Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1: Στέψη με τον Χασάν! (highlights)

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 τον Παναθηναϊκό και πήρε και μαθηματικά το 46ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στο 31' με πέναλτι του Μακέντα και οι Πειραιώτες έκαναν την ανατροπή με δύο γκολ του Χασάν (45+3, 72') και ο Μπρούμα (90+7) διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1: Στέψη με τον Χασάν! (highlights)

Αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό ο Αχμέντ Χασάν έχει κάνει τα πάντα. Έχει βάλει γκολ στο φινάλε αγώνων, έχει δώσει προκρίσεις και σημαντικές νίκες στους Πειραιώτες. Με τον Παναθηναϊκό σκόραρε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και στο δεύτερο μέρος έδινε την εντύπωση ότι έπαιζε μόνος του. Ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις που δημιούργησε η ομάδα του Πειραιά, πήρε την κόκκινη του Πούγγουρα και φυσικά έκανε και το 3-1. Ο Ολυμπιακός με αυτή τη νίκη εξασφάλισε και μαθηματικά την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος. Και το έκανε κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο του και αφού χρειάστηκε να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ, αφού ο ΠΑΟ είχε προηγηθεί στο 31' με το πέναλτι του Μακέντα.

LIVE: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Οι τρεις στόπερ του Μαρτίνς και ο ρόμβος του Μπόλονι

Σε ακόμα ένα παιχνίδι ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστεύτηκε το σχήμα με τους τρεις στόπερ, ενώ επανέφερε στην ενδεκάδα Ανδρούτσο και Χολέμπας, με Μπουχαλάκη, Εμβιλά στα χαφ και Μασούρα, Φορτούνη, Ελ Αραμπί στην επίθεση. Από την άλλη ο Μπόλονι παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 4-4-2 με τον Βέλεθ να παίζει στον ρόμβο της μεσαίας γραμμής και να έχει έναν πολύπλοκο ρόλο. Όταν οι "πράσινοι" αμύνονταν ο Ισπανός γινόταν τρίτος στόπερ, ενώ στην επίθεση ήταν χαφ. Το δίδυμο της επίθεσης των "πράσινων" αποτελούσαν οι Μακέντα, Χατζηγιοβάνης.

Δυνατό ξεκίνημα

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να μπαίνει δυνατά στο γήπεδο και να πιέζει για να πετύχει ένα γρήγορο γκολ. Ανδρούτσος, Μασούρας, Φορτούνης και Ελ Αραμπί είχαν κέφια. Στο 10' ο Ελ Αραμπί έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ από το VAR, διότι ο Φορτούνης ήταν εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης. Η εικόνα του ματς δεν είχε αλλάξει μέχρι το 25' με τον Ολυμπιακό να πιέζει και να είναι ο κυρίαρχος στο γήπεδο.

Ξανά πίσω στο σκορ με πέναλτι

Μετά το 25' ο ρυθμός του ματς έπεσε και ο Παναθηναϊκός βρήκε τρόπο να βγει στην επίθεση. Στο 27' οι "πράσινοι" πάτησαν για πρώτη φορά την αντίπαλη περιοχή με τον Μακέντα, ο οποίος ανατράπηκε από τον Σεμέδο και μετά τη χρήση του VAR δόθηκε το πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση στο 31' και έκανε το 0-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης". Από εκείνο το σημείο και μετά το παιχνίδι απέκτησε μία άγρια ομορφιά. Το ματς πήγε στη δύναμη με τα σκληρά μαρκαρίσματα να δίνουν και να παίρνουν.

Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής

Στο 36', ωστόσο τα πλάνα του Μαρτίνς άλλαξαν με τον Μπα να αποχωρεί λόγω τραυματισμού και τη θέση του να παίρνει ο Χασάν μετατρέποντας το σύστημα σε 4-4-2. Το ματς είχε γίνει σκληρό και από τις δύο πλευρές με τον Κροάτη ρέφερι να μοιράζει κάρτες προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο του ματς. Ο Ολυμπιακός είχε βγει στην επίθεση και έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης, ενώ ο Παναθηναϊκός έβρισκε χώρους στην κόντρα χωρίς όμως να μπορεί να τους εκμεταλλευτεί. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως, ο Χολέμπας έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Χασάν πήρε την κεφαλιά και νίκησε τον Διούδη για να κάνει το 1-1. Στην τελευταία φάση του ημιχρόνου, όμως, οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν για ανατροπή του Φορτούνη από τον Πούγγουρα, αλλά ο Μπέμπεκ αφού συμβουλεύτηκε το VAR έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τον Μπόλονι, αφού ο Αλεξανδρόπουλος πέρασε στη θέση του Σένκενφελντ, ο οποίος δεν μπορούσε να συνεχίσει το παιχνίδι λόγω ενοχλήσεων. Ο Ολυμπιακός στην επανάληψη μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να πιέσει τους "πράσινους" και αυτό έκανε παίρνοντας τη μπάλα στην κατοχή του. Η ομάδα του Πειραιά έκανε αισθητή την παρουσία της στο 54' με τον Χασάν, αλλά ο Πούγγουρας τον σταμάτησε πριν εκτελέσει τον Διούδη, ενώ στο 60' σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Ελ Αραμπί, διότι η μπάλα είχε βρει στο χέρι του Χασάν όταν εκείνος τη διεκδίκησε από τον Διούδη.

Άλλαξαν οι ισορροπίες

Ο Ολυμπιακός ήλεγχε τον αγώνα, έφτιαχνε ευκαιρίες, αλλά ο Παναθηναϊκός όσες φορές βγήκε στην κόντρα το έκανε πολύ καλά και δημιουργώντας δύσκολες καταστάσεις στην άμυνα των Πειραιωτών. Το ματς είχε καλό ρυθμό με τον Χασάν να είναι μέσα σε όλες τις φάσεις του Ολυμπιακού και τον Παναθηναϊκό στο 66' να μένει με δέκα παίκτες λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας που δέχτηκε ο Πούγγουρας.

Και ο Χασάν το… βιολί του

Η αποβολή του στόπερ των "πράσινων" άλλαξε τις ισορροπίες στο παιχνίδι, διότι μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ο κορυφαίος παίκτης τους. Την ίδια ώρα ο Μαρτίνς έβαλε στον αγωνιστικό χώρο τον Μπρούμα και τον Καμαρά και έδωσε άλλη πνοή στην ομάδα του. Έτσι στο 72' ο Μπρούμα έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Χασάν πρόλαβε την έξοδο του Διούδη και με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Στη συνέχεια ο Λάζλο Μπόλονι ρίσκαρε αρκετά, αφού αν και είχε μείνει με δέκα παίκτες έκανε την ομάδα του πιο επιθετική. Οι Πειραιώτες έψαξαν ακόμα ένα γκολ, αλλά αυτό δεν ήρθε. Στην τελευταία φάση του αγώνα ο Διούδης βγήκε στην επίθεση σε ένα κόρνερ, η μπάλα χάθηκε, ο Μπρούμα έφυγε στην κόντρα και σε κενή εστία έκανε το 3-1 για τον Ολυμπιακό που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα που του δίνει το 46ο πρωτάθλημα.

Μικρογραφία

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Μπέμπεκ (Κροατία)

Σκόρερ: 31' Μακέντα πεν., 45+3 Χασάν, 72' Χασάν

Κίτρινες: 29' Σεμέδο, 43' Χατζηγιοβάνης, 45+2 Μαουρίσιο, 45+2 Μπουχαλάκης, 45+4 Ελ Αραμπί, 45+4 Πούγγουρας, 66' Πούγγουρας, 79' Μασούρας

Κόκκινη: 66' Πούγγουρας

Συνθέσεις

Ολυμπιακός: Σα, Σεμέδο, Παπασταθόπουλος, Μπα (36' Χασάν), Ανδρούτσος, Χολέμπας, Εμβιλά, Μπουχαλάκης (68' Καμαρά), Μασούρας (90' Ρέαμπτσιουκ), Φορτούνης (68' Μπρούμα), Ελ Αραμπί

Παναθηναϊκός: Διούδης, Μολό, Πούγγουρας, Σένκενφελντ (46' Αλεξανδρόπουλος), Χουάνκαρ, Βέλεθ, Μαουρίσιο (77' Ιωαννίδης), Νιάς, Βιγιαφάνιες (84' Καρλίτος), Χατζηγιοβάνης (79' Αϊτόρ), Μακέντα (84' Ενγκμπαγκοτό).