Ολυμπιακός: O βασικός κορμός, το συστατικό της επιτυχίας! (vids)

Τρία χρόνια, ίδιος προπονητής, ένας βασικός κορμός και η συνταγή επιτυχίας που δεν αλλάζει ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες προσθαφαιρέσεις. Το ποδόσφαιρο είναι πιο απλό απ’ όσο φανταζόμαστε και ο Ολυμπιακός τα έχει… απλοποιήσει με μπόλικη δουλειά τα πράγματα.

Ολυμπιακός: O βασικός κορμός, το συστατικό της επιτυχίας! (vids)

Αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός την τελευταία διετία είναι ότι απλοποιεί τα πράγματα σε… εκνευριστικό βαθμό. Τα δύο σερί πρωταθλήματα τα έχει κατακτήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι το κάνει πολύ εύκολα, λες και δεν ιδρώνει!

Φυσικά δεν είναι τίποτα εύκολο στο ποδόσφαιρο. Απλώς, το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο φανταζόμαστε και απ’ όσο επιχειρούν ορισμένοι να το κάνουν πολύπλοκο με μία σειρά άλυτων εξισώσεων.

Διαχρονικά οι ομάδες που κατάφεραν να έχουν μία διάρκεια σε τίτλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, είχαν τρεις κοινούς παρονομαστές: Έναν βασικό κορμό, τον ίδιο προπονητή και πάνω-κάτω την ίδια αγωνιστική συνταγή επιτυχίας παρότι προέκυπταν κάποιες προσθαφαιρέσεις.

Το είπε πολύ εύστοχα ο Μπουχαλάκης αμέσως μετά το 3-1 επί του Παναθηναϊκού. Το μυστικό της επιτυχίας είναι αυτό που άρχισε να χτίζει ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2018 και βλέπει πλέον τους κόπους να αποδίδουν καρπούς.

Ο Ολυμπιακός δεν πήγε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Έχοντας μία στρωμένη ομάδα, γνώριζε εξ αρχής τις ανάγκες του ειδικά μετά το δεύτερο χαμένο πρωτάθλημα, στην πρώτη σεζόν του Μαρτίνς. Από πολύ νωρίς έφτιαχνε μια λίστα για ενίσχυση σε κάθε θέση, έτσι ώστε να ήταν προετοιμασμένος σε περίπτωση που κάποιοι από το ρόστερ αναχωρούσαν για άλλες πολιτείες με «περήφανες» πωλήσεις.

Ναι, υπήρξαν και μεταγραφικές αστοχίες φέτος, όπως ο Βινάγκρε, ο Ραφίνια και ο Πέπε. Ωστόσο, αυτές οι αστοχίες «καλύφθηκαν» από το γενικότερο σύνολο, από την ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός την τελευταία τριετία και κυρίως από τον χαρακτήρα που έχουν χτίσει όλοι όσοι δουλεύουν νυχθημερόν στον Ρέντη.

Η ΑΕΚ διέλυσε την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2017-18. Ο ΠΑΟΚ άφησε τον Λουτσέσκου να φύγει αμέσως μετά την κατάκτηση του δικού του πρωταθλήματος και στη συνέχεια μία σειρά άλλων βασικών ποδοσφαιριστών του. Ο Ολυμπιακός έχει κρατήσει τον ίδιο προπονητή, έχει τον ίδιο κορμό, γίνονται κάποια «πάρε-δώσε» σε μεταγραφικό επίπεδο, αλλά στο τέλος η αίσθηση που μένει είναι ότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, ακόμα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, είναι λες και παίζουν μαζί για χρόνια.

Το ότι γνωρίζει ο ένας το παιχνίδι του άλλου και βρίσκονται με κλειστά μάτια στον αγωνιστικό χώρο, είναι κάτι που χτίζεται με τον χρόνο, με δουλειά και κυρίως με υπομονή. Το… φτου κι απ’ την αρχή δεν ήταν καλός σύμμαχος. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η Ιστορία