11 εκλεκτούς των «Δικεφάλων» από τις Ενώσεις, συγκροτούν πλέον τη νέα διοίκηση. Πρόκειται για τους Π. Δημητρίου (αναπληρωτής πρόεδρος), Σ. Αντωνίου (αντιπρόεδρος), Α. Δανιήλ (ταμίας), Δ. Κουπτσίδη, Μ. Γαβριηλίδη, Δ. Μπουχλαριώτη, Γ. Χατζησαρόγλου, Τ. Παπαχρήστο, Λ. Θωμαΐδη, Κ. Τζαφέρη και Κ. Φύτρα.

Πανηγύρισε η ΟΥΕΦΑ

Την εκλογή Ζαγοράκη σχεδόν πανηγύρισε η ΟΥΕΦΑ, η οποία στο σχόλιό της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μεταξύ των στόχων του νέου προέδρου είναι να ενισχύσει το πρεστίζ της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας αλλά και την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου» και επεσήμανε την επιτυχία του με την εθνική στο Euro της Πορτογαλίας το 2004.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου, επιθυμώ να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους όλων των Ενώσεων και των ομάδων που με εμπιστεύτηκαν στην κορυφαία θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι θα τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη τους στο έπακρον. Υπάρχει σχέδιο και θέληση να πετύχουμε. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει. Καλώ όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να συστρατευτούν μαζί μας», ήταν η πρώτη δήλωση του Θοδωρή Ζαγοράκη αμέσως μετά την εκλογή του, αλλά δεν έπεισε κανέναν….

Ερώτηση για τον ΠΑΟΚ στο… Ευρωκοινοβούλιο

Ο Θ. Ζαγοράκης μπορεί να έκανε εντυπωσιακή καριέρα στα γήπεδα και να πέτυχε στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, όμως εκτός γηπέδων και σε ρόλο παράγοντα ή ευρωβουλευτή δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος. Τόσο με την προεδρία του στον ΠΑΟΚ όσο και με τον ρόλο του στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον μεν «Δικέφαλο» κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και απιστία, αλλά μετά από δικαστικές περιπέτειες αθωώθηκε πανηγυρικά και τελεσίδικα, για αυτό και μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα με τη ΝΔ ως ευρωβουλευτής, όπου και εξελέγη δύο φορές. Στο μεταξύ οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του…

Μπορεί ο νέος πρόεδρος να εμφανίστηκε ενωτικός στις δηλώσεις του, όμως κανείς φίλαθλος δεν ξεχνάει πως ενώ ήταν εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ζαγοράκης ενδιαφερόταν στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντα του «Δικεφάλου»! Εκεί όπου, αν και μέλος τριών επιτροπών (Πολιτισμού και Παιδείας, Αλιείας, Συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας / σύνδεσης ΕΕ - Σερβίας), η πρώτη ερώτηση που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είχε καμία σχέση με τα αντικείμενά του αλλά με τον… ΠΑΟΚ! Ο παλαίμαχος άσος τον Σεπτέμβριο του 2019 ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να τοποθετηθούν επισήμως για την «αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας» στον αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ Σλόβαν - ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα. Παράλληλα κατήγγειλε την αστυνομία της Σλοβακίας ότι επιτέθηκε με σιδερένια κλομπ και πλαστικές σφαίρες εναντίον των εκδρομέων φίλων του ΠΑΟΚ που βρίσκονταν στις κερκίδες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110